|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jakie zapachy podbija Wasza skóra?
Hej,
Które nuty perfumeryjne są najbardziej "podbijane" przez Waszą skórę? Czy macie tak, że czasem, w zależności od perfum, skóra podbija niektóre nuty, a w innej kompozycji w ogóle je ignoruje? Ja zauważyłam, ku swojej rozpaczy, że głównie moja skóra cieszy się na suche, nieco gorzkie zapachy - nie ma perfum z piżmem w składzie które moja skóra by zignorowała, podobnie jest z większością rodzajów zielsk, jak wetyweria, bluszcz (przez to nie daję rady nosić Lolity klasycznej), dzięgiel. Z paczulą bywa różnie, ale raczej się przebija. A jak jest z Wami? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie zapachy podbija Wasza skóra?
Moja skóra podbija dość mocno wanilię, generalnie wiele zapachów na mnie mocno się wysładza i to akurat mi się podoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nie wiem nawet, co podbija moja skora, bo ona jest baaardzo dziwna O-o
"Podbija" to moze zle slowo, ale skoro go juz uzywamy, to moja skora podbija wszelkie nuty gorzkie, duszne, pikantne i slodkie (pizmo jest na niej bardziej slodkie, a wanilia bardzo wyrazna, wszelkie owoce na ogol sa bezpieczne), a wszelkie kwasne i swieze staja sie ostre, nieznosne i paskudne. Kadzidla wysladza, niektore nuty zielone pozostaja niezmienione, o ile sa gorzkawe. Kwiatowe zapachy z glowy chowaja sie za sercem/baza kompozycji. Moja ulubiona trucizna (HPES), ktora ponoc ma byc "lzejsza" od zwyklego HP i bardziej kwiatowa, jest na mnie jednym wielkim boa dusicielem, ogoniastym, intensywnym, mrocznym i demonicznym, za to sam HP wcale nie pachnie hipnotyzujaco, tylko plasko i tanio. W efekcie bardzo trudno jest mi dobrac perfumy. To nie tak, ze nie pasuja mi swiezaki. Jest cala masa nut, ktore na mojej skorze pachna obco, smierdzaco, ohydnie. W okolo 90% zapachow, ktore testuje, "cos" jest nie tak. Nawet, jezeli do szalenstwa kocham zapach we flakoniku (Halloween... ![]() Nie wiem, czemu, ale moja skora zwyczajnie splaszcza i wyostrza (w nieprzyjemny sposob) wiekszosc zapachow. Bardzo malo z nich pachnie na mnie wielowymiarowo. I bardzo malo zapachow sie utrzymuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moja skórapodkręca ambry/bursztyn. Stają się bardzo ciepłe,otulające,musują i dominują (na szczęście uwielbiam). Cynamon,goździk,pieprz i inne przyprawy również na skórze nabierają mocy. Moja skóra ma tendencję do wysładzania zapachów i tego już nie lubię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Oudy itp. to tragedia. Chociaż nuty drzewne, kadzidlane i ogólnie "mocne" jeszcze bardziej się wyostrzają i są suche, ubolewam nad tym, bo Opium pachnie na mnie strasznie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
spin doctor
|
U mnie najbardziej wybija się wanilia-nawet w niektórych zapachach gdzie teoretycznie jej nie ma
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Moja skóra lubi skwaśniać, dlatego niektóre nuty i kwaskowe perfumy (Baby Doll, Ricci Ricci) nie są dla mnie, acz cytrusy się sprawdzają. Za to bardzo dobrze leżą na mnie słodkości i coś, co na kimś innym jest ulepem, na mnie potrafi być zaledwie słodkawe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Biegnąca z wilkami
|
Cytat:
Jeszcze jeden zapach, który często bywa określany jako bardzo słodki - to YSL Manifesto - na mnie lekko czuć wanilię a zaraz obok kwaskowatą "porzeczkowość". Pogoda też ma wpływ na to, jak się zapach ułoży. Idealny przykład - klasyczne Poison - idealnie, bardzo świeżo układa się wczesną wiosną ![]() ![]() A wanilia najpiękniej wybija mi się w Shaliku edp |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
na mnie wg niektóych bardzo wyeksponowane są świeże, morskie zapachy. też mi się wydaje, że dosyć mocno reaguje na takie zapachy, np. oklepany celvin klein obsession night...
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ach, przypomniało mi się: moja skóra ładnie reaguje na paczulę. Nawet jeśli na kimś śmierdzi stęchłą piwnicą, na mnie tylko świeżą glebą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
moja skóra wybitnie kłóci się z oudem i wszelkimi "brudami" tzw. nutami animalnymi, wybijają się na mnie wręcz przeszywająco spychając na dalsze tło wszystkie inne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dołączam do grona waniliowego. Ciekawe czy to zależy od typu skóry, jej nawilżenia/tłustości, albo jest jakaś inna reguła?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Piżmo, na mojej skórze staje się mega intensywne i trwałe i dośc brudne w taki zbereźny sposób. Moja skóra podbija też etylowaniline, cybet i nuty ambrowe, pozostałe nuty są normalnie oddawane.
Np, skóra mojej mamy działa jak detektor konwalii w perfumach, nawet jeśli jej tam niema wymienionej.Wystarczy że pachnie np. Alien, Moon Chypre, Deep River itp. Pod koniec pachną bardzo intensywnie konwalią, niczym płyn taki zielony do paneli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Moaj skór też mocno wszystko wysładza, czego żałuję bo ostatnio przepadam za zapachami wytrawnymi. Z najgorszych składników to podbija porzeczkę ....porzeczka i grejpfrut to na mnie kocie siuśki...
Perfumy na wymianę[/COLOR] Perfumy Chloe, Koszulka polo Burberry, urządzenie do oczyszczania porów Philips,PX90 program treningowy do odchudzania w domu - wymienię. SZUKAM: akcesoriów dla noworodka Ubrania dla dziewczyn w rozm 40-42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wieczne Kutango
|
Hej
![]() Tak sobie czytam i sama nie wiem co jest nie tak z moją skórą i mam zagwozdkę ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np używam różne zapachy, diametralnie różne, ale np niekoniecznie przepadam za wanilią i bardzo slodkimi zapachami, stąd moja skóra to wybija Bo i noc skoro nie lubi, bardziej wyczulony ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Żeby Twoja skóra zaczęła wybijać słodkości, musiałabyś zrobić sobie przerwę od słodkich nut ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wieczne Kutango
|
Cytat:
Ten skórzany aniołek mi się podobał na mnie bo tak jakby się uszlachetnił na mojej skórze. Słodycz była ale do tego wyraźne nuty skórzane i to mi się akurat bardzo podobało ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z molekułami tak jest, Fat Electrican nie znam, ale w niszy nietrudno o dziwne rzeczy typu opony Ale z A la Nuit, to aż szoku doznałam, na mnie jest kwiatowo-słodki, ja go dałam na wymiankę, bo dla mnie jest taki bardziej mainstreamowy, trochę zwyczajny, bezpieczny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wieczne Kutango
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A niszowe zapachy uwielbiam właśnie za tą ich zmienność chociaż wiadomo oponą nie chciałabym pachnieć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jaka nuta za to odpowiada, ale DKNY Women które generalnie jest zapachem wręcz lodowatym pachnie na mnie słodziutko
![]() Poza tym mam wrażenie że każdy zapach na mnie "łagodnieje". Angel robi się delikatny, Addict tak samo, nie mówię już nawet o zapachach które są łagodne z natury. Po użyciu Signoriny pachnę jakbym wykąpała się w śmietance.
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Moja skóra ze wszystkiego potrafi wyciągnąć nawet najmniejsze pokłady słodkości. Cieszy mnie to, bo słodkie zapachy lubię, ale czasem chcę pachnieć np. kwiatami, jako że to moja druga ulubiona grupa zapachowa, a moja skóra robi z nich kwiatki jadalne, posypane cukrem
![]() Drugi typ to wszelakie pieprze, których dla odmiany bardzo nie lubię, a które lubią się wybijać niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
-Puder. Może mi się wydaje, ale KAŻDE perfumy mają na mnie pudrowe wykończenie- niektóre mniej (Angel, RC Oro, LouLou) a niektóre bardziej (Dune
![]() ![]() -Róża. Tu efekty są katastrofalne. Po aplikacji ASOEII śmierdziałam(!) skwaśniałą różą przez 3dni, pomimo kąpieli i wręcz szorowania skóry. Dark Purple to samo- ale w sumie to są bardzo ekspansywne zapachy, więc się aż tak nie przejęłam. Gorzej było z moim Smokiem EDP. Tu wszystkie inne nuty mi podchodzą, ale prym wiedzie ta okropna róża... Nie mogę znieść! Daję mu jeszcze szanse, ale jak ją zmarnuje tej zimy to wyleci bez sentymentów ![]() Przez tę moją skórę nie mogę trafić na ciekawy różany zapach. Większość takowych pięknie pachnie na wszystkich, poza mną ![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Nocna Straż
|
Na mnie z kolei mocno wybija się drzewo sandałowe - dominuje i zagłusza inne składniki, nie lubię tego... Podobnie jest z ambrami, z tym że to lubię akurat.
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo moja skóra niesamowicie wysładza wszystkie zapachy, ale akurat to mi nie przeszkadza. Gorzej z wetierem - choćby nie wiem jak głęboko był schowany zawsze wylezie, w paskudnej stęchłej formie. Dlatego też omijam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.