|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy egzaminy na architekturę nadal mają sens?
Studiuję architekturę i ostatnio zastanawiałem się czy egzaminy rysunkowe które są wymagane na architekturę w naszym kraju są potrzebne.
![]() Czy przypadkiem taki egzamin rysunkowy nie jest to narzędzie tak modnej niegdyś u nas nepotyzacji? Argumenty do pozostawienia takiej formy wymagań rekrutacyjnych na studia są potężne. Ale też dobra możliwość do "wpuszczania swoich". A kierunek jest popytny. Nie kwestionuje zasadności takiego egzaminu, sam musiałem przejść kurs rysunku aby dostać się na architekturę i taka umiejętność jaką jest rysunek architektoniczny na pewno przydaje mi się w moim zawodzie. Ale może przydałoby się zmienić formę jego oceniania na trochę bardziej liberalną...? Co o tym sądzicie architekci, studenci a może przyszli adepci architektury? ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-08 o 11:35 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy egzaminy na architekturę nadal mają sens?
Widzę, że nikt nie chciał podjąć tego tematu, więc jako studentka architektury i i asystent w pracowni rysunku RA wyrażę swoje zdanie
![]() Zgadzam się, że taki egzamin jest przepustką dla wielu "znajomych znajomych" ale są też inni, którzy przychodzą na egzamin jedynie ze szczęściem w kieszeni, więc dobrze by taki egzamin mógł wybierać z nich osoby posiadające oprócz szczęścia również podstawy warsztatu rysunkowego. A jeśli chodzi o ocenianie prac, to "bardziej swobodne" potraktowanie tylu prac, biorących udział w rekrutacji, bez przyjętego ogólnego kryterium chyba nie pozwoliłoby na ich właściwą ocenę. Jako te ogólne kryteria mam myśli oczywiście dobrą kompozycję, ujęcie światłocienia, pokazanie planów w rysunku, zrealizowanie wymaganego tematu pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy egzaminy na architekturę nadal mają sens?
A ja się nie zgodzę z przedmówczynią
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.