|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Książka o fotografowaniu ludzi w świetle stałym
Znacie może jakąś dobrą książkę, która dotyczy fotografowania ludzi w świetle zastanym?
I nie chodzi mi o światło dzienne, tylko o takie z parasolek. Zna ktoś jakiś godny polecenia tytuł? ![]() Edytowane przez iskralight Czas edycji: 2016-06-24 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książka o fotografowaniu ludzi w świetle stałym
o ile sie nie myle fotografowanie w swietle zastanym polega na fotografii bez uzycia dodatkowego swiatla ani reflektorow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Od strony świecenia nie ma żadnej różnicy, czy w parasolce będzie jakieś chińskie g... nazywane "profeszonal foto żarówka", czy zwykła żarówa, czy lampa błyskowa, czy nawet świeczka. Różnice będą na poziomie ilości światła (ze świeczki najmniej), na poziomie jego temperatury barwowej (świeczka ma najmniejszą), na poziomie współczynnika wierności oddawania kolorów (tu te świetlówki są zazwyczaj najgorsze), na poziomie możliwości regulacji natężenia światła (świeczka i świetlówka stoją najniżej - nie da się regulować). Jak chcesz poszukać informacji o tym jak użyć parasolek, czytaj każde możliwe materiały, w których znajdziesz parasolki, i zamień np. "studyjną lampę błyskową" na "chińską żarówkę" (z mała uwagą: jeśli gdzieś napiszą "zmniejsz moc światła" to napisz sobie dużymi literami na kartce "tego nie mogę zrobić, muszę zapomnieć o tym przykładzie"). Jeśli masz wrażenie, że niezbyt pochlebnie myślę o tych "profesjonalnych zestawach", to nie jest tylko wrażenie, naprawdę nie mam o nich dobrego zdania ![]() Jeśli brakuje Ci przykładów, co można zrobić z parasolką, zacznij od podstaw (słońce jest tylko jedno), wrzuć w google "one light umbrella setup". Praktycznie wszystkie przykłady możesz powtórzyć z parasolką + żarówką. Problemem może być tylko bardzo mała moc takiego światła, i brak możliwości regulacji mocy (jeśli to oprawka na jedną żarówkę). Jak masz pytania, pokaż np. link do przykładu ustawienia, napisz z czym masz problem, i postaramy się coś doradzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mozliwe moj blad
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o problemy to na razie takowych nie napotkałam, po prostu chciałabym wiedzieć jak w prawidłowy i ciekawy sposób wykorzystać takie "świecenie". I dzięki za radę, poczytam o oświetleniu z lampami błyskowymi. Edytowane przez iskralight Czas edycji: 2016-06-24 o 13:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:07.