|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Najciekawsze perfumy z dominującą nutą drzewa sandałowego.
Ostatnio coraz bardziej pociągają mnie mocno drzewne perfumy, w tym również te, w których bardzo wyraźnie wyczuwa się nutę sandałowca. Zapach drzewa sandałowego działa na mnie wybitnie relaksująco i w ogóle wprowadza mnie w dobry nastrój. To odkrycie, skłoniło mnie do zainteresowania się kategorią perfum, w których dominuje sandałowiec. Może po testach okaże się,że w większym stężeniu drzewo sandałowe wcale mi aż tak nie odpowiada, ale dopóki nie przekonam się na własnej skórze nie będę tego wiedzieć.
Przeszukałam strony internetowe i znalazłam kilka zapachów, które wzbudziły moje zaciekawienie, ale żadnego z nich nie znam. Większość nie jest dostępna w polskich perfumeriach, zarówno tych normalnych, jak i internetowych. W związku z tym mam pytanie i prośbę, czy znacie wymienione poniżej perfumy i mogłybyście coś na ich temat powiedzieć. Chętnie tez poczytam o Waszych propozycjach najbardziej udanych kompozycji już spoza tej listy, w których drzewo sandałowe gra pierwsze skrzypce. Osobiście skłaniałabym się raczej ku zapachom subtelnym, ciepłym i zmysłowym, miękkim wręcz kremowym, a nie tym zbyt męskim i surowym. Najbardziej interesowałyby mnie „sandałowce” w towarzystwie innych szlachetnych drzew z domieszką aromatycznych korzeni. Ale jestem otwarta na wszelkie propozycje ![]() Diptyque – Tam Dao http://www.basenotes.net/ID26122809.html 10 Corso Como http://www.luckyscent.com/shop/detai...2401§ion=1 Ligne St. Barth –Santal http://www.lusciouscargo.com/Merchan...oduct_Count=18 Etro-Sandalo ( dostępne w Quality) http://www.basenotes.net/ID26121429.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Najciekawsze perfumy z dominującą nutą drzewa sandałowego.
a Lutek?Santal Blanc?
osobiscie nie przypadl mi do gustu, bo smierdzi na mnie chemiczna pasta do podłóg ...ale niektorzy go sobie chwala.. podobno jest aksamitny i kremowy, uspokajajacy i otulajacy niestety mi nie bylo dane tego doswiadczyc.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Pamiętam,ze testowałam Santal.... cos tam , nie pamietam czy de Mysore, czy Blanc, z ksiażeczki Lutensa, ale tez nie przypadł mi do gustu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
A ja zaproponuję dwa nie-niszowce. Nie są to zapachy składające się tylko z drzewa sandałowego, ale ta nuta jest wyraźnie (wręcz pierwszoplanowo) wyczuwalna. To Ode au Reve Yves Rocher i Noa Cacharel (przynajmniej na mojej skórze
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja proponuję Truth Calvina Kleina, najpiękniejsze drzewo sandałowe jakie kiedykolwiek wąchałam. Cudownie się na mnie te perfumy rozwijały, chyba muszę do nich powrócić... Szalenie zmysłowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Spróbuj Presence d'une Femme Mont Blanc - wg mnie czyste drzewo sandałowe. Zapach piękny, bardzo kobiecy i z charakterem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, dziekuję za Wasze propozycje. Przy kolejnej wizycie w perfumerii będę je testować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dla mnie najpiękniejsze drzewo sandałowe jest w Burberry Brit Gold
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
Yardley ma zapach o znamiennej nazwie Sandalwood...
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Dziękuję Truskawko za wskazówkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
|
Nie ma za co
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio wachane, ze zdecydowanie pieknym sandalowcem:
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Na mojej skorze najpiekniejsze nuty drzewa sandalowego odslaniaja .......klasyczne 1881 Cerruti
![]() Zweryfikowalam to zjawisko ![]() ![]() Znam jeszcze jedna osobe, na ktorej te perfumy ewoluuja w tak ciekawy sposob: to moja Rodzicielka. Na pozostalych, znanych mi uzytkowniczkach 1881, nie wyczulam az tak klarownych, sandalowych nut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wiedźma
|
[1=2fc115705b804dd24ceafb6 c62ae2b078a3b7407_5febc32 a8749f;4054389]Pamiętam,ze testowałam Santal.... cos tam , nie pamietam czy de Mysore, czy Blanc, z ksiażeczki Lutensa, ale tez nie przypadł mi do gustu.[/quote]
Santal de Mysore jest sandałowy od początku do końca. To zapach intensywny, ale zupełnie nieinwazyjny, mocno drewniany , nieco ziołowy, umiarkowanie słodki słodyczą idealnie współgrającą z zapachem ludzkiego ciała. Zapach ciepły, ale nie mdły, ciężki, ale nie gęsty, pozbawiony nut kulinarnych. Mam do niego tylko jedno zastrzeżenie: zbyt szybko przestaję go wyczuwać. Nie chodzi o to, że jest nietrwały, lecz raczej o to, że tak perfekcyjnie wpasowuje się w mój zapach naturalny, że jest tak bardzo mój... "Najmojejszy" ze wszystkich. Ale to przecież całkiem subiektywne odczucie. Jak dla mnie - cudo!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sabbath, umiesz zachęcić do zapachu ![]() Uświadom niedoinformawaną, gdzie go można poznać i kupić ?
![]() |
![]() |
#17 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Można go u nich zamówić... chyba. http://www.salons-shiseido.com/angla...arfums-eb1.htm Mnie udało się wysępić z prywatnej kolekcji jednego ze sprzedających na Allegro. Niewiele taniej, ale jednak. ![]() edit: ogólnie jednak tych pękatych flakonów nie polecam - nie mają atomizerków. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2007-09-17 o 09:13 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Sabbath, dzięki
![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Dorzucam Idole de Lubin - ciepły, drzewny zapach z bardzo wyraźną nutą drzewa (drewna) sandałowego. Zaczynam się do IdL powoli przekonywać, aczkolwiek nadal uważam, że jest z lekka przereklamowany
![]() A Prada? Matematycznie zmysłowa, powściągliwie klasyczna Prada...Wykończona wytrawnym sandałowcem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja Idole bardzo lubie, poznalam dzieki przemilej Wizazance i od pierwszego testu chcialam miec. Pieknie sie na mnie rozwija. Ostatnio nawet uslyszalam, ze to wyjatkowo kobiece perfumy ![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Dotychczas też maziałam się korkiem ale to taka bezjajeczna robota... ![]() Dzięki za radę. ![]() Cytat:
![]() Nie sądzę, by był przereklamowany. To ta efekciarska (bardzo oryginalna - żeby nie było, że krytykuję) butelka robi takie wrażenie.
![]() |
![]() |
#23 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Zamotałam jeszcze bardziej |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit już wiem, znalazłam w KWC, wcześniej coś źle wpisywałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam identyczne uczucie z Gaiakiem - przereklamowany ![]() Wole Idola |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Bois Farine- jedna z piekniejszych drzewnych baz, jakie czulam na swojej skorze. Sandal w towarzystwie cedru i gwajaka. Cieply,miekki i slodkawy.
Anuschko- na mnie w Pradzie od poczatku, do ostatnich nut, na plan pierwszy wybija sie ambra- ewoluuajca od morszczynowo-jodowo-rybiej ![]() Od kilku dni przezywam ponowna fascynacje ta androgyniczna esencja (pachnialam Prada dzisiaj w nocy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wiedźma
|
Z oczywistych rozwiązań - pewnie Etro Sandalo, ale nie znam osobiście, więc to tylko sugestia wynikająca z nazwy.
Na 100% za to czuję sandałowiec w Kingdom - właśnie w celu dokonania weryfikacji wspomnień dziś sobie go psiknęłam na nadgarstek i odnalazłam nie tylko poszukiwane drzewo sandałowe, ale i powody, dla których zapach ten kupiłam. Mrrrr... Dużo, dużo sandałowca jest w Miyako. Pojawia się on dość szybko i długo trwa, choć to takie trochę nadpalone drewno. Piękne. Czekam właśnie na flaszkę tych palonych sandałów... ![]() Jest sandałowiec w Feminite du Bois - nie jest to jednak sandałowiec "wprost z tartaku", jest jedną z pięknie harmonizujących ze sobą nut drzewnych pod przyprawową pierzynką. I jeszcze... Może to herezja będzie, ale ja czuję sandałowiec w zapachach Fendi. Począwszy od męskiego i damskiego Fendi Fendi, przez wszystkie Theoremy (ze wskazaniem na klasyczną) po Asję. Nie jest to nutka grająca solo - w końcu to mainstreamowe kompozycje, żadne tam niszowe dziwadełka, ale jednak mi ten sandał tam stuka... Że nie na temat już trochę? Że nie dominuje? Tak, wiem. Sorry. ![]() edit: Ale czy nie ma solidnego sandałowca w Romie przypadkiem? ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2007-09-18 o 05:35 Powód: przypomniała mi się Roma |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ___- Do ciekawych perfum z dominującą nutą drzewa sandałowego dorzucam Samsarę Guerlain. Balsamiczna, śmietankowa nuta z orzechami w tle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Etro Sandalo znam dzieki Kijance ![]() W FdB (moje ukochane ![]() ![]() A Fendi Fendi musze sobie przypomniec, zarowno klasyczna wersje (ktora bardzo lubie, bo potrafi bardzo ciekawie pachniec), jak i druga, chociaz poczytalam i sandalowiec jest ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.