Dlaczego nie potrafimy cieszyć się życiem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-26, 08:44   #1
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dlaczego nie potrafimy cieszyć się życiem?

Pozwólcie, że zmodyfikuję pewien cytat.

"Życie nie jest ani lepsze, ani gorsze od naszych marzeń.
Czasem bywa po prostu inne."

Pytanie jak w temacie.
Dlaczego?
Z czego to wynika Waszym zdaniem?

Dlaczego ludzie często nie "radzą" sobie z życiem?
Nie wyciągają z niego tego, co najlepsze, nie "cisną" każdej ulotnej chwili jak soku z cytryny?
Dlaczego zdarza się, że je zwyczajnie MARNUJĄ?
Pytania wynikają po części z... mojej naiwności, a po części z ogromnego zderzenia swojego sposobu myślenia i podejścia do życia, z wątkami, jakie mam okazję momentami czytać na forum.

Zapraszam Was do konstruktywnej - mam nadzieję - wymiany zdań.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 08:59   #2
arrabbiata
Zadomowienie

Dot.: Dlaczego nie potrafimy cieszyć się życiem?

Bo najlepiej siedzieć, nic nie robić i jęczeć, że życie jest złe, niedobre...najprościej.

Ja nie potrafię cieszyć się życiem, mam słomiany zapał właściwie do wszystkiego, zacznę coś robić i znudzi mi się szybko...zacznę coś innego, też mi się znudzi, stwierdzę, że bez sensu...i tak w kółko. Mam nadzieję, że w końcu trafię na coś, co mnie zafascynuje na dłużej niż parę dni czy tygodni, ciągle szukam.

Poza tym- monotonia dnia codziennego- dom-praca-dom, wielu ludzi w takim trybie życia jest znudzonych, przychodzą zmęczeni z pracy i brak chęci czy czasu na cokolwiek innego niż kanapa i TV.

W ogóle, jak wygląda 'korzystanie z życia'? Czy są to szalone imprezy w każdy weekend? Może wyjazd gdzieś daleko parę razy w roku? Ogólnie, czy chodzi tylko o znalezienie sobie rozrywki, czy jakiś cel w życiu?

Czasami też po prostu nic się nie chce i wszystko jest bez sensu, eh to przesilenie wiosenne
arrabbiata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 09:08   #3
Ponura
Wtajemniczenie

Czemu nie potrafiCIE cieszyć się życiem? Ja potrafię.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 09:24   #4
Luba
Zakorzenienie

Żeby naprawde cieszyc się życiem trzeba sobie (też) tak naprawde uświadomoć, że zaprawdę wszystko przemija.
I że my jestesmy jak najbardziej smiertelni. I nasi najbliżsi też.

Niektórzy ludzie albo sa jeszcze za młodzi (nawet jak metryka pokazuje co innego) albo zbyt niedoświadczeni (z tym metryka tez ma niewiele wspólnego) żeby to sobie, tak naprawde, ale naprawdę uświadomić. Albo po prostu odrzucają tę informację.

A jeśli juz jakims tam sposobem dojdziesz do tego, ze to co masz teraz jest jedyne, jednorazowe i niedostępne będzie chocby jutro... To zaczynasz jak kto głupi cieszyc sie tym co masz i codziennie od początku radować cudem istnienia np. sroki za oknem (która mi chyba zarąbała ozdóbkę z tarasu, bo kręciła sie koło niej od 2 dni )

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 09:42   #5
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Żeby naprawde cieszyc się życiem trzeba sobie (też) tak naprawde uświadomoć, że zaprawdę wszystko przemija.
I że my jestesmy jak najbardziej smiertelni. I nasi najbliżsi też.
i jak tu sie cieszyc

a tak powaznie ,wiem ,ze to straszne ale ogladam co tydzien na tvp expres reporterow i ci ludzie pokazuja jak wiele mam i moge miec ,
fakt powinnam to wiedziec i bez tchy czesto biednych ludzi ale takie historie" zmuszaja " do otwarcia oczu na swoje cieple,bezpieczne i szczesliwe zycie.

z drugiej jednak strony lepiej mierzyc w gore niz dól i tu znowu dopada nas bezsilnosc patrzac na tych "lepszych" ,"bogatszych ".

