Czy można kochać kogoś całe życie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-17, 20:03   #1
insidemyhead
Przyczajenie

Czy można kochać kogoś całe życie?

Potrzebuję porady kogoś, kto może przeżył podobną sytuację, komu udało się lub nie wyjść z tego.

Nie jestem już nastolatką, mam 25 lat. Mam za sobą 2 związki, jeden był dość poważny, ale oba się zakończyły. Prawie 2 lata temu poznałam kogoś. On jest starszy ode mnie o 10 lat, jest dojrzały, ma wszystkie te cech, których zawsze mi brakowało. (mam dość ciężką sytuację rodzinną, zawsze brakowało mi miłości, zrozumienia)W nim znalazłam to, czego nigdy nie miałam.
Historia jest dośc długa i zawiła i nie chcę tego opisywać. Chodzi o to, że ja go strasznie kocham, nie wyobrażam sobie życia bez niego, nigdy wcześniej do żadnego z moich poprzednich partnerów nie czułam czegoś takiego.
Nie mamy szansy być razem i nigdy nie będziemy, to jest pewne.

I teraz pytam, czy można kogoś kochać całe życie? Czuję, że już nigdy nikogo nie będę w stanie pokochać, że całe życie będę żyć tą miłością, myśląc o nim. Wcale oczywiście tego nie chcę, ale nie potrafię inaczej, to trwa już tak długo.
Czy można nie móc przestać kochać, tym bardziej, że nie ma szans na związek?
insidemyhead jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 20:23   #2
201607110949
Konto usunięte

Dot.: Czy można kochać kogoś całe życie?

Cytat:
Napisane przez insidemyhead Pokaż wiadomość
Potrzebuję porady kogoś, kto może przeżył podobną sytuację, komu udało się lub nie wyjść z tego.

Nie jestem już nastolatką, mam 25 lat. Mam za sobą 2 związki, jeden był dość poważny, ale oba się zakończyły. Prawie 2 lata temu poznałam kogoś. On jest starszy ode mnie o 10 lat, jest dojrzały, ma wszystkie te cech, których zawsze mi brakowało. (mam dość ciężką sytuację rodzinną, zawsze brakowało mi miłości, zrozumienia)W nim znalazłam to, czego nigdy nie miałam.
Historia jest dośc długa i zawiła i nie chcę tego opisywać. Chodzi o to, że ja go strasznie kocham, nie wyobrażam sobie życia bez niego, nigdy wcześniej do żadnego z moich poprzednich partnerów nie czułam czegoś takiego.

I teraz pytam, czy można kogoś kochać całe życie? Czuję, że już nigdy nikogo nie będę w stanie pokochać, że całe życie będę żyć tą miłością, myśląc o nim. Wcale oczywiście tego nie chcę, ale nie potrafię inaczej, to trwa już tak długo.
Akurat, nie chcesz. Chcesz, wybrałaś sobie niedostępnego faceta i teraz zamierzasz poświęcić się wyidealizowanej miłości, jakże to romantyczne... A raczej cierpiętnicze.
Widać, że masz w domu rodzinnym nie halo, skoro wybrałaś sobie taką ścieżkę miłosnej kariery (choć pewnie podświadomie). Nie wiem czy Cię to pocieszy czy zmartwi, ale niepodsycane uczucie zniknie, zakochasz się na pewno kiedyś na nowo i oby tym razem szczęśliwie
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 20:33   #3
Candy_lips
Zakorzenienie

Możesz kochać go całe życie. No, ale skoro jest niedostępny, to czy nie lepiej byłoby dać sobie spokój? Jest naprawdę wielu interesujących facetów. Wprawdzie nie są nim, ale mogą być równie interesujący. Takie historie sprawdzają się w filmach, w życiu realnym są bez sensu. Będziesz przez to tylko cierpieć, a kiedyś powiesz sobie "Po co mi to było"?
Jasne, że możesz kochać całe życie jego i odrzucać każdego innego faceta, ale kiedyś możesz tego żałować.
Uważam, że powinnaś sobie dać szansę na odwzajemnione uczucie. Spójrz na to tak; wiele wycierpiałaś, dlaczego masz jeszcze cierpieć? Zasługujesz na szczęście. Spróbuj poznać innych facetów, bez porównywania. A nuż zauważysz kogoś ciekawego. A z nim dasz sobie spokój. W końcu chyba chciałabyś być w szczęśliwym związku?
Jeżeli nie radzisz sobie, radziłabym iść do psychologa.
To, że czujesz, że nikogo nie pokochasz już, to nie jest jakieś nienormalne, w końcu często ludzie po rozstaniu czy zawodzie miłosnym tak myślą. Jednak mam nadzieję, że z czasem zakończysz "żałobę" po nim i zaczniesz iść dalej. Bo widzis,z ja kiedyś też myślałam, że np nie przestanę kochać byłego i nie będę szczęśliwa, a jednak się udało.
Warto próbować .
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 20:37   #4
KiniaaxD
Rozeznanie

Dlaczego niby widac ze nie miala za dobrze w rodzinnym domu?!

Nie musisz od razu jej krytykowac, ja uwazam ze nie chciala sie w nim zakochac a wyszlo jak wyszlo i nic nie moze z tym zrobic, autorko nie wiem jak to jest bo nie bylam w akiej sytuacji tzn ja kocham chlopaka nad zycie ale mam mozliwosc bycia z nim.

Mysle jednak ze Tobie po dlugim czasie to przejdzie, teraz zapewne nie jest Ci lekko, ale jak to sie mowi czas leczy rany, pozwala zapomniec, tym bardziej ze wiesz iz wasz zwiazek nigdy nie nastanie. Wiec glowa do gory, zapewne zakochasz sie w kims z kim bedziesz mogla tworzyc zwiazek
KiniaaxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 20:42   #5
Olivvek
Zadomowienie

Dokładnie, czas leczy rany można kochać całe życie, ale jeśli się jest ze sobą i pielęgnuje związek. W Twojej sytuacji- nie. Dlatego dla Ciebie samej najlepiej by było urwać kontakt i dać sobie szansę na poznanie kogoś nawet bardziej interesującego i BYCIE Z NIM.
Stary 2011-11-17, 20:43   #6
mimbla mniejsza
Przyczajenie

Byłam w podobnej sytuacji, też sądziłam, że taka miłość się już nie powtórzy, jak nie ten, to żaden. Guzik prawda. Wystarczyło całkowicie zerwać kontakt i po 3 miesiącach byłam już na nowo zakochana. Tym razem z wzajemnością. Moja rada - krótkie, szybkie cięcie - gwarantuję, że ta "miłość" się sama nie wykarmi.

Edytowane przez mimbla mniejsza
Czas edycji: 2011-11-18 o 22:45
mimbla mniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 20:59   #7
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KiniaaxD Pokaż wiadomość
Dlaczego niby widac ze nie miala za dobrze w rodzinnym domu?!
Dlatego, że dziewczyny pochodzące z normalnych rodzin rzadko kiedy wybierają sobie na miłość życia faceta, z którym nie mogą być, natomiast jest to raczej typowa postawa dla kobiety, która miała problemy z ojcem.

Cytat:
Nie musisz od razu jej krytykowac, ja uwazam ze nie chciala sie w nim zakochac a wyszlo jak wyszlo i nic nie moze z tym zrobic
A ja twierdzę, że podświadomie chciała. Nie krytykuję jej tylko staram się przywrócić do pionu i uświadomić różne rzeczy.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 21:12   #8
insidemyhead
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedzi. Jak pisałam w moim domu nie było dobrze, zawsze brakowało mi miłości i opieki. Stąd być może zakochanie w starszym mężczyźnie, nie wyobrażam sobie byc z kimś w moim wieku.
W ogóle nie wyobrażam sobie być z nikim innym. Jak patrzę na innych facetów (nawet tych obiektywnie fajnych) czuję... obrzydzenie naprawdę. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek oprócz niego mógł mnie nawet dotknąć.
Naprawdę starałam się zapomnieć, ale od 2 lat nic się nie zmienia.
Wypisałam sobie jego wady i zalety (wad jest sporo i są dość poważne), czytam je sobie w ciężkich chwilach i troszeczkę mi lepiej, ale na krótko.
Byłam też na 2 randkach z innymi facetami i cały czas porównywałam ich do niego. Oni nie byli nim, chciałam uciekać ze spotkania, potem czułam się jeszcze gorzej...

Nie chcę, naprawdę nie chcę zmarnować sobie życia przez niego, chcę być szczęśliwa, kochać i czuć, że ktoś mnie kocha, ale nie wyobrażam sobie, żeby to był ktoś inny niż on.. . Boje się, że nie uda mi się przestać go kochać.
Stary 2011-11-17, 21:12   #9
KiniaaxD
Rozeznanie

Ja rowniez pochodze z takiej rodziny!
Nie koniecznie musi pochodzic z rodziny patologicznej zeby zakochac sie bez wzajemnosci, i akurat w jej problem nie wciagalabym jej rodziny. Malo osob zakochuje sie bez wzajemnosci, i nie moze byc z ta osoba?! Nie, nie malo, i nie sa to TYLKO osoby co mialy popsute dziecinstwo, wiec nie powinnas tak w ogole pisac. Pozdrawiam
Stary 2011-11-17, 21:18   #10
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rowniez pochodze z takiej rodziny!
Nie koniecznie musi pochodzic z rodziny patologicznej zeby zakochac sie bez wzajemnosci, i akurat w jej problem nie wciagalabym jej rodziny. Malo osob zakochuje sie bez wzajemnosci, i nie moze byc z ta osoba?! Nie, nie malo, i nie sa to TYLKO osoby co mialy popsute dziecinstwo, wiec nie powinnas tak w ogole pisac. Pozdrawiam
- akurat SALIX napisała mądrze; bo o ile sporo osób zakochuje się bez wzajemności, to tylko niektóre osoby, z pewnymi - nazwijmy to: brakami uczuciowymi, przeżywają to w taj dramatyczny sposób: nigdy nie pokocham innego, nie możemy być razem itp.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 21:24   #11
chwast
Zakorzenienie

Czyli brak ojca ma jakiś wpływ na odczucia co do partnera tak? Że jest się z nim jakoś silniej związanym i wie się, że to NA PEWNO TEN i żaden inny
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 21:30   #12
insidemyhead
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- akurat SALIX napisała mądrze; bo o ile sporo osób zakochuje się bez wzajemności, to tylko niektóre osoby, z pewnymi - nazwijmy to: brakami uczuciowymi, przeżywają to w taj dramatyczny sposób: nigdy nie pokocham innego, nie możemy być razem itp.
tak jak napisałam, w moim domu rodzinnym nie było zbyt dobrze. Zawsze brakowało mi miłości i opieki i właśnie w nim to znalazłam, tylko co z tego skoro i tak nie będziemy razem
Stary 2011-11-17, 21:42   #13
KiniaaxD
Rozeznanie

Kazdy ma swoje zdanie, ja mam akurat inne. Faktycznie jest ciezej okazywac uczucia, ale nie jest do konca tak moim zdaniem ze zakochuja sie bez wzajemnosci tylko osoby z zlym dziecinstwem..
Stary 2011-11-17, 22:17   #14
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
No możliwe, ale myśleć świeżo po rozczarowaniu "nie pokocham innego" to jest normalna sprawa, gorzej jak tak myślimy, a minęło wiele czasu.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 01:57   #15
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
pogrubione: Klasyczny błąd kobiet, że tak twierdzą. Wielkie uniesienia potem wielkie upadki, by potem odbić się od dna itd. itd.

Cytat:
Nie jesteście razem = po co ten masochizm? Po co to wszystko? te rozkminy, myśli itp?

Cytat:
I teraz pytam, czy można kogoś kochać całe życie?
Dla mnie miłość = wzajemność + docenienie. Jeśli nie ma tych aspektów to NIE MA MIŁOŚCI (wg mnie).

Cytat:
Dziwnie sformułowane pytanie. Zrozumiałem to tak jakbyś nie chciała stracić tego "uczucia" mimo, że nigdy nie będziecie razem..

MOŻNA przestać kochać i TYM BARDZIEJ, że nie ma szans na związek. Poza tym co to za kochanie jak nie ma wzajemności, toż to czysty masochizm. W końcu przecież taka kolej rzeczy nie daje Ci przyjemności radości ani szczęścia.
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 07:32   #16
Marlenakocur
BAN stały

możesz kochać przez całe życie jak pielęgnujesz to uczucie..
Marlenakocur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 08:07   #17
2016070953
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Dlatego, że dziewczyny pochodzące z normalnych rodzin rzadko kiedy wybierają sobie na miłość życia faceta, z którym nie mogą być, natomiast jest to raczej typowa postawa dla kobiety, która miała problemy z ojcem.

A ja twierdzę, że podświadomie chciała. Nie krytykuję jej tylko staram się przywrócić do pionu i uświadomić różne rzeczy.
tiaa, a u mnie jest odwrotnie. Mam super ojca i w facetach szukam podobnego, a niestety mój ojciec pochodzi z edycji limitowanej On sam to stwierdził ,że widzi że szukam mu podobnych i że będę miała cięzki orzech do zrgyzienia
i to prawda, bo tak fajnych gostków jest mało a ci co są tacy to są zajęci :/
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 08:36   #18
edzina
Raczkowanie

Cytat:
Naprawdę starałam się zapomnieć, ale od 2 lat nic się nie zmienia.
Wypisałam sobie jego wady i zalety (wad jest sporo i są dość poważne), czytam je sobie w ciężkich chwilach i troszeczkę mi lepiej, ale na krótko.
Kobieto! Życie Ci mija, a Ty żyjesz jakimiś złudzeniami. Po co?
Nie myśl o nim. Wiem, że łatwo powiedzieć, ale to działa. Spróbuj się kontrolować i powiedzmy przez tydzień pilnuj się, żeby o nim nie myśleć, nie roztrząsać, nie żałować. A kiedy nachodzi Cię jakakolwiek myśl o nim - zacznij coś robić, zacznij natychmiast myśleć o czymś innym, spotkaj się z koleżanką. Po jakimś czasie zobaczysz, że jest fajnie mimo jego braku i że jest Ci coraz łatwiej. Pomyśl sobie, że on ma to gdzieś i to, że myślisz - w żaden sposób na niego nie wpływa i nie wpływa na Twoje dobre samopoczucie. On w tym czasie być może dobrze się bawi, a Ty zachowujesz się jak mniszka.
Musisz się zastanowić czego naprawdę chcesz. Bo jeśli Twoim celem w życiu jest umartwianie się i lubisz tęsknić za czymś czego nie będzie - ok. Twój wybór. Ale pamiętaj, że przez to możesz przegapić coś fajnego.
Jak ostatnio przeczytałam - masz to o czym myślisz. Ty lubisz nurzać się w swoich przeżyciach, roztrząsać i użalać się nad sobą. Bo rodzina nie ma tu nic do rzeczy. Ty sama masz się wziąć w garść. Mnóstwo ludzi żyło i żyje w podobnych, a jednak potrafią być radośni i szczęśliwi. Trzeba tylko chcieć.
edzina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 09:31   #19
Kaja-ja
Wtajemniczenie

GG do Kaja-ja

A miałaś z nim "romans"? Byłaś z nim blisko? Łączyło Was kiedyś coś silniejszego niż znajomość? Bo z Twoich postów wywnioskowałam (może nazbyt pochopnie, ale i tak to napiszę), że Ty jesteś zakochana w WIDMIE tego faceta. Sytuacja rodzinna i tęsknota za bliskością (i pewnie jeszcze inne czynniki) spowodowały, że wyidealizowałaś sobie tego chłopa... zakładam, że nawet dobrze go nie znasz (a nawet jestem tego pewna, bo ja w 3-letnim związku nadal poznaję swojego TŻ). Po prostu zakochałaś się platonicznie w kimś, kto nie istnieje. W sensie takim, że "wbudowałaś" sobie wszystkie cechy, których Ci brakuje w ciało jakiegoś gościa i teraz go wielbisz.
Moim zdaniem szkoda czasu. Nie będziecie razem, więc wyjście jest dość proste - odetnij się całkowicie, nie porównuj, zapomnij. Wiem, łatwo powiedzieć, ale do cholery masz 25 lat - i zakładam, że trochę rozumu w głowie, więc podejdź do sprawy racjonalnie. A pisanie " Nie wyobrażam sobie życia bez niego" - daruj, ale zalatuje gimnazjum.
Nie chcę Cię krytykować, ale sama pod sobą kopiesz dół, nalewasz sobie błotka i się w nim taplasz... Po co Ci to?
Kaja-ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 10:31   #20
33owieczka
Zadomowienie

Dużo łatwiej jest "kochać" wyidealizowany obraz kogoś, z kim nie mozna być, niż zmierzyc się z realnym związkiem, kiedy wychodzą "rysy na diamencie".

Twój ukochany istnieje realnie, ale nie możecie byc ze sobą, zatem Ty spragniona miłości idealizujesz go sobie.

Po co? Bedziesz jeszcze dłużej sie męczyć.
Rzozumiem, że cięzko Ci zapomnieć, bo marzenia sa piekne, a wspomnienia mają to do siebie, ze błękitnieją (stają sie piekniejsze niz w rzeczywistości).

Daj sobie szansę! Na pewno sa Wspaniali mężczyźni, którzy są Ciebie warci, którzy dadzą Ci to czego potrzebujesz.
Tylko nie poróbnuj kazdego z nich do wyidealizowanego wspomnienia!

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 11:24   #21
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość
Dużo łatwiej jest "kochać" wyidealizowany obraz kogoś, z kim nie mozna być, niż zmierzyc się z realnym związkiem, kiedy wychodzą "rysy na diamencie".
Podoba mi sie to zdanie. Ladny dobor slow + duzo prawdy.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 11:26   #22
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość

Twój ukochany istnieje realnie, ale nie możecie byc ze sobą, zatem Ty spragniona miłości idealizujesz go sobie.

Po co? Bedziesz jeszcze dłużej sie męczyć.
Rzozumiem, że cięzko Ci zapomnieć, bo marzenia sa piekne, a wspomnienia mają to do siebie, ze błękitnieją (stają sie piekniejsze niz w rzeczywistości).

Daj sobie szansę! Na pewno sa Wspaniali mężczyźni, którzy są Ciebie warci, którzy dadzą Ci to czego potrzebujesz.
Tylko nie poróbnuj kazdego z nich do wyidealizowanego wspomnienia!

Zgadzam się. W sumie nic dodac nic ując.
Było: 83 kg
Jest: 75,5 kg
Będzie: 58 kg
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 14:17   #23
insidemyhead
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedzi.
Znamy się dość dobrze. Mieliśmy "romans", była bliskość i wszystko inne co w związkach, oprócz związku...
Ja wiem, że on nie jest idealny, nikt nie jest. Znam jego zalety, znam jego wady i nie idealizuje go. Po prostu przy nikim innym tak dobrze się nie czułam i po prostu myślę, że przy nikim innym tak się nie poczuję, nikogo już tak nie pokocham.
Wcale nie chcę się umartwiać. Mam dość napięty grafik, mało czasu. A jak mam czas to staram się organizować sobie zajęcia, ale to nie pomaga, bo on cały czas jest w mojej głowie. Naprawdę próbowałam nie mysleć tyle, zapomnieć, umawiałam się z innymi, ale to tylko kończyło się zupełnym popsuciem nastroju, bo nikt nie jest taki jak on...
Chwilami czuję się właśnie jak taka zakochana nastolatka, która nie widzi świata poza jednym facetem i sama sobie się dziwię i nie poznaję siebie, bo zawsze byłam odpowiedzialna i w miarę możliwości panowałam nas sobą, starałam się robić wszystko racjonalnie, dopóki nie poznałam jego... Wstyd mi za siebie, bo wiem, że tracę czas.
Stary 2011-11-18, 14:29   #24
Polly88
Raczkowanie

jeżeli to miał być TEN to ciężko pewnie będzie sie pozbierać. Sama nie byłam w takiej sytuacji ale znam jedną historię..
Znali sie prawie od dziecka ale tak na prawdę nigdy nie byli oficjalnie parą. Wszyscy widzieli, że ich do siebie ciągnie, oni także lecz jakoś nie odwazyli się być razem. Ona miała przelotne romanse on też spotykał sie z dziewczynami. On w wieku 19 lat umarł. Minęło 10 lat od jego śmierci a dziewczyna nadal jest sama. Była w kilku paroletnich związkach a nawet miała wyjść za mąż ale sie rozmyśliła. Powiedziała, że żaden mężczyzna nie będzie Nim a Ona nie chce żyć z nikim innym... Przykre. ale widocznie można kochać tylko jedna osobę mimo, że nie ma możliwości by z nią być.
Polly88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 15:02   #25
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly88 Pokaż wiadomość
jeżeli to miał być TEN to ciężko pewnie będzie sie pozbierać. Sama nie byłam w takiej sytuacji ale znam jedną historię..
Znali sie prawie od dziecka ale tak na prawdę nigdy nie byli oficjalnie parą. Wszyscy widzieli, że ich do siebie ciągnie, oni także lecz jakoś nie odwazyli się być razem. Ona miała przelotne romanse on też spotykał sie z dziewczynami. On w wieku 19 lat umarł. Minęło 10 lat od jego śmierci a dziewczyna nadal jest sama. Była w kilku paroletnich związkach a nawet miała wyjść za mąż ale sie rozmyśliła. Powiedziała, że żaden mężczyzna nie będzie Nim a Ona nie chce żyć z nikim innym... Przykre. ale widocznie można kochać tylko jedna osobę mimo, że nie ma możliwości by z nią być.
A dla mnie to jest szablonowy przykład wyidealizowania sobie osoby, z którą się nigdy nie było, i skopania sobie z tego powodu życia.

Można się i od pieluchy znac, jednak w związku człowiek się poznaje na nowo i od innej strony. I nie zawsze jest cudownie, za to zawsze jest INACZEJ niż sobie człowiek wyobrażał.

U autorki jest podobnie: coś ją z facetem łączyło, ostatecznie on jej nie chce (ewentualnie ma dziewczynę./żonę a ona była tylko kochanką), a ona go idealizuje pod niebiosa.

Nie znam kobiet z rozpadniętych się związków (nawet takich 8 letnich), które by sobie nie zaczęły na nowo układac życia bo... miłośc jedna jedyna ja teraz tylko sama.

Znam za to kilka takich przykładów jak Twój. Tyle, że to nie miłośc a wybujała wyobraźnia, fantazja i przesadna idealizacja. A fakt, wyidealizowanemu w głowie cudowi świata mało który normalny POZNANY facet dorówna.
Było: 83 kg
Jest: 75,5 kg
Będzie: 58 kg
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 15:19   #26
Polly88
Raczkowanie

ja uważam inaczej. sama wiem po sobie, że gdyby przyszło mi żyć bez mojego faceta to byłabym sama. wolałabym to niż być z kimś innym.
Każdy człowiek jest inny. I nie zawsze chodzi o wyidealizowany obraz tej drugiej osoby tylko o uczucia, bo jeżeli nadal się kocha to jakim cudem wejść w nowy związek? Dla pocieszenia? Bo może się uda? Bez sensu. To że nie możemy z kims być to nie znaczy, że przestajemy kochać. A tłumaczenie sobie, że ta miłość nie ma szans często nie daje rezultatów. Niestety rozum nie zawsze wygrywa z sercem.
Mój kupel jest właśnie w takiej sytuacji. Był z dziewczyna kilka lat i się rozstali. On wszedł w nowy związek - na początku mówił że jest super, że kompletnie inna dziewczyna, że ja kocha. Nie minął rok i z nią się rozstał bo mówi, że to nie jest ta była, że to jednak tamta kocha i nie może o niej zapomnieć mimo że nie mogą juz być razem.
Polly88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 18:14   #27
insidemyhead
Przyczajenie

to wszystko jest strasznie niepocieszające
Stary 2011-11-18, 18:35   #28
Marioza
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi.
Znamy się dość dobrze. Mieliśmy "romans", była bliskość i wszystko inne co w związkach, oprócz związku...
Ja wiem, że on nie jest idealny, nikt nie jest. Znam jego zalety, znam jego wady i nie idealizuje go. Po prostu przy nikim innym tak dobrze się nie czułam i po prostu myślę, że przy nikim innym tak się nie poczuję, nikogo już tak nie pokocham.
Wcale nie chcę się umartwiać. Mam dość napięty grafik, mało czasu. A jak mam czas to staram się organizować sobie zajęcia, ale to nie pomaga, bo on cały czas jest w mojej głowie. Naprawdę próbowałam nie mysleć tyle, zapomnieć, umawiałam się z innymi, ale to tylko kończyło się zupełnym popsuciem nastroju, bo nikt nie jest taki jak on...
Chwilami czuję się właśnie jak taka zakochana nastolatka, która nie widzi świata poza jednym facetem i sama sobie się dziwię i nie poznaję siebie, bo zawsze byłam odpowiedzialna i w miarę możliwości panowałam nas sobą, starałam się robić wszystko racjonalnie, dopóki nie poznałam jego... Wstyd mi za siebie, bo wiem, że tracę czas.
Odpowiadając na Twoje pytanie, z obserwacji własnych wydaje mi się, że można kogoś kochać przez całe życie. Oczywiście miłość ma swoje fazy. I nie ma co liczyć, że zawsze będzie ta fascynacja z dnia poznania (no chyba żeby). Znam ludzi, którzy obchodzą 50 rocznicę pożycia i na pytanie, czego jeszcze pragną odpowiadają, że następnych 50 lat razem

Mam pytanie, bo chyba nie doczytałam... Skąd masz pewność, że nigdy nie będziecie razem??

Marioza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 20:03   #29
preetamsingh
Zadomowienie

Nie ma sensu umartwiać się niemożliwą miłością. Skoro jesteś przekonana, że nigdy nie będziecie razem, to coś musi być na rzeczy, albo on jest zobowiązany wobec kogoś/czegoś, albo z innego względu niedostępny.
Wiele okazji może przejść Ci koło nosa, gdy tak analizujesz i porównujesz innych do niego. Zmartwiło mnie tylko, że piszesz, że "brzydzisz się" swoich rówieśników... Rozumiem, że możesz ich nie zauważać, być obojętna, ale czemu masz taką silną niechęć do nich?
Spróbuj sobie wyobrazić siebie za lat powiedzmy 40... Dajmy na to jesteś na emeryturze, masz czas na rozmyślania - czy nie będziesz żałować fascynacji niemożliwym, tego, że odrzuciłaś wiele ciekawych osób, które chciały się do Ciebie zbliżyć?
preetamsingh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 23:31   #30
insidemyhead
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez preetamsingh Pokaż wiadomość
Nie ma sensu umartwiać się niemożliwą miłością. Skoro jesteś przekonana, że nigdy nie będziecie razem, to coś musi być na rzeczy, albo on jest zobowiązany wobec kogoś/czegoś, albo z innego względu niedostępny.
Wiele okazji może przejść Ci koło nosa, gdy tak analizujesz i porównujesz innych do niego. Zmartwiło mnie tylko, że piszesz, że "brzydzisz się" swoich rówieśników... Rozumiem, że możesz ich nie zauważać, być obojętna, ale czemu masz taką silną niechęć do nich?
Spróbuj sobie wyobrazić siebie za lat powiedzmy 40... Dajmy na to jesteś na emeryturze, masz czas na rozmyślania - czy nie będziesz żałować fascynacji niemożliwym, tego, że odrzuciłaś wiele ciekawych osób, które chciały się do Ciebie zbliżyć?
Nie chcę, naprawdę nie chcę żałować, że straciłam czas. A straciłam już 2 lata. Ale nie umiem tego przerwać, nie wiem jak. Naprawdę nie wiem. Tłumaczę sobie, że to bez sensu, ale to nie pomaga.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości