Książka o fotografowaniu ludzi w świetle stałym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-25, 14:02   #1
iskralight
Zadomowienie

Książka o fotografowaniu ludzi w świetle stałym

Znacie może jakąś dobrą książkę, która dotyczy fotografowania ludzi w świetle zastanym?
I nie chodzi mi o światło dzienne, tylko o takie z parasolek.

Zna ktoś jakiś godny polecenia tytuł?

Edytowane przez iskralight
Czas edycji: 2016-06-24 o 13:03
iskralight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 14:44   #2
Depresja2010
Zakorzenienie

GG do Depresja2010
Dot.: Książka o fotografowaniu ludzi w świetle stałym

o ile sie nie myle fotografowanie w swietle zastanym polega na fotografii bez uzycia dodatkowego swiatla ani reflektorow
Depresja2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 16:44   #3
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Depresja2010 Pokaż wiadomość
o ile sie nie myle fotografowanie w swietle zastanym polega na fotografii bez uzycia dodatkowego swiatla ani reflektorow
Kilka razy czytałem tytuł wątku, czytałem pierwszy post, ale nie znalazłem nic o "zastanym", jedynie w "stałym" (czyli "ciągłym"), a to nie to samo

Od strony świecenia nie ma żadnej różnicy, czy w parasolce będzie jakieś chińskie g... nazywane "profeszonal foto żarówka", czy zwykła żarówa, czy lampa błyskowa, czy nawet świeczka.
Różnice będą na poziomie ilości światła (ze świeczki najmniej), na poziomie jego temperatury barwowej (świeczka ma najmniejszą), na poziomie współczynnika wierności oddawania kolorów (tu te świetlówki są zazwyczaj najgorsze), na poziomie możliwości regulacji natężenia światła (świeczka i świetlówka stoją najniżej - nie da się regulować).
Jak chcesz poszukać informacji o tym jak użyć parasolek, czytaj każde możliwe materiały, w których znajdziesz parasolki, i zamień np. "studyjną lampę błyskową" na "chińską żarówkę" (z mała uwagą: jeśli gdzieś napiszą "zmniejsz moc światła" to napisz sobie dużymi literami na kartce "tego nie mogę zrobić, muszę zapomnieć o tym przykładzie").
Jeśli masz wrażenie, że niezbyt pochlebnie myślę o tych "profesjonalnych zestawach", to nie jest tylko wrażenie, naprawdę nie mam o nich dobrego zdania

Jeśli brakuje Ci przykładów, co można zrobić z parasolką, zacznij od podstaw (słońce jest tylko jedno), wrzuć w google "one light umbrella setup". Praktycznie wszystkie przykłady możesz powtórzyć z parasolką + żarówką. Problemem może być tylko bardzo mała moc takiego światła, i brak możliwości regulacji mocy (jeśli to oprawka na jedną żarówkę).
Jak masz pytania, pokaż np. link do przykładu ustawienia, napisz z czym masz problem, i postaramy się coś doradzić
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 18:44   #4
Depresja2010
Zakorzenienie

GG do Depresja2010

mozliwe moj blad
Depresja2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-01, 16:12   #5
iskralight
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
Kilka razy czytałem tytuł wątku, czytałem pierwszy post, ale nie znalazłem nic o "zastanym", jedynie w "stałym" (czyli "ciągłym"), a to nie to samo

Od strony świecenia nie ma żadnej różnicy, czy w parasolce będzie jakieś chińskie g... nazywane "profeszonal foto żarówka", czy zwykła żarówa, czy lampa błyskowa, czy nawet świeczka.
Różnice będą na poziomie ilości światła (ze świeczki najmniej), na poziomie jego temperatury barwowej (świeczka ma najmniejszą), na poziomie współczynnika wierności oddawania kolorów (tu te świetlówki są zazwyczaj najgorsze), na poziomie możliwości regulacji natężenia światła (świeczka i świetlówka stoją najniżej - nie da się regulować).
Jak chcesz poszukać informacji o tym jak użyć parasolek, czytaj każde możliwe materiały, w których znajdziesz parasolki, i zamień np. "studyjną lampę błyskową" na "chińską żarówkę" (z mała uwagą: jeśli gdzieś napiszą "zmniejsz moc światła" to napisz sobie dużymi literami na kartce "tego nie mogę zrobić, muszę zapomnieć o tym przykładzie").
Jeśli masz wrażenie, że niezbyt pochlebnie myślę o tych "profesjonalnych zestawach", to nie jest tylko wrażenie, naprawdę nie mam o nich dobrego zdania

Jeśli brakuje Ci przykładów, co można zrobić z parasolką, zacznij od podstaw (słońce jest tylko jedno), wrzuć w google "one light umbrella setup". Praktycznie wszystkie przykłady możesz powtórzyć z parasolką + żarówką. Problemem może być tylko bardzo mała moc takiego światła, i brak możliwości regulacji mocy (jeśli to oprawka na jedną żarówkę).
Jak masz pytania, pokaż np. link do przykładu ustawienia, napisz z czym masz problem, i postaramy się coś doradzić
Ja nie mam na razie żadnego zdania na temat sprzętu, dopiero zaczynam przygodę z fotografią.

Jeśli chodzi o problemy to na razie takowych nie napotkałam, po prostu chciałabym wiedzieć jak w prawidłowy i ciekawy sposób wykorzystać takie "świecenie".

I dzięki za radę, poczytam o oświetleniu z lampami błyskowymi.

Edytowane przez iskralight
Czas edycji: 2016-06-24 o 13:04
iskralight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości