|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
II klasa LO, rozszerzenia, organizacja itp.
hej, witam wszystkich
Od września idę do II klasy liceum. Zaczną się rozszerzenia, mam ich cztery; polski, angielski, niemiecki, historia. To typowo humanistyczne przedmioty. Będę miała dużo godzin tygodniowo i chciałabym to wszytko w miarę ogarnąć. Trochę boję się historii, bo u nas w szkole wybór tego rozszerzenia = wielka odwaga i ambicja. Boję się, że nie dam rady ogarnąć wszystkiego macie może jakieś rady jak ułożyć sobie naukę itp. żeby ogarnąć te wszystkie humanistyczne przedmioty. Dodatkowo chcę się wziąć za swój angielski i niemiecki, bo moim marzeniem są studia filologiczne. Co powinnam zacząć robić, by moje ambitne plany nie runęły po tygodniu? może jest tu ktoś kto tez wybiera się na filologię lub ma to już za soba bo się już wybrał co robiliście? jak się przygotowywaliście?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: II klasa LO, rozszerzenia, organizacja itp.
Cytat:
). Do reszty (w tym R geografia i wos) uczyłam się tylko, by jakoś w miarę ładnie pisać sprawdziany, kartkówki. Z reguły na świadectwo się nie patrzy, więc najważniejsza jest matura. W 2 klasie zapisuj sobie po prostu co i kiedy, a myślę, że to wystarczy + historii polecam uczyć się na bieżąco.
Edytowane przez 201803061544 Czas edycji: 2015-08-05 o 13:03 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
jeśli jesteś szczególnie dobra w którymś z tych przedmiotów to polecam olimpiady przedmiotowe. jeżeli uda Ci się dojść do etapu centralnego możesz uzyskać 100 procent z danego przedmiotu albo inne ulgi w rekrutacji. A nawet jak by Ci się nie udało to i tak się sporo nauczysz i będzie Ci o wiele łatwiej na maturze. Jesteś dopiero w 2 klasie więc warto spróbować
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Filologia angielska z językiem niemieckim to moje wymarzone studia, a jak nie ta to filologia niemiecka z językiem szwedzkim.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Tak
mam nadzieję , że mi się uda wielu kandydatów jest na filologie wszelkiego rodzaju a na anglistykę to już w ogóle jak myslicie jaki poziom trzeba mieć żeby dac radę? B2, C1?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że poziom matury rozszerzonej, czyli B2.
Edytowane przez 201803061544 Czas edycji: 2015-08-05 o 20:07 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeżeli jesteś dobrze osłuchana w języku, to już w ogóle nie powinno być problemów.---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Z całym szacunkiem, ale matura R nie jest nawet zbliżona w żaden sposób do zakresu C1. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
W okolice C1 z elementami c2 to z hiszpańskiego dwujęzyczna matura zahacza, rozszerzona to obok C nawet nie stała
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
na rozszerzony polski zakładam segregator na wszelkiego rodzaju kserówki i notatki do sprawdzianów, a do tego mam jeszcze zeszyt na lekcję
w segregatorze będę zbierała opracowania wszystkich lektur (mam 19 na ten rok i zaczęłam już czytać) macie jeszcze jakieś swoje patenty na ten rodzaj przedmiotów? |
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Lubisz lektury? Polecam jeszcze kolorowe zakreślacze, ale o tym już pewnie pomyślałaś. Mapy myśli też nieźle się sprawdzają. Możesz sobie jeszcze założyć zeszyt, lub luźne notatki z motywami, sama miałam taki zeszyt. Edytowane przez 201803061544 Czas edycji: 2015-08-06 o 14:12 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
zaczęłam czytać bo inaczej bym nie wyrobiła z czasem podczas roku szkolnego
![]() na razie mam za sobą "Dziady", "Pana Tadeusza", "Panią Bovary" Nie lubię lektur, ale Mickiewicz o dziwo mi się spodobał ![]() muszę zacząć właśnie zbierać notatki, bo robię ich mnóstwo a potem wyrzucam, a na koniec roku jak mamy testy z całości to robię je na nowo |
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Widziałam takie grube zeszyty PukkaPad, na kołach. Myślicie, że to że są na tych kołach sprawi, że szybko się zniszczą, bo wiele osób mówi o ich zaletach a ja nie jestem do końca przekonana.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Czasami kartki się trudno przewracają i naddzierają. Ale nie zawsze, kwestia użytej siły Jednak mają też swoje zalety, więc mimo wad sama miałam takie zeszyty.Jednak kupowałam takie bez kolorowych przegródek. Bo nigdy nie mogłam dopasować ilości potrzebnych kartek, a tam jest ona z góry narzucona i każda partia między przegródkami ma tyle samo. Jak trzeba było to robiłam je sama zaginając kartkę w trójkąt. Albo można dokupić specjalne zakładki lub posłużyć się kolorowymi paseczkami-znacznikami
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-08-11 o 13:41 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
W 2 klasie starałam się uczyć w miarę na bieżąco. Też byłam na profilu humanistycznym, tylko z trochę innymi rozszerzeniami. Jeżeli wiążesz przyszłość z językami, to powinnaś trochę więcej poświęcać czasu na ich naukę, warto też być w miarę na bieżąco z historią, bo kiedy zrobią się z niej zaległości, to nadrabianie ich nie należy do rzeczy najprzyjemniejszych ze względu na ogrom materiału. Dopiero w 3 klasie zaczynają się powtórki przed maturą, i wtedy też lepiej skupić się na przedmiotach maturalnych.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.

Od września idę do II klasy liceum. Zaczną się rozszerzenia, mam ich cztery; polski, angielski, niemiecki, historia. To typowo humanistyczne przedmioty. Będę miała dużo godzin tygodniowo i chciałabym to wszytko w miarę ogarnąć. Trochę boję się historii, bo u nas w szkole wybór tego rozszerzenia = wielka odwaga i ambicja. Boję się, że nie dam rady ogarnąć wszystkiego 

.
.