|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Zwracanie produktu do sklepu Smyk
Witam, kupiłam ostatnio małemu czapeczke w Smyku z dostawa do punktu odbioru empik. Niestety czapka okazala sie za mała, moj maluch zrobił dziure w woreczku, w którym ona była. Czy jak oddam ja do empiku to musi byc w oryginalnym opakowaniu? czy musze ja zapakowac w cos jeszcze? chce zamowic u nich wieksza, ale nie wiem czy przez to opakowanie uznaja zwrot towaru. Wie ktos cos na ten temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zwracanie produktu do sklepu Smyk
Przepisy nie mówią nic o oryginalnym opakowaniu. Dołączasz informację, że produkt jest za mały i piszesz jakie masz oczekiwania. Ja dla pewności skontaktowałabym się ze sklepem. Nie powinno byc problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie mogą Ci potrącić koszt zniszczonego opakowania, ale w praktyce rzadko się to zdarza, tylko jak opakowanie jest integralną częścią produktu, a nie jak jest to zwykły woreczek. W każdym razie nie wpływa to na możliwość odstąpienia od umowy.
Art. 34. 4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
PRAWO DO ODSTĄPIENIA OD UMOWY NIE PRZYSŁUGUJE W ODNIESIENIU DO UMOWY:
o świadczenie usług, jeżeli sklep internetowy empik.com wykonał w pełni usługę za wyraźną zgodą Konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po spełnieniu świadczenia przez sklep internetowy empik.com utraci prawo odstąpienia od umowy w której przedmiotem świadczenia jest rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu, której po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu; w której przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu; o dostarczanie dzienników, periodyków lub czasopism, z wyjątkiem umowy o prenumeratę; o dostarczanie treści cyfrowych, które nie są zapisane na nośniku materialnym, jeżeli spełnianie świadczenia rozpoczęło się za wyraźną zgodą Konsumenta (akceptacja odpowiedniego check box podczas składania zamówienia) przed upływem terminu do odstąpienia od umowy i po poinformowaniu go przez sklep internetowy empik.com (informacja w regulaminie, w niniejszej zakładce oraz podczas składania zamówienia) o utracie prawa odstąpienia od umowy;
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.