|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kuchnia aparaciarzy
Hej
Od paru dni jestem posiadaczką aparatu stałego na górnych zębach i mam ogromny problem z jedzeniem. Nie mogę niczego gryźć! Macie jakieś propozycje zdrowego, pożywnego, nie wymagającego zbytniego gryzienia pożywienia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kuchnia aparaciarzy
Dieta plynna lub miękkie rzeczy kasze,makarony, a ból za pare dni przejdzie i bedziesz mogla jeśc normalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Chyba robisz z igły widły ,przeszukaj forum ,jest tu pełno przepisów na makarony ,kasze itp.
w necie jest milion portali kulinarnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Polecam np. makaron+pesto, albo ryż ze śmietaną i cukrem (ja wiem, to mało ciekawe, średnio urozmaicone i zdrowe, ale łatwe do zjedzenia ![]() ![]() ![]() Za tydzień znow mnie czeka ból po wizycie kontrolnej ... ech ;-)
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A wg mnie to dobry pomysł na temat
![]() Można podawać dania już sprawdzone przy tego typu dolegliwościach ![]() Ja aparatu jeszcze nie mam ale słyszałam, że kisiele i budynie się sprawdzają ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gorzej jak ktoś (np. ja ![]() ![]() ![]() ja na początku to jogurty (na wyjście to takie pitne, a teraz to monte ![]() ![]() ![]() no i mimo wszystko zaczęłam chudnąć ![]() ![]() ![]() ![]()
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/ Edytowane przez paulina18021995 Czas edycji: 2011-02-14 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Paulina dobrze mówi ;D
Ja do tej pory jem kanapki w postaci 'rozczłonkowanej', bo cały czas mam rozruszane przednie zęby i się boję wgryzać... -_- Więc na talerzu jest wszystko pokrojone w kostke - chleb, ser, szynka, ogorki, pomidor, papryka itp. I fakt, płatki to dobra rzecz - gorrące mleko i wtedy robią się miękkie ![]() A budyń to zjadłam może ze 2 razy... ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nie no, ja w domu to jem normalne kanapki, a poza domem staram się nie jeść w ogóle kanapek ![]() ![]() ja codziennie rano jem płatki (no ok, dzisiaj nie jadłam, ale mam ferie, więc ogólnie trochę inaczej się odżywiam ![]() ![]() ja nie trawię budyniu po latach dzieciństwa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja po paru dniach zadrutowania mogę śmiało polecić owsiankę
![]() ![]() A poza tym- zupy miksowane.Najbardziej lobię zmiksowane brokuły z dodana fetą. No i jajko na miekko nadaje się idelanie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kisiele,zmiksowane zupy,banany-moje jedzenie po założeniu aparatu.
![]() Dobre też są naleśniki z dżemem albo serem,rozgotowane makarony z różnymi sosami. Nie ma czym się martwić,ból przechodzi i można jeść później wszystko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pamiętam że brat mi zrobił coś do jedzenia zaraz po powrocie od orto i musiałam mu oddać, żeby sam zjadł bo tylko ugryzłam i ból mi nie dał ![]() prawie wszystko (oprócz twardego) ![]() ostatnio moja mama robiąc obiad zrobiła schabowe, a dla mnie mielone, bo... ja to muszę przecież pogryźć i schabowego bym nie pogryzła ![]() 8 miesięcy z górą, 5 miesięcy z dołem i moja mamuśka sie obudziła, że nie pogryzę schabowego, którego już wcześniej gryzłam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Mój jadłospis na bolące zęby jest mniej więcej taki:
Na śniadanie owsianka, kaszki bobovity, jajka na miękko albo sadzone. Na obiad pulpety, gałki, puree z sosem, duszona marchewka z groszkiem. Na kolację wszelkie koktajle owocowe ![]() Ryby wędzone i smażone. Tuńczyk i sardynki z puszki . Do szkoły sałatki z makaronem, ryżem. Mam fazę na szpinak ![]() Jak zęby nie bolą robię do szkoły kanapki z różnymi pastami i też rozczłonkowuję je w domu ![]() Aaa i zapomniałam o zupach! mmm ![]() Edytowane przez mivol Czas edycji: 2011-02-15 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dobry temat
![]() Na śniadanie jem parówki. Są pożywne (w sensie nie przelatują przez układ pokarmowy w 2min, nie chodzi mi o wartości odżywcze ![]() Na obiad jadłam makaron z sosem serowym, nawet pizzę mi się udało. Z tym że ja mam o tyle ciężko że na dół mam wyjmowany aparat który separuje mi szczęki i jeśli chcę coś odgryźć to zęby stykają mi się tylko z tyłu ![]() Zaopatrzyłam się w serki homogenizowane. Chlebek raczej odradzam, dziwne uczucie (i w dodatku kroiłam kromkę widelcem i nożem). Idealna też jest jajecznica, płatki z mlekiem. Na obiady nie mam za bardzo pomysłów, bo nie chcę wcinać samego makaronu... powinnam schudnąć 10kg a tu takie świństwo ![]()
![]() |
#15 |
Та еще штучка ^^
|
![]()
w pracy tylko pije jogurt pitny przez słomkę i czekoladę (malutkie kawałeczki).
W domku na śniadanie robię kaszki (manną, owsiankę i inne) na kolacje/obiad jem wszystko tylko rozdrabniam sobie na mniejsze kawałeczki. Na tych jogurtach widzę po ubraniach że chudnę. Jeżeli tak dalej pójdzie..... ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ja gdy miałam aparat, to początkowo jadłam zupy, łatwo zjeść, dobre i pożywne
![]() ![]() a tym to łatwo zjeść: -naleśniki, placuszki i racuszki, -owsiankę, -jajecznice i omlety, -fajne rozwiązanie (ale w sezonie) to robienie koktajlów, musy owocowe, -kanapki z miękkiego pieczywa (po odcięciu skórek) wysmarowane czymś smacznym np. masło orzechowe, twarożek, jakaś rybka, ser, pomidorek -miękkie drożdżówki -kisiel, budyń, galaretka -wszelkie jogurty i serki, ryż na mleku -kaszki dla dzieci -arbuza zjada się łatwo i przyjemnie -ze słodkości to ptasie mleczko, czekoladę rozpuszczać w ustach, biszkopty i maślane ciasteczka -co do większych posiłków jak obiad, to makarony w wszelakich sosach, np. z cukinią, z pomidorami, ze szpinakiem, z brokułami Aparat to nie takie zło, po usuwaniu zęba mając szwy, człowiek też odżywia się podobnie. Najgorzej przez parę pierwszych dni, później jest już ok ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Gołąbki w sosie są ok, spaghetti, frytki, mielone. Nie miałam problemów (: Pycha marchewka z groszkiem, można ubite ziemniaczki z masełkiem bez problemów. Ryba też sama się rozpada w ustach.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.