single cooking ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-21, 13:08   #1
helvete1
Raczkowanie

single cooking ;)

Witajcie mam mały problem, jako że przez ostatnie 4 lata przyzwyczaiłam się do gotowania i zakupów dla dwojga, a sprawy się troche pozmieniały, jakoś nie umiem się przestawić na singielkę w kuchni nie stać mnie żeby codziennie jadać na mieście, jest może jakaś wizażanka, która miała podobny problem? może macie jakieś sprawdzone przepisy wyliczone na jedną niezbyt żarłoczną osobę? i co tu zrobić żeby w ogóle zmobilizować się do gotowania tylko dla jednej osoby pomóżcie
helvete1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 17:08   #2
lele
Zakorzenienie

Dot.: single cooking ;)

moze gotuj na dwa dni?
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 18:02   #3
BrigitteBardot
Zadomowienie

Naleśniki, omlety z jednego jajka... rosół, na którym później ugotujesz jakąś inną zupę, jeśli robisz typowy obiad ziemniaki + surówka + mięso, to po prostu przygotowywać tego mniej (mniej ziemniaków, jeden filet czy udko, mniej surówki). Jeśli gotujesz sobie makaron, to nie wrzucaj całego opakowania, ale np. połowę (tyle, ile potrzebujesz).

Moja babcia mieszka sama i jak nie chce jej się gotować dla jednej osoby, to gotuje zwykły budyń. Ale nie każdemu pasuje jedzenie budyniu na obiad czy kolację.

Po prostu gotuj mniej, przyzwyczaisz się.

Edytowane przez BrigitteBardot
Czas edycji: 2009-11-06 o 15:24
BrigitteBardot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 20:39   #4
sloniko
Przyczajenie

ja szczerze mówiąc nie przepadam za gotowaniem dla samej siebie...na obiad jakąś szybką zupkę zrobię a kolacyjka to przeważnie jakieś przegryzki. Jestem wielbicielką serów więc kupię sobie z 2-3 kostki różnych serów (najlepszy parmezan) oliwki, do tego kieliszek wina i wcale to nie tuczące a lekko zapychające ostatnio zaczęłam sobie natomiast robić pate. Zmiksowałam ser feta z sun-dried pomidorami i jadłam z krakersami i szyneczką..pycha. Może pomyśl o jakichś takich małych przegryzkach czasami.
sloniko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 23:02   #5
kiciakasia
Zakorzenienie

mozesz po prostu kroic ilosc skladnikow na pol
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 04:45   #6
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez helvete1 Pokaż wiadomość
Witajcie mam mały problem, jako że przez ostatnie 4 lata przyzwyczaiłam się do gotowania i zakupów dla dwojga, a sprawy się troche pozmieniały, jakoś nie umiem się przestawić na singielkę w kuchni nie stać mnie żeby codziennie jadać na mieście, jest może jakaś wizażanka, która miała podobny problem? może macie jakieś sprawdzone przepisy wyliczone na jedną niezbyt żarłoczną osobę? i co tu zrobić żeby w ogóle zmobilizować się do gotowania tylko dla jednej osoby pomóżcie
Szczerze? Faktycznie mało opłaca się gotować dla jednej osoby.
U mnie kończy się to często albo kanapkami albo obiadem gotowanym na 2 dni.
Nawet z głupim ryżem jest problem, bo całej torebki na raz nie zjem, tak samo z sałatą.
Można się przerzucić na obiady jednogarnkowe - tzn. - warzywa plus mięso robisz razem, można też leczo zrobić.
A i jeszcze mój ulubiony patent, w sumie nie tylko dla singielek- jak już wstawiam piekarnik i babram się z jakimiś zrazikami czy dewolajami, to robię dużo - 6-7 porcji, z czego większość zamrażam. Później wystarczy rano wyjąć, a się rozmrozi do obiadu.Do tego codziennie inna surówka, raz ryż , raz ziemniaki i niby codziennie jem coś innego
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 17:23   #7
mavika
Zakorzenienie

a ja gotuję dla samej siebie i praktycznie nigdy nie jem 2 dni tego samego. W zamrażarce mam poporcjowane piersi z indyka lub wołowinę (po ok 150g), filety rybne, udka. Rano wyjmuję do rozmrożenia a w porze obiadu piekę, duszę, gotuję na parze, do tego jakieś warzywka (często na parze razem z rybą/mięsem), kasza / ryż / makaron i surówka. Czasem jakaś zupa, ale nie umiem się najeść zupą więc raczej rzadko. Sprawdzają się małe garnuszki i naczynia do zapiekania. Serio, nie jest to takie trudne Zapraszam np. na mój blog albo polecam blog http://eksperymentalnie.blogspot.com/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-22, 19:08   #8
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Myślę, że większość studentek ma podobny "problem" do Ciebie Ja tam nie widzę problemu, jem 3 dni z rzędu to samo XD Chociaż często zdarza mi się jednak bardziej te dni urozmaicić... to naprawdę nie takie trudne. Tym bardziej, że wcześniej gotowałaś dla dwojga, a nie np dla czteroosobowej rodziny
Stary 2009-10-22, 22:58   #9
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez helvete1 Pokaż wiadomość
ja Cie rozumiem, bo tez kiedys mieszkalam z moim bylym i straszne bylo przestawianie sie. Nadal nie lubie jesc sama. Do tego ciezko jest kupic niektore skladniki pojedynczo. Dobrym patetentem jest mrozenie jak zrobisz za duzo. Pozniej jak nie masz czasu to po prostu wyjmujesz z zamrazalnika.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 12:55   #10
KlatkaNaPtaszka
Zakorzenienie

Nie rozumiem tego problemu, wiadomo ze jest mniej oplacalne gotowanie dla jedenj osoby ale co to jest za problem nie rozumiem, rowniez jestem single i gotuje dla siebie tlyko i nie jadam nigdy dwa razy tego samego. Jesli robie np dzisiaj pierogi to robie za rowno ruskie z kapusta z miesem częśc zamrazam przy okazji robie też makaron właśnej roboty. Jesli jednego dnia robie rosól to drugiego wykorzytsuje go do risott a 3 dnia robie pomidorówkę itd wystarczy troche pomyślec

91....................... .......................91
65....................... .......................60
86....................... .......................90
KlatkaNaPtaszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 14:30   #11
anniaa

Nie mieszkam sama, ale gotuje tylko dla siebie - codziennie jadam coś innego - nie widzę problemu a tylko plusy bo nie trzeba się zastanawiać czy dana osoba lubi to czy nie tylko gotuje się to na co ma się ochotę

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-23, 16:28   #12
wertrzas
Przyczajenie

A ja to rozumiem. Jak jeszcze nie urodzil sie moj synek i bylo tak ze maz gdzies wyjechal i zostawalam sama to nie mialam przede wszytskim motywacji do gotowania bo nie bylo dla kogo a dla samej siebie juz nie chcialam sie tak starac.
wertrzas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 17:52   #13
adrijah
Zakorzenienie

Ja sobie różnie z tym radzę. Raz jem 3 dni to samo, raz jedno danie przerabiam kilka razy, raz kogoś zapraszam na obiad (np. bardzo miłą sąsiadkę ). Ale zdarza mi się też zrobić coś co jest ewidentnie na jedną osobę i takich przepisów na 1 porcję na moim blogu jest całkiem sporo, np:
- Tagiatelle z szynką i zielonym groszkiem
- Paprykarz z kurczaka
- Szybki makaron z bazylią
- Kurczak serowo-musztardowy
- Kurczak z cytryną po kopenhasku
- Zupa krem z kukurydzy
- Placki bananowe

Wiadomo, że łatwiej i opłacalniej jest gotować dla co najmniej 2 osób, ale i tak taniej wychodzi gotowanie dla 1 osoby niż żywienie się na mieście poza tym wiadomo co się je
Stary 2009-10-27, 19:48   #14
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez wertrzas Pokaż wiadomość
A ja to rozumiem. Jak jeszcze nie urodzil sie moj synek i bylo tak ze maz gdzies wyjechal i zostawalam sama to nie mialam przede wszytskim motywacji do gotowania bo nie bylo dla kogo a dla samej siebie juz nie chcialam sie tak starac.
Ano, dokładnie w tym problem. Też jak mam tylko dla siebie ugotować to nie mam motywacji. Jednak dla 2 osób było bardziej po co
Stary 2009-10-27, 21:10   #15
Nusia_15
Zakorzenienie

Ja jestem wielbicielką makaronów często cos z nich robie .
Moze nie jest to najlepszy sposób na utrzymanie kondycji ale przynajmniej smaczny, prosty i szybki .
Jezeli lubisz makarony to mozesz skorzystac z tego :
Wylewam na paletnie utrzepane jajka z dodatkiem 2 łyżek wody i soli i pieprzu .
na to ugotowany makaron . czekam az jajka sie setną i jem z pomidorkami .
Mozesz tez dodać jakieś ogórki albo szynke (wedle życzenia)
To taki mój prosty sposób na zjedzenie ciepłego i szybkiego dania .

Życze pwodzenia .

PS. Niech chociaz motywuje Cię to ze robisz cos dla siebie i ze to Ty będziesz zadowolona chodźby z tego co dla sb upichciałaś .
Nusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-05, 18:06   #16
BrigitteBardot
Zadomowienie

Pomysł z dzisiaj - torebkę z ryżem rozciąć, podzielić ryż na dwie porcje. Ugotowany ryż pewnie by się zmarnował albo musiałabyś jeść zimny
Stary 2009-11-06, 09:54   #17
mavika
Zakorzenienie

albo po prostu kupic ryz nie w torebkach
Stary 2009-11-06, 15:23   #18
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mavika Pokaż wiadomość
albo po prostu kupic ryz nie w torebkach
No tak. Ja od tylu lat nie kupuję tego 'zwykłego', że nawet nie zwracam na niego uwagi w sklepie... sprzedają go jeszcze w ogóle?

Przy okazji nie zauważyłam, że się powtórzyłam, pisałam o ryżu wcześniej
Stary 2009-11-07, 20:26   #19
Magi_1988
Raczkowanie

Mój narzeczony teraz wyjechał na jakiś czas i mam podobny problem - ale przede wszystkim chodzi o brak motywacji. Stawiam więc na jednogarnkowe i zupy oraz nadrabiam zaległości w potrawach, które ja lubię, a TŻ nie Piekę też muffinki wytrawne np z fetą i oliwkami - mam z głowy obiad i kolację, a także drugie śniadanie na uczelnie.
Magi_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 17:15   #20
2016070953
Konto usunięte

a ja jem to co przywożę z domu, a jak mi się już mrożonki domowe kończą no to nic nie jem, albo sobie makaron z pesto robię.
ale najczęsciej wypijam hektolitry herbaty
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 13:00   #21
monyczkaaa
Zakorzenienie

według mnie, jeżeli masz taką możliwość to po prostu wykup sobie obiady? W "pakiecie" nie wychodzi to tak dużo (w przeliczeniu, zużyjesz mniej więcej tyle prądu, gazu i wody) co zapłącisz za gotowy obiad. Nie mówię tutaj o ekskluzywnej restauracji a barze z domowym jedzeniem. Popytaj, może gdzieś w okolicy jest dobry, tani bar z domowym żaełkiem?
Stary 2009-11-09, 13:58   #22
adrijah
Zakorzenienie

Dorwałam 2 książki. "Gotuję dla siebie" i "Kuchnia dla singli". W tej pierwszej, mimo że tego nie piszą, większość przepisów z tego co widzę, jest na 2 porcje (chyba, że ktoś ma duży apetyt ), za to w drugiej co chwile jest napisane "na 6 porcji", "na 8 porcji" itd. To ja już nic nie rozumiem
Stary 2009-11-10, 06:09   #23
mavika
Zakorzenienie

moze dla 6-8 singli pod jednym dachem a tak serio to rzeczywiscie bzdura ale co do 2 porcji to czesto okazuje sie ze sa to porcyjki a nie porcje
Stary 2009-11-10, 12:36   #24
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Dorwałam 2 książki. "Gotuję dla siebie" i "Kuchnia dla singli". W tej pierwszej, mimo że tego nie piszą, większość przepisów z tego co widzę, jest na 2 porcje (chyba, że ktoś ma duży apetyt ), za to w drugiej co chwile jest napisane "na 6 porcji", "na 8 porcji" itd. To ja już nic nie rozumiem
Boskie
W nocy odkryłam jeszcze jeden problem. W pizzerniach jest zwykle dowóz od 20 -30zł gratis, więc od sporej pizzy. Wdzień jeszcze kogoś bym ściągnęła, a koło 2 w nocy to nie było kogo. Zostało mi albo zamówić za dużą albo zapłacić 10 zł za dowóz.

Za to z cyklu ciut ekstremalnych rozwiązań - coraz częściej jem obiad na dwa razy - raz jako obiad i drugą część na kolacje. I codziennie mam coś innego chociaż
Stary 2009-11-10, 15:23   #25
adrijah
Zakorzenienie

Dopatrzyłam się, że ten rozdział, w którym są porcje dla 4-8 osób, to rodział "Przy stole z przyjaciółmi". Z tym, że ten rozdział zajmuje pół książki Zupełnie bez sensu.

Mavika
właśnie po ilościach stwierdziłam, że to 2 porcje są wcale nie takie małe te porcyjki

Alkaxy
masz zamrażarkę? Pizza się bardzo dobrze mrozi

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości