![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
wakacje
Hej! W skrócie- kolejny rok moje wakacje są nieudane. Mam 19 (prawie 20) lat a nie przypominam sobie żebym kiedyś miewają naprawdę fajne wakacje. Zawsze tylko tydzień nad morzem z rodzicami a reszta przesiedziana przed komputerem bo znajomych nigdy nie mialem tak żeby z nimi się w wakacje spotkać. Pracy żadnej znaleźć nie mogę. Myślałam o pracy w kawiarni lub jako kelnerka lub przy sprzedaży lodów sezonowo. Szukają tylko hostess a ja jestem ciężko chora jak mam tak pracować, lub magazynierów gdzieś pod miastem. Dodam, ze dojazd nawet do miasta mam teraz utrudniony ze względu na remonty. Chciałam z tz jechać gdzieś pod koniec września. Pieniądze jako tako mam ale nie na tyle żeby jechać za granicę gdzieś na południe żeby pogoda była. Tz pracuje ja cale dnie siedzę w domu i gram na kompie. Spacery nie wchodzą w grę bo zle znoszę takie upały. Nie wiem co mam ze sobą po prostu zrobić. Zamiast ciężyć się jak wszyscy ze sa wakacje to ja błagam o poczatek roku. Kloce się z tz bo on chce gdzieś jechać, ja pieniędzy nie mam i nie możemy nawet ustalić miejsca gdzie byśmy chcieli pojechać.
Nie wiem... Może coś doradzicie bo ja mam wrażenie że przez kolejne wakacje jestem w stanie hibernacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: wakacje
Przyjmij do wiadomosci, ze innej roboty w twoim wieku i z twoim wyksztalceniem nie znajdziesz. Wiec albo spinasz tylek, bierzesz sie do roboty i jedziesz z TZ na fajne wakacje, albo dalej wisisz na lasce i nie lasce rodzicow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Przecież nie mowie o pracy specjalisty do spraw czegoś tam, czy agenta ubezpieczeniowego , tylko zwykłej kelnerki. Tam przynajmniej jest co robić. Poza tym nie wiszę na łasce rodziców bo mam prace dorywcza. Pieniądze są małe ale stwarzają żeby coś sobie kupić w miesiącu bez proszenia się ich o kasę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Pracuje cały czas od 4 lat. To jest kilka godzin miesięcznie i 120zl. Praca hostessy jest zazwyczaj na weekendy a nie stale, poza tym w miejscach gdzie jechalabym dlugo a jak wyżej pisałam dojazd choćby do centrum jest utrudniony. Mi nawet nie chodzi o ta prace, tylko co zrobić żeby nie czuć ze marnuje ten czas, bo nawet gdybym pracowała cale wakacje a na koniec wyjechala na kilka dni, to nie bylabym usatysfakcjonowana takimi wakacjami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
sissy that walk
|
W jakim mieście/rejonie mieszkasz? Szczerze mówiąc trudno mi uwierzyć, że w sezonie letnim poszukiwane są tylko hostessy - jest potrzebna masa kelnerek, sprzedawczyn itp., a rotacja jest w takich miejscach spora. Tylko wszystko zależy też od tego, skąd jesteś i do jakiego miasta możesz dojechać.
Nie myślałaś o wyjeździe do pracy do miejscowości turystycznej? Zdarzają się oferty wyjazdowe z zakwaterowaniem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ile ja bym dała żeby mając 20 lat pojechać z rodzicami gdziekolwiek. Moje wakacje od okoł 10 rż to były żniwa lub praca w ogrodzie I jakoś žyje a Ty piszesz, że źle znosisz upały. Zawsze jakas praca się znajdzie jeśli się chce. Może podrukuj Cv I sie przejdz po kawiarniach I knajpkach I popytaj o prace a nie siedz przed kompem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
na poludniu Europy niekoniecznie musi byc pogoda, to taki mit pokutujacy w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie dziwie sie, ze nie wychodzi wieczorami z TZ kiedy jest chlodniej i on po pracy. No chyba ze to az tak oczywiste, ze nie napisala. Poza grami sa ksiazki mozesz siasc w cieniu w parku i poczytac. Do centrum pojedz wczesnie rano jak jeszcze jest znosnie i wtedy rozejrzec sie po restauracjach.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Marudzisz. Zamiast narzekania rusz tyłek, samo nic się nie zrobi.
Tylko.od Ciebie zależy jak wygląda twoje życie. 120zl miesięcznie to jest nic. A co do wakacji, witamy w doroslym życiu :-D Strasznie rozpieszczona jesteś ;-)
![]() |
#13 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Domyślam się, ale podobnie wyglądało jak miałam 7 lat i 15. Dzieci biegały na dworze, a ja siedziałam w domu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja to 120zł traktuję jako takie kieszonkowe, bo praca lajtowa. Tak... Lubię niestety marudzić co wkurza często ludzi :p Wysłałam już cv jako kelnerka, bo jakieś tam ogłoszenia dwa znalazłam. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Myslalas o jakimś wolontariacie np. na wydarzeniach kulturalnych? Calkiem spoko opcja, ja się od lat w to bawię, zaczynałam pare lat temu jak nie mogłam znaleźć pracy. Zawsze cos można porobić, poznać ludzi i zazwyczaj dostaje się darmowe wejściówki na wydarzenia i towarzyszące imprezy :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I uwaga dziewczyny! Zmotywowałyście mnie do tej pracy i właśnie oddzwoniła do mnie pani w sprawie pracy jako kelnerka. Wysyłałam wczoraj o 1 w nocy, a ona już oddzwoniła :p No i dzisiaj mam rozmowę, więc mam nadzieję że mnie przyjmą. Jeszcze jestem w trakcje 'rekrutacji' na stanowisko 'specjalistki ds. obsługi klienta' w szkole językowe, choć wątpię, żeby mnie przyjęli. Pierwszy etam zdałam, a teraz drugi etap będzie. Poza tym strasznie wolno ta rekrutacja idzie, i to jest praca raczej na rok szkolny. Teraz jeszcze mam do Was pytanie. Powiedzmy, że mam pracę mam pieniądze. Gdzie byście polecały jechać? Bo ja się na nic nie mogę zdecydować. Myślimy o mieście w Polsce- Kraków, mieście za granicą- Praga/ Budapeszt, i o Bułgarii. Edytowane przez papciekapcie Czas edycji: 2015-08-05 o 09:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Plaża czy zwiedzanie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Papciekapcie, gratulacje i powodzenia na rozmowie
![]() Ja bym.pojechala nad morze, do.zakopanego. Praga tak jak.piszesz Bulgaria Chorwacja Jak sie.nie boisz to na Egipt sa tanie.lasty ![]()
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Na to też zdecydować się nie możemy
![]() Do Egiptu chyba trzeba mieć wcześniej wizę? Ja się nie boję, studiuję arabistykę, chętnie bym pojechała, ale mój chłopak stwierdził, że do brudasów lecieć nie będzie, bo sam 18 lat mieszkal w kraju arabskim i ma ich dość :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie trzeba mieć wizy, kupuje się ją w dniu przylotu.
Ja byłam w tym roku we Włoszech i polecam ![]() Grecja też fajna ![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
No to tak: Jesli w Bułgarii bierzesz pod uwagę słoneczne brzegi i warny itp to nastaw się na plażowanie raczej. Chyba ze nietypowo jedziesz w bulgarskie góry :p ja od siebie w Bulgarii polecam Plowdiw i Wielkie Tyrnowo, ale to raczej na takie zwiedzanko jakos po dwa dni na miasto. I Buzludze ale to trzeba lubić takie klimaty.
Jesli chcesz zwiedzać ciekawe miasta to ja wszystkim polecam Bukareszt, kocham Bukareszt <3 I w ogóle Rumunie (Transylwanie <3) ale to raczej tak z plecakiem, da się to calkiem tanio ogarnac. I Ryge i Tallin ale to wschód. Na plażach i lastach srednio się znam, bo nie lubię :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba się trochę rozejrzeć, wyściubić nos poza komputer ![]() ![]() Pieniądze niekoniecznie są wszędzie potrzebne. W Twoim wieku rozdawałam ulotki na Półwiejskiej, poznałam wtedy mnóstwo ludzi (głównie innych ulotkarzy), było zabawnie, a kasa po miesiącu pracy starczała na fajne wyjazdy. Trzeba szukać możliwości, a nie przeszkód. Do dzieła! ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
trollujesz.
Poznań ma najniższy wskaźnik bezrobocia w regionie, a o ogłoszenia pracy tymczasowej i sezonowej można się potykać na każdym kroku. Każdy magazyn szuka pakowacza. Z Junikowa czy Górczyna do centrum jest pół godziny do 40 minut jazdy porządną ścieżką rowerową.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-08-05 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
sissy that walk
|
W Poznaniu z palcem w nosie znajdziesz pracę, przecież jest dużo restauracji i barów. Tylko poszukaj dobrze, tj. nie patrz tylko na ogłoszenia w Internecie, bo tak to można szukać pracy w korporacji. Żeby zdobyć szybko wakacyjną pracę jako kelnerka, trzeba się przejść po knajpach w centrum, poroznosić CV - nawet jeśli nie wisi kartka że kogoś szukają, to za 3 dni mogą zacząć szukać bo ktoś akurat zrezygnuje. I Twoje CV będzie wtedy leżało na górze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko, studiujesz? Teraz to już za późno, ale na przyszłe wakacje spróbuj sobie znaleźć praktyki w zawodzie albo w działce, która Cię interesuje. Nie spodziewaj się wielkiego hajsu po tym, ale niemałej satysfakcji - owszem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Jezu, jak ty jojczysz autorko.
Nie mieszkasz w zabitej dechami wsi 100 km od większego miasta, tylko na obrzeżach miasta wojewódzkiego. I ty narzekasz na pracę sezonową ? Ciekawe co byś pisała, jakbyś musiała dojeżdżać 2h albo wynajmować pokój sama (płacić).... Dwa - wakacje tylko nad morzem... ogarnij, że sporej części twoich rówieśników nie stać na taki wyjazd lub nie maja czasu, bo albo studiują i w wakacje mają praktyki/staże albo biorą zmianę w robocie bo spora część jest na urlopach. Poza tym, praca kelnerki to też często praca w kuchni, niekoniecznie superklimatyzowanej, wchodzenie do tego "waru" w kuchni tam i z powrotem. Nie lubisz gorąca, a praca za barem, czy rozniszenie dań z tym się wiąże. Edytowane przez z_blondem_mi_do_twarzy Czas edycji: 2015-08-05 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Dobra dziewczyny, może lepiej zamknąć ten temat.
Poszłam na tą rozmowę o pracę jako kelnerka. Okazało się, że to praca kelnerki w klubie go-go. Mama stwierdziła, że od biedy może być, jak nago nie będę chodzić. TŻ. powiedział, że da mi 2tyś, żebym nie pracowała w 'burdelu'. Dziewczyna od rekrutacji miała zadzwonić o 17, i nie zadzwoniła. W sumie już spoko przesiedzę kolejne wakacje w domu i tyle. Jakoś mi już nie zależy. Może za rok to jakoś inaczej ogarnę, będę pracować w roku i pojedziemy, a teraz z kasy której mam pojadę na nudne wakacje do Krakowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Jasne, po co być samodzielnym finansowo, skoro rodzice utrzymują...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:12.