Wysyłka na inny, zły adres (Allegro) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-21, 20:32   #1
minthairr
Rozeznanie

Wysyłka na inny, zły adres (Allegro)

Cześć,

mam pytanie do dziewczyn, które korzystają z Allegro. Wystawiłam licytację, skończyła się po tych 7 dniach w marnej cenie, ale cóż zrobić. Osoba, która wygrała nie wypełniła formularza, który zwykle się pojawia o sposobie płatności, nie wysłała żadnego e-maila jedynie po paru dniach zrobiła przelew [na konto mojego chłopaka, bo swojego nie mam].

Po kolejnych kilku dniach odezwała się z pytaniem, gdzie jest paczka. Wysłałam skan nadania oraz sprawdziłam na stronie PP, że przesyłka nie została odebrana i zostało zostawione awizo. Pani odpisała, że w tytule przelewu bankowego podała inny adres do wysyłki. Kurczę, nie sprawdziłam tego, bo chłopak przekazał mi, że jest kasa i mogę wysłać paczkę.

Co teraz? Czy to jest moja wina? Bo kurczę, wyjdzie na to, ze muszę do tego ''interesu'' dopłacić, a nie spodziewałam się, że kupująca da znać w tytule przelewu, a na e-maila totalnie nic, więc założyłam, że adres po prostu taki jaki był ustawiony na koncie Allegro.

Dajcie znać co i jak
Stary 2015-08-21, 20:37   #2
_malami
Raczkowanie

Dot.: Wysyłka na inny, zły adres (Allegro)

Cytat:
Napisane przez minthairr Pokaż wiadomość
Cześć,

mam pytanie do dziewczyn, które korzystają z Allegro. Wystawiłam licytację, skończyła się po tych 7 dniach w marnej cenie, ale cóż zrobić. Osoba, która wygrała nie wypełniła formularza, który zwykle się pojawia o sposobie płatności, nie wysłała żadnego e-maila jedynie po paru dniach zrobiła przelew [na konto mojego chłopaka, bo swojego nie mam].

Po kolejnych kilku dniach odezwała się z pytaniem, gdzie jest paczka. Wysłałam skan nadania oraz sprawdziłam na stronie PP, że przesyłka nie została odebrana i zostało zostawione awizo. Pani odpisała, że w tytule przelewu bankowego podała inny adres do wysyłki. Kurczę, nie sprawdziłam tego, bo chłopak przekazał mi, że jest kasa i mogę wysłać paczkę.

Co teraz? Czy to jest moja wina? Bo kurczę, wyjdzie na to, ze muszę do tego ''interesu'' dopłacić, a nie spodziewałam się, że kupująca da znać w tytule przelewu, a na e-maila totalnie nic, więc założyłam, że adres po prostu taki jaki był ustawiony na koncie Allegro.

Dajcie znać co i jak
Wydaje mi się, że jeśli paczka nie zostanie odebrana jakiś czas to wróci do Ciebie, głowy nie daję

Ja kiedyś miałam sytuację, że pomyliłam adresy i paczka poszła pod inny niż powinna (miasto to samo ale ulica inna) a najlepsze było to że opłacona była z góry i o wartości 1500zł. Na szczęście dopisana była nazwa firmy w adresie i listonosz dostarczył ją tam gdzie trzeba
_malami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 20:43   #3
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

po pierwsze paczka do ciebie wróci - nie wiem czy będziesz musiała coś do tego dopłacać bo nie miałam takiej sytuacji nigdy.

po drugie po to są formularze aby je wypełniać , Pani powinna wypełnić formularz i podać adres do wysyłki. ludzie robią przelew podając dane konta( adres zameldowania) a adres może być inny w danych allegro a do wysyłki jeszcze inny. nie ty masz drążyć który jest poprawny.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 20:47   #4
minthairr
Rozeznanie

Wróci i chyba będę musiała zapłacić za zwrot no i oczywiście za ponowną wysyłkę. Zła jestem, bo nie pomyślałam, że może wcisnąć taką rzecz w tytuł przelewu, zawsze jak coś sprzedawałam, a ktoś życzył sobie na inny adres to pisał to w wiadomości dla sprzedającego i nie było tego całego zamieszania
Stary 2015-08-21, 20:48   #5
delfix10
Zakorzenienie

Paczka wróci do Ciebie (jeśli nikt jej nie odbierze) a Ty niestety za to zapłacisz.
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 20:55   #6
201604191001
Konto usunięte

To nie jest twoja wina. Niektóre banki ucinają tytuły i "Za sunienkę, Anna Kowalska" się zmieści, ale "Różana 5/4c/123 00-000 Gdynia" już nie. I co wtedy? Jej wina i powinna ponieść koszty.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 20:55   #7
minthairr
Rozeznanie

No to naprawdę nieźle dopłacę. A nie wiecie może czy wypełnienie tego formularza jest obowiązkowe? Można sobie tak nie wypełniać, a później mieć pretensje, że wysłałam na taki adres, bo nie wysłała mi żadnego e-maila?

@_Judith_ no właśnie, ale nie sądzę by poczuwała się do winy. W sumie to nawet nie odpisała teraz nic do mnie tylko pisze smsy do mojego chłopaka, który jest 500km stąd i wkurza się, że ma ją na głowie ;/

Edytowane przez minthairr
Czas edycji: 2015-08-21 o 20:57
minthairr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 21:05   #8
Elfir
Zakorzenienie

mozesz dac do negocjacji przez allegro

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 22:34   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
mozesz dac do negocjacji przez allegro
Ja bym tak zrobiła, bo w życiu nie słyszałam o czymś takim, aby sobie adres wysyłki dać w tytuł przelewu. Myślę, autorko, że masz duże szanse na wygranie ewentualnego sporu.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 22:53   #10
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Przelew bankowy to nie jest miejsce na korespondencję. Powiedz kupującej, że będzie musiała pokryć koszty odbioru zwrotnej przesyłki (zapłacisz kilkanaście zł) i ponownej wysyłki do niej. I że dopóki nie zapłaci nie wyślesz jej towaru. Plus załóż spór na allegro.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 22:54   #11
2011607111034
Konto usunięte

Kto normalny wpisuje adres do wysyłki w tytule przelewu, w życiu by mi to do głowy nie przyszło. Sama sobie winna i jeśli chce kolejnej wysyłki - niech płaci.
2011607111034 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-22, 07:52   #12
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

wypełnienie formularza jest zalecane ale nie wiem czy obowiązkowe, ale skoro wyskakuje on to co za problem go wypełnić. złośliwość ludzka i tyle... tak to widzę w tym przypadku. niech TŻ odpisze że kontakt tylko mailowy i olewa smsy. napisz Pani że błąd powstał z jej winy, sporu nie radze zakładać bo allegro nie tyka ich poza otwarciem i zamknięciem ( tylko tyle że będzie oficjalna wymiana maili przez was na platformie allegro).
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-22, 11:21   #13
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Ja bym kobiecie wprost napisała, że przelew bankowy nie jest miejscem na wymianę korespondencji i że będzie musiała pokryć koszty wysyłki/zwrotu/ponownej wysyłki. Nie daj się przekonać, że jest to Twoja wina.

Z ciekawości zapytam. Napisała w tytule coś na zasadzie "proszę o wysyłkę na adres taki i taki" czy podała sam adres?
Stary 2015-08-22, 16:13   #14
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ja bym tak zrobiła, bo w życiu nie słyszałam o czymś takim, aby sobie adres wysyłki dać w tytuł przelewu. Myślę, autorko, że masz duże szanse na wygranie ewentualnego sporu.
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5249883 5]Przelew bankowy to nie jest miejsce na korespondencję. Powiedz kupującej, że będzie musiała pokryć koszty odbioru zwrotnej przesyłki (zapłacisz kilkanaście zł) i ponownej wysyłki do niej. I że dopóki nie zapłaci nie wyślesz jej towaru. Plus załóż spór na allegro.[/QUOTE]

Dokładnie... przelew to nie miejsce na informowanie o adresie wysyłki...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości