Goście (nie) chciani. Zaoproszenia. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-04, 15:26   #1
sagia924
Przyczajenie

Goście (nie) chciani. Zaoproszenia.

Witam.
Planujemy z narzeczonym skromne przyjęcie weselne, bardziej coś w rodzaju obiadu. Sen z powiek spędza nam jednak lista gości. Postaram się w miarę zrozumiale wytłumaczyć o co mi chodzi.
Obiad robimy w małej sali GOK (świetlicy), kucharką na weselu ma być ciocia narzeczonego. Jest to jednocześnie siostra i bratowa rodziców N. Jej syn będzie świadkiem na naszym weselu, z tymże ta ciocia ma jeszcze 6 dorosłych już dzieci, w tym prawie każde z nich ma już swoją rodzinę. Jest to najnajbliższa rodzina, z którą N spędził dzieciństwo. Pech chciał,że wśród nich znajduje się siostra ciot N, za którą razem z N nie przepadamy oraz brat cioteczny N.,który nie zaprosił na swój obiad weselny nikogo z rodziny N. Nie wypada niestety jednych z rodzeństwa zaprosić,a drugich nie. Dodam jeszcze,że prawdopodobnie będzie to bezalkoholowa impreza, co się już spotkało z negatywnymi opiniami "Jak to, bez alkoholu? w święta? " itp.
Jak Wy rozwiązalibyście tą sytuację?
Pozdrawiam i liczę na zrozumienie
sagia924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 17:54   #2
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Goście (nie) chciani. Zaoproszenia.

Sub - na pewno zaraz posypią się posty, żebyście zapraszali tylko tych, których chcecie, bo nie ma czegoś takiego jak "wypada"

Osobiście, ja bym zostawiła decyzję narzeczonemu. To jego rodzina ostatecznie, a Ty siłą rzeczy znasz ich tylko dlatego, że to jego rodzina. A swoją drogą - "w Święta" - tzn. w te święta za dokładnie 20 dni? I jeszcze nie macie zaproszonych gości?
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 18:16   #3
lovecrush
Przyczajenie

Nie przejmuj się tym, "co wypada", Ty tu rządzisz. Ponadto jak ktoś nie zaprasza do siebie, to nie widzę powodu, żeby tego ktosia zapraszać.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-12-20 o 15:36 Powód: Link.
lovecrush jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 19:40   #4
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sagia924 Pokaż wiadomość
Witam.
Planujemy z narzeczonym skromne przyjęcie weselne, bardziej coś w rodzaju obiadu. Sen z powiek spędza nam jednak lista gości. Postaram się w miarę zrozumiale wytłumaczyć o co mi chodzi.
Obiad robimy w małej sali GOK (świetlicy), kucharką na weselu ma być ciocia narzeczonego. Jest to jednocześnie siostra i bratowa rodziców N. Jej syn będzie świadkiem na naszym weselu, z tymże ta ciocia ma jeszcze 6 dorosłych już dzieci, w tym prawie każde z nich ma już swoją rodzinę. Jest to najnajbliższa rodzina, z którą N spędził dzieciństwo. Pech chciał,że wśród nich znajduje się siostra ciot N, za którą razem z N nie przepadamy oraz brat cioteczny N.,który nie zaprosił na swój obiad weselny nikogo z rodziny N. Nie wypada niestety jednych z rodzeństwa zaprosić,a drugich nie. Dodam jeszcze,że prawdopodobnie będzie to bezalkoholowa impreza, co się już spotkało z negatywnymi opiniami "Jak to, bez alkoholu? w święta? " itp.
Jak Wy rozwiązalibyście tą sytuację?
Pozdrawiam i liczę na zrozumienie
To rodzina N. więc zostaw jemu decyzję. Co prawda impreza jest Wasza i goście też ale to jednak on powinien zadecydować kogo chce zaprosić a kogo nie bo po prostu to jego rodzina.
Jestem zwolenniczką zapraszania do konkretnej linii pokolenia. U siebie to stosowałam bo z tym czuję się najlepiej. Nie wybierałam kuzynostwa czy ciotek. Ale może mam lepiej bo nie posiadam nielubianej części. Musiałam gdzieś postawić kreskę i już.
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 20:40   #5
Terha
Zakorzenienie

Też zależy, czy sami sponsorujecie wesele, czy pomaga Wam rodzina. Jeśli to drugie, to powinniście liczyć się też ze zdaniem rodziców.

