Pielêgnacja i ochrona ust - ZBIORCZY - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz siê biochemi± kosmetyczn±? Chcesz poznaæ dzia³anie poszczególnych sk³adników zawartych w kosmetykach oraz ich wp³yw na zdrowie. Do³±cz do nas.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-07-19, 13:52   #1
misio-gumisio
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 310

Pielêgnacja i ochrona ust - ZBIORCZY

Dziewczyny co polecacie na usta dobrze chroniacego przed s³oñcem? jakie balsamy szminki bezbrawne maj± wysokie filtry???kompletnie nie wiem co wybraæ czy taka szminka bebe lub nive s³oneczna to wogóle co¶ daje? filtro maniaczki jak to jest???
misio-gumisio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-07-19, 14:18   #2
kaledonia
zielony stworek

Wiadomo¶ci: 16 991
Dot.: Co¶ Na Usta Z Filtrem

Ja polecam sztyft Neutrogeny z filtrem SPF 20
Nie jest t³usty i nie rozma¶la siê nawet w upa³.Dobrze nawil¿a.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-07-19, 16:21   #3
Estella
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 313

http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...p?produkt=3800

Ka¿de prze¿yte ¿ycie po czê¶ci sk³ada siê z tego, czego nie zrobi³o siê albo nie powiedzia³o w jedynym w³a¶ciwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-07-19, 21:35   #4
anah
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 689

Ja mam J&J Bebe z filtrem 20. Trudno powiedziec czy chroni skutecznie, ale nawil¿a i nat³uszcza bardzo dobrze. Niestety troche sie topi w upale, mimo, ¿e siedze w cieniu.
anah jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-07-20, 12:13   #5
anetak
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 141

Nivea Sun spf 25
anetak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-07-20, 12:15   #6
destiny666
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 325
GG do destiny666

Ja polecam przejrzeæ KWC
destiny666 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-07-20, 23:08   #7
misio-gumisio
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 310

a co s±dzicie o tym??? mia³a to która¶ z was??

http://www.ziaja.pl/pl/?a=prod2&idCa...=27&idProd=236
misio-gumisio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2006-10-17, 09:56   #8
tiger_lily
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4
balsamy do ust bez wosku pszczelego

bardzo prosze o pomoc w znalezieniu jakiegos skutecznego balsamu do ust ale bez wosku pszczelego, kamfory, mentholu itp.
caly problem polega na tym ze jestem straszna alergiczka, w zwiazku z tym czesto mam podraznione i dodatkowo popekane usta. drogeryjne i apteczne (!) balsamy tylko pogarszaja sprawe bo zawieraja skladniki ktore dodatkowo powoduja u mnie jeszcze wieksze uczulenie... testowalam juz chyba wszystkie mozliwe i w miare dostepne srodki. lacznie z tzw. wysokopolkowcami i zawsze konczy sie tak samo...tragedia i dodatkowymi wizytami u dermatologa.

pomocy....
tiger_lily jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-10-17, 10:02   #9
marianna
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 933
Dot.: balsamy do ust bez wosku pszczelego

a czyste mase³ko karite? albo mase³ko kakaowe?
Stary 2006-10-17, 10:55   #10
leelee
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 240

Ja u¿ywam na usteczka po prostu wazeliny bialej ziaji.
Na opakowaniu napisany jest tylko jeden skladnik: Petrolatum.
Poza tym jest przetestowany klinicznie i alergologicznie, wiec chyba powinno byæ dobre
leelee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-10-18, 13:09   #11
tiger_lily
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

dzieki za rady! o masle karite nie pomyslalam (przyznaje sie bez bicia ;P) ale kakaowe odpada, tez mam na nie uczulenie....
wazeline stosowalam w chwilach najwiekszej rozpaczy, ale szczerze sie przyznam ze jej nie znosze....
tiger_lily jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-18, 15:07   #12
justa79
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 023
GG do justa79

to mo¿e ma¶æ witaminowa / ma¶æ z wit. A.

Klikaj codziennie:
http://www.zmilosciserc.pl/donate.php
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

Nie udzielam indywidualnych porad poza forum!
justa79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-10-18, 15:34   #13
marianna
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 933

mi dobrze na cia³o i umys³ robi³y ok³ady z miodu - ale to mo¿e silnie uczulaæ
Stary 2007-04-08, 17:56   #14
kindza
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 155
szminka, b³yszczyk - problem z ustami

Witam
Mam taki problem, i¿ po ka¿dorazowym u¿yciu szminki lub b³yszczyka za ka¿dym razem moje usta zaczynaj± wysychaæ pêkaæ i koszmarnie siê ³uszczyæ.. ostatnio po jednorazowym na³o¿eniu b³yszczyka firmy soraya maxi lip nawet skóra wokó³ ust pêka³a i ³uszczy³a siê przez ponad tydzieñ..
Jedynym kosmetykiem po którym nie wystêpuj± ¿adne objawy to Caregloss & Shine NIVEA i dodam ¿e tylko po tym b³yszczyku nie dzieje mi siê nic bo ju¿ po tych pomadkach w sztyfcie jest to samo co zwykle..
Najprawdopodobniej jestem uczulona na który¶ ze sk³adników i domy¶lam siê ¿e mo¿e to byæ galusan propylu, i tu moje pytanie czy kto¶ mia³ mo¿e podobny problem? I czy wiecie mo¿e która ze szminek nie zawiera tego sk³adnika ?
kindza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-04-09, 20:57   #15
Deanne
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168
Dot.: szminka, b³yszczyk - problem z ustami

mam ten sam problem.
kazda pomadka nalozona na usta, po chwili wyglada jakby sie zwa¿y³a
nie wiem od czego to zalezy..
Deanne jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-09, 21:09   #16
kindza
Raczkowanie

Co do wa¿enia siê b³yszczyków to mnie siê wydaje ¿e to od temperatury zale¿y.. ka¿dy jeden b³yszczyk czy p³ynna szminka na³o¿ona na usta w zimny wietrzny dzieñ ju¿ po kilkunastu minutach wygl±da jak bia³y nieefektowny nalot
Ale to akurat ma³y problem jak dla mnie, ja mam problem z ustami po starciu resztek szminki lub b³yszczyka.. ale o tym ju¿ pisa³am wy¿ej…
Stary 2007-04-11, 16:39   #17
Hexxana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 972
GG do Hexxana Wy¶lij wiadomo¶æ przez MSN do Hexxana

Cytat:
Napisane przez Deanne Poka¿ wiadomo¶æ
mam ten sam problem.
kazda pomadka nalozona na usta, po chwili wyglada jakby sie zwa¿y³a
nie wiem od czego to zalezy..
Moze powodem jest brak odpowiedniego nawilzenia ust? Druga sprawa jest czy probowalas kombinacji z baza pod pomadke?
Uzywasz klasycznych pomadek w sztyfcie czy w plynie?

Kindza galusan propylu moze byc alergenem w Twoim przypadku ale tutaj musialabys zwracac uwage na sklady mazidel do ust i powoli eliminowac te,ktore moga posiadac ten skladnik w czolowce skladu.

Mozliwe tez,ze dochodzi do zapalenia warg ale trudno jest to okreslic i na Twoim miejscu wybralabym sie do dermatologa.
Stary 2007-04-11, 16:57   #18
kindza
Raczkowanie

U dermatologa to ja ju¿ by³am i to w³a¶nie st±d moje a raczej pani doktor podejrzenie w stosunku do galusanu, oprócz tego wymieni³a jeszcze eucerynê i lanolinê….

Bazy pod pomadkê nigdy nie u¿ywa³am nawet nie wiedzia³am ¿e co¶ takiego istnieje a je¿eli chodzi o szminkê to dawniej u¿ywa³am zwyk³ych szminek w sztyfcie i te najbardziej lubi³am (co ciekawsze przez wiele lat nic mi siê nie dzia³o po nich) a¿ podkusi³o mnie ¿eby kupiæ sobie wazelinê kosmetyczn± i posmarowa³am ni± usta od tego czasu nie mogê na³o¿yæ na usta dos³ownie niczego reakcja za ka¿dym razem jest taka sama bez wzglêdu na to czy jest to szminka w sztyfcie w p³ynie czy b³yszczyk…
Stary 2007-04-11, 20:28   #19
martagg
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 523

Mam ten sam problem. Wiecznie spierzchniête usta! ¬le to wygl±da, ci±gle czuje ze co¶ jest nie tak. Na razie na mnie dzia³a(³) sztyft bebe young care classic. Inne tej firmy jak np sensitive(!) niestety nie.

Z b³yszczyków to mam taki bebe. i jak nak³ada³am jedno na drugie to nawet nie pierzchn±...
Ale! ostatnio (od tygodnia) nawet na bebe ma reakcjê spierzchniêtych ust! nie u¿ywam od tygodnia b³yszczyka-sam sztyft

A te skorki- wiórki... ja je obgryzam jak mi tak stercz±- wiem ze nie powinnam, ale jak mam taka twarda stara skórkê to mnie skrêca....
martagg jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-11, 21:34   #20
tilmitt
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 321

Mia³am podobny problem - nie z uczuleniem, ale ze spierzchniêtymi wargami, nie tylko zim± ale przez ca³y rok. Szminka b±d¼ b³yszczyk na³o¿one na usta wygl±da³y dobrze mo¿e przez pierwsza godzinê, potem zaczyna³o siê ³uszczenie - mimo, ¿e dba³am o nawil¿enie ust kremami nawil¿aj±cymi [nak³ada³am je na noc i w ci±gu dnia, te¿ tu¿ przez pomalowaniem ust]. Pomog³o mi solidne nawil¿enie i nat³uszczenie ust - na noc dowolne mazid³o nawil¿aj±ce, na dzieñ dodatkowo balsam do ust Tisane. O dziwo, szminka trzyma siê na tym dobrze, ma lekki ³adny b³ysk. Mo¿e spróbujcie czego¶ t³ustszego na usta dziewczyny?
tilmitt jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-04-11, 22:50   #21
kindza
Raczkowanie

Dziewczyny nie chce byæ upierdliwa ale tematy o suchych ustach ju¿ by³y na forum kilkakrotnie wa³kowane i nie chodzi³o mi o kolejny post czym nawil¿aæ usta bo na to ju¿ znalaz³am sposób (po nieudanych próbach z miodem oliw± z oliwek i innymi dziwactwami wybra³am siê do lekarza.. i teraz u¿ywam ma¶ci dla niemowl±t Balneum Baby Carem i jest ok. )
Chodzi mi teraz o znalezienie odpowiedniej szminki która nie bêdzie powodowaæ podra¿nieñ i dlatego szuka³am kogo¶ kto zna siê choæ odrobinê na sk³adach szminek lub b³yszczyków

Zreszt± znalaz³am w Internecie co¶ takiego:
Przypadek 1
Kobieta, lat 54. Jako kilkuletnie dziecko ukradkiem u¿ywa³a kosmetyków matki i wówczas okresowo wystêpowa³o u niej zapalenie warg (ang. lipstick dermatitis). Pó¼niej d³ugo wszystkie kosmetyki znosi³a dobrze i dopiero po 50. roku ¿ycia nast±pi³ nawrót dolegliwo¶ci, choæ k±ciki ust nie by³y zajête. Poniewa¿ zmiany czêsto nawraca³y, wykonano u chorej testy z licznymi alergenami. Wyniki dodatnie otrzymano z dwoma substancjami: eozyn± (zawarto¶æ 50% w wazelinie) i galusanem propylu (0,5% w wazelinie). Pierwszy z tych alergenów by³ niegdy¶ g³ównym barwnikiem szminek do warg i prawdopodobnie to on wywo³ywa³ zapalenie warg u chorej w dzieciñstwie. Natomiast galusan propylu jest obecnie rzadko uczulaj±cym sk³adnikiem wielu kosmetyków. Po dobraniu szminki niezawieraj±cej tego zwi±zku zapalenie warg u pacjentki ca³kowicie ust±pi³o.

I st±d moja dociekliwo¶æ o szminkê niezawieraj±c± tego zwi±zku bo mo¿e i ja mia³abym k³opot z g³owy.

Pozdrawiam
Stary 2007-04-12, 08:26   #22
L_V
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 249

Cytat:
Napisane przez kindza Poka¿ wiadomo¶æ

Zreszt± znalaz³am w Internecie co¶ takiego:
Przypadek 1
Kobieta, lat 54. Jako kilkuletnie dziecko ukradkiem u¿ywa³a kosmetyków matki i wówczas okresowo wystêpowa³o u niej zapalenie warg (ang. lipstick dermatitis). Pó¼niej d³ugo wszystkie kosmetyki znosi³a dobrze i dopiero po 50. roku ¿ycia nast±pi³ nawrót dolegliwo¶ci, choæ k±ciki ust nie by³y zajête. Poniewa¿ zmiany czêsto nawraca³y, wykonano u chorej testy z licznymi alergenami. Wyniki dodatnie otrzymano z dwoma substancjami: eozyn± (zawarto¶æ 50% w wazelinie) i galusanem propylu (0,5% w wazelinie). Pierwszy z tych alergenów by³ niegdy¶ g³ównym barwnikiem szminek do warg i prawdopodobnie to on wywo³ywa³ zapalenie warg u chorej w dzieciñstwie. Natomiast galusan propylu jest obecnie rzadko uczulaj±cym sk³adnikiem wielu kosmetyków. Po dobraniu szminki niezawieraj±cej tego zwi±zku zapalenie warg u pacjentki ca³kowicie ust±pi³o.

I st±d moja dociekliwo¶æ o szminkê niezawieraj±c± tego zwi±zku bo mo¿e i ja mia³abym k³opot z g³owy.

Pozdrawiam
My¶lê, ¿e powinna¶ wykonaæ podobne testy, aby sprawdziæ czy w grê wchodz± te same substancje. Jak bedziesz mia³a wynik carno na bia³ym, wtedy mo¿na pokusic sie o szukanie pomadki bez tych¿e sk³adników. Albo zostaje Ci zrobienie sobie swojej w³asnej pomadki/ b³yszczyka http://www.makingcosmetics.com/store...arget=d79.html

g³owna strona:
http://www.makingcosmetics.com/backu...20Products.htm
L_V jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-04-12, 21:14   #23
Viven
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 47

B³yszczyki "maxi lips" wywo³uj± reakcjê uczuleniow±. Powinna¶ zrezygnowaæ z ich stosowania, je¿eli masz delikatne usta. Pod szminki zawsze stosuj pomadkê nawil¿aj±c±, lub balsam do ust.
Viven jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-04, 16:15   #24
vesenka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 885

Odkurzam w±tek. Wiêkszo¶æ z Was bardzo dba o w³a¶ciw± ilo¶æ fotostabilnego filtra na buzi, a co z ustami? Tam przecie¿ skóra jest najwra¿liwsza? Ja najczê¶ciej u¿ywam Bebe z filtrem 20, ale nie jestem przekonana do tego wyboru. Dlatego jestem ciekawa co stosuj± zdeklarowane filtromaniaczki? Bo ja maj±c na buzi Antka, a na ustach Bebe mam wra¿enie, ¿e to jednak nie tak... A propos jednego z postów wy¿ej, lektura KWC akurat w tym przypadku niewiele pomaga

vesenka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-05-04, 17:20   #25
agnieska
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 827

Te¿ nie jestem przekonana, ale nie na³o¿ê na usta pobielaj±cej pomadki Avene czy LRP, bo chcê jako¶ wygl±daæ u¿ywam wiêc s³onecznej Bebe
agnieska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-05-04, 20:48   #26
anah
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 689

Te¿ u¿ywam s³onecznej Bebe. Smaruje ni± usta kilkana¶cie razy dziennie, wiêc my¶lê, ze usta s± ¶wietnie chronione
anah jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-05-04, 21:04   #27
schaetzchen
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 965

Och, przymierza³am siê do tego sztyftu LRP, ale skoro ma kolor (jak wyczyta³am w KWC) to nie wiem... A nie wyobra¿am sobie na³o¿enia na usta filtra "twarzowego" - one sa okropnie gorzkie!!! Póki co smarujê bebe

Biorê siê za ramiona
schaetzchen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-05-05, 12:58   #28
karolinkamalinka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 065

Ja od miesi±ca u¿ywam pomadki Nivea Lip Care Sun SPF 25. Nie ma jej na KWC, wiêc nie wiem czy jest dostêpna w Polsce, ja kupi³am j± w Szkocji. Ma ¶liczny zapach i daje mi dobr± ochronê (tak± mam nadziejê ) i tu...koniec jej zalet. Têpo siê rozprowadza, bieli usta - s± blade i matowe, wa¿y siê na nich. Czasem naka³dam na ni± b³yszczyk, ale nie wiem czy w ten sposób nie destabilizujê filtra ?

Hm, teraz j± ogl±dam i widzê,¿e zosta³a wyprodukowana w Polsce, w Poznaniu, wiêc chyba jest i u nas, choæ ja jej tu nie widzia³am.
karolinkamalinka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-05-05, 13:45   #29
Paula07
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 053
Post Dot.: Co¶ Na Usta Z Filtrem

Ja do tej pory uzywalam:

Avene spf40 - odradzam , poniewaz robi cement na ustach , chociaz ochrona bardzo dobra.

AA spf 25 - daje lekki polysk, lekko bialawa, wyglada ok.

Nivea apf25 - tepa przy rozsmarowywaniu ,daje efekt takze cementowy, ale bardziej delikatny niz Avene, zero polysku. Napewno ta pomadka nadaje sie jako warstwa pod inny blyszczyk ,poniewaz dobrze przywiera sie ust.

Bebe - nie uzywalam, poniewaz ma za malo filtrwow.
Paula07 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-05-05, 13:59   #30
agnieska
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 827

Pamiêtam, ¿e Sandija kiedy¶ pisa³a o sposobach ochrony (m.in. ¿e czerwone pomadki i b³yszczyki ¶wietnie chroni±), ale narazie nie mogê znale¼æ.
agnieska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-12-27 14:08:01

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.