![]() |
#1 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 752
|
![]() Schronisko, fundacje, wolontariat, adoptowane zwierzaki i problemy po adopcji
Ostatnio wybra³am siê z mê¿usiem do schroniska dla bezdomnych zwierzaczków. Poszukujemy sobie jakiej¶ ma³ej psinki po stracie naszego pupila. Oczywi¶cie musia³am siê poryczeæ przy pierwszej klatce :-(. Serce siê kraja na widok tych zwierzaczków tak ¼le potraktowanych przez swoich panów! :-( Postanowi³am zabraæ malutk± suniê do domku, gdzie bêdzie mia³a nareszcie spokój i bedzie bezgranicznie kochana. Jak tylko znajdzie siê w moim domu, to pochwalê siê Wam umieszczaj±c tutaj jej zdjêcie
![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 527
|
Dot.: Pieski, kotki ze schroniska :-)
Brawo dla Ciebie! Nie ka¿dy mam ochotê braæ pieska ze schroniska!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 631
|
Tak siê cieszê, ¿e istniej± osoby, które s± gotowe zaopiekowaæ siê takim skopanym przez innych ludzi zwierzakiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wenezja, 3mam kciuki za szybkie zadomowienie sie psiaka!!! Gratuluje!
czekam na zdjecia, a na razie pochwale sie moimi zwierzakami ![]() Bas - pies, ze schroniska Karmel (szara kotka) i Eiro (czarny kocur) - uratowane od schroniska ![]() pozdrawiamy!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Karmeleiro, jakie s³odkie m±dre pyszczki!
![]() ![]() Chcia³abym zapytaæ Ciê o co¶- czy Bas by³ ju¿ doros³y, kiedy bra³a¶ go ze schroniska? Czy by³y pó¼niej jakie¶ problemy w kontaktach z innymi psami (np. znajomych... na spacerze...)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 832
|
ja jakbym wesz³a do takiego schroniska to bym siê chyba na ¶mieræ zarycza³a
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Mój Czarek (to ten potwór na zdjêciach) zosta³ zabrany ze schroniska kiedy mia³ 4 miesi±ce. W identycznych okoliczno¶cich o jakich piszesz, Wenezjo. Owczarek niemiecki, którego mieli¶my wcze¶niej, suka, by³ powa¿nie chory i musia³ zostaæ u¶piony. Poniewa¿ moja reakcja w schronisku jest podobna jak wiêkszo¶ci z nas (od razu zaczynam p³akaæ), wybrany zosta³ piesek z pierwszej klatki. Nie wybiera³am, nie ogl±da³am, nie by³am w stanie. Zobaczy³am zabiedzone maleñstwo, z ubytkiem sier¶ci, brudne, sko³tunione, chcia³am od razu wyj±æ ale moja mama - psiara pierwszej wody - mnie ubieg³a, otworzy³a klatkê i wybieg³a z psem na rêkach, wszelkie formalno¶ci zostawiaj±c mnie. By³y¶my przekonane, ¿e wyro¶nie z niego niewielki czarny kundelek. Tymczasem wyrós³ "prawie" sznaucer olbrzym, naprawdê zupe³nie "prawie", ma tylko trochê krótsze ³apy i inn± sier¶æ w dotyku ni¿ szanucery. Reszta siê zgadza
![]() Jest z nami od 11 lat i jest to najm±drzejszy pies jakiego widzia³am ![]() ![]() S³ysza³am i czyta³am, ¿e sznaucery bywaj± "charakterne" wiêc mo¿e jego zachowanie jest uwarunkowane ras± (czy raczej "prawie ras±"). Ale jednak wydaje mi siê, ¿e ogólna nerwowo¶æ, przesadnie wybuchowe zachowania etc. s± spowodowane jakimi¶ prze¿yciami z wczesnego dzieciñstwa. Poza tym ma troszkê krzywe tylne nogi, upada na nie czasami, pogarsza siê to z wiekiem. Nie przestrzegam przed psami ze schroniska, w ¿adnym razie ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
oj Sylwia, mozesz mi wierzyc, ze moment zabierania psa ze schroniska byl napawrde przezyciem... zal, ze inne zostaja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 120
|
ja mam kocurka mo¿e nie tyle ze schroniska, co uratowanego ze ¶mietnika. kto¶ wyrzuci³ go razem z dwiema kotkami w pierwszy mróz (pewnie mia³ nadziejê, ¿e kociaki zamarzn±...). kotki zosta³y uratowane, odkarmione i wyleczone przez panie, które siê tym od lat zajmuj±. mia³ wtedy jakie¶ 5-6 miesiêcy.
ja wziê³am go dwa miesi±ce pó¼niej. d³ugo serce mi siê kraja³o, bo kot na d¼wiêk kroków ucieka³ i chowa³ siê w najciemniejsze i najbardziej niedostêpne miejsce. do tego bardzo ba³ siê r±k - z tego wnoszê, ¿e musia³ byæ bity ![]() teraz jest ze mn± od 2,5 roku. i z ka¿dym dniem jest lepiej, choæ widaæ wyra¼n± ró¿nicê w zachowaniu pomiêdzy nim a kotk±, która traumatycznych prze¿yæ nie mia³a. je¿eli macie zamiar wzi±æ zwierzaka ze schroniska, proszê pamiêtajcie, ¿e mo¿e siê okazaæ, ¿e trzeba mu bêdzie po¶wiêciæ niesamowicie du¿o uwagi, obdarowaæ bezgraniczn± mi³o¶ci± i ¿e mo¿e byæ bardzo, bardzo trudno... nagrod± mo¿e byæ zaufanie i mi³o¶æ istoty, która zaufania nie zna³a i odczuwa³a tylko strach i agresjê. ale trzeba byæ przygotowanym na to, ¿e tej nagrody mo¿emy nie dostaæ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tak, to bardzo wazne, co piszesz. O tym nalezy pamietac, kiedy decydujemy sie na otoczenie opieka zwierzaka ze schroniska! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
![]()
Kochane, moi rodzice wziê³i sobie równie¿ pieska ze schroniska. Po stracie pierwszego pupilka Klemensa, przygarnêli Melaniê ;-). Sunia jest strasznym pieszczochem. W obronie swojej pani potrafi rzuciæ siê na psa wielkosci dobermana mimo, ze jest jamniczk± ;-). Do tego jeszcze zazdro¶nic±
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 120
|
![]()
¿yczê Ci powodzenia. mam nadziejê, ¿e uda Ci siê znale¼æ piêkn± mi³o¶æ w ¿yciu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
hmmm, Lazy_Morning, napisalam odpowiedz do Ciebie, ale jakos sie nie pokazala....
wiec, jeszcze raz ![]() ![]() Basa przyprowadzil ktos do schroniska, znalazl go w lesie, przywiazanego do drzewa... Mial jakies 1.5 roku, w samym schronisku przebywal ok 2 tygodni. Teraz jest z nami jakies 7 lat. Na poczatku byl bardzo nieufny, na szczescie nie bylo takich problemow jak u Sabi, ale czasem my mu schodzilismy z drogi, czasem on nam. Zanim zaufal, minelo sporo czasu, ale teraz jest naukochanszym psiakiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
poza tym, potrzeba wiele, wiele cierpliwosci, ale jak juz psiak pokocha, to wierniejszego przyjaciela nie ma
![]() ze spacerami jest troche klopotu, chodzi tylko na smyczy, ale to dlatego, ze nie byl przez nas szkolony, nie wiem, jak bylo wczesniej, po prostu boimy sie go ze smyczyc spuszczac. A wybiegac sie moze w ogrodzie, wiec z tym nie ma problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
w kontaktach z innymi psami, jest raczej nieufny i bardzo nie lubi obcych mezczyzn (warczy, ujada), jednak jak kogos polubi, to jest cudowny. Uwielbia dzieci. Ma troche problemow zdrowotnych, a to, jak weterynarz powiedzial, wynika z tego, ze musial byc bity
![]() ![]() ![]() przepraszam, ze tak poszatkowalam ta wypowiedz, ale boje sie, ze znow sie nie ukarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Karmeleiro
![]() ![]() ![]() A¿ serce siê ¶ciska na my¶l, co takie zwierzaki przesz³y ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
z kociakami jest taka sprawa, ze rok temu sie przeprowadzilam, Bas zostal u mojej mamy (w koncu ta ja wybral za przewodnika stada
![]() Mysle, ze po jakims czasie dogadaliby sie. Ostatecznie, schodziliby sobie na wzajem z drogi. Co do innych psow, to na spacerze, sobie podwochuje sie z innymi raczej w sposob pokojowy, chociaz jest kilka "sasiadow" z ktorymi sie nie toleruja. Kiedys, przez jakis czas, zaopiekowalismy sie jamnikiem przyjaciela rodziny. Byl u nas z miesiac. Psy sie tolerowaly, jamnik wiedzial, ze jest "w gosciach" ![]() Gdyby w domu bylo wiecej psow, to wydaje mi sie, ze lepiej sprowadzic psa wzietego ze schroniska do domu gdzie juz psy sa, niz na odwrot. Bo jesli taki bidula bedzie sie wychowywal sam, a potem sie inny pojawi, to moze byc mu smutno ![]() mam nadzieje, ze cos Ci pomoglam, jesli tylko masz jeszcze jakies pytania, to pisz!! pozdrawiam! Edytowane przez karmeleiro Czas edycji: 2005-05-24 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Sabi, sliczny psiak!! I jak ma z Wami dobrze!!!
rzeczywiscie uwazane jest, ze sznaucery, a tym samym wszystkie pinczery sa uwazane za dosc "chumorzaste", szczegolnie na starosc. Mielismy rasowego olbrzyma (jak to sie mowi, przerasowionego) i byl niezlym agentem. Potrafil zagrodzic droge do telefonu, warczec, szczerzyc zeby, kiedy dzwonil telefon i nikt nie mogl go odebrac. Albo wyrywal dziadkowi scierke do naczyn, i gryzl go po rekach, keidy chcial dziadek te naczynia wycierac (hehe, to pewnie jakis uklad byl ![]() kiedy go ktos trymowal, mial rece na wylot przegryzione... a na starosc, jakos tak w 13 roku zycia, dostal reumatyzmu, nie mogl po schodach wchodzic, ledwo wstawal. Podobno reumatyzm u pinczerow jest bardzo popularny. kiedy odszedl, powiedzielismy, ze koniec z rasowymi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Tak, Karmeleiro, masz racjê, taki psiak powinien jak najmniej byæ zaskakiwany (w ten sposób).
Twoje i pozosta³ych dziewczyn uwagi i rady s± nieocenione i na pewno bêd± bardzo pomocne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Marushko,
dopiero teraz zobaczy³am Twojego posta ![]() Z tym telefonem to niez³y ubaw, prawdê mowi±c taka akcja nawet mi pasuje do naszego "prawie sznaucera". A ze ¶cierk± do naczyñ to dziadek go pewnie faktycznie tresowa³ po nocach ![]() Czaru¶ jest strzy¿ony i trymowany w kagañcu. Tym sposobem pysk ma nieostrzy¿ony, ale pyska nikt by mu dotkn±æ nie ¶mia³ nawet. Stoi podczas ca³ej operacji wyprê¿ony, spiêty, i z godno¶ci± czeka na koniec. Najzabawniesjze jest to, ¿e fryzjer mo¿e go strzyc, ale glaskaæ - w ¿adnym wypadku (natychmiast dziki warkot siê wydobywa...). Co do reumatyzmu, to zmartwi³a¶ mnie, ale niestety widzê ¿e u naszego 'prawie" bêdzie to samo. Ma lat 11 i ju¿ trudno¶ci z chodzeniem po schodach. Nosili¶cie go pó¼niej...? Pozwala³?! Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 783
|
Z niecierpliwo¶ci± czekam na fotki
![]() ![]() ![]() O piesku marzy³am odk±d pamiêtam, kilka lat temu wreszcie uda³o mi siê wyb³agaæ pozwolenie u taty(a tata wywalczy³ je u mamy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale siê rozpisa³am. Je¶li kiedykolwiek jeszcze bêdê mia³a psa, to na pewno ze schroniska. Wdziêczno¶æ i mi³o¶æ tych kochanych zwierzaczków jest naprawdê cudowna ![]() Wklejam zdjêcie mojego szczê¶cia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 655