My dzisiaj mieliśmy taką rozmowę, że MUSIMY kogoś tam zaprosić. Zaraz, zaraz... Jak to musimy? Przecież sami płacimy za ślub i wesele, więc nic nie musimy.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 20:55   #6
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
My dzisiaj mieliśmy taką rozmowę, że MUSIMY kogoś tam zaprosić. Zaraz, zaraz... Jak to musimy? Przecież sami płacimy za ślub i wesele, więc nic nie musimy.
No nie, nic nie musicie, zasadniczo.
Ale.
Ktoś tam zapewne obrazi sie na Was i na Waszych rodziców. Wy najpewniej macie to w Ale rodzice nie.
Więc nie musicie, ale moglibyście, np. żeby rodzicom życia rodzinnego nie utrudniać.
Ale to już zależy, jakie sie ma stosunki z rodzicami.
Stary 2015-12-04, 21:29   #7
cleopadra
Wtajemniczenie

Sami finansujecie to sami decydujecie kogo zapraszacie,nie ma znaczenia czy to tylko obiad czy calonocne wesele.Ja tez nie zaprosilam jednego kuzyna z zona,mam z nimi luzne kontakty,on na swoje wesele zaprosi moich rodzicow i mojego brata,moj brat byl swiadkiem i wtedy brat z kuzynem byli zzyci,jednak mnie i mojej siostry nie zaprosil.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-04, 21:30   #8
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
No nie, nic nie musicie, zasadniczo.
Ale.
Ktoś tam zapewne obrazi sie na Was i na Waszych rodziców. Wy najpewniej macie to w Ale rodzice nie.
Więc nie musicie, ale moglibyście, np. żeby rodzicom życia rodzinnego nie utrudniać.
Ale to już zależy, jakie sie ma stosunki z rodzicami.
W naszym przypadku akurat ta osoba się nie obrazi, bo jest odludkiem i jej wszystko jedno . Ale ogólnie dziwi mnie to co piszesz. W życiu bym nie pomyślała, że ktoś może strzelać focha, bo dzieci nie zaprosiły. Ślub dzieci, to ślub dzieci, a nie mamusi i tatusia. Dla mnie to nie do pomyślenia.

A wracając do zapraszania całego rodzeństwa, to ja rzeczywiście podjęłam decyzję że nie wypada zapraszać tylko wybranych w przypadku rodzeństwa taty. Uznałam, że to zbyt duże pokrewieństwo i z szacunku dla taty zaproszę wszystkich mimo że tak naprawdę z jego braćmi nic mnie nie łączy. Sama musisz podjąć decyzję co i jak. Ja bym się źle czuła, gdybym nie zaprosiła całej trójki, więc chcę ich wszystkich zaprosić. Ale w przypadku kuzynostwa już tak nie uważam i będę chciała zaprosić kogo uważam za stosowne. Moim zdaniem to Ty powinnaś się czuć dobrze z własnym wyborem. Choć nie ukrywam, że miło by było nie wywołać przy okazji wojny rodzinnej.

Edytowane przez Terha
Czas edycji: 2015-12-04 o 21:43
Stary 2015-12-04, 21:44   #9
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Ale ogólnie dziwi mnie to co piszesz. W życiu bym nie pomyślała, że ktoś może strzelać focha, bo dzieci nie zaprosiły. Ślub dzieci, to ślub dzieci, a nie mamusi i tatusia. Dla mnie to nie do pomyślenia.
Dla Ciebie. Ale ciotka Jadwiga niekoniecznie musi to rozumieć. Jak ciotka Jadwiga była młoda, to rodzice wydawali córki za mąż i żenili synów, i rodzice zapraszali na wesela rodzinę, a nie koleżanki panny młodej z osobami towarzyszącymi na dodatek.
Oczywiście pięknie by było, gdyby ciotka Jadwiga szła z duchem czasu. Ale nie idzie, i co jej zrobisz.
Stary 2015-12-05, 12:17   #10
sagia924
Przyczajenie

Właściwie to to będzie taka 'zrzuta'. Chodzi mi tu o to,że np moi rodzice przyniosą takie ciasta, my zrobimy takie, ale jeśli chodzi o finanse to finansujemy przyjęcie z własnej kieszeni. Sami płacimy za wszystko. Moi rodzice powiedzieli,że się nie będą wtrącać w przygotowania, bo to nasza uroczystość, lecz mama N jest taką 'starą ciotką' i ona "sugeruje" że nie wypada ich nie zapraszać,że nawet trzeba, bo przecież N spędził całe dzieciństwo z nimi itp. Matka N chciała,żeby zaprosić swoją siostrę, ok zgodziłam się, jedna os. w tą,czy w tamtą różnicy nie robi. Lecz 20 osób już robi dużą różnicę finansową. Ile się osłuchałamgrrwkurza mnie takie gadanie) "aaa.. skoro gotuje się dla 30 osób, to już i dla 50 można ugotować",lecz niestety produkty też kosztują, nie zapominając o napojach, owocach. Jak to mówią grosz do grosza..
Stary 2015-12-05, 13:03   #11
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Moi rodzice powiedzieli,że się nie będą wtrącać w przygotowania, bo to nasza uroczystość, lecz mama N jest taką 'starą ciotką' i ona "sugeruje" że nie wypada ich nie zapraszać,że nawet trzeba, bo przecież N spędził całe dzieciństwo z nimi itp. Matka N chciała,żeby zaprosić swoją siostrę, ok zgodziłam się, jedna os. w tą,czy w tamtą różnicy nie robi. Lecz 20 osób już robi dużą różnicę finansową. Ile się osłuchałamgrrwkurza mnie takie gadanie) "aaa.. skoro gotuje się dla 30 osób, to już i dla 50 można ugotować",lecz niestety produkty też kosztują, nie zapominając o napojach, owocach. Jak to mówią grosz do grosza..
No, ale co Twój facet na to wszystko? Przecież to jego matka, jego rodzina, jego dzieciństwo i tak dalej.
Powiem szczerze - nie chciałabym bardzo, żeby mnie TŻ wyliczał, na ile nas objedzą bliskie mi osoby. A jak nie są aż takie bliskie - to też Twój TŻ powinien zdecydować, że nie są.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-05, 14:00   #12
sagia924
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
No, ale co Twój facet na to wszystko? Przecież to jego matka, jego rodzina, jego dzieciństwo i tak dalej.
Powiem szczerze - nie chciałabym bardzo, żeby mnie TŻ wyliczał, na ile nas objedzą bliskie mi osoby. A jak nie są aż takie bliskie - to też Twój TŻ powinien zdecydować, że nie są.
Myślę,że on ma zdanie takie jak ja. Nie lubi jednej z tych sióstr i koniec, ale przecież nie można jej pominąć przy zapraszaniu..
Może z tym wyliczaniem nie zabrzmiało to zbyt elegancko, ale nie o to mi chodziło. Nie żałuję nikomu jedzenia.
Stary 2015-12-05, 14:05   #13
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę,że on ma zdanie takie jak ja. Nie lubi jednej z tych sióstr i koniec, ale przecież nie można jej pominąć przy zapraszaniu..
Może z tym wyliczaniem nie zabrzmiało to zbyt elegancko, ale nie o to mi chodziło. Nie żałuję nikomu jedzenia.

Ja tam Cię rozumiem. Szkoda Wam wydawać kasę na kogoś, kto nie jest dla Was ważny.

Stary 2015-12-05, 15:19   #14
sagia924
Przyczajenie

Może powiem to w taki sposób: Przez niektóre osoby na weselu czułabym się skrępowana, nieswojo, więc wolałabym np na to konto zaprosić więcej swoich znajomych
Stary 2015-12-07, 07:43   #15
89anioleknh89
~*~Szalona Narzeczona~*~

Cytat:
Właściwie to to będzie taka 'zrzuta'. Chodzi mi tu o to,że np moi rodzice przyniosą takie ciasta, my zrobimy takie, ale jeśli chodzi o finanse to finansujemy przyjęcie z własnej kieszeni. Sami płacimy za wszystko. Moi rodzice powiedzieli,że się nie będą wtrącać w przygotowania, bo to nasza uroczystość, lecz mama N jest taką 'starą ciotką' i ona "sugeruje" że nie wypada ich nie zapraszać,że nawet trzeba, bo przecież N spędził całe dzieciństwo z nimi itp. Matka N chciała,żeby zaprosić swoją siostrę, ok zgodziłam się, jedna os. w tą,czy w tamtą różnicy nie robi. Lecz 20 osób już robi dużą różnicę finansową. Ile się osłuchałamgrrwkurza mnie takie gadanie) "aaa.. skoro gotuje się dla 30 osób, to już i dla 50 można ugotować",lecz niestety produkty też kosztują, nie zapominając o napojach, owocach. Jak to mówią grosz do grosza..
Może trzeba uświadomić że "kromka chleba" też kosztuje i skoro według niej wypada to niech zapłaci za tych co wypada bo was nie stać i tyle. Ja też uważam, że to głównie przyszły mąż powinien wiedzieć czy chce ich zaprosić czy też nie...
Ale z reguły zapraszać kogoś bo wypada ja nie mam zamiaru, przynajmniej z mojej strony. O przepraszam - chrzestną jedynie zaproszę bo wypada... Nie utrzymujemy zbytniego kontaktu no ale jest chrzestną, i tak nie przyjdzie więc niech stracę to dwa złote na zaproszenie
Mimo wszystko... SPRÓBUJ!
Powiedziało serce...

16.06.2017
89anioleknh89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-07, 12:30   #16
AnnLady
Zakorzenienie

Ja nawet nie chcę myśleć o liście gości jak już ją trzeba będzie zrobić
bo wiem, że według rodziców takich "wypada" zaprosić to będzie duuużo, to nic że od 10 lat nie utrzymujemy kontaktów, ale u nich byliśmy więc wypada zaprosić - owszem byliśmy ale wtedy kiedy utrzymywaliśmy kontakt, potem się rozeszło nawet nie mam o czym z nimi rozmawiać.

Miałam kiedyś koleżankę, która planowała wesele - z jej strony było może z 40 osób a od niego 250 osób. Bo według rodziców wypadało zaprosić. Problem polegał na tym, że rodzice kasę dali na 150 osób a później tylko dopisywali kolejnych gości. Facet ciapa nie sprzeciwił się - konflikt narastał. Ostatecznie wesela wcale nie było
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-07, 13:15   #17
sagia924
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 89anioleknh89 Pokaż wiadomość
Może trzeba uświadomić że "kromka chleba" też kosztuje i skoro według niej wypada to niech zapłaci za tych co wypada bo was nie stać i tyle. Ja też uważam, że to głównie przyszły mąż powinien wiedzieć czy chce ich zaprosić czy też nie...
Ale z reguły zapraszać kogoś bo wypada ja nie mam zamiaru, przynajmniej z mojej strony. O przepraszam - chrzestną jedynie zaproszę bo wypada... Nie utrzymujemy zbytniego kontaktu no ale jest chrzestną, i tak nie przyjdzie więc niech stracę to dwa złote na zaproszenie
Ostatnio zostało ustalone,że matka N płaci za mięso na obiad i kucharkę, czyli ciocię N. Przyszły mąż właśnie nie chce. Tzn. Jedną z sióstr chciałby zaprosić, ale przecież jak jedną, to wszystkie by należało. Chciałabym się na naszym weselu czuć ważna, chociaż w tym jednym dniu,a nie ciągle uważać,czy nikt mnie nie obgaduje, czy sie nie wymądrza.
U nas wiem,że moi dziadkowie nie przyjadą, no ale zaproszenie należy dać. Tak jak u Ciebie z chrzestną. Ja np ze swojej strony nie zapraszam ciotek, sióstr ciotecznych itp., nawet siostry przyszywanej, ale siostry nie zapraszam. Tylko tych co "należy", czyli chrzestni, dziadkowie i brat, bo rodzice mimo woli są zaproszeni Jedynie jeszcze dwie najbliższe mi przyjaciółki i tyle.

AnnLady, jeśli mielibyśmy robić większe wesele to sprawa miałaby się jak u Ciebie, ode mnie raptem 50 osób całej rodziny, a on N ze 150, tylko że rodzice N by się też na wszystkich nie dołożyli. Ach te wesela...
Stary 2015-12-07, 16:35   #18
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
No to Twój TŻ musi zdecydować, czy bardziej mu przeszkadza obecność tej siostry, czy skandal w rodzinie, jak jej demonstracyjnie nie zaprosi. No zależy po prostu, jak bardzo jej nie lubi
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości