![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy przyjaciółki muszą wszystko wiedzieć?
Witam, możliwe że jest jakiś podobny temat, ale nie miałem weny co wpisać do wyszukiwarki.
Co jakiś czas wraca pewien problem, którym moja kobieta mnie dość drażni. Chodzi o to, że moja luba na słynnych babskich wieczorach dzieli się ze swoją grupą przyjaciółek o trochę zbyt intymnych sprawach naszego związku. Ja rozumiem, że "przyjaciółkom to wszystko można powiedzieć", ale gdzie w tym wszystkim jakaś moja prywatność? Dla mnie jej przyjaciółki to jakieś tam znajome na "cześć, hej co tam słychać" i tyle widać. A jestem trochę zniesmaczony tym, że wiedzą dokładnie ile razy w tygodniu się kochamy, w jakich pozycjach, ile minut itp. Wiedzą też rzeczy w stylu, że w porywach mego porannego optymizmu potrafię sobie pianką do golenia machnąć na klacie Kaplice Sykstyńską i prowadzę z Psem żywe dyskusje dlaczego np. coś w domu nie działa ![]() I to nie jest tak, że tylko ona, a wszystkie wymieniają się informacjami, do których czasem ja niestety mam dostęp, bo moja kobieta nieświadomie się wygada i mi. Po hicie:"no nie wiem co z tą Aśką i Robertem(nawet tu z przezoru zmieniłem imiona), za pierwszym ich razem to wytrzelił od razu jak zdjął gacie, w ogóle jakiś taki kiepski w łóżku", powiem szczerze - szczenę zbierałem kilka minut i trochę mnie przytkało. Kolesia widziałem jeden raz, nawet sympatyczny, a tu takie rewelacje o kimś mimo wszystko obcym. Po tym zwróciłem jej uwagę, że takie informację naprawdę nie są mi do niczego niepotrzebne, a i życzyłbym sobie by i o nas trochę przyhamowała z dzieleniem WSZYSTKIM. Ale niestety jednym uchem wleciało, drugim wyleciało i mam co jakiś czas serwowane przesłanki, że katarynki jak je sobie nazywam w duchu, wiedzą o mnie o dużo za dużo i bardzo irytuje mnie ta świadomość. Nie to, żebym się czegoś specjalnie wstydził, ale cenię swoją prywatność i nie lubie za bardzo wpuszczać postronne osoby "za mury". Nie wiem, może kobiety lubią się tak dzielić zaufanym psiapsiółkom i wiem, że to nieodosobniony przypadek, ale litości. Nigdy w męskim gronie, którym przebywam lub przebywałem nie było szczegółowych analiz swoich partnerek czy jakichś bardziej kpiących pojazdów od "moja znowu coś coś tam zrzędziła" lub wchodzących w sprawy łóżkowe "no, fajnie z nią jest, możemy w ogóle nie wychodzić z łóżka", ale nie wiem czy byłoby miło kobietom, gdybyśmy się nagle przestawili na prześmiewcze szczegóły w stylu: "bożu, znowu się nie ogoliła, jeszcze trochę zarośnie i pogodzę się z ręką", "już mój odkurzacz lepiej ciągnie" czy "no jak się kochamy, to ona rży jakby ciągnęła powóz do Hogwartu" (wybaczcie, dalej nie chce mi się wymyślać ![]() Jak w takim razie przekonać kobietę, że czasem warto postawić jakieś granice; a ona i jej przyjaciółki to nie jest jedno ciało i nie muszą ze wszystkim być na bieżąco, zwłaszcza o mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy przyjaciółki muszą wszystko wiedzieć?
Rozumiem zwierzanie się 1 czy 2 osobom, których jest się pewnym, że nikomu o tym nie powiedzą. Ale to co robi twoja kobieta to lekkie przegięcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jak? Konsekwentnie. Jeśli ona nic sobie nie robi z Twojego poczucia prywatności i próśb o pozostawienie spraw intymnych wewnątrz związku, to najwyższy czas na wyraźne postawienie sprawy. Nie wyobrażam sobie, żeby mój partner dzielił się z innymi naszym intymnym życiem i nie wyobrażam sobie, żebym ja opowiadała komukolwiek, choćby najbliższym przyjaciółkom o tym, jak wyglądają sekrety mojej alkowy. To dla mnie niepojęte, że Twoja kobieta i jej kumpele nie mają minimum poczucia intymności i dziwię się, że w sumie spokojnie to znosisz.
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Nie muszą. Tylko te najbardziej puste opowiadają o wszystkim wszystkim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nijak jej raczej nie przekonasz, niestety...
I mam wrażenie, że masz jakieś dziwne przekonanie co do kobiet. Takie komentarze, o jakich mówisz, padają również w męskich gronach. Ale nie we każdym. Dla mnie to też dramat, ucinam takie dyskusje, ale jeśli ktoś sam nie widzi w tym niczego niestosownego, to raczej nic z tym nie zrobisz. Na przyszłość pozostaje szukać kogoś bardziej dyskretnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
plum plum
|
przyjaciółki wiedzą tyle, im się powie. Widocznie ona lubi mówić wszystko, ale nie jest regułą, że każda kobieta tak robi.
![]() |
![]() |
#7 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hmmm....
Są różne przyjaźnie i różne przyjaciółki. Jednak chyba żadne nie wiedzą 100% o sobie na wzajem. Dla mnie przyjaciółki są bardzo ważne. Stawiam je na pierwszym miejscu w drabinie zaufania. Oczywiście dla niektórych może być to nie pojęte ale znamy się kupe lat i nigdy mnie nie zawiodły. Zdarza nam się rozmawiać o tematach intymnych (ale bez przesady) zazwyczaj, żeby zaradzić coś na dany problem, zrobić burzę mózgów. Jednak mamy swoje zasady a mianowicie: TO O CZYM ROZMAWIAMY ZOSTAJE MIĘDZY NAMI. Nie rozpowiadamy o czym rozmawiamy. Nikomu. Jeśli Ci się to nei podoba to jej to powiedz. Może poprzednim to nie przeszkadzało i po prostu przyzwyczaiła się, że może gadać wszystko. Jeśli mi facet by powiedział (już nawet ktokolwiek ) że ma coś zostać między nami to w życiu bym tego nie rozklepała. Nawet wspomnianym przyjaciółką. Ty i twoja dziewczyna tworzycie związek i wy powinniście ustalać swoje zasady.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Zakomunikowałem swojej jakieś parenaście dni temu, plus minus to co napisałem, no i ciężko określić czy nastąpiła jakaś poprawa jeśli chodzi o czas "najświeższy", bo w końcu też nie wskakuje jej do torebki czy do szafy, żeby podsłuchiwać co one sobie tam gadają.
Ale jak widzę którąś z jej przyjaciółek, to mam niestety to nieprzyjemne uczucie: "ona za wiele o mnie wie". Jej zasłona dymna to: "w końcu znamy się długo", "zawsze się sobie zwierzałyśmy", "przecież nikomu innemu nie powiedzą"- może całość nie, ale czasem coś im się może wymsknąć. Te całe przyjaciółki nie są do mnie źle nastawione, ot dla mnie jakieś zwykłe znajome, ale żadnych bliższych stosunków nie mamy. Prawdopodobnie, gdybym zaczął jakąś wojenkę podjazdową, że nie podobają mi się tematy ich rozmów, to mam obiekcje że mogłyby nieźle moją partnerkę nastawiać przeciwko mnie. A możliwe, że parę miesięcy później miałybyście na wizazu nową użytkowniczkę z tematem "mój TŻ nie potrafi się dogadać z psiapsiółami, od jakiegoś czasu coraz częściej się kłócimy" ![]() Eh, nie mam póki co pomysłu jak zwalczyć jej sieroctwo wobec szastania prywatnością. PS. Ja nie piszę, że wszystkie kobiety z tym ZBYTNIM DZIELENIEM SIĘ tak mają, nie piszę też że większość, ale nie gniewajcie się że jakbym miał wrzucić to do pudełka "mężczyźni" albo "kobiety", to raczej wrzuciłbym do tego drugiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym nie łudziłabym się, że nikomu nie powiedzą, skoro problemy łóżkowe Roberta do Ciebie dotarły. Cytat:
Nie traktuj kobiet jak przygłupów. Jak uznasz, że "kobiety tak mają", to nadal cała okolica będzie widzieła o Twoim życiu erotycznym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez golgie Czas edycji: 2015-08-14 o 06:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Nikomu się nie zwierzam często słucham i mi oczy z orbit wychodzą dlaczego ludzie mówią mi takie prywatne rzeczy?
Ogólnie jestem przeciwnikiem wywlekania spraw intymnych związku. Nie myślę tylko o seksie ale ogólnie sprawach związkowych Mi też by to nie odpowiadało jak tobie :-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Nie, takie rozchlapywanie prywatnych spraw na prawo i lewo to nie jest domena wszystkich kobiet
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
jazzoholiczka
|
O łóżkowych tematach nie rozmawiam z nikim. Ale w ramach ciekawostki - kumpel mojego tż lubuje się w opowieściach kiedy, ile razy, jak itd. "spędzał czas" ze swoją tż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie to wszystko kwestia bliskości z tzw. przyjaciółkami. Mam 2-3 przyjaciółki (nie kumpele, koleżanki, psiapsółki, ale PRZYJACIÓŁKI). Z jedną jestem na tyle blisko, że spokojnie mogłabym ją nazwać siostrą. Znamy się naście lat. Pomagałyśmy sobie w trudnych momentach. I nawet jej nie mówię wszystkiego. Ale owszem zdarzał mi się powiedzieć, że X jest świetny w łóżku (bez obrazowych szczegółów, bo zakładam, że ona nie chce wiedzieć wszystkiego), opowiadać jakieś historie, w których X się pojawiał (bo skoro jestem z nim w związku, to jest ważną cześcią mojego życia), a jak coś się psuło i sypało to szłam po radę lub wsparcie.
Bardziej mnie przeraża, że ona kwestie poruszane w wydawałoby sie zaufanym gronie puszcza dalej, do Ciebie. Jako przyjaciółka poczułabym się urażona i obrażona, bo zakładam, że powierzane jej problemy, są powierzane jej, a nie całemu światu. Pogadałabym z nią o tym, że ma problem z paplaniem na około. I wydaje mi się, że musisz się pogodzić, iż niektóre informacje o Tobie pójdą dalej. Żyjecie ze sobą, kochacie się, jesteś dla niej ważny, spędza z Tobą dużo czasu, więc jak koleżanki pytają "co u niej?" to naturalne, że zostaniesz wpleciony w opowieści. Akurat o gadaniu z psem i Kaplicy Sykstyńskiej też bym opowiadała, bo to coś tak uroczego i ujmującego, że musiałabym się pochwalić jaki to mój Luby jest fajny. Może pomoże na jakiś czas mówienie, że czegoś ma nie przekazywać dalej. Stawianie wyraźnych granic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Większość babskich przyjaźni to kolos na glinianych nogach. Pitu pitu, słitu słitu, a jak tylko jakiś problem, to aż przebierają girami żeby się zemścić 'na tej suce'. A wtedy te wszystkie intymne zwierzenia jak znalazł.
Nigdy w życiu nie wywlekałam przed nikim swoich intymnych spraw. Ale nie wiem czemu wielu moich znajomych uznaje za stosowne 'częstowanie' mnie niusami ze swojej kloaki. Też mi czasem oczy wychodzą z orbit jak słucham co oni do mnie gadają. Szok i niedowierzanie. Staram się ucinać takie wywody, ale niektórzy są naprawdę zawzięci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5241111 0]Większość babskich przyjaźni to kolos na glinianych nogach. Pitu pitu, słitu słitu, a jak tylko jakiś problem, to aż przebierają girami żeby się zemścić 'na tej suce'. A wtedy te wszystkie intymne zwierzenia jak znalazł.
Nigdy w życiu nie wywlekałam przed nikim swoich intymnych spraw. Ale nie wiem czemu wielu moich znajomych uznaje za stosowne 'częstowanie' mnie niusami ze swojej kloaki. Też mi czasem oczy wychodzą z orbit jak słucham co oni do mnie gadają. Szok i niedowierzanie. Staram się ucinać takie wywody, ale niektórzy są naprawdę zawzięci.[/QUOTE] Mam dokładnie takie same zdanie. Wszytko czym się dzielisz zostanie zapamiętane i użyte we właściwym czasie. zbyt wiele razy się przejechalam na takich babskich przyjaźniach nikomu nic nie mowie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dodam, że mam jedną przyjaciółkę od 30 lat i nawet jej odpowiadam nie więcej na pytanie:,,co u was?" niż, po prostu -jest super i kończę temat. Nie zagłębiam się w, absolutnie, żadne szczegóły. Kiedyś obie mówiłyśmy sobie więcej, ale to było jeszcze za czasów licealno-studenckich. obie z tego wyrosłyśmy i dobrze, bo są sprawy tylko dla małżonków, nie dla osób trzecich.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;52408869]Nikomu się nie zwierzam często słucham i mi oczy z orbit wychodzą dlaczego ludzie mówią mi takie prywatne rzeczy?
Ogólnie jestem przeciwnikiem wywlekania spraw intymnych związku. Nie myślę tylko o seksie ale ogólnie sprawach związkowych Mi też by to nie odpowiadało jak tobie :-/[/QUOTE] Mam podobne zdanie. Uważam, że są sprawy na tyle osobiste, że nie powinno się ich przekazywać komukolwiek spoza grona osób, pozostających w danej relacji (związek, rodzina, dwie przyjaciółki itp.). Na szczęście nie mam w swoim otoczeniu osób, które radośnie klepią naokoło o prywatnych sprawach czy to swoich partnerów czy przyjaciół; byłoby mi dziwnie i niesmacznie wysłuchiwać takich szczegółów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym nie chodzi o to, czy mówi "dobrze", czy "źle". Owszem, są faceci, którzy będą przeszczęśliwi, kiedy ona będzie rozpowiadać, ile to on razy nie może i jakiego ma dużego, ale są też tacy, których takie wyznania zwyczajnie zniesmaczą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
@zlotniczanka
Nie zakładam, że mówi złe rzeczy(jakkolwiek "złe" by rozumieć), a że mówi za dużo, to dotyczy całej tej grupki i myślę że dość klarownie opisałem problematykę ich zwierzeń. Po prostu przesadzają z ideą "że muszą wszystko obgadać i każda musi poznać opinię tej drugiej", niech moja i tamte gadają o sobie co chcą, o mnie typowo neutralne rzeczy też niech gadają droga wolna, ale chyba nie zaprzeczysz że są pewne tematy, o których nie chcesz by inni mieli wiedzę poza swoim partnerem, nawet jeśli partner czy partnerka traktują swoje przyjaciółki jak siostry, odnóża czy licho wie co jeszcze. Po prostu czasem, przynajmniej według mnie, będąc związku trzeba mieć świadomość, że ma się dostęp również do ścisłej prywatności drugiej osoby i że to już nie to samo co "zdradzanie swoich sekretów". Czemu zakładam, że te koleżanki wiedzą za wiele? Nieraz i nie dwa koleżanki dawały po sobie poznać, że pewne rzeczy wiedzą, czasem też pewne rzeczy dało się usłyszeć i nie trzeba było się zbytnio wysilić by domyśleć się o czym była mowa dalej. A takie wymsknięcia tylko potęgują tę sprawę. Dodatkowo myślę, że każda średnio rozgarnięta jednostka po jakimś czasie potrafi wyczuć wypaplane sprawy na swój temat przez swoją partnerkę. Nie jest to na pewno tak, że raz coś gdzieś usłyszałem i jestem przewrażliwiony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
plum plum
|
powinna już ogarniać takie podstawowe sprawy. Wiesz, ja bym postawiła na brutalność i powiedziała wprost coś w ten deseń: "wiesz, że mi przeszkadza Twoje plotkowanie na nasz temat, bardzo sobie nie życzę rozmów o rzeczach, które dotyczą tylko nas dwoje. Myślę, że Tobie nie byłoby miło, gdyby wszyscy moi kumple wiedzieli, jakie bąki puszczasz przez sen" albo coś w tym guście, by pokazać jej dobitnie, że takie coś jest przykre i niewłaściwe.
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
A może to kwestia różnego rozumienia granic. Mnie np nie przeszkadzałoby, że partner mówi innym, że gadam do kota po francusku, bo po 1. gadam, 2. nie wstydzę się tego (nawiązanie do Twojej historii o psie). Odgórnie mogłabym założyć, że skoro mi nie przeszkadza, to komuś też pewnie nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Był super sex? Kur...po co opowiadać to innej lasce? powiedz to swojemu facetowi a koleżance możesz jedynie ogólnie napomknąć, że u nas nasze życie seksualne należy do bardzo udanych. Uważam, że znajomym nie ma co opowiadać nagminnie o naszym związku. Owszem możemy w jakiejś sprawie poradzić się ale najpierw trzeba x razy zastanowić się czy to nie aby za bardzo intymna sprawa a może najpierw problem przeanalizuję sama ze sobą itd...myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć a nie bezsensownie paplać. Ja już na szczęście oduczyłam się tego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;52411455]Mam dokładnie takie same zdanie.
Wszytko czym się dzielisz zostanie zapamiętane i użyte we właściwym czasie. zbyt wiele razy się przejechalam na takich babskich przyjaźniach nikomu nic nie mowie[/QUOTE] sądzę tak samo. Z wyjątkiem moich dwóch "sióstr z wyboru". Reszta to "psiapsiółki". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Wydaj mi się to naganne, ale niestety wiele kobiet lubi dzielić się pikantny szczegółami życia. Raczej tego nie zmienisz. Trzeba się cieszyć, że jesteś dla niej na tyle ważny że chce o Tobie opowiadac^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;52411455]Mam dokładnie takie same zdanie.
Wszytko czym się dzielisz zostanie zapamiętane i użyte we właściwym czasie. zbyt wiele razy się przejechalam na takich babskich przyjaźniach nikomu nic nie mowie[/QUOTE] Ja niedawno się przejechałam i od tej pory nie zwierzam się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.