|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wiek a książki
Hej!
![]() Zainspirowana pewnym filmikiem na książkowym youtubie, który wczoraj obejrzałam, postanowiłam założyć ten wątek i poznać Waszą opinię na ten temat ![]() Czy uważacie, że wiek powinien mieć jakiś wpływ na to co czytamy? Mam 24 lata a nadal czytam książki młodzieżowe. Kocham Harrego Pottera, czytam go co roku w taką jesienno-zimową porę, uwielbiam różne dystopie, antyutopie, fantastykę, young/new adult. Co o tym sądzicie? Uważacie, że osoby mające te 20-30 lat powinny sięgać już tylko po poważną literaturę? Dla mnie czytanie jest ogromną przyjemnością, kocham czytać i pochłaniam mnóstwo książek. Książki młodzieżowe są pisane prostym językiem, więc można się przy nich zrelaksować, a dodatkowo trochę powspominać jak to było kiedy mieliśmy te "naście" lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Dot.: Wiek a książki
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Guerlain Lover
|
Czasami żałuję, że niektóre młodzieżowe książki nie czytałam jak byłam dużo młodsza, np. Niezgodna albo Selekcja, ale niegdy nie uważałam na odwrót, czyli za wcześnie sięgnęłam po daną książkę (np. jakiegoś klasyka). Dużo czytałam będąc w liceum, na studiach trochę poprzestałam i teraz do tego wracam. Ale mam zamiar wrócić do niektórych książek młodzieżowych, a nawet dzieciecych, jak np. Dzieci z Bullerbyn albo serię Tomka Wilmowskiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
moim zdaniem biorąc pod uwagę ile książek rocznie czyta statystyczny obywatel naszego pięknego kraju to powinniśmy być dumni, że czytamy cokolwiek
![]() ![]() ja akurat nie jestem wielką fanką fantastyki, ale z tego co zauważyłam, to bibloteka dla dzieci i młodzieży jest najlepiej zaopatrzona w tym gatunku w cały moim mieście, a wiem co mówię, bo wypożyczam książki praktycznie w każej bibliotece w mojej miejscowości i np. kiedy szukałam "Wiedźmina" to ta była pewniakiem, w innych brakowało części, albo były to jakieś mega stare wydania Harry'ego też uwielbiam i wkrótce zamierzam zrobić do niego kolejne podejście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guerlain Lover
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Każdy ma inny gust i tyle. Nie ma niczego złego w czytaniu książek przeznaczonych dla młodszych czytelników. Mam przyjaciółkę, jest recenzentką, jest starsza ode mnie i bardzo często taka lektura u niej jest. Dlatego też kojarzę tytuły książek, które podajecie. Oczywiście czasem się z niej nabijam, ale nie na poważnie (znamy się 10 lat i mogę sobie na to pozwolić). Jak byłam młodsza, czytałam nastolatkowe książki. Wiecie, liceum, miłości i inne takie. Mama często je czytała także. Osobiście wolę, gdy bohaterowie są koło trzydziestego roku zycia, bo moge zrozumieć ich tok myślenia, czy problemy, choć czy ja zrozumiem problemy czarownic i krasnoludów?
Nigdy się nie wstydziłam mojego gustu, także tego, że wolę bardziej... "męską" fantastykę, gdzie się piorą, humor może być dosadny a miłosnych rozterek jest jak na lekarstwo, ale nie przyszłoby mi się naśmiewać z kogoś kto czyta na przykład "Zmierzch". Często także czytam typowe babskie love story z jajem, jak Kordel, czy Przybyłek, czasem widzę w pociągu, czy busie kpiące spojrzenia ludzi, którzy czytają "prawdziwą" literaturę, ale ja to mam gdzieś. Nie każdy musi czytać filozoficzne rozprawy. Niech każdy robi co lubi.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja czytam sporo młodzieżowych książek: Igrzyska Śmierci, Niezgodna, Dary Anioła, Delirium. Uwielbiam Harrego Pottera mimo 28 lat
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Już się bałam, że tylko ja mam coś z dziecka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Niech każdy czyta to co lubi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
uparta chmura
|
Niby tak, ale jak kiedyś rzuciłam cytatem Paulo Coelho pół wizażu się ze mnie śmiało, że to książki dla nastolatków
![]() ![]() Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2015-11-09 o 23:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja mam ponad 40 a ciągle czytam baśnie. Bo je kocham.
Zresztą, dobra baśń to często literatura do której trzeba dojrzeć, żeby docenić i zrozumieć.
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Mnie też czasami jak najdzie nastrój, to sięgam po młodzieżowe książki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.