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 09:48   #6
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
i jak tu sie cieszyc
Paradoks, ale właśnie wtedy człowiek zaczyna sie cieszyc każda chwilką którą spędza na tym padole

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 09:53   #7
o000agus
Zadomowienie

Do cieszenia się życiem trzeba dorosnąć czasem trzeba sobie uświadomić upływ czasu, przemijanie itd.
ja kiedyś tak siedziałam i narzekałam - teraz żałuję straconego w ten sposób czasu - ale czegoś mnie ot nauczyło - dzisiaj staram się wyciągnąć jak najwięcej z życia, cieszyć się drobnostkami
o000agus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-26, 11:10   #8
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Dlaczego nie potrafimy cieszyć się życiem?

Ja się życiem cieszyć staram. Zgadzam się z tym co napisała Luba, im więcej mamy świadomości przemijania tym bardziej się możemy cieszyć, ale i tym łatwiej nam znosić przeciwności (no przynajmniej mnie jest łatwiej), po prostu porażek nie dobieram sobie tak bardzo do głowy.

Ale z ptaszkami za oknem to Luba różnie bywa, nie przesadzajmy - jak mnie gołębie zasrały balkon to nie było u mnie radości, były wrzaski i utylizacja gniazda. Eksmitowałam je i to zimą, bez zapewnienia lokalu zastępczego.
Stary 2009-03-26, 11:37   #9
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja się życiem cieszyć staram. Zgadzam się z tym co napisała Luba, im więcej mamy świadomości przemijania tym bardziej się możemy cieszyć, ale i tym łatwiej nam znosić przeciwności (no przynajmniej mnie jest łatwiej), po prostu porażek nie dobieram sobie tak bardzo do głowy.
Zgadzam sie z Wami. Najwazniejsze jednak, to byc zdrowym
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 12:14   #10
milkNhoney
Rozeznanie

właśnie sobie o tym myślałam.
Nie potrafię się cieszyć życiem od około pół roku. Czasem wszystko nagle się zmienia i nie potrafimy się odnaleźć i chociaż się staramy to nic nie wychodzi.To zniechęca. Dużo stresu i odkładamy na jutro radość z życia. A w życiu piękne są tylko chwile..

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 12:16   #11
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cbc6429be45513368b51b71e3 40d921ce6d338a3 Pokaż wiadomość
Pozwólcie, że zmodyfikuję pewien cytat.

Ten cytat zawiera odpowiedź I wbrew pozorom ma całkiem pozytywny wydźwięk

Cytat:
Pytanie jak w temacie.
Dlaczego?
Z czego to wynika Waszym zdaniem?

Nie wyciągają z niego tego, co najlepsze, nie "cisną" każdej ulotnej chwili jak soku z cytryny?
Dlaczego zdarza się, że je zwyczajnie MARNUJĄ?
To, że marnują, to indywidualna sprawa każdego. Sęk w tym, żeby odróżnić marnowanie życia od ewolucji poglądów. I czy to marnowanie, to tylko szereg niespełnionych marzeń i frustracje, czy realna groźba utraty życia/zdrowia psychicznego...

Cytat:
Pytania wynikają po części z... mojej naiwności, a po części z ogromnego zderzenia swojego sposobu myślenia i podejścia do życia, z wątkami, jakie mam okazję momentami czytać na forum.

Zapraszam Was do konstruktywnej - mam nadzieję - wymiany zdań.
Backie, są wątki na Wizażu (rzecz jasna głównie na intymnym), że odechciewa mi się wszelakiego myślenia, odpisywania w temacie. Bezsilność bierze u mnie górę i zwyczajnie wyłączam wątek, żeby sobie krwi nie napsuć. I to od tematów o zwykłej pie*dole zaczynając, po poważne zdarzenia, na które zdrowy człowiek nie może sobie pozwolić.
Właśnie wtedy powątpiewam, jak w ogóle można cieszyć się życiem, jak na każdym kroku czyhają na nas takie pułapki, jak opisane w w/w dziale...
Gdzieś, kiedyś... w poczytnej babskiej gazecie przeczytałam, że przeciętna młoda Polka, jest dziś w takim stanie psychicznym, jak przeciętny pacjent szpitala psychiatrycznego w latach 50-tych.

No, to ja jeszcze dodam, że cieszę się życiem, olewam kupkające gołębie, nieznośnych sąsiadów, kłótliwe współlokatorki (nie mam takowych, ale i tak olewam ), niegrzecznego chłopaka, rygorystycznych rodziców i takie tam. Najważniejsze to być zdrowym i żyć w zgodzie ze sobą.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-26, 13:05   #12
uparta Marti
Zakorzenienie

trudno jest cieszyć się zyciem gdy życie nie szczędzi na bolu,przykrości,porażek. Stawia nam przeszkody,które czasem są nie do ominięcia.Może miedzy innym z tego wynika ze ludzie sobie nie radzą,marnują je. Przyczynia się do tego też monotonia życia która odbiera cheć na cokolwiek.

Jeśli o mnie chodzi to od kilku miesięcy "cisne" z życia każdą chwile Spełniam sowje marzenia,porazki staram się obracać w sukcesy.Tak jak napisała Luba o przemijaniu. Zyje sie raz i trzeba z niego czerpac co najlepsze.
Stary 2009-03-26, 14:43   #13
Hultaj
BAN stały

Ja wiem, czy nie potrafimy. Jedni potrafią, inni nie. Ale w sumie nie ma po co kusić.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-03-26 o 17:55
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 16:08   #14
53a79fa446cdfb8869bfead901fb105f1bedb9e1_5f7ba57211d4f
Konto usunięte

Dużo prawdy jest w tym że narzekanie na własny los jest po prostu najłatwiejszym rozwiązaniem. Nie wymaga żadnego wysiłku a i nie powoduje żadnych zmian. Sama też zapędzam sie czasem w tą pułapke.

Myśle że trzeba sobie znaleźć droge żeby cieszyć się naprawde życiem. I kochać to co sie robi. Mnie bardzo dużo radości dają studia i kierunek jaki sobie wybrałam bo czuje że dobrze wybrałam, będę robić to co mnie interesuje choć wiele osób uważało i dalej uważa że nie dam rady. I właśnie zawsze kiedy bierze mnie narzekanie, dół, mam ochote przeleżeć w łóżku myśle o tym że jestem w miejscu w swoim życiu w którym czuje sie szczęśliwa.

A każdą błahostką trza sie cieszyć jak głupi. Bo jak zabraknie tego czegoś to dopiero dostrzegamy jak było to ważne. (Wybaczcie pisanie o sobie ale ja np dowiedziałam sie kilka dni temu że jestem bezglutenowcem. Jakkolwiek by to głupio brzmiało płakać mi sie chciało że tyle rzeczy nie będe mogła już zjeć. A doceniałyście np kiedyś że [oczywiście mówie ogólnie, na pewno jest dużo poszkodowanych niczym ja] mozecie jeść wszystko? Taka głupota...)

A w to paskudne pochmurne nie-wiosenne popołudnie życze uśmiechu na buziach
53a79fa446cdfb8869bfead901fb105f1bedb9e1_5f7ba57211d4f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 16:35   #15
whatIthink
Raczkowanie

U mnie dużą przeszkodą, żeby się cieszyć jest to, że ciągle mam do siebie żal, że za mało robię, że powinnam to czy tamto. Że za dużo leniuchuję. Czasem chciałabym pójść sobie po prostu na spacer i popatrzeć w niebo, ale liczne obowiązki ściągają mnie na ziemię.
Poza tym jako hipochondryczka mam wiele innych powodów do zamartwiania się ;P
whatIthink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 17:02   #16
paulina150528
Zakorzenienie

GG do paulina150528

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość

.

I z tym cytatem sie zgodze całkowicie

Wydaje mi sie,ze wiele ludzi ma problem z cieszenia sie i doceniania drobnostek.Ciesza ich "rzeczy"wielkie a jak wiadomo nie zawsze osiagalne.

Ja staram sie nie marnowac życia(bo długie ono nie jest),chwytac takie momenty drobnej radosci za nogi i usmiechac sie do nich.
-Moher szary

Wierna fanka Niedzwiedzia,uzależniona od serdelixa

Jeśli mój opis Cie obraził w ramach protestu zdejmij stanik
paulina150528 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 17:29   #17
Evelayn
Raczkowanie

Nie potrafimy się cieszyć życiem ??
Hm... może dotyczy to większości ludzi.. ale ja jestem juz takie dziwne stworzenie, że im więcej niepowodzeń miałam tym lepiej rozumiem życie i cieszę się najmniejszymi rzeczami... Ogólnie jestem niepoprawną optymistką.. podobno umiem tym zarażać hehe Mam czasem doła jak każdy , ale szybko przechodzi ..
Po prostu nie mozna życia brać całkiem serio i nie martwic sie niczym na zapas, nie wracac do tego co było .. CARPE DIEM..

27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 cm..
Evelayn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 17:40   #18
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
- bo ich przerasta, bo problemy, których doświadczają wydają się być nierozwiązywalne
- bo są samotni, bo nie mają wsparcia najbliższych
- bo ktoś im to życie sukcesywnie niszczy (czasami "ten najbliższy")
- bo są zbyt głupi lub ślepi,by docenić to co mają w pogoni za czymś więcej,co tak naprawdę nie jest im do szczęscia potrzebne
- bo........

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 18:02   #19
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dziewczyny nie spodziewałam się nawet tak dużego odzewu.

Może dlatego, że ze skwaszoną miną jest nam do twarzy...?
Może łatwiej rozpaczać niż w uśmiechu podnosić twarz "pomimo"...?
Może tak naprawdę często nie widzimy, że to co mamy przed sobą nie wbija się jedynie w codzienność, a cieszy...?

Ja tego nie wiem, dlatego Was pytam.
Proszę nie posądzać mnie o brak problemów ani przysłowiowe "tej to zawsze z górki"... bo...
Niech zostanie bo...

Czasem wydaje mi się, że zbyt dużo własnego szczęścia uzależniamy od innych ludzi.
Co o tym myślicie?

A czasem myślę, że zdrowie jest tym wyznacznikiem, który sprawia, że cieszymy się, doceniamy rzeczy, ludzi, wydarzenia, dopiero kiedy go nam właśnie brakuje.
Bywa, że mimo wszystko czasem i tak za późno.

Niezależnie od tego w jaki sposób to przychodzi, dobrze jest kiedy człowiek może się ocknąć i powiedzieć sobie: Dzisiaj miałem/am fajny dzień.

A wracając do sfery marzeń:
Marzenia zwykle się spełniają, ale nie tak i nie wtedy, kiedy tego pragniemy.
Tak mówią.

Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Czas edycji: 2009-03-26 o 18:03
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-26, 18:49   #20
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Dziewczyny nie spodziewałam się nawet tak dużego odzewu.

Może dlatego, że ze skwaszoną miną jest nam do twarzy...?
Może łatwiej rozpaczać niż w uśmiechu podnosić twarz "pomimo"...?
Może tak naprawdę często nie widzimy, że to co mamy przed sobą nie wbija się jedynie w codzienność, a cieszy...?

Ja tego nie wiem, dlatego Was pytam.
Proszę nie posądzać mnie o brak problemów ani przysłowiowe "tej to zawsze z górki"... bo...
Niech zostanie bo...

Czasem wydaje mi się, że zbyt dużo własnego szczęścia uzależniamy od innych ludzi.
Co o tym myślicie?

A czasem myślę, że zdrowie jest tym wyznacznikiem, który sprawia, że cieszymy się, doceniamy rzeczy, ludzi, wydarzenia, dopiero kiedy go nam właśnie brakuje.
Bywa, że mimo wszystko czasem i tak za późno.

Niezależnie od tego w jaki sposób to przychodzi, dobrze jest kiedy człowiek może się ocknąć i powiedzieć sobie: Dzisiaj miałem/am fajny dzień.

A wracając do sfery marzeń:
Marzenia zwykle się spełniają, ale nie tak i nie wtedy, kiedy tego pragniemy.
Tak mówią.
Piękna wypowiedź.
Dlaczego? Bo często to życie nas trochę przerasta, nastręcza wielu problemów.. bo musimy walczyć o swoje, bo nic nie przychodzi nam łatwo...
Ja potrafię cieszyć się wszystkim co mam, nawet tymi najdrobniejszymi sprawami. Niestety mam wokół siebie wielu typowych, narzekających na wszystko ludzi. I dzieje się tak chyba za sprawą tej szarej rzeczywistości, która nas otacza, tej monotonii, w którą wpadamy... Myślę, że to jak żyjemy i kiedy cieszymy się z zycia zależy tylko i wyłącznie od nas. Nie uzależniajmy tego od innych, nie obwiniajmy nikogo o nic, bo to nasze zycie i powinniśmy wziąć je w nasze ręce.

Edytowane przez xhankax
Czas edycji: 2009-03-26 o 18:52
xhankax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 18:53   #21
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Cóż, nie wrzucałabym wszystkich do jednego worka
Myślę że dużo zależy od sytuacji człowieka. Czasami trudno jest się cieszyć tak po prostu, bo słońce świeci, bo jest się zdrowym, bo przeżyło się fajny dzień, jak masa problemów zwala się na głowę i trzeba sobie samemu radzić.
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 19:31   #22
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
Czasami trudno jest się cieszyć tak po prostu, bo słońce świeci, bo jest się zdrowym, bo przeżyło się fajny dzień, jak masa problemów zwala się na głowę i trzeba sobie samemu radzić.
Ale z drugiej strony są inni, którzy nie są zdrowi, nie świeci nad nimi słońce, od dawna nie przeżyli fajnego dnia i, gdy to sobie uświadamiam....to przestaję narzekać.

Stary 2009-03-26, 20:26   #23
Sweet_21
Zakorzenienie

Czemu nie potrafimy cieszyć się życiem?
Często nie doceniamy tego co mamy, szukamy tego szczęścia, a ono jest jak okulary pana Hilarego.
I taka mała historyjka:
'Pewna kobieta znalazła czterolistna koniczynę.Zawołała swojego męża, dzieci, przyjaciół, siedzieli razem całą noc, czekali pełni nadziei kiedy szczęście w końcu nadejdzie.Ale nic się nie działo, dzieci się śmiały, drzewa szumiały, zegar tykał, świecił księżyc.Rano rozeszli się zawiedzeni, że szczęście nie przyszło".
Zapadło mi to w pamięć po przeczytaniu "Dziecka piątku" Musierowiczowej.

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/

Edytowane przez Sweet_21
Czas edycji: 2009-03-26 o 20:43 Powód: literówka:)
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 20:42   #24
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sweet_21 Pokaż wiadomość
taka mała historyjka:'Pewna kobieta znalazła czterolistna koniczynę.Zawołała swojego męża, dzieci, przyjaciół, siedzieli razem całą noc, czekali pełni nadziei kiedy szczęście w końcu nadejdzie.Ale nic się nie działo, dzieci się śmiały, drzewa szumiały, zegar tykał, świecił księżyc.Rano rozeszli się zawiedzeni, że szczęście nie przyszło".
Refleksyjne

Stary 2009-03-26, 20:54   #25
czesterka
Zakorzenienie

GG do czesterka

Ja tam korzystam z życia -przecież siedzę właśnie na wizażu
arkusz
czesterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 21:39   #26
untouchable
Wtajemniczenie

eee potrafimy. takie uogalnanie tez nie jest zdrowe. wydaje mi sie ze kazdy ma taki okres w zyciu gdy cos nie wyjdzie, nie udaje sie, sa problemy. ale gdyby nie to to zycie byloby nudne i monotonne. nie przesadzajmy znowu ze wszyscy jestesmy pesymistycznie nastawieni do zycia.
Stary 2009-03-26, 22:39   #27
Le Tigre
Raczkowanie

Oczywiście, że potrafimy.

To, że narzekamy na wiele spraw moim zdaniem wynika z tego, że w Polsce nie ma ciśnienia społecznego na szczęście. Wolno nam narzekać więc narzekamy, a nie dusimy to w sobie.

Maniwa wspomniała wcześniej o stanie psychicznym współczesnych Polek a stanem pacjentów psychiatrycznych w latach '50. Dobrze, że zaznaczyłaś, że to rewelacje poczytnego babskiego pisma bo te wyniki były troszkę inne. Generalnie chodziło o to, że obraz świata przeciętnego Polaka jest taki, jak amerykańskiego pacjenta depresyjnego, który się leczy. Wynik ten tłumaczy się następująco - nie, nie jesteśmy jakoś specjalnie depresyjną nacją, tylko jeśli coś nam leży na wątrobie to o tym mówimy, bo w przeciwieństwie do Amerykanina mamy w nosie aprobatę społeczną.

Edytowane przez Le Tigre
Czas edycji: 2009-03-26 o 22:40 Powód: błąd stylistyczny
Le Tigre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 22:46   #28
insomnieux
Raczkowanie

a w sumie dla kazdego z nas korzystanie z zycia to cos innego. dla jednej osoby to moze byc zycie non stop w biegu. dla innej po prostu siedzenie w domu i oglądanie tv. wiem to takie dwie skrajnosci.
wydaje mi sie, ze kazdy z nas wymaga od siebie za duzo. patrzymy na innych i myslimy, ze cholera ten to ma szczescie. ma to i to i tamto a nie tak jak ja tysiac problemow. a przeciez tak naprawde kazdy z nas zmaga sie codziennie z jakims syfem.
ja sama moge powiedziec ze nie potrafie cieszyc sie zyciem. trace duzo czasu na rozpatrywanie, analizowanie, przezywanie. na siedzenie w domu, na stagnacje. nie rozwijam sie, nie ide na przod, bo sie boje. mloda dziewczyna, ktora stoi na rozdrozu. jasne, ze czuje ze powinnam to zmienic i chce i pragne tego. ale sie boje. strasznie ciezko jest tak po prostu zmienic sobie zycie, zaczac zyc tak jak sie zawsze zylo w marzeniach. zerwac z starymi, bezpiecznymi przyzwyczajeniami.
Stary 2009-03-27, 12:38   #29
Evelayn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez insomnieux Pokaż wiadomość
a w sumie dla kazdego z nas korzystanie z zycia to cos innego. dla jednej osoby to moze byc zycie non stop w biegu. dla innej po prostu siedzenie w domu i oglądanie tv. wiem to takie dwie skrajnosci.
wydaje mi sie, ze kazdy z nas wymaga od siebie za duzo.
Z tym muszę się zgodzić..
i z tym,że czasem ludzie naprawde biora na siebie za dużo.. Też kiedyś tak robiłam.. Teraz staram się wszystko sobie dobrze rozplanować

27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 cm..
Evelayn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 14:36   #30
insomnieux
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Evelayn Pokaż wiadomość
Z tym muszę się zgodzić..
i z tym,że czasem ludzie naprawde biora na siebie za dużo.. Też kiedyś tak robiłam.. Teraz staram się wszystko sobie dobrze rozplanować
bo sęk chyba w tym, ze niektorzy ludzie mysla ze jak beda siedziec w domu i po prostu nie beda nic robic to wtedy zycie im przeleci przez palce. a czasami warto sie zatrzymac i po prostu sobie popatrzec w sufit. wazne, zeby to patrzenie w sufit nie stalo sie sensem zycia

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości