Moje amatorskie zdjęcia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-25, 11:40   #1
Matrix_92
Przyczajenie

Moje amatorskie zdjęcia

Hej!

Od jakiegoś czasu bawię się w robienie zdjęć, co sprawia mi ogromną przyjemność, choć jestem totalną amatorką
Poniżej kilka zdjęć. Konstruktywna krytyka oraz jakieś wskazówki mile widziane
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_0637.jpg (88,3 KB, 113 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_0785.jpg (71,2 KB, 100 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1026.jpg (47,7 KB, 99 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1040.jpg (101,6 KB, 122 załadowań)
Matrix_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 09:31   #2
Amerat
Raczkowanie

Dot.: Moje amatorskie zdjęcia

najbardziej podoba mi sie ostatnie zdjecie- grzyb wyeksponowany, w centrum uwagi, na pozostalych kadrach niestety jest wielki bałagan i nie wiadomo co jest głównym obiektem fotografowania.. Ale fajnie ze pracujesz, cwicz dalej!
Stary 2014-07-27, 20:24   #3
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Amerat Pokaż wiadomość
najbardziej podoba mi sie ostatnie zdjecie- grzyb wyeksponowany, w centrum uwagi, na pozostalych kadrach niestety jest wielki bałagan i nie wiadomo co jest głównym obiektem fotografowania.. Ale fajnie ze pracujesz, cwicz dalej!
Ciekawa opinia, zwłaszcza, że Twoje zdjęcia nie są w żaden sposób dostosowane do profesjonalnych standardów pomijając głębię ostrości. Poza tym to są fotografie, nie kadry. W kadrze to masz obiekt, sprawdź lepiej co to jest kadr i jak już to nie "na kadrze" a "w kadrze". Nie błyszczysz ani zdjęciami ani wiedzą, a starasz się używać "profesjonalnego" słownictwa, nic z tego. Spójrz na swoje zdjęcia najpierw. Poucinane kawałki, które powinny być na zdjęciach, kiepskie umiejscowienie postaci i wszystkie jednakowe, jak byś kopiowała czyjeś zdjęcia bo nie masz pomysłu na swoje, tylko z innymi modelkami.

Autorko, ostatnie zdjęcie super. 3 jest jak najbardziej ok, liść w poprawnym miejscu, choć szkoda, że nie w całej okazałości. Jak fotografujesz zwierzęta to nie rób tego z góry tylko, "spłaszcz" się do wysokości na jakiej znajduje się zwierzak. Zdjęcie konika: mocno zlewają Ci się kolory, powinno być wszystko poza konikiem nieostre i sam konik w nieco innym miejscu zdjęcia, nie w centralnej części.

Edytowane przez pffe
Czas edycji: 2014-07-27 o 20:26
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 20:51   #4
Matrix_92
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Jak fotografujesz zwierzęta to nie rób tego z góry tylko, "spłaszcz" się do wysokości na jakiej znajduje się zwierzak. Zdjęcie konika: mocno zlewają Ci się kolory, powinno być wszystko poza konikiem nieostre i sam konik w nieco innym miejscu zdjęcia, nie w centralnej części.
Dziękuje za opinie Zapamiętam wskazówki i przy najbliższej okazji postaram się to poprawić
Stary 2014-07-28, 00:51   #5
magrad
Rozeznanie

off-topic
Cytat:
Ciekawa opinia, zwłaszcza, że Twoje zdjęcia nie są w żaden sposób dostosowane do profesjonalnych standardów pomijając głębię ostrości. (ciach prywatne ataki i złośliwości)
Masz zły dzień? Jeśli dobrze widziałem, to Amerat nie prosiła o ocenę swoich zdjęć, tylko zgodnie z życzeniem założycielki wątku wyraziła swoją subiektywną opinię na temat zamieszczonych fotografii. A czepianie się dość powszechnie używanego słownictwa jest trochę dziwne...
Żeby wszystko było jasne - nie bronię zdjęć, tylko nie podoba mi się taki sposób komentowania wypowiedzi.

A w ramach sugestii i porad dla autorki wątku mogę polecić coś na temat kadrowania, a dokładniej "Dobrze wykadrowany portal edukacyjny o fotografii", czyli stronę szerokikadr.pl, a na niej poradnik http://www.szerokikadr.pl/poradnik/f...a-i-kadrowanie
(sporo sie pojawiło tych kadrów i kadrowań, aż się boję komentarza )

Edytowane przez magrad
Czas edycji: 2014-07-28 o 01:02
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 07:21   #6
Matrix_92
Przyczajenie

Dzięki za link na pewno skorzystam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-28, 07:41   #7
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
off-topic

Masz zły dzień? Jeśli dobrze widziałem, to Amerat nie prosiła o ocenę swoich zdjęć, tylko zgodnie z życzeniem założycielki wątku wyraziła swoją subiektywną opinię na temat zamieszczonych fotografii. A czepianie się dość powszechnie używanego słownictwa jest trochę dziwne...
Żeby wszystko było jasne - nie bronię zdjęć, tylko nie podoba mi się taki sposób komentowania wypowiedzi.

A w ramach sugestii i porad dla autorki wątku mogę polecić coś na temat kadrowania, a dokładniej "Dobrze wykadrowany portal edukacyjny o fotografii", czyli stronę szerokikadr.pl, a na niej poradnik http://www.szerokikadr.pl/poradnik/f...a-i-kadrowanie
(sporo sie pojawiło tych kadrów i kadrowań, aż się boję komentarza )
widzę, że ani grama z mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-28, 09:29   #8
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
odebrałam ją identycznie jak magrad. No i może warto jednak nad odpowiednim wyrażaniem się trochę popracować, tak byś nie tylko Ty rozumiała o co Ci chodzi.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 10:58   #9
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
odebrałam ją identycznie jak magrad. No i może warto jednak nad odpowiednim wyrażaniem się trochę popracować, tak byś nie tylko Ty rozumiała o co Ci chodzi.
to wszystko co miałaś do powiedzenia w tym wątku? nabijanie sobie ilości postów, hm? jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to po co w ogóle cokolwiek napisałaś?
Stary 2014-07-28, 12:10   #10
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
to wszystko co miałaś do powiedzenia w tym wątku? nabijanie sobie ilości postów, hm? jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to po co w ogóle cokolwiek napisałaś?
bo mnie chamstwo boli. 2/3 Twojego postu to był pojazd po wizażance, kompletnie niezwiązany z tematem. Strach się odezwać w wątku oceniając czyjeś prace, gdy takie jak Ty upuszczają sobie jadu.
Stary 2014-07-28, 18:34   #11
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Bardzo możliwe
Było dość późno, więc na szybko napisałem komentarz do tego co zrozumiałem, jeśli się pomyliłem to chętnie Cię przeproszę i to odszczekam, więc jeśli możesz, poprosiłbym o wyjaśnienie abym mógł zrozumieć
Stary 2014-07-28, 18:51   #12
pffe
BAN stały

Cytat:
bo mnie chamstwo boli. 2/3 Twojego postu to był pojazd po wizażance, kompletnie niezwiązany z tematem. Strach się odezwać w wątku oceniając czyjeś prace, gdy takie jak Ty upuszczają sobie jadu.
no chyba jednak odniosłam się do całości wątku jak Cię boli, że nie liżę wszystkich dookoła po tyłkach to sobie mnie wrzuć do ignorowanych czy coś takiego i nie czytaj moich postów

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Bardzo możliwe
Było dość późno, więc na szybko napisałem komentarz do tego co zrozumiałem, jeśli się pomyliłem to chętnie Cię przeproszę i to odszczekam, więc jeśli możesz, poprosiłbym o wyjaśnienie abym mógł zrozumieć
nie uczepiłam się słownictwa samego w sobie, tylko poprawności używania go
no i też to, że Autorka tamtego postu, który pojechałam nie wniosła nic sensownego do tej oceny a próbuje na siłę udowodnić jaka to z niej pani fotograf.
O to mi chodziło.
Stary 2014-07-28, 19:53   #13
magrad
Rozeznanie

Cytat:
no i też to, że Autorka tamtego postu, który pojechałam nie wniosła nic sensownego do tej oceny a próbuje na siłę udowodnić jaka to z niej pani fotograf.
O to mi chodziło.
O, to jednak dobrze zrozumiałem
Odpowiem Ci przykładami:
- czy jesteś bardzo dobrym kompozytorem, aby mówić "ta melodia mi się podoba, a tamta nie podoba"?
- czy jesteś malarką, aby mówić "podoba mi się tamten obraz"?
- czy jesteś świetną pisarką, aby mówić "lubię tą książkę"?
Jeśli nie, to dlaczego uważasz, że opinie o zdjęciach mogą wyrażać tylko inni fotografowie, i to wyłącznie tacy, których Ty uznasz za "wystarczająco profesjonalnych"? Każdy może napisać swoje zdanie o zdjęciach, nawet jeśli sam nie potrafi nic więcej, niż cyknięcie fotki telefonem. Dlatego uważałem Twoją wiadomość za bezpodstawny, personalny atak na inną użytkowniczkę forum, tym bardziej, że ta osoba nie prosiła w tym wątku o komentarze na temat swoich prac.
Stary 2014-07-28, 19:54   #14
Matrix_92
Przyczajenie

Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie, które zrobiłam jakiś czas temu, proszę o ocenę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_0967.jpg (44,4 KB, 63 załadowań)
Stary 2014-07-28, 19:58   #15
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
no chyba jednak odniosłam się do całości wątku jak Cię boli, że nie liżę wszystkich dookoła po tyłkach to sobie mnie wrzuć do ignorowanych czy coś takiego i nie czytaj moich postów

wow, Ty jeszcze jesteś z siebie taka dumna.
---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
nie uczepiłam się słownictwa samego w sobie, tylko poprawności używania go
O to mi chodziło.
przyganiał kocioł garnkowi. I to anonimowo, bez pokazania własnych wypocin.
Stary 2014-07-28, 20:45   #16
pffe
BAN stały

Cytat:

wow, Ty jeszcze jesteś z siebie taka dumna.

przyganiał kocioł garnkowi. I to anonimowo, bez pokazania własnych wypocin.
nie mam potrzeby wrzucania wszystkiego do neta, fejsbuszek i inne nigdy mnie nie kręciły i nie kręcą więc akurat argument z tyłka rzuciłaś.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
O, to jednak dobrze zrozumiałem
Odpowiem Ci przykładami:
- czy jesteś bardzo dobrym kompozytorem, aby mówić "ta melodia mi się podoba, a tamta nie podoba"?
- czy jesteś malarką, aby mówić "podoba mi się tamten obraz"?
- czy jesteś świetną pisarką, aby mówić "lubię tą książkę"?
Jeśli nie, to dlaczego uważasz, że opinie o zdjęciach mogą wyrażać tylko inni fotografowie, i to wyłącznie tacy, których Ty uznasz za "wystarczająco profesjonalnych"? Każdy może napisać swoje zdanie o zdjęciach, nawet jeśli sam nie potrafi nic więcej, niż cyknięcie fotki telefonem. Dlatego uważałem Twoją wiadomość za bezpodstawny, personalny atak na inną użytkowniczkę forum, tym bardziej, że ta osoba nie prosiła w tym wątku o komentarze na temat swoich prac.

ok, ja odebrałam z kolei tamten post jako "fajnie, że ćwiczysz, ale to nie to, za to mam bloga w podpisie i próbuję zaszpanować slangiem fotografów, nie mając nic ciekawego w swojej galerii".
No i tyle.
Ty uznałeś to za atak, w porządku.

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Matrix_92 Pokaż wiadomość
Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie, które zrobiłam jakiś czas temu, proszę o ocenę
jak najbardziej ok
kolory, ostrość, umiejscowienie muchy na zdjęciu. Bardzo ładne
Stary 2014-07-29, 22:24   #17
Amerat
Raczkowanie

Cytat:
nie mam potrzeby wrzucania wszystkiego do neta, fejsbuszek i inne nigdy mnie nie kręciły i nie kręcą więc akurat argument z tyłka rzuciłaś.

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

ok, ja odebrałam z kolei tamten post jako "fajnie, że ćwiczysz, ale to nie to, za to mam bloga w podpisie i próbuję zaszpanować slangiem fotografów, nie mając nic ciekawego w swojej galerii".
No i tyle.
Ty uznałeś to za atak, w porządku.

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

jak najbardziej ok
kolory, ostrość, umiejscowienie muchy na zdjęciu. Bardzo ładne
Zaszpanować slangiem fotografów? Czy używanie słów- kadr jest na prawdę szpanem..?
Nie zależy mi na ocenie moich prac, tylko oceniłam pracę tak jak ja to czułam, czy powiedziałam coś złego?
Matrix_92 czy uraziłam Cię w jakikolwiek sposób? Chciałam Cię zagrzać do pracy, żeby jeszcze więcej zdjęć się tu pojawiało. Przykro mi, jeśli odczułaś to zupełnie inaczej.
Tak czy siak, pozdrawiam ciepło i nigdy nie rezygnuj z fotografii
Stary 2014-07-30, 01:11   #18
chwast
Zakorzenienie

Nie lubie robic offtopu w takich kwestiach, ale jestem w szoku, ze ktos wchodzi na watek i sprawia wrazenie jakby wylal z siebie cos co dawno mu ciazylo, jakby teraz byla ta okazja zeby dokopac.
panuj nad soba jesli masz sie za taka madra bo przegielas i to ostro, kazda twoja wypowiedz jest niezwykle agresywna. Bez powodu. Moze masz jakies problemy nie wnikam, ale normalne reakcje to nie sa i nie chodzi o blokowanie jak komus nie pasujesz, tylko o kulture. To nie miejsce na takie rzeczy, no spojrz co tylko piszesz obcej dziewczynie, to nie jest nawet jej watek.

Wyslane przez tapatalk 2

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2014-07-30 o 01:16
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 07:52   #19
Matrix_92
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Amerat Pokaż wiadomość
Matrix_92 czy uraziłam Cię w jakikolwiek sposób? Chciałam Cię zagrzać do pracy, żeby jeszcze więcej zdjęć się tu pojawiało. Przykro mi, jeśli odczułaś to zupełnie inaczej.
Tak czy siak, pozdrawiam ciepło i nigdy nie rezygnuj z fotografii

Prosiłam o ocenę swoich zdjęć i absolutnie nie czuję się urażona Twoją opinią. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że je oceniłaś i zwróciłaś mi uwagę co powinnam poprawić. Będzie mi miło jak odwiedzisz ten temat co jakiś czas i ocenisz zdjęcia, ktore będę dodawać

Stary 2014-07-30, 19:26   #20
Amerat
Raczkowanie

Cytat:
Prosiłam o ocenę swoich zdjęć i absolutnie nie czuję się urażona Twoją opinią. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że je oceniłaś i zwróciłaś mi uwagę co powinnam poprawić. Będzie mi miło jak odwiedzisz ten temat co jakiś czas i ocenisz zdjęcia, ktore będę dodawać

To bardzo się cieszę
Wiesz, studiuję fotografię i nas w szkole uczą by mówić otwarcie to co się czuje i tak samo wykładowcy nigdy nie słodzą, bo przez to nigdy nie będzie szansy robienia lepszych zdjęć. Człowiek wtedy myśli, że jest w porządku i nie dąży do jeszcze większego samorozwoju.
Na pewno odwiedzę i mam nadzieję, że już wkrótce zobaczymy coś nowego!
Stary 2014-08-05, 21:09   #21
Matrix_92
Przyczajenie

Dorzucam jedno foto.
W weekend będę mieć czas na pstrykanie, więc wrzucę więcej do oceny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_1827.jpg (36,3 KB, 44 załadowań)
Stary 2014-08-05, 22:50   #22
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Dorzucam jedno foto.
W weekend będę mieć czas na pstrykanie, więc wrzucę więcej do oceny
temat zdjęcia jak dla mnie mało ciekawy no i tło rozprasza uwagę. Ale wrzucaj dalej, chętnie zobaczę więcej bo widać, że wkładasz w to serce
Stary 2014-08-07, 10:14   #23
Secret125
Raczkowanie

Witam
Ja również od jakiegoś czasu interesuje sie fotografią, jednak dopiero niedawno założyłam na faceboku strone. Bardzo proszę o wszelkie uwagi dotyczące moich prac. LINK DO STRONY JEST NA DOLE W OPISIE

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Witam
Ja również od jakiegoś czasu interesuje sie fotografią, jednak dopiero niedawno założyłam na faceboku strone. Bardzo proszę o wszelkie uwagi dotyczące moich prac. LINK DO STRONY JEST NA DOLE W OPISIE

Moje fotografie, moje spojrzenie na świat
https://www.facebook.com/pages/Locze...26892024075108
Secret125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 18:45   #24
Matrix_92
Przyczajenie

Nowe foto
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_2036.jpg (70,4 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1954.jpg (75,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_1902.jpg (80,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04928.jpg (146,3 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04926.jpg (204,9 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04915.jpg (143,9 KB, 21 załadowań)
Stary 2014-08-12, 12:21   #25
michaladamczyk
Przyczajenie

Jak na "totalną amatorkę" to całkiem przyzwoicie
michaladamczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-14, 08:58   #26
Nadzieja80
Raczkowanie

Z tych ostatnich zdjęć to drugie i trzecie bardzo mi się podobają.
A z początkowych to grzybek całkiem fajny jest
Reszta jak dla mnie nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Mówię to jako widz nie znający się kompletnie na robieniu zdjęć

Tak nawiasem to nie pozwól sobie zaspamować tematu.
Jeśli ktoś chce się kłócić to niech to zrobi na priv, a nie w Twoim wątku
Nadzieja80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 13:58   #27
Matrix_92
Przyczajenie

Test nowego obiektywu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_8751.jpg (77,7 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9136.jpg (82,2 KB, 21 załadowań)

Edytowane przez Matrix_92
Czas edycji: 2014-09-24 o 18:15 Powód: dodaje kolejne zdjęcie
Stary 2014-09-24, 11:29   #28
piwoniia
Raczkowanie

Wow, pająk robi wrażenie. Obiektyw moim zdaniem bardzo fajny, nic tylko dalej pstrykać Kocham fotografię makro, więc czekam na więcej twoich zdjęć!
piwoniia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-03, 20:01   #29
neluch
Przyczajenie

Zdjęcia gór zimą - najlepsze! Zdecydowanie. Pracuj dalej, jesteś materiałem na naprawdę fajnego fociarza. Pozdrawiam i czekam na więcej!
neluch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-14, 21:39   #30
sophiab2
Raczkowanie

pierwsze zdjęcie gór wow, najbardziej ze wszystkich mi się podoba
a jak pająków nie cierpię tak ten dobrze wyszedł

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości