|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Proszę was o poradę - sprawa alimentacyjna
Kilka miesięcy temu podjęłam pracę zarobkową jako kelnerka. Nie zarabiam wiele bo trochę ponad średnią krajową (1700zl + to co się trafi z napiwków czyli koło 2 tysięcy złotych netto). Od czasu gdy pracuję, wynajelam skromne mieszkanie - kawalerka czynsz razem ze wszystkimi opłatami wychodzi koło 1000 zł, do tego place kablówke razem z internetem i rachunek za telefon więc wychodzi koło 1200 zł co miesiąc. Zostaje mi 800 zł na życie. We wrześniu rozpoczęłam 3 klasę liceum, mam w tym roku maturę. Wyprowadziłam się z rodzinnego domu, ponieważ nie było tam zbyt kolorowo (brak możliwości mojej spokojnej nauki, ciągle awantury, pretensje, przemoc). Gdy oświadczyłam że się wyprowadzam nie ominęła mnie kolejna awantura (albo kolejne awantury, gdyż było ich sporo). Postawiłam na swoim, wyprowadziłam się. Jednak od października następnego roku chciałabym rozpocząć studia. Chciałam zapytać jak wygląda kwestia alimentów które mogłabym wyegzekfować od rodziców? Z matką mam dość dobre stosunki natomiast z ojcem w ogóle się nie odzywam. Ich wspólne zarobki to 8 tysięcy netto. Gdybym dogadała się z mamą, zakładałam, że poproszę ją miesięcznie o 1000 zł (niestety ze względu na studia nie będę w stanie pracować w tym wymiarze godzin co w tej chwili, albo w ogóle nie będę w stanie podjąć pracy zarobkowej). Jeśli nie uda mi się dogadać z żadnym z rodziców na jaką mniej więcej kwotę mam szansę liczyć? To naprawdę ważna sprawa dla mnie. Proszę Was dziewczyny o poważne odpowiedzi, mam nadzieję że jakoś mi pomożecie w tej sprawie bo jestem trochę zagubiona.
Edytowane przez _TuttiFrutti_ Czas edycji: 2015-09-22 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Proszę was o poradę - sprawa alimentacyjna
To Ty w pozwie podajesz kwotę, jaką chcesz otrzymywać od każdego z rodziców. Następnie w sądzie są brane pod uwagę zarobki rodzica oraz to, na jaką kwotę on się zgadza i zostaje ustalona kwota alimentów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Czy muszę wynająć prawnika? Obawiam się że nie stać mnie na to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
nie musisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie musisz. Ja jednak korzystałam z porad prawnika, żeby wszystko sprawnie poszło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja tez. Możesz poszukać darmowej pomocy prawnej.
Powodzenia! Brawo ze sobie radzisz!
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nie czekaj do rozpoczęcia studiów, pozwij rodziców o alimenty już teraz - alimenty przysługują Ci dopóki się uczysz, więc w tej chwili, gdy jesteś w klasie maturalnej, są tym bardziej uzasadnione.
Sprawę możesz załatwić sama, ale często przy uczelniach są akademickie ośrodki pomocy prawnej, myślę, że warto się wybrać na konsultację - to nic nie kosztuje. Co do pracy podczas studiów - wydaje mi się, że jesteś bardzo obrotną dziewczyną, skoro łączysz naukę w liceum z pracą. 80% kierunków ma na tyle mało zajęć, że spokojnie można w dni wolne wcisnąć kawałek etatu. O ile nie wybierasz się na medycynę czy bardzo wymagającą filologię, powinno się udać. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I sprawa wcale nie jest taka jednoznaczna, bo autorka wyprowadziła się z domu, pracuje i sama opłaca mieszkanie, ergo USAMODZIELNIŁA SIĘ. 800zł po opłaceniu wszystkich rachunków, na życie dla jednej osoby to naprawdę niemało, można z takiej kwoty jeszcze coś przyoszczędzić. Nie może więc mówić, że znajduje się w niedostatku. Rodzice zaś mogą argumentować, że wyprowadzka była jej własną decyzją, miała dach nad głową, a konieczność utrzymania samodzielnej kawalerki to fanaberia (bo może wynająć pokój). Nie mówię, że tak będzie, nie mówię też, że sąd weźmie to pod uwagę, ale może to nie być łatwa sprawa. Co do tego, kogo pozywa - jeśli rodzice nie mają rozdzielności majątkowej, ani nie są po rozwodzie, to pozwać powinna ich oboje, to, jak się podzielą ewentualnym kosztem alimentów zależy już od nich, bo prowadzą wspólne gospodarstwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Problem w tym, że przygotowuję się do matury po której (jeśli dostanę się na studia) NIE będę miała możliwości podjęcia żadnej pracy - wybieram się na medycynę. Nie mogłam wytrzymać w domu i wątpię że w takich warunkach ktokolwiek by wytrzymał zachowując zdrowie psychiczne, w tej chwili zarabiam na siebie jednak za około rok niestety się to zmieni. Dlatego zależy mi na pomocy finansowej. Dziękuję za podsunięcie pomysłu z radcą prawnym ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nauka jest najczęstszą przesłanką przyznania alimentów na dziecko i w zasadzie jeśli nie są to studia podyplomowe, zaoczne czy jakieś fanaberie, w zasadzie jest to gwarancja przyznania alimentów. Mówimy o konkretnej sytuacji autorki stąd odniosłam się do nauki, ale fakt, że precyzyjne regulacje kodeksowe zamieściłaś Ty. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której sędzia odmówiłby alimentów dziewczynie w klasie maturalnej, która uciekła z domu z powodu złej sytuacji tam panującej. Jasne, gorsze orzeczenia już zapadały, ale moim zdaniem autorka na 90% ma alimenty w kieszeni, zwłaszcza przy zarobkach rodziców. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.