|
ja te¿ mam dwa psiaki, jeden ze schroniska, drugi mieszka³ na dzia³kach z chmar± innych zabiedzonych psów. Dla mnie s± najpiêkniejsze i za nic w ¶wiecie nie zamieni³abym je na jakie¶ rasowe. S± wierne i wiem ¿e s± szczê¶liwe szczególnie suka która by³ w op³akanym stanie jak j± zabrali¶my ze schroniska. Teraz jest ju¿ stara i potrzebuje spokoju, niedawno mia³a bardzo powa¿n± operacjê ale na szczê¶cie wszystko jes ok
![]() Edytowane przez cléo Czas edycji: 2005-05-27 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 792
|
Ja tez niedawno przygarnelam pieski ze schroniska,maja tyle energii rozrabiaki ze na nic nie mam czasu
![]() ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2005-05-27 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 173
|
Cleo ten Twój czarnulek jest bardzo podobny do mojego psiaka( tez ze schroniska) tylko moj jest troche mniejszy postaram sie wkleic jego zdjatko kiedy tylko znajde p³yte
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, CzarnyElf,cleo, sorceress - cudowne psiaki i jakie pogodne! oj, maja dobrze u Was, maja
![]() Sabi - probowalismy naszego wnosic, albo chociaz tyl mu podtzrymywac i podnosic (reumatyzm zlapal go w ytlnych lapach), ale sama wiesz, jak to jest ze sznaucerami... warczal, nie dawal sie dotknac - bo go pewnie bardzo bolalo. Przykre to jest. Jednak teraz moze sa jakies specjalne lekarstwa, zastrzyki na to, mysle, ze w jakis sposob mozna bedzie mu pomoc. Popytaj u weterynarzy! My az takiej mozliwosci nie mielismy, bo to byly lata osiemdziesiate... daj znac, jak czegos sie dowiesz, pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
![]()
No kurczê! Chcia³am za³aczyæ zdjêcie mojej psinki, ale nie mogê!!! Za³±cznik jest za du¿y! :-( Hmmm... Jak co¶ uda mi siê z tym zrobiæ, to na pewno wklejê
![]()
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
koniecznie zmniejsz!!! bo ja juz doczekac sie na zdjecia nie moge!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 414
|
Poczyta³am sobie ten w±tek i znów smutno mi siê zrobi³o. Nieca³e 2 miesi±ce temu musieli¶my siê po¿egnaæ z nasz± ukochan± Kropeczk±. By³a z nami ponad 11 lat ale ile naprawdê mia³a to nie wiem bo te¿ j± przygarneli¶my jak by³a ju¿ doros³a. Wcze¶niejsza w³a¶cicielka zaczê³a wymy¶laæ, ¿e jej córka mam alergiê i musi oddaæ psa dla kogo¶ lub do schroniska. ¯al nam by³o, wiêc przygarnêli¶my j± do siebie... Okaza³o siê, ¿e by³a szczenna ale to zupe³nie inna historia.
I tak prze¿y³a z nami ponad 11 lat. Ale naprawde nie ¿a³ujemy. Kochany pies, który potrafi³ odwzajemniæ mi³o¶æ. Do tej pory mi siê serce kraje i naprawdêto bardzo prze¿y³am. Prze¿yli¶my wszyscy gdy trzeba by³o pieska u¶piæ, ale nie mogli¶my patrzeæ jak cierpi... Za³±czam zdjêcie - chocia¿ tak jeszcze mogê na ni± popatrzec... I znów p³aczê... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Marzenka, sliczny psiak, mial cudowna Rodzine, przezyl na pewno z Wami cudowne lata
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:34.