|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak namówić starszą osobę do kąpieli?
Mam taki trochę wstydliwy problem. Mieszkam z 70 letnią babcią, która ma spore problemy z higieną. Nijak nie da się jej namówić do kąpieli częstszej niż co 8-10 dni. Ona po prostu nie widzi potrzeby mycia się częściej. Nie będę owijać w bawełnę - śmierdzi od niej. Wszyscy wiemy jak pachną starsi ludzie w autobusach - ona dokładnie tak śmierdzi. Nie myje zębów (nosi protezę i mówi, że jak nie ma zębów to myć wnętrza ust nie musi), ma tłuste włosy, poza tym jest dość pulchna, a wiadomo, że między fałdkami się poci...
Kiedyś mówiła, że ma problemy z wychodzeniem z wanny, więc kupiłyśmy jej specjalną matę do wanny, żeby jej się stopy nie ślizgały, zainstalowałyśmy uchwyt, żeby mogła się podciągnąć - nic, częstotliwość kąpieli taka sama. Kupowanie zestawów kosmetyków typu mydełko, żel pod prysznic, szampon, gąbka - nic, stoi nieużywane. Ja biorę prysznic 2 razy dziennie, a co drugi dzień dłuższa kąpiel. Więc co drugi dzień ją wołam i mówię "babciu, woda jest czysta i ciepła, może się wykąpiesz?", a ona odmawia, albo mówi "po co, przecież się myłam X dni temu". Dziewczyny, co robić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak namówić starszą osobę do kąpieli?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie tak łatwo nakłonić starszą osobę do zmiany nawyków. Ona nie czuje potrzeby częstego mycia się i ciężko będzie jakoś na nią wpłynąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Miałam podobny problem z moją Babcią. Ona po prostu bała się wejść do wanny, myślała, że coś jej się stanie (też miała problemy z wchodzeniem do niej, w końcu wiek robi swoje). Jak weszła, to było święto. Poradziła jednak sobie sama, bo czyściutka lubiła być. Poprosiła nas i kupiłyśmy jej z mamą ładną plastikową miedniczkę (taka miska...). Wtedy Babcia z uśmiechem nalewała sobie ciepłej wody i gąbką przemywała ciało niczym w wannie. Nie raz też prosiła bym umyła jej plecy. To było dla niej bardziej komfortowe, niż wchodzenie do wanny, a higienę zachowała. W końcu kiedyś nie było wanien, tylko ludzie tak robili. Proponuję spróbować w ten sposób, może podziała? Do włosów... może suchy szampon(?), żeby mogła odświeżyć chociaż trochę ich wygląd jeżeli uzna, że jeszcze nie czas na ich mycie.
Edytowane przez nadinkova Czas edycji: 2015-10-10 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Myślałyście o zainstalowaniu prysznica? O ile macie możliwość.
Podejrzewam jednak tak, jak reszta, że może być ciężko zmienić jej przyzwyczajenia. Może pogadanka z lekarzem na ten temat? Często starsi ludzie traktują lekarzy jak świętość i taki autorytet może im zmienić poglądy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Każdy jest inny, na każdego inne teksty działają.. Widzę, że Wy podchodzicie z dobrym słowem, prezenty, wspominanie o ciepłej wodzie.
Znajoma miała podobny problem - z tym, że do akcji wkroczyła opiekunka, która przychodzi co kilka dni. Powiedziała wprost, że babcia śmierdzi i że jesli nie zacznie się myć, to ona przychodzić nie będzie. Wiem, terapia wstrząsowa, ale skuteczna. Może spróbujcie od tej strony, skoro dobre słowo nie działa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja bym jeszcze zasięgnęła miseczki, żeby babcia nie musiała się męczyć z wchodzeniem do wanny. Jak to nie pomoże, to wtedy terapia wstrząsowa chyba najbardziej wskazana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim przeanalizuj zachowanie babci. Czy babcia od zawsze była na bakier z higieną, czy to się zaczęło w jakimś momencie. Czy babcia zaczęła inaczej się zachowywać, wykazywać jakieś inne dziwactwa. Może mieć początki demencji i po prostu nie pamiętać o co chodzi w tym aspekcie. Nie czuje nieświeżego zapachu więc nie rozumie w czym problem. Obserwuj ją i może zaproponuj chusteczki nawilżane. Może być też tak, że po prostu potrzebuje już pomocy w tych czynnościach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
babcia ogólnie jest całkiem sprawna, nie ma dużych problemów z chodzeniem czy schylaniem się. W te upały np. kąpała się dwa razy w tygodniu, odkąd jest chłodniej to tak co 8-10 dni. W domu jest ciepło ( u niej w pokoju są nawet 2 kaloryfery), więc to też nie jest tak, że marznie po wyjściu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Moja też na pierwszy rzut oka była całkiem sprawna. Kąpać w wannie się nie lubiła, pryszniców nie lubiła, a miseczka była jej najlepszą przyjaciółką. Do tego też właśnie chusteczki nawilżane takie jak dla niemowlaków i pięknie pachnący dezodorant perfumowany.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To najtrudniej zmienić i żadne podsuwanie misek czy chusteczek nawilżanych nic nie da, bo ona uważa, że nie potrzebuje częściej się myć. Poza tym 70 lat to nie jest podeszły wiek. Teraz ludzie w tym wieku są niekiedy w bardzo dobrej kondycji - są aktywni i dbają o siebie. W przypadku Twojej babci mamy raczej do czynienia ze skostniałym nawykiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mamy tak samo z naszą babcią. Trudna sprawą, może kupienie soli czy płynu do kąpieli i przygotowanie jej pomoże
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jak nie chce myc zebow, bo ich nie ma, to moze jakas plukanka do ust? Np wersja dla dzieci truskawkowa czy o innych milym smaku. Listerine moze byc dla niej za ostre.
Poza tym zainstalujcie jej na wannie laweczke, do kupienia w sklepach rehabilacyjnych lub plastikowe krzeslo w kabinie prysznicowej by mogla myc sie na siedzaco. Takie krzeslo ogrodowe dosc stabilne powinno sie dobrze sprawdzic. DO mycia plecow sa dlugie szczotki. Do kupienia w drogerii czy hipermarkecie. Plus dorabianie filozofii - nie jakies mydlo, tylko mydlo lecznicze zakupione u zakonnikow (sila atorytetu, w rzeczywistosci zwykle mydlo z dodatkiem jakis ziol) oczywiscie z instrukcja, ze nalezy codziennie uzywac, szampon z apteki leczacy cos tam, w rzeczywistosci po prostu szampon. No i jak np chodzi codziennie do kosciola, to ze przed kosciolem wszyscy sie myja - mozecie powtarzac do znudzenia, bo kto by do kosciola szedl brudny. np dawniej mogla chodzic do kosciola raz na tydzien i myc sie rownie czesto, to jak teraz codziennie, to przed kazda msza musi sie umyc, ze to dla Boga a nie dla ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A babcia ma Alzheimera ? Przy tej chorobie brak chęci do mycia jest powszechny.
U nas pomogło po prostu gadanie do skutku i pilnowanie, czy już się ta osoba umyła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Nie, babcia jest zdrowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama ma ;ay koło tego i by zabiłą mnie śmiechem za takie teksty, albo co gorsza uznała że mnie dotknęła jakas przedwczesna demencja, bredzę i trezba po psychiatre dzwonić. :/ osoba 70 lat owszem młoda nie jest i ze sprawnością jest różnie, ale umysłowo to osoba całkiem sprawna i obyta z realiami świata. jak po goglach sama nie szusuje, to w taki czy inny sposób o kosmetyk dopyta. :/ Wiele osób w tym wieku ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja matka, lat 60 śmiga jak szalona na kompie, instaluje programy, jakieś cuda wianki do ZUSu wysyła (online), podpisuje się elektronicznie i co tylko chcesz. Jest aktywną zawodowo księgową prowadzącą swoje biuro rachunkowe, ciągle się dokształca, lata jak perszing. Natomiast moja 64 letnia teściowa jest zacofana jak chłop z podlasia, ledwo się umie odnaleźć w życiu, jej zainteresowania to seriale w TV, nie umie nawet wysłać SMSa ze swojego telefonu (!), a ksiądz dobrodziej najwyższym autorytetem. Jestem pewna, że proces starzenia u ww. pań będzie przebiegał w sposób diametralnie różny. Łącznie z dbaniem o higienę (u teściowej już jest z tym ogromny problem). Ludzie nie stają się identyczni tylko dlatego, że przeżyli tyle samo lat. ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- No, a co do tematu wątku: uważam, że trzeba jej wprost powiedzieć, że od niej czuć i najlepiej jak by jej to powiedziało któreś z jej dzieci. I pilnować codziennej kąpieli. Niestety, innej rady nie ma. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-10-10 o 16:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5306247 3]
Zważ jednak, że ludzie niesamowicie różnią się potencjałem (...) Jestem pewna, że proces starzenia u ww. pań będzie przebiegał w sposób diametralnie różny. No, a co do tematu wątku: uważam, że trzeba jej wprost powiedzieć, że od niej czuć i najlepiej jak by jej to powiedziało któreś z jej dzieci. I pilnować codziennej kąpieli. Niestety, innej rady nie ma.[/QUOTE] Ja podejrzewam, że jeśli wcześniej babcia nie miła problemów z higieną to po prostu ma poczucie, że już wszystko koniec i czeka na śmierć. I tu nie pomoże ani mydełko truskawkowe w miseczce, ani mówienie śmierdzisz. Nie wiem jakie relacje macie w rodzinie i ile jesteś w stanie dla babci zrobić (bo musieć nie musisz nic), i jaki jest realnie stan fizyczny babci, więc nie mam złotych porad, ale wiem, że bardo często ludzie starsi mają po prostu przyziemną depresje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.