![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ile wam zajęło przyzwyczajenie się do nowego nazwiska?
Pytanie jak w temacie. Ja jestem kilka miesięcy po ślubie i jeszcze się łapię na tym, że z nienacka zapytana o nazwisko muszę się chwilę zastanowić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wam zajęło przyzwyczajenie się do nowego nazwiska?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mi to szybko przyszlo, moze miesiac byl taki dziwny. aczkolwiek ja sie przedstawiam roznym ludziom jakies 2-3 razy w tygodniu...
![]()
![]() |
#4 |
Silveris
|
Ja pomyliłam się chyba trzy, cztery razy - zwłaszcza że odbierając telefon w pracy przedstawiałam się imieniem i nazwiskiem.
Gorzej było z nazywaniem męża - ciągle mówiłam "chłopak" (ale tak go nazywałam przez 14 lat, więc chyba miałam prawo się przyzwyczaić ![]() Na szczęście kolega z pracy skutecznie i stanowczo przypominał mi że mam MĘŻA i jakie mam nazwisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ctrl alt delete
|
Moja bratowa zmieniła nazwisko, a na imię ma tak samo jak ja
![]() ![]() ![]() Co gorsza ja też będe zmieniać nazwisko po ślubie. Niejako zostawiam bratowej tożsamość i myślę, że do tego będzie mi sie trudniej przyzwyczaić - że Genowefa Brzęczyszczykiewicz będzie sobie dalej istnieć, tylko to nie będę ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Chwilę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja się szybko przyzwyczaiłam, zaczęłam ćwiczyć przed ślubem.
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
mnie to zajęło chwilę, ale rodziny jeszcze ciężko kumają
![]() ![]() po ślubie nazywam się dokładnie tak jak ś.p. babcia męża. i miałam problem w przychodni (gdzie i ja i ś.p. babcia miałyśmy swoich lekarzy rodzinnych). w systemie wyskakiwała im A.K. z 1917 roku. i za cholerę nie mogli ogarnąć jak to możliwe. dopiero alt małżeństwa przekonał. nowy dowód osobisty nie wystarczył... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Jestem 4 miesiące po ślubie i już jest lepiej, choć ciągle muszę pamiętać, żeby przedstawiać się i podpisywać świadomie, tzn. myśląc o tym, że nazywam się tak i tak, bo jeśli chcę to zrobić bez namysłu to wyjeżdżam ze starym nazwiskiem. A na początku było fatalnie. Nie mogłam przyjąć do wiadomości, że nazywam się inaczej. Przez pierwsze tygodnie używałam starego nazwiska, bo nowe nie mogło przejść mi przez gardło i przez długopis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- ha! a ja w zasadzie minimalnie zmienilam parafke i jakos leci z podpisami ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jak trzeba calym to wyglada to mniej wiecej tak: parafka iiiiii slaczek
![]() mam prawo bardzo bardzo brzydko pisac ![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja chyba z tydzień się przyzwyczajałam, już nie mam z tym problemu, aczkolwiek w momencie stresowym jak dzwoniłam do pracy to się przedstawiłam panieńskim i TŻ walnął fochem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
... choć nie Westwood
|
Mi jest ciężko się przyzwyczaić... tzn jak ktoś pyta albo jak się muszę przedstawić bez problemu podaję nazwisko męża, podaję to automatycznie (w pracy przedstawiałam się codziennie po kilka razy dziennie przez dobre 4-5 miesięcy i pewnie dlatego), ale psychicznie czuję się jak nie ja
![]() Za to trudniej było mi się przyzwyczaić do skrótu. Chodzę na kurs, jest kilka osób o moim imieniu, więc lektorka dodaje czasem pierwszą literę nazwiska. Jak pierwszy raz tak zrobiła nie ogarniałam w ogóle, że to do mnie ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja niedługo po ślubie poszłam do nowej pracy i z przyzwyczajenia, jak mi kierownik rękę podał i się przywitał z imienia i nazwiska - to ja tak samo.
![]() Ale po podpisywaniu różnych papierków przyzwyczaiłam się i teraz mam nawet wyrobiony podpis. ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Przez pewien czas było dziwnie, ale to była kwestia miesiąca czy dwóch. Ale co najlepsze w pracy, w której pracuje od 6 lat a od 4 jestem mężatką - ciągle do mnie panieńskim nazwiskiem! - może dlatego, że pracuję z Mężem. No nie wiem.
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Mnie to zajeło ze trzy miesiące. Z nowgo nazwiska cieszyłam się jak dziecko z nowj zabawki. Nowa JA. Tak wtedy myślałam. Z początku, gdy dzwoniłam do kogoś to przedstawiałam się panieńskim nazwiskiem a potem nadmieniłam te nowe. Trochę to było żenujące, ale jakoś przeszłam ten etap. Teraz jestem już 8 lat po ślubie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wzięłam podwójne, więc odpadł ten problem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mężatką będę za chwilę, ale już ćwiczę. Problemu chyba większego mieć nie będę, bo biorę łączone, za bardzo mi mojego żal, bo nie w rodzinie już chłopaka, który dalej by to nazwisko przekazał. Tyle, że strasznie długo się będę podpisywać. Moje imię plus nazwisko to 17 liter, męża 12, więc 29 literek jak nic, plus kreseczka, razem 30 znaków.
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Rany, myslałam, że tylko ja mam ten problem..
Po slubie już kilka ładnych miesięcy, a ja nadal mam problem.. Stare nazwisko - długie, ledwo się w formularzach mieściło. Nowe - ot, zaledwie parę liter. Przyzwyczajona do tego, że każdemu musze się dokładnie i wyraźnie przedstawiac, w urzędach i wszystkich miejsach, gdzie trzeba nazwisko zapisać, dyktowałam literka po literce. A teraz? Dobrze nie zacznę mówic, a tu już przedstawiona ![]() Na początku miałam tak, że widziałam swoje imię i nowe nazwisko i nie czułam kompletnie nic. Po prostu jakaś tam Halina Kowalska, ktoś tam. Totalnie nie odczwałam, że to ja. Oczywiście w pracy, jak ktoś z drugiego pokoju: "Kowalska, możesz podejść?", to koledzy musieli mi podpowiadać, że to mnie wołają ![]() Teraz jakoś tak jest mi to nazwisko obojętne, że gdybym na dowodzie miała napisane Nowak, Kowalska czy inna Polańska, to pewnie nie robiłoby mi to różnicy.. Ciekawe, kiedy całkowicie będę się identyfikować z nowym nazwiskiem...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Kurczę, chyba będzie ciężko się przyzwyczaić do nowego a trudno sie rozstać ze swoim. heh....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
to nie zmieniaj nazwiska
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Mi zajęło bardzo długo. Półtora roku po ślubie jeszcze miałam problemy. Głównie przez to, że w pracy wszyscy używali imienia, albo starego nazwiska. Chyba rok musiałam mieć w stopce maila stare nazwisko - korporacja, więc łatwiej było pomyśleć, że jestem nowa, niż że po ślubie.
Na szczęście nie miałam problemów z podpisem - wcześniej miałam pierwszą literę imienia i nazwisko. Teraz mam samo nazwisko, bo imię się zaczyna tak samo. Czyli przynajmniej zaczynałam jak zwykle, a potem już sobie przypominałam, że mam nowe. Obecnie już od dawna nie mam problemu (2.5 roku po ślubie), głównie przez wyprowadzkę za granicę. Już tyle razy musiałam podawać (i literować), że przywykłam. Nawet ostatnio miałam problem z przypomnieniem sobie starego podpisu jak płaciłam dawno nieużywaną kartą (akurat jeszcze ją mam na panieńskie nazwisko). Właściwie tylko do inicjałów nie mogę przywyknąć, ale głównie dlatego, że KK jest strasznie głupie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja się szybko przyzwyczaiłam, praktycznie odrazu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jak sama zapewne wiesz korporacja korporacji nie równa ☺
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Cóż, zależy z iloma osobami się kontaktuje i jak często. Mój zespół szybko przywyknął, ale pozostałym trochę zajęło. Zresztą w różnych wewnętrznych systemach też długo miałam zamieszane - w części stare, w części nowe, a jakoś nawet nie miałam czasu szukać, kto mi może to pozmieniać.
W sumie pomału myślę, że przydałoby się zmienić na facebooku na nowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Witajcie, ja szybko przyzwyczaiłam się do nowego nazwiska, bo po miesiącu już nie miałam pomyłek. Ale w mejlu czy korespondencja z różnych miejsc itd, często nawet rok po ślubie przychodziła jeszcze ze starym nazwiskiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Mam podwojne nazwisko ale na codzien uzywam tylko swojego. Drugie wzielam tylko dla ulatwienia sobie roznych kwestii prawnych. Nigdy nie chialam zmieniac nazwiska. I pewnie bym nie dopisala drugiego gdybym nie widziala ile problemow przez taka bzdure ma moja kolezanka. Dla swietego spokoju dodalam drugie. I teraz moge nawet wybierac listy polecone do męża
![]() Systemy w pracy zostaly skreowane na nazwisko X i zmiana kosztowala by duzo czasu i zachodu. Bez problemu moglabym jedynie miec update skrzynki e-mail ale nie widze potrzeby. Stopki w mailu tez nie zmienilam. Z kolegow w pracy chyba nikt nie bylby w stanie podac mojego drugiego nazwiska. Zreszta czesc osob nawet nie wie ze mam jakies drugie. Jedynie w kadrach je podalam - do PITa, reszta dowiedziala sie o drugim jak zapytala. W koncu nie jest to żadna tajemnica. Powoli z kolejnymi wizytami u lekarzy, okulistow itd na NFZ karty uzupelniane sa o drugie nazwisko. Troche balam sie czy mnie kolejka nie minie jak zawolaja Y zamiast X, ale jednak zawsze wolaja tylko po pierwszym. U prywatnych uslugodawcow np. dentystow, fryzjerow przedstawiam sie tylko pierwszym nazwiskiem. Generalnie... uzywam tylko swojego, chyba ze musze to dodaje drugie. Ludzie w rodzinie i wsrod przyjaciol tez używaja tylko mojego nazwiska. Jeszcze nikt nie zwrocil sie do mnie uzywajac tylko nazwiska meza. No moze w pierwszych kilku dniach po slubie pojawialo sie stwierdzenie "to teraz nazwyasz sie Y" ale poprawialam ze w zasadzie jestem "X-Y" (moj maz tez poprawial ![]() ![]() Ok, ciotka jak wysyla kartke na swieta to wpisuje panstwo Y smiejac sie potem do tel ze zrobila mi psikusa ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.