|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Strony internetowe z ofertami pracy
Pewnie wiecie, ze sa rozne strony internetowe, na ktorych zamieszczane sa oferty prqacy. Co o tym myslicie? Czy dzieki takim stronom ktos trafil na fajna prace?
Czy wg.Was to lepszy pomysl na szukanie pracy niz rejestracja w UP? Wlasnie skonczylam studia licencjackie i teraz wypadaloby sie za czyms rozejrzec... Ale nie bardzo wiem, jak szukac, aby dobrze trafic ![]() Jakich zarobkow mozna sie spodziewac na poczatek??
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Strony internetowe z ofertami pracy
Jasne, że korzystaj ze stron internetowych oferujących pracę- teraz większość dużych firm korzysta właśnie z tej formy rekrutacji osób jak i również mają podpisane umowy z firmami HH, które też korzystają z rekrutacji on line, więc warto zarejestrować się na jak największej liczbie stron tego typu- dodatkowo przeważnie każdą taką stronę możesz tak skonfigurować abyś otrzymywała powiadomienia o nowych ofertach pracy czy też o o ofertach w twoim zawodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja korzystam ze stron
www.infopraca.pl tutaj jestem zalogowana, mam w bazie swoje cv i list motywacyjny, wiec tylko w razie zainteresowania klikam wyslij www.pracuj.pl www.gazetapraca.pl Co do rejonu szukania pracy, to ja prócz tego, że mieszkam w Jaworznie, rozglądam się za pracą w sąsiednim mieście, tzn w miastach: Mysłowice, Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, nim wyślę ofertę na wszelki wypadek sprawdzam jaki dojazd, ile km, a jeśli zapraszaja na rozmowe, tzn np jak mam 25km odleglosci to przy zapytaniu o kwote jaka chcialabym zarabiac mowie wiecej,zeby na tym wszystkim nie stracic... Jakie kwoty na poczatku? Ciezko powiedziec... Ja za moja pierwsza prace mialam tysiaka na reke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak szukać? To trudne pytanie, bo zależy w jakim zawodzie szukasz pracy. Myslę, że dobrze byłoby sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie co chcesz w życiu robić, w jakim zawodzie widzisz siebie i co sprawi że będziesz się rozwijać. Jak już na to znajdziesz odpowiedź to wtedy szukaj, szukaj i jeszcze raz szukaj. A najlepszy portal z praca jaki znam to po prostu google.pl ![]() ![]() Co do zarobków to tu dużo zależy: 1. Od miasta w którym pracujesz 2. Od zawodu, który wykonujesz Bo tak mozna by dac przedział 800 - 4000 netto, ale myslę, że to raczej nie o to chodziło. Jesli chcesz wykonywać określony zawód to dobrze też zarejstrować się na portalach skupiających profesjonalistów jak goldenline.pl czy też linkedin.com . No i najważniejsze, nie poddawać się gdy nie wychodzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny
![]() W UP w moim miescie jest sporo ofert, ale obecnie nic dla mnie ![]() ![]() ![]() Ktoras z Was pisala o zarobku ok.1 tys.zl. Na poczatek dla mnie byloby to ok choc wieksza kwota bym nie pogardzila ![]() Swoja droga jestem ciekawa dlaczego wiecej ofert jest na stronach w necie niz w Up? Od czego to moze zalezec, gdzie firmy umieszczaja swoje oferty?
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() I to chyba właśnie o to chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A co to sa te firmy HR? Spotkalam sie z tym, ale szczerze mowiac nie wiem
![]() I jeszcze jedno pyt.do osob, ktore znalazly prace przez internet: po jakim czasie mozna sie spodziewac odpowiedzi od pracodawcy? Niby moge rozeslac dowolna ilosc CV...Ale chcialabym wiedziec, czy np.po tygodniu, jesli nie uzyskam odp czekac nadal czy szukac dalej... Ja np.chcialabym w sierpniu jeszcze odpoczac, ewentualnie od wrzesnia zaczac prace, jak sie uda...Dlatego nie wiem, czy CV juz wysylac, czy czekac...
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
zazwyczaj odzywaja sie po paru dniach do tyg., wtedy idziesz na rozmowe i dowiadujesz sie, ze odezwa sie w ciagu tyg. czasami nawet do dwoch. chyba ze pracy bedziesz szukac przez ten portal profeo.pl, tutaj masz terminy skladania cv.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja np. teraz szukam pracy i jak potencjalny pracodawca pyta od kiedy mogę zacząć to mówię, że albo od 1 września, jesli wszystko uda się załatwić do końca lipca, albo od 1 października. I to raczje nie jest dziwne dla pracodawcy. Ale szukać warto już teraz ![]() Edytowane przez maymay6 Czas edycji: 2008-07-25 o 05:44 Powód: literówki |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dzieki
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ja najbardziej lubię stronę www.gumtree.pl - jest kilka wersji w zależności od regionu, i nie tylko pracę tam można znaleźć
![]() ile czasu czekać? nie czekać aż się odezwą, tylko codziennie wchodź na strony, wysyłaj cv, szukaj. Nie ma sensu wysłać powiedzmy 30 cv i czekać, to musi być raczej permanentny stan - szukanie pracy - oczywiście do momentu, gdy jej nie znajdziesz. Jak ja szukałam pracy, miałam po 2 romowy kwalifik., dziennie przez ok. miesiąc. Ale opłaciło się - dostałam pracę w kancelarii prawniczej, więc jak potem dzwoniły telefony, to nawet się nie zastanawiałam, tylko grzecznie odpowiadałam, że juz nieaktualne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajna ta praca w kancelarii? Ja znalazlam taka oferte, niestety mialabym daleko... Wiec nawet nie wysylalam cv...
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Karolinka86 - tak, fajna praca jesli chodzi o doświadczenie, studiuje prawo i w ogole kreci mnie ten temat
![]() no, niestety, gumtree tylko jest dla kilku miast większych....ale można tam znależc wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Czy te firmy w ogóle kontaktuja sie ludzmi, ktorzy wysylaja im swoje CV?
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
pewnie, ze tak. ja mimo tego, ze jeszcze studiuje, po jednym dniu mialam 5 zaproszen na rozmowe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A to musialas miec ogromne szczescie
![]() Moze za malo jeszcze ofert wyslalam, bo ja tak wlasciwie dopiero zaczynam w tym kierunku "dzialac" ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
He he, wlasnie wczoraj wieczorem jedna firma do mnie oddzwonila. Ale bylam w szoku
![]() ![]() A zaprosili mnie na rozmowe kwalifikacyjna do jakiejs restauracji w innym miescie (no niecala godzinke jazdy autobusem ode mnie). Ciekawe dlaczego tam akurat, jak praca miala byc u mnie w miescie ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.