Jak namówić starszą osobę do kąpieli? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-10, 09:57   #1
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Jak namówić starszą osobę do kąpieli?

Mam taki trochę wstydliwy problem. Mieszkam z 70 letnią babcią, która ma spore problemy z higieną. Nijak nie da się jej namówić do kąpieli częstszej niż co 8-10 dni. Ona po prostu nie widzi potrzeby mycia się częściej. Nie będę owijać w bawełnę - śmierdzi od niej. Wszyscy wiemy jak pachną starsi ludzie w autobusach - ona dokładnie tak śmierdzi. Nie myje zębów (nosi protezę i mówi, że jak nie ma zębów to myć wnętrza ust nie musi), ma tłuste włosy, poza tym jest dość pulchna, a wiadomo, że między fałdkami się poci...
Kiedyś mówiła, że ma problemy z wychodzeniem z wanny, więc kupiłyśmy jej specjalną matę do wanny, żeby jej się stopy nie ślizgały, zainstalowałyśmy uchwyt, żeby mogła się podciągnąć - nic, częstotliwość kąpieli taka sama. Kupowanie zestawów kosmetyków typu mydełko, żel pod prysznic, szampon, gąbka - nic, stoi nieużywane. Ja biorę prysznic 2 razy dziennie, a co drugi dzień dłuższa kąpiel. Więc co drugi dzień ją wołam i mówię "babciu, woda jest czysta i ciepła, może się wykąpiesz?", a ona odmawia, albo mówi "po co, przecież się myłam X dni temu". Dziewczyny, co robić?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:09   #2
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Jak namówić starszą osobę do kąpieli?

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Mam taki trochę wstydliwy problem. Mieszkam z 70 letnią babcią, która ma spore problemy z higieną. Nijak nie da się jej namówić do kąpieli częstszej niż co 8-10 dni. Ona po prostu nie widzi potrzeby mycia się częściej. Nie będę owijać w bawełnę - śmierdzi od niej. Wszyscy wiemy jak pachną starsi ludzie w autobusach - ona dokładnie tak śmierdzi. Nie myje zębów (nosi protezę i mówi, że jak nie ma zębów to myć wnętrza ust nie musi), ma tłuste włosy, poza tym jest dość pulchna, a wiadomo, że między fałdkami się poci...
Kiedyś mówiła, że ma problemy z wychodzeniem z wanny, więc kupiłyśmy jej specjalną matę do wanny, żeby jej się stopy nie ślizgały, zainstalowałyśmy uchwyt, żeby mogła się podciągnąć - nic, częstotliwość kąpieli taka sama. Kupowanie zestawów kosmetyków typu mydełko, żel pod prysznic, szampon, gąbka - nic, stoi nieużywane. Ja biorę prysznic 2 razy dziennie, a co drugi dzień dłuższa kąpiel. Więc co drugi dzień ją wołam i mówię "babciu, woda jest czysta i ciepła, może się wykąpiesz?", a ona odmawia, albo mówi "po co, przecież się myłam X dni temu". Dziewczyny, co robić?
Ale zapewne (?) babcia zawsze "tak miała", więc albo mycie jej na siłę (brzydko mówiąc "zaganianie" jak dziecka do wanny), albo pogodzenie się z faktem, że na starość jej się niestety nie odmieni i nie zacznie się myć częściej. Ciężko jest zmienić czyjeś WIELOLETNIE przyzwyczajenia.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:10   #3
niebieska_chmura
Raczkowanie

Cytat:
Sytuacja jest naprawdę niekomfortowa, ale niestety raczej nic z tym nie zrobisz
Nie tak łatwo nakłonić starszą osobę do zmiany nawyków. Ona nie czuje potrzeby częstego mycia się i ciężko będzie jakoś na nią wpłynąć.
niebieska_chmura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:22   #4
nadinkova
Raczkowanie

Miałam podobny problem z moją Babcią. Ona po prostu bała się wejść do wanny, myślała, że coś jej się stanie (też miała problemy z wchodzeniem do niej, w końcu wiek robi swoje). Jak weszła, to było święto. Poradziła jednak sobie sama, bo czyściutka lubiła być. Poprosiła nas i kupiłyśmy jej z mamą ładną plastikową miedniczkę (taka miska...). Wtedy Babcia z uśmiechem nalewała sobie ciepłej wody i gąbką przemywała ciało niczym w wannie. Nie raz też prosiła bym umyła jej plecy. To było dla niej bardziej komfortowe, niż wchodzenie do wanny, a higienę zachowała. W końcu kiedyś nie było wanien, tylko ludzie tak robili. Proponuję spróbować w ten sposób, może podziała? Do włosów... może suchy szampon(?), żeby mogła odświeżyć chociaż trochę ich wygląd jeżeli uzna, że jeszcze nie czas na ich mycie.

Edytowane przez nadinkova
Czas edycji: 2015-10-10 o 10:23
nadinkova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:41   #5
201607141620
Konto usunięte

Myślałyście o zainstalowaniu prysznica? O ile macie możliwość.
Podejrzewam jednak tak, jak reszta, że może być ciężko zmienić jej przyzwyczajenia. Może pogadanka z lekarzem na ten temat? Często starsi ludzie traktują lekarzy jak świętość i taki autorytet może im zmienić poglądy.
201607141620 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:49   #6
azadon
Raczkowanie

Każdy jest inny, na każdego inne teksty działają.. Widzę, że Wy podchodzicie z dobrym słowem, prezenty, wspominanie o ciepłej wodzie.
Znajoma miała podobny problem - z tym, że do akcji wkroczyła opiekunka, która przychodzi co kilka dni. Powiedziała wprost, że babcia śmierdzi i że jesli nie zacznie się myć, to ona przychodzić nie będzie. Wiem, terapia wstrząsowa, ale skuteczna. Może spróbujcie od tej strony, skoro dobre słowo nie działa?
azadon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 10:53   #7
nadinkova
Raczkowanie

Ja bym jeszcze zasięgnęła miseczki, żeby babcia nie musiała się męczyć z wchodzeniem do wanny. Jak to nie pomoże, to wtedy terapia wstrząsowa chyba najbardziej wskazana.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-10, 10:58   #8
memsahib
Raczkowanie

Przede wszystkim przeanalizuj zachowanie babci. Czy babcia od zawsze była na bakier z higieną, czy to się zaczęło w jakimś momencie. Czy babcia zaczęła inaczej się zachowywać, wykazywać jakieś inne dziwactwa. Może mieć początki demencji i po prostu nie pamiętać o co chodzi w tym aspekcie. Nie czuje nieświeżego zapachu więc nie rozumie w czym problem. Obserwuj ją i może zaproponuj chusteczki nawilżane. Może być też tak, że po prostu potrzebuje już pomocy w tych czynnościach.
memsahib jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 11:03   #9
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

babcia ogólnie jest całkiem sprawna, nie ma dużych problemów z chodzeniem czy schylaniem się. W te upały np. kąpała się dwa razy w tygodniu, odkąd jest chłodniej to tak co 8-10 dni. W domu jest ciepło ( u niej w pokoju są nawet 2 kaloryfery), więc to też nie jest tak, że marznie po wyjściu.
Stary 2015-10-10, 11:15   #10
nadinkova
Raczkowanie

Moja też na pierwszy rzut oka była całkiem sprawna. Kąpać w wannie się nie lubiła, pryszniców nie lubiła, a miseczka była jej najlepszą przyjaciółką. Do tego też właśnie chusteczki nawilżane takie jak dla niemowlaków i pięknie pachnący dezodorant perfumowany.
Stary 2015-10-10, 11:17   #11
niebieska_chmura
Raczkowanie

Cytat:
babcia ogólnie jest całkiem sprawna, nie ma dużych problemów z chodzeniem czy schylaniem się. W te upały np. kąpała się dwa razy w tygodniu, odkąd jest chłodniej to tak co 8-10 dni. W domu jest ciepło ( u niej w pokoju są nawet 2 kaloryfery), więc to też nie jest tak, że marznie po wyjściu.
Wygląda na to, że przyczyną kłopotu nie są techniczne problemy z umyciem się, ale właśnie jej przyzwyczajenia.
To najtrudniej zmienić i żadne podsuwanie misek czy chusteczek nawilżanych nic nie da, bo ona uważa, że nie potrzebuje częściej się myć.
Poza tym 70 lat to nie jest podeszły wiek. Teraz ludzie w tym wieku są niekiedy w bardzo dobrej kondycji - są aktywni i dbają o siebie.
W przypadku Twojej babci mamy raczej do czynienia ze skostniałym nawykiem.
niebieska_chmura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-10, 11:19   #12
Dlady94
Raczkowanie

Mamy tak samo z naszą babcią. Trudna sprawą, może kupienie soli czy płynu do kąpieli i przygotowanie jej pomoże
Dlady94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 13:48   #13
Rena
Zakorzenienie

jak nie chce myc zebow, bo ich nie ma, to moze jakas plukanka do ust? Np wersja dla dzieci truskawkowa czy o innych milym smaku. Listerine moze byc dla niej za ostre.

Poza tym zainstalujcie jej na wannie laweczke, do kupienia w sklepach rehabilacyjnych lub plastikowe krzeslo w kabinie prysznicowej by mogla myc sie na siedzaco. Takie krzeslo ogrodowe dosc stabilne powinno sie dobrze sprawdzic.

DO mycia plecow sa dlugie szczotki. Do kupienia w drogerii czy hipermarkecie.

Plus dorabianie filozofii - nie jakies mydlo, tylko mydlo lecznicze zakupione u zakonnikow (sila atorytetu, w rzeczywistosci zwykle mydlo z dodatkiem jakis ziol) oczywiscie z instrukcja, ze nalezy codziennie uzywac, szampon z apteki leczacy cos tam, w rzeczywistosci po prostu szampon. No i jak np chodzi codziennie do kosciola, to ze przed kosciolem wszyscy sie myja - mozecie powtarzac do znudzenia, bo kto by do kosciola szedl brudny. np dawniej mogla chodzic do kosciola raz na tydzien i myc sie rownie czesto, to jak teraz codziennie, to przed kazda msza musi sie umyc, ze to dla Boga a nie dla ludzi.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 15:16   #14
Dotka90
Zakorzenienie

A babcia ma Alzheimera ? Przy tej chorobie brak chęci do mycia jest powszechny.
U nas pomogło po prostu gadanie do skutku i pilnowanie, czy już się ta osoba umyła.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 15:17   #15
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Nie, babcia jest zdrowa.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-10, 15:18   #16
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
jak nie chce myc zebow, bo ich nie ma, to moze jakas plukanka do ust? Np wersja dla dzieci truskawkowa czy o innych milym smaku. Listerine moze byc dla niej za ostre.

Poza tym zainstalujcie jej na wannie laweczke, do kupienia w sklepach rehabilacyjnych lub plastikowe krzeslo w kabinie prysznicowej by mogla myc sie na siedzaco. Takie krzeslo ogrodowe dosc stabilne powinno sie dobrze sprawdzic.

DO mycia plecow sa dlugie szczotki. Do kupienia w drogerii czy hipermarkecie.

Plus dorabianie filozofii - nie jakies mydlo, tylko mydlo lecznicze zakupione u zakonnikow (sila atorytetu, w rzeczywistosci zwykle mydlo z dodatkiem jakis ziol) oczywiscie z instrukcja, ze nalezy codziennie uzywac, szampon z apteki leczacy cos tam, w rzeczywistosci po prostu szampon. No i jak np chodzi codziennie do kosciola, to ze przed kosciolem wszyscy sie myja - mozecie powtarzac do znudzenia, bo kto by do kosciola szedl brudny. np dawniej mogla chodzic do kosciola raz na tydzien i myc sie rownie czesto, to jak teraz codziennie, to przed kazda msza musi sie umyc, ze to dla Boga a nie dla ludzi.
Rena zlituj się, ta osoba ma lat 70 a nie 107.
Moja mama ma ;ay koło tego i by zabiłą mnie śmiechem za takie teksty, albo co gorsza uznała że mnie dotknęła jakas przedwczesna demencja, bredzę i trezba po psychiatre dzwonić. :/
osoba 70 lat owszem młoda nie jest i ze sprawnością jest różnie, ale umysłowo to osoba całkiem sprawna i obyta z realiami świata. jak po goglach sama nie szusuje, to w taki czy inny sposób o kosmetyk dopyta. :/
Wiele osób w tym wieku jest ciągle czynna zawodowo a nie że już tylko oddział geriatryczny, sieczka z mózgu i da się w mówić wszytko "na księdza":/

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 16:32   #17
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Rena zlituj się, ta osoba ma lat 70 a nie 107.
Moja mama ma ;ay koło tego i by zabiłą mnie śmiechem za takie teksty, albo co gorsza uznała że mnie dotknęła jakas przedwczesna demencja, bredzę i trezba po psychiatre dzwonić. :/
osoba 70 lat owszem młoda nie jest i ze sprawnością jest różnie, ale umysłowo to osoba całkiem sprawna i obyta z realiami świata. jak po goglach sama nie szusuje, to w taki czy inny sposób o kosmetyk dopyta. :/
Wiele osób w tym wieku jest ciągle czynna zawodowo a nie że już tylko oddział geriatryczny, sieczka z mózgu i da się w mówić wszytko "na księdza":/
Zważ jednak, że ludzie niesamowicie różnią się potencjałem umysłowym.
Moja matka, lat 60 śmiga jak szalona na kompie, instaluje programy, jakieś cuda wianki do ZUSu wysyła (online), podpisuje się elektronicznie i co tylko chcesz. Jest aktywną zawodowo księgową prowadzącą swoje biuro rachunkowe, ciągle się dokształca, lata jak perszing.
Natomiast moja 64 letnia teściowa jest zacofana jak chłop z podlasia, ledwo się umie odnaleźć w życiu, jej zainteresowania to seriale w TV, nie umie nawet wysłać SMSa ze swojego telefonu (!), a ksiądz dobrodziej najwyższym autorytetem.
Jestem pewna, że proces starzenia u ww. pań będzie przebiegał w sposób diametralnie różny. Łącznie z dbaniem o higienę (u teściowej już jest z tym ogromny problem).
Ludzie nie stają się identyczni tylko dlatego, że przeżyli tyle samo lat.

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

No, a co do tematu wątku: uważam, że trzeba jej wprost powiedzieć, że od niej czuć i najlepiej jak by jej to powiedziało któreś z jej dzieci. I pilnować codziennej kąpieli.
Niestety, innej rady nie ma.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2015-10-10 o 16:37
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 17:11   #18
201607111003
Konto usunięte

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5306247 3]
Zważ jednak, że ludzie niesamowicie różnią się potencjałem (...)
Jestem pewna, że proces starzenia u ww. pań będzie przebiegał w sposób diametralnie różny.
No, a co do tematu wątku: uważam, że trzeba jej wprost powiedzieć, że od niej czuć i najlepiej jak by jej to powiedziało któreś z jej dzieci. I pilnować codziennej kąpieli.
Niestety, innej rady nie ma.[/QUOTE]

Ja podejrzewam, że jeśli wcześniej babcia nie miła problemów z higieną to po prostu ma poczucie, że już wszystko koniec i czeka na śmierć. I tu nie pomoże ani mydełko truskawkowe w miseczce, ani mówienie śmierdzisz.
Nie wiem jakie relacje macie w rodzinie i ile jesteś w stanie dla babci zrobić (bo musieć nie musisz nic), i jaki jest realnie stan fizyczny babci, więc nie mam złotych porad, ale wiem, że bardo często ludzie starsi mają po prostu przyziemną depresje.
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości