II klasa LO, rozszerzenia, organizacja itp. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-05, 10:33   #1
tessa16
Raczkowanie

II klasa LO, rozszerzenia, organizacja itp.

hej, witam wszystkich Od września idę do II klasy liceum. Zaczną się rozszerzenia, mam ich cztery; polski, angielski, niemiecki, historia. To typowo humanistyczne przedmioty. Będę miała dużo godzin tygodniowo i chciałabym to wszytko w miarę ogarnąć. Trochę boję się historii, bo u nas w szkole wybór tego rozszerzenia = wielka odwaga i ambicja. Boję się, że nie dam rady ogarnąć wszystkiego macie może jakieś rady jak ułożyć sobie naukę itp. żeby ogarnąć te wszystkie humanistyczne przedmioty. Dodatkowo chcę się wziąć za swój angielski i niemiecki, bo moim marzeniem są studia filologiczne. Co powinnam zacząć robić, by moje ambitne plany nie runęły po tygodniu? może jest tu ktoś kto tez wybiera się na filologię lub ma to już za soba bo się już wybrał co robiliście? jak się przygotowywaliście?
tessa16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 12:01   #2
201803061544
Konto usunięte

Dot.: II klasa LO, rozszerzenia, organizacja itp.

Cytat:
Napisane przez tessa16 Pokaż wiadomość
hej, witam wszystkich Od września idę do II klasy liceum. Zaczną się rozszerzenia, mam ich cztery; polski, angielski, niemiecki, historia. To typowo humanistyczne przedmioty. Będę miała dużo godzin tygodniowo i chciałabym to wszytko w miarę ogarnąć. Trochę boję się historii, bo u nas w szkole wybór tego rozszerzenia = wielka odwaga i ambicja. Boję się, że nie dam rady ogarnąć wszystkiego macie może jakieś rady jak ułożyć sobie naukę itp. żeby ogarnąć te wszystkie humanistyczne przedmioty. Dodatkowo chcę się wziąć za swój angielski i niemiecki, bo moim marzeniem są studia filologiczne. Co powinnam zacząć robić, by moje ambitne plany nie runęły po tygodniu? może jest tu ktoś kto tez wybiera się na filologię lub ma to już za soba bo się już wybrał co robiliście? jak się przygotowywaliście?
Jaka to filologia? Wiesz już gdzie chcesz studiować? Wiesz które przedmioty są brane pod uwagę? Ja w 2 klasie przygotowywałam się na bieżąco do wszystkich lekcji, ułatwiałam sobie planowanie zapisując terminy zadań, wypracowań, sprawdzianów w kalendarzu, łatwiej się zorganizować. Też szlifowałam swój angielski, więc np. 1,5 godziny dziennie poświęcałam na ten język. Dopiero w 3 klasie zaczynają się ostre powtórki, od początku wiedziałam, że będę pisać R polski i historię (chwilowo był jeszcze wos). W klasie maturalnej przyłożyłam się więc do tego, co chcę pisać na maturze (R polski wbrew pozorom nie jest aż tak wymagający, nie mówię tu o czytaniu lektur oczywiście, co jak wiadomo zajmuje trochę czasu ). Do reszty (w tym R geografia i wos) uczyłam się tylko, by jakoś w miarę ładnie pisać sprawdziany, kartkówki. Z reguły na świadectwo się nie patrzy, więc najważniejsza jest matura. W 2 klasie zapisuj sobie po prostu co i kiedy, a myślę, że to wystarczy + historii polecam uczyć się na bieżąco.

Edytowane przez 201803061544
Czas edycji: 2015-08-05 o 12:03
201803061544 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 12:40   #3
Oklala
Przyczajenie

jeśli jesteś szczególnie dobra w którymś z tych przedmiotów to polecam olimpiady przedmiotowe. jeżeli uda Ci się dojść do etapu centralnego możesz uzyskać 100 procent z danego przedmiotu albo inne ulgi w rekrutacji. A nawet jak by Ci się nie udało to i tak się sporo nauczysz i będzie Ci o wiele łatwiej na maturze. Jesteś dopiero w 2 klasie więc warto spróbować
Oklala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 13:23   #4
tessa16
Raczkowanie

Filologia angielska z językiem niemieckim to moje wymarzone studia, a jak nie ta to filologia niemiecka z językiem szwedzkim.
Stary 2015-08-05, 14:04   #5
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
Filologia angielska z językiem niemieckim to moje wymarzone studia, a jak nie ta to filologia niemiecka z językiem szwedzkim.
Po 2 kierunku zgaduję, że UŚ?
Stary 2015-08-05, 14:15   #6
tessa16
Raczkowanie

Tak mam nadzieję , że mi się uda wielu kandydatów jest na filologie wszelkiego rodzaju a na anglistykę to już w ogóle jak myslicie jaki poziom trzeba mieć żeby dac radę? B2, C1?
Stary 2015-08-05, 14:51   #7
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
Tak mam nadzieję , że mi się uda wielu kandydatów jest na filologie wszelkiego rodzaju a na anglistykę to już w ogóle jak myslicie jaki poziom trzeba mieć żeby dac radę? B2, C1?
Wydaje mi się, że poziom matury rozszerzonej, czyli B2.

Czas edycji: 2015-08-05 o 19:07

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-05, 18:51   #8
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Spokojnie dasz radę na B2 A jeżeli jesteś dobrze osłuchana w języku, to już w ogóle nie powinno być problemów.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Wasp_0 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że poziom matury rozszerzonej, czyli B2 z elementami C1.
Z całym szacunkiem, ale matura R nie jest nawet zbliżona w żaden sposób do zakresu C1.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 19:06   #9
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
Spokojnie dasz radę na B2 A jeżeli jesteś dobrze osłuchana w języku, to już w ogóle nie powinno być problemów.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Z całym szacunkiem, ale matura R nie jest nawet zbliżona w żaden sposób do zakresu C1.
Pomyśleć, że usłyszałam to od... nauczyciela. No cóż...
Stary 2015-08-05, 19:10   #10
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wasp_0 Pokaż wiadomość
Pomyśleć, że usłyszałam to od... nauczyciela. No cóż...
To musiał się chyba przeliczyć. Wystarczy porównać zadania z matury R a egzaminy C1.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 19:51   #11
casus_belli
Zadomowienie

W okolice C1 z elementami c2 to z hiszpańskiego dwujęzyczna matura zahacza, rozszerzona to obok C nawet nie stała
casus_belli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 08:55   #12
tessa16
Raczkowanie

na rozszerzony polski zakładam segregator na wszelkiego rodzaju kserówki i notatki do sprawdzianów, a do tego mam jeszcze zeszyt na lekcję
w segregatorze będę zbierała opracowania wszystkich lektur (mam 19 na ten rok i zaczęłam już czytać)
macie jeszcze jakieś swoje patenty na ten rodzaj przedmiotów?
Stary 2015-08-06, 13:10   #13
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
na rozszerzony polski zakładam segregator na wszelkiego rodzaju kserówki i notatki do sprawdzianów, a do tego mam jeszcze zeszyt na lekcję
w segregatorze będę zbierała opracowania wszystkich lektur (mam 19 na ten rok i zaczęłam już czytać)
macie jeszcze jakieś swoje patenty na ten rodzaj przedmiotów?
19 lektur... podziwiam, że już zaczęłaś czytać Lubisz lektury?

Polecam jeszcze kolorowe zakreślacze, ale o tym już pewnie pomyślałaś. Mapy myśli też nieźle się sprawdzają. Możesz sobie jeszcze założyć zeszyt, lub luźne notatki z motywami, sama miałam taki zeszyt.

Czas edycji: 2015-08-06 o 13:12
Stary 2015-08-06, 15:19   #14
tessa16
Raczkowanie

zaczęłam czytać bo inaczej bym nie wyrobiła z czasem podczas roku szkolnego
na razie mam za sobą "Dziady", "Pana Tadeusza", "Panią Bovary" Nie lubię lektur, ale Mickiewicz o dziwo mi się spodobał
muszę zacząć właśnie zbierać notatki, bo robię ich mnóstwo a potem wyrzucam, a na koniec roku jak mamy testy z całości to robię je na nowo
Stary 2015-08-07, 20:08   #15
tessa16
Raczkowanie

Widziałam takie grube zeszyty PukkaPad, na kołach. Myślicie, że to że są na tych kołach sprawi, że szybko się zniszczą, bo wiele osób mówi o ich zaletach a ja nie jestem do końca przekonana.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-11, 12:36   #16
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Widziałam takie grube zeszyty PukkaPad, na kołach. Myślicie, że to że są na tych kołach sprawi, że szybko się zniszczą, bo wiele osób mówi o ich zaletach a ja nie jestem do końca przekonana.
Ja też Czasami kartki się trudno przewracają i naddzierają. Ale nie zawsze, kwestia użytej siły Jednak mają też swoje zalety, więc mimo wad sama miałam takie zeszyty.

Jednak kupowałam takie bez kolorowych przegródek. Bo nigdy nie mogłam dopasować ilości potrzebnych kartek, a tam jest ona z góry narzucona i każda partia między przegródkami ma tyle samo. Jak trzeba było to robiłam je sama zaginając kartkę w trójkąt. Albo można dokupić specjalne zakładki lub posłużyć się kolorowymi paseczkami-znacznikami

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2015-08-11 o 12:41
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-15, 21:46   #17
Lady_Pauliette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
(...) Albo można dokupić specjalne zakładki lub posłużyć się kolorowymi paseczkami-znacznikami
A gdzie takie dostanę? Szukam od początku lipca i nigdzie nie wpadły mi w oko. Zawsze w komplecie z zeszytem .
Lady_Pauliette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-15, 23:25   #18
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Lady_Pauliette Pokaż wiadomość
A gdzie takie dostanę? Szukam od początku lipca i nigdzie nie wpadły mi w oko. Zawsze w komplecie z zeszytem .
Zakładki? Ja widziałam w hurtowni papierniczej
Stary 2015-08-16, 17:59   #19
Lady_Pauliette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Zakładki? Ja widziałam w hurtowni papierniczej
Dziękuję za odpowiedź. Czyli tylko w mojej hurtowni bieda aż piszczy .
Lady_Pauliette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-16, 19:11   #20
tuskaroz
Zakorzenienie

W 2 klasie starałam się uczyć w miarę na bieżąco. Też byłam na profilu humanistycznym, tylko z trochę innymi rozszerzeniami. Jeżeli wiążesz przyszłość z językami, to powinnaś trochę więcej poświęcać czasu na ich naukę, warto też być w miarę na bieżąco z historią, bo kiedy zrobią się z niej zaległości, to nadrabianie ich nie należy do rzeczy najprzyjemniejszych ze względu na ogrom materiału. Dopiero w 3 klasie zaczynają się powtórki przed maturą, i wtedy też lepiej skupić się na przedmiotach maturalnych.
tuskaroz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości