Praca w ciąży - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-21, 19:55   #1
tabitabi
Raczkowanie

Praca w ciąży

Cześć !

Witam was serdecznie w swoim pierwszym wątku
Za chwilę zaczniemy się z narzeczonym starać o pierwsze dziecko, oczywiście nie mogę się doczekać i już snuję plany na przyszłość.

Jestem aktywna zawodowo pracuję obecnie dla operatora sieci komórkowej na cały etat. Jest to siedząca praca przed komputerem, godzinę dziennie dojeżdżam do pracy i tyle samo wracam, zatem generalnie jestem 10godzin poza domem. Oczywiście jak to praca w sprzedaży, jest sporo stresu ale naprawdę lubię swoją pracę i daje mi ona dużo satysfakcji. Chciała bym pracować w ciąży tylko zastanawiam się czy praca przed komputerem przez osiem godzin dziennie jest tu wskazana. Wszędzie gdzie szukałam informacji na ten temat pisze iż w okresie ciąży powinno się taką pracę zmniejszyć do maksymalnie czterech godzin. Gdybym faktycznie miała pracował tylko połowę tego czasu - nie była bym w stanie zarobić nic do premii a zatem pracowała bym za naprawdę małe pieniądze. Co radzicie w tej sytuacji ? Oczywiście priorytetem jest dla mnie dziecko, dlatego obawiam się zarówno o wpływ stresu na przyszłe maleństwo oraz o fakt iż pracuję cały czas przed komputerem.Nie uśmiecha mi się szczerze całkowite odcięcie od pracy ale powiem szczerze, że przejście na pół etatu jest dla mnie całkowicie nie opłacalne , gdyż moja pensja to głównie premia zależna od ilości podpisanych w miesiącu umów. Z kolei idąc od razu na chorobowe mogę liczyć na 100% pensji z uwzględnieniem średniej z ostatniego roku która jest sporo wyższa niż goła podstawa. Proszę Was zatem o radę, jak wy byście postąpiły w mojej sytuacji ?
tabitabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-21, 20:27   #2
kallina_2014
Wtajemniczenie

Dot.: Praca w ciąży

Ja bym pracowała na tyle długo na ile bym się dobrze czuła.
kallina_2014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-21, 20:45   #3
Dotka90
Zakorzenienie

Informacja o 4h pochodzi z przepisów. Taki jest przepis i koniec. Ale przepis powstał za czasów 'trochę' starszych monitorów, komputerów, które emitowały dużo więcej szkodliwych promieni (pamiętacie sławne 'nakładki' na monitory stacjonarne?).

Generalnie prawda jest taka, że jeśli ciężarna się nie upomni o ograniczenie pracy przed kompem do 4h, to możesz pracować 8h, to Twój biznes.

Upieranie się przy tych 4h ma sens tylko wtedy, jeśli wracasz do domu i nie włączasz kompa

A wiele cieżarnych wychodząc z pracy powiedzmy o 12:00, jedzie do domu i: wizaż, pudelek, fejsbuk itp. a godziny lecą. Emitowanie z czytania służbowych maili nie jest inne niż z fejsbuka

Także z bogiem - pracuj tyle, ile dasz radę, póki dobrze się czujesz

Później zaczynają doskwierać inne rzeczy, np. bolą plecy; brzuch się nie mieści pod biurkiem itd itd
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 07:09   #4
fasterka90
Zadomowienie

Cześć, pracuje też w sprzedaży,przy komputerze, kiedyś też dla operatora w momencie zajścia w ciążę dla jednego z banków. Kiedy dałam pracodawcy zaświadczenie o ciąży (jakoś koło 19tygodnia ciąży) mój pracodawca nie pozwalał mi na pracę "przy komputerze" dłużej niż te 4godziny które są w przepisach. Po prostu bali się kontroli. Ale to nie oznaczało że przeszłam na 1/2 etatu, po prostu znajdowali dla mnie inne zadania- prowadzenie szkoleń, sprawdzanie jakiś testów, segregowanue dokumentów itp. Premie miałam wtedy też jakościową. Moje przełożone same są młodymi mamami, co chwilę któraś z pracownic jest w ciąży (obecnie łącznie ze mną są 4 z bardzo zbliżonym terminami) i firma jest bardzo przyjaźnie nastawiona. Ja byłam w ogóle na okresie próbnym jak zaszłam, a mimo to dali mi umowę na czas nieokreślony.
Na chorobowe przeszłam niedługo po tym jak dałam zaświadczenie, w 22tc, planowałam pracować do 30 mniej więcej ale miałam takie bóle placów i mdłości jeszcze w 5-6miesiącu że się poddałam.
Popytaj jak Twój pracodawca patrzy na ciążę, bo wiem że w tych firmach gdzie ja wcześniej pracowałam nie byłoby tak kolorowo i patrząc z dzisiejszej perspektywy tam poszłabym szybko na chorobowe ze względu na stres i ogólne nie przestrzeganie przepisów (wiadomo jak to w sprzedaży,nadgodziny są dość częste, ograniczanie przerw itp)

A, i powodzenia w staraniach trzymam kciuki

Edytowane przez fasterka90
Czas edycji: 2015-09-22 o 07:11
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 07:29   #5
kapciowa
Raczkowanie

Czesc. Dementuje pogloski ze chodzi o monitor - kiedys faktycznie tak bylo. Komputer to cala tablica Mendelejewa i pole elektromagnetyczne ktore moze byc szkodliwe dla plodu. Dodatkowo, jezeli pracuje w Salonie kilka komputerow to jeszcze gorzej. Nie oznacza to ze trzeba rezygnowac z pracy. Badac sie regularnie, monitorowac. Jak za duzy stres to isc na zwolnienie. Jezeli pracodawca nie moze zlecic Ci innej oracy poza komputerem to lekarz sam zasugeruje zwolnienie. Poza tym, jezeli pracujesz w Salonie gdzie masz wysokie krzesla, sa nieorawidlowe dla kobiet w ciazy.
kapciowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 16:10   #6
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

My obecnie jesteśmy w 20 tygodniu ciąży. Pracuję też przy kompie plus obsługa klienta. Do pracy jadę busem około godziny podobnie jak Ty. Pracodawcy zależy na mojej pracy i tak siedzę po 7h i tylko do końca września. Mam 32 lata to moja pierwsza ciąża i myślę że i tak porównując się do koleżanek co od 1 dnia szły na l4 to nieźle. O ciąży wiem od praktycznie 4 tygodnia więc praktycznie te prawie 4 miesiące pracowałam bo chciała i czułam się dobrze. Ale im dalej tym mi ciut ciężej, zwłaszcza te dojazdy :/
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 20:46   #7
tabitabi
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie i myślę, że będę pracować tak długo jak będę czuć się ok. Mama pytanie do justynka333 czy twój pracodawca generalnie nie nalegał abyś mniej pracowała przed monitorem ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-22, 20:51   #8
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Tabi ja akurat nie mam ciągłej pracy przy monitorze. Zapytaj swojego lekarza czy to ma wpływ na ciążę.
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-24, 18:53   #9
moooniaaaa
Zakorzenienie

Pracuj na ile Ci zdrowie i samopoczucie pozwoli

Sama mam zamiar jeszcze długo pociągnąć w pracy jeśli dam radę bo czuję się dobrze. A jestem cały czas w ruchu, chodzę, stoję, 90% przed kompem, też dojeżdżam ponad godzinę, pracuję w systemie 12godzinnym.
Akurat na kasę nie patrzę bo na l4 ciążowym dostaje się 100%, a nawet ciut więcej bo coś tam dochodzi, więc bardziej opyla się siedzieć w domu. Ale ja lubię swoją pracę, ludzi z którymi pracuję, dobrze się czuję, więc korzystam
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-24, 20:01   #10
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Ja pracowałam do 8 miesiąca. Też przed komputerem. Niestety w mojej pracy nie dało się zorganizować obowiązków tak, żebym robiła coś innego (autentycznie nie było takich obowiązków) a w ciągu 4 godzin niewiele bym zrobiła. Dogadałam się z pracodawcą, że będę pracować 6 godzin.

Tak z ciekawości zapytam Czy żeby dostać zwolnienie niemal od początku ciąży, wystarczy o nie poprosić? Często słyszę o kobietach, które tak zrobiły, ale nie znam takich osobiście.
Stary 2015-09-25, 08:57   #11
moooniaaaa
Zakorzenienie

Mój gin powiedział, że nie dostanę zwolnienia ot tak, jeśli będę się dobrze czuła bo i z jakiej paki.
Więc ewidentnie lekarz musi mieć skłonność do rozdawania l4 jak leci
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-25, 11:16   #12
Małgosia89
Zakorzenienie

Myślę, że to wszystko zależy od Twojego samopoczucia.
Ja pracowałam do 35. tygodnia ciąży
Praca przed komputerem, po 8h dziennie.

Nasz mały cud...

Małgosia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 21:15   #13
tabitabi
Raczkowanie

Dzięki za tak duże zainteresowanie tematem !

Nie należę do grona osób które lecą po zwolnienie tylko dlatego że można Lubię pracować i chyba zwariowała bym będąc na takim zwolnieniu. Czyli jeśli powiadomię pracodawcę od razu o fakcie ciąży, to nie musi on z automatu mi ciąć godzin przy komputerze i jest to sprawa do dogadania z kierownikiem jak was rozumiem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona że niektóre z was pracują prawie do samego końca
Stary 2015-09-27, 09:25   #14
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość
Dzięki za tak duże zainteresowanie tematem !

Nie należę do grona osób które lecą po zwolnienie tylko dlatego że można Lubię pracować i chyba zwariowała bym będąc na takim zwolnieniu. Czyli jeśli powiadomię pracodawcę od razu o fakcie ciąży, to nie musi on z automatu mi ciąć godzin przy komputerze i jest to sprawa do dogadania z kierownikiem jak was rozumiem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona że niektóre z was pracują prawie do samego końca
Co do cięcia godzin, to pracodawca teoretycznie powinien zmniejszyć ilosc godzin przy komputerze do 4 poprzez zapewnienie innych zajęć. Jeśli nie ma takiej możliwości, powinnaś pracować krócej, ale bez zmiany etatu. Czyli pracujesz 4 godziny, ale dostajesz pełne wynagrodzenie za 8 godzin.
Stary 2015-09-28, 21:35   #15
Kate Noir
Zakorzenienie

Mi lekarz sam zaproponował zwolnienie ot tak w 5 tyg, ale nie chciałam bo czułam się dobrze. Chcąc, nie chcąc poszłam w 8 tyg z powodu zagrożenia.
Na Twoim miejscu pracowałabym tak długo jak będziesz dobrze się czuła, ale jednocześnie nie ograniczałabym etatu, bo dostaniesz później mniej kasy.
W sumie pracowałam 8h przed kompem, ale wydaje mi się, że niewygodne krzesła potrafią bardziej doskwierać
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 06:11   #16
Dotka90
Zakorzenienie

Kate, ale w ciąży nie ograniczasz etatu.

Jesli pracodawca nie jest Ci w stanie zapewnić innej pracy na 4h bez kompa, to bierzesz torebkę i idziesz do domu, a kasę dostajesz jak za cały etat

Dlatego w takich przypadkach pracodawcy na rękę jest, że pracownica ma L4
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 06:43   #17
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Informacja o 4h pochodzi z przepisów. Taki jest przepis i koniec. Ale przepis powstał za czasów 'trochę' starszych monitorów, komputerów, które emitowały dużo więcej szkodliwych promieni (pamiętacie sławne 'nakładki' na monitory stacjonarne?).

Generalnie prawda jest taka, że jeśli ciężarna się nie upomni o ograniczenie pracy przed kompem do 4h, to możesz pracować 8h, to Twój biznes.

Upieranie się przy tych 4h ma sens tylko wtedy, jeśli wracasz do domu i nie włączasz kompa

A wiele cieżarnych wychodząc z pracy powiedzmy o 12:00, jedzie do domu i: wizaż, pudelek, fejsbuk itp. a godziny lecą. Emitowanie z czytania służbowych maili nie jest inne niż z fejsbuka

Także z bogiem - pracuj tyle, ile dasz radę, póki dobrze się czujesz

Później zaczynają doskwierać inne rzeczy, np. bolą plecy; brzuch się nie mieści pod biurkiem itd itd
Doklanie, przepisy sa bardzo stare i pgraniczenie do 4h wynikalo ze szkodliwego promienowania monitorow kineskopowych. Aktualny sprzet wg wszystkich przeprowadzonych do tej pory badan nie ma zadnego wplywu na zdrowie matki i dziecka.
W zadnym innym kraju nie istenieje taki bzdurny przepis
Ja pracowalam 37tygodni wlacznie nawet po 10-11h dziennie przed kompem i dziecko mam zdrowe Teraz jestem w5tym miesiacu i tez pracuje. Jedyne o czym warto pamietac to czeste wstawanie od kompa, krotki spacer w ciagu dnia, nawodnienie etc - bo to jest podstawowy problem przy pracy przy kompie, nie sam komputer.
W Twoim przypadku autorko wątku bardziej meczace i niebezpieczne jest godzina dojazdu do pracy niz pracowanie przed kompem takze jesli tylko zdrowie Ci pozwoli to smialo mozesz pracowac ile bedziesz miala ochote

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:39 ----------

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość

Tak z ciekawości zapytam Czy żeby dostać zwolnienie niemal od początku ciąży, wystarczy o nie poprosić? Często słyszę o kobietach, które tak zrobiły, ale nie znam takich osobiście.
Ja znam takich przypadkow wiele dla mnie to bzdura zupelna, ale coz, taki kraj
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 11:40   #18
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Kate, ale w ciąży nie ograniczasz etatu.

Jesli pracodawca nie jest Ci w stanie zapewnić innej pracy na 4h bez kompa, to bierzesz torebkę i idziesz do domu, a kasę dostajesz jak za cały etat

Dlatego w takich przypadkach pracodawcy na rękę jest, że pracownica ma L4
Dobrze wiedzieć Odniosłam się do pomysłu autorki, żeby skrócić etat.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 17:30   #19
candyyfloss
Zadomowienie

Ja mam taką pracę, że ciągle siedzę przed komputerem - nawet 12 godzin dziennie. Zamierzam pracować do końca ciąży.
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-09, 23:39   #20
olibar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość
Cześć !

Witam was serdecznie w swoim pierwszym wątku
Za chwilę zaczniemy się z narzeczonym starać o pierwsze dziecko, oczywiście nie mogę się doczekać i już snuję plany na przyszłość.

Jestem aktywna zawodowo pracuję obecnie dla operatora sieci komórkowej na cały etat. Jest to siedząca praca przed komputerem, godzinę dziennie dojeżdżam do pracy i tyle samo wracam, zatem generalnie jestem 10godzin poza domem. Oczywiście jak to praca w sprzedaży, jest sporo stresu ale naprawdę lubię swoją pracę i daje mi ona dużo satysfakcji. Chciała bym pracować w ciąży tylko zastanawiam się czy praca przed komputerem przez osiem godzin dziennie jest tu wskazana. Wszędzie gdzie szukałam informacji na ten temat pisze iż w okresie ciąży powinno się taką pracę zmniejszyć do maksymalnie czterech godzin. Gdybym faktycznie miała pracował tylko połowę tego czasu - nie była bym w stanie zarobić nic do premii a zatem pracowała bym za naprawdę małe pieniądze. Co radzicie w tej sytuacji ? Oczywiście priorytetem jest dla mnie dziecko, dlatego obawiam się zarówno o wpływ stresu na przyszłe maleństwo oraz o fakt iż pracuję cały czas przed komputerem.Nie uśmiecha mi się szczerze całkowite odcięcie od pracy ale powiem szczerze, że przejście na pół etatu jest dla mnie całkowicie nie opłacalne , gdyż moja pensja to głównie premia zależna od ilości podpisanych w miesiącu umów. Z kolei idąc od razu na chorobowe mogę liczyć na 100% pensji z uwzględnieniem średniej z ostatniego roku która jest sporo wyższa niż goła podstawa. Proszę Was zatem o radę, jak wy byście postąpiły w mojej sytuacji ?
Ja na Twoim miejscu nie rezygnowalabym z pracy mozesz siedziec wiec super. Pewnie duzo rozmawiasz z klientami.
Jesli czujesz sie na silach przez 8h pracowac to czemu nie. Nie jestes przykuta do fotela wstac mozesz itp
Ja mialam inna prace, stojaca w sklepie typu Tkmaxx 3 pietra masa turystow i dalam rade do 8mego miesiaca nie chcialam w domu byc.
Pracuj poki mozesz, prowizja to czesto druga wyplata.
Ja dojezdzalam do pracy 1.5-2h w jedna strone wiec 10h w pracy plus 3h dojazd. 13h poza lozkiem ale dalam rade. Wazne zebys wstawala od kompa bo ciagle siedzenie poskutkuje opuchlizna nog.

Edytowane przez olibar
Czas edycji: 2015-10-09 o 23:43
olibar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-12, 07:43   #21
truskawkaxx
Zadomowienie

A ja radzę nic sobie nie zakładać bo możesz się srogi rozczarować. Ja zawsze mówiłam że cała ciążę będę pracować i co i dupa. A 5 tygodniu z krowotokiem wyladowalam w szpitalu. Ciąża zagrożona i leżeć. A gdyby nie to to od 7 do 13 tygodnia ciągle wymiotowalam i czułam się jakbym miała niekończąca się grypę zoladkowa. Wspominam ten czas koszmarnie. I wtedy czułam się jakbym miała umrzeć a nie jak w ciąży. Około 18 tygodnia dostałam skurczy a od 21 tygodnia ryzyko przedwczesnego porodu bo skraca się szyjka.

Więc los mi konkretnie utarl nosa i daleka teraz jestem od mówienia zw ciąża to nie choroba i tylko leniwe w domu siedzą .

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości