|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Karta abonament
Tel macie na kartę czy abonament i dlaczego akurat taki wybór?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
plum plum
|
Dot.: Karta abonament
to pytanie jest na złym forum
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Dlaczego? na plotkowym też może być, no bo czemu nie? możemy na ten temat poplotkować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
zielony stworek
|
Nigdy nie miałam telefonu na abonament. Nie potrzebuję dużej ilości minut, pakietów itp,a telefon kupuję sobie zawsze sama co chcę,a nie co zaproponują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam tak samo, ale czasy się zmieniły i o dziwo w większości taryfy na kartę są lepsze od abonamentowych. Nielimitowane minuty to standard, tanio i bez umowy. W sumie zastanawiające, bo powinno być na odwrót. To abonamentowcy powinni mieć lepsze warunki niz prepaid. Kiedyś tak było, teraz jest masa dłużników w bazach operatorów więc promują oferty przedpłacowe, bo w nich klient płaci przed skorzystaniem z usługi. Nie ma ryzyka. Przykłady: Fakt mobile [taryfa Play] 15gr/min. Pakiety: nolimit do stacjonarnych 9zł, nolimit minut do kazdej sieci kom. 19zł nolimit sms do każdej sieci 9zł 100minut+100sms+100MB 9zł 300minut+300sms+300Mb 19zł 500min+500sms+500MB 29zl 500MB 5zł 1GB 9zł 4GB 19zł 10GB 29zł nolimit do play i fatk monile 9zł Konto ważne rok po każdym doładowaniu, darmowy wolny net też ważny rok, na którym można komfortowo przeglądać strony www na Operze mini. Virgin mobile na kartę pakiet 19zł nolimit do play i virgin, 100 minut do kazdej sieci, nolimit sms i 2GB z lejkiem. pakiet 29zł nolimit do do kazdej sieci [kom i stacj], nolimit sms i 2GB z lejkiem. Nju mobile na kartę [to orange] 99gr max koszt na dzień za połaczenia na komorki. Jak dzwonisz mniej placisz mniej [19gr/min], jak w ogóle nie dzwonisz w ogóle nie placisz. Red bull Mobile Energy pakiet nolimitu minut na kom i stacj. 20zł darmowe do play w standardzie. Klucz mobile tanie pakiety minut, np. 500minut za 30zł, w ostatni dzien waznoci pakietu można kupić najtanszy najmniejszy pakiet 20 minut [3zł] i minuty z obu się zsumuja. Plus na kartę Bez limitu rok wazne konto po kazdym doladowaniu. rozmowy i smsy do plusa darmowe, pakiet nolimit do komorek 25zł pakiet 200 minut na stacjonarne 5zł Także jak widać, nawet jak rozmawiasz codziennie dużo to prepaid jak najbardziej daje takie możliwości. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2015-07-07 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() ![]() Taniej tel można w sklepach często nabyć niż związać się umową z operatorem. Poza tym jak konkurencja będzie mieć lepszą ofertę po prostu kupuje się kolejny starter/ przenosi numer. Internet mobilny też miałam na kartę,z taniego nocnego transferu byłam zadowolona. Dobre dla zmieniających lokum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Dla mnie, zużywającej 40 GB transferu miesięcznie to nie ma najmniejszego sensu ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
Dlatego ja się przerzuciłam na abonament. Wykorzystuję tyle, że na kartę było zawsze mało i zawsze brakowało. Wychodziło za doładowania jakieś 75 zł. Teraz płacę 69 i mam telefon do tego. Wychodzę na plus. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() http://www.play.pl/uslugi/pok-nocny-transfer/ Mnie 50zł doładowanie telefonu wystarczało zawsze na 3 miesiące. Warto poszukać jakie pakiety można uruchomić ,by "za darmo" rozmawiać np. w swojej sieci i nie przepłacać za tel ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() a internet mobilny już tłumaczyłam jak działa. Miałam z tmobile, play i orange. z każdym te same problemy a i mówiłam, podlicz ile musiałabym za niego płacić jak zużywam tyle transferu, TŻ drugie tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja korzystam z karty.
Abonament wychodzi mi znacznie drożej niż karta. W orange'u, jak skończyła mi się umowa (Zetafon), to zostało mi 270 złotych do zużycia. Włączyłam na razie rok ważności konta i jakoś może za kilka miesięcy to zużyję wszystko. Drugą kartę mam w Playu. Darmowe rozmowy i smsy w Play, poza siecią sms 15 groszy, minuta 29 groszy. 1GB internetu za 9 złotych. 50 złotych na te trzy miesiące mi starcza, jeszcze sporo zostaje. A nawet gdybym brała najtanszy abonament to przy tym co zużywam musiałabym płacić więcej + byłabym związana umową na telefon, który przestałby mi odpowiadać już koło roku później. Dlatego zdecydowanie karta.
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja mam abonament w orange za 39.99 ale z racji że mamy internet i telefon stacjonarny mam znizke i place 25zl. Tak samo jak pffe podliczylam i źle bym wyszła gdybym miała kartę.
A co do internetu to pewnie będę musiała poszukać dla TŻ lepszego bo teraz ma w.orange 14GB i szybko go zużywa.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Karta, 20zł co mc ofercie Plush, 0,09 za min, 2GB netu i najlepsza siec w PL, PLUS
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Virgin 29zł nolimit sms, 2GB z lejkiem, nolimit na stacjonarne i komorkowe lub fakt mobile przebijają wszystko.
Co do netu mobilnego to na kartę najlepszy ma red bull mobile 9 [jak jest zasieg lte play] 100GB/miesiac za darmo po 100GB działa dalej z predksocią 2mbit/s. Doładowanie 50zł co 100 dni, kasa nie jest pobierana za korzystanie z netu lte. Podobno mozna się przenieść na 1 dzień z red bulla do fakt mobile, następnie doładowuje się za 5zł - uzyskuje roczną ważnośc konta. Nastepnie znów przez infolinię przechodzi sie z powrotem do red bulla i rok ważne konto jest zachowane. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2015-07-08 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
odpada
u tz nie ma zasięgu na internet w play ![]() ale oferta niezła
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Oferta prosto z kiosku lub z Żabki
![]() ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:52 ---------- Cytat:
Co do orange to warto przećwiczyc schemat: 1. TŻ wypowiada pisemnie umowę na koniec umowy 2. orange dzwoni z propozycjami rabatu i daje zwiększony pakiet netu. [ Chcą zatrzymać klienta - dają duże rabaty]. Tu masz opisane, co można było uzyskać w lutym 2015: Cytat:
Jak ma tam zasięg lte orange, to może mieć też dostępne w nowej ofercie nielimitowane dane w lte chyba. Najlepiej porównać, to co mu zaproponują, z tym co ma orange na swojej stronie internetowej. Jak się zamawia przez stronę, to dają za darmo nielimitowane noce 0:00-8:00. No i zawsze może się posiłkować darmowym aero2. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2015-07-08 o 23:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
wolę abonament ponieważ mam wszystko darmowe. A jeśli chciałbym mieć takie same warunki przy karcie to musiałbym wydawać tyle samo co przy abonamencie albo i nawet czasami więcej. Dodatkowo dostałem fajną ofertę na telefon więc grzech było nie skorzystać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Od 8 lat jestem na abonamencie, musze przyznac, ze tak mi wygodniej, nie musze sie przejmowac doladowaniami. A z czasem nawet mam ciekawe dodakowe bonusy od sieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Kwestia co jest bardziej wygodne abo czy karta, już chyba nie ma znaczenia.
Virgin na przyklad aktywuje pakiety automatycznie co miesiąc, doładowania chyba można ustawić automatycznie co miesiąc w banku przez internet. A dla mnie kluczowe to nie wiązać się umową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja mam abonament bo dostałem korzystniejszą oferte play
za 29,99 zł mam: - nie limitowane rozmowy na komórki i stacjonarne - 5 gb internetu - umowa na 6 msc moge mieć za 9,99zł nielimitowane sms-y ale mam to wyłączone bo nie używam z pre-paida godne polecenia jest w tej chwili virgin mobile mają też nielimitowane rozmowy na komórki, nielimitowane sms-y i 5 gb internetu za 29,99 zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Przez wiele lat mialam abonament w erze i bylam zadowolona. Gdy przeszli na tmobile to sie skiepscili. Zaczeli mnie wkurzac, zasieg ktory byl super zrobil sie zerowy i juz nie moglam rozmawiac z domu. Gdy doszlo do przedluzania umowy to dostalam gorsza oferte od nowych.....
Teraz mam karte w play. Jak mnie wkurza to zmienie siec. Wysłane z mojego GT-I9001
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Ja od zawsze sama też kupuje telefon, przez lata miałam tel na kartę ale operatorzy traktują takich klientów jak tych tej drugiej kategorii, ale abonamentu dalej nie chciałam, bo nie chciałam takich zobowiązań na tyle czasu i np dla mnie dobre rozwiązanie ma heyah, gdzie niby mam abonament ale mogę go zerwać w każdej chwili więc i cenowo jest atrakcyjny i jakby coś sie stało to mam tą świadomość że mogę zerwać i być wolna. A płace 35 zł za 4GB internetu i rozmowy i smsy do wszystkich bez limitów. Lepszej opcji dla mnie nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Akurat teraz to się zmieniło i klienci na kartę mają lepsza ofertę niż abonamentowcy. Ma to związek z dużą ilością dłużników wśród abonamentowców, natomiast klienci prepaid nie są ryzykiem, bo płacą przed skorzystaniem z usługi. Dla dużo korzystających najlepsza jest Virgin Mobile na kartę 29zł nolimit minut i sms+5GB z lejkiem. Roczna ważność konta. Dla nieregularnie dzwoniących nju mobile na kartę [to Orange, działają doładowania Orange] z usługą do komórkowych 99gr: Jeśli w danym dniu klient wyda 99 groszy na rozmowy do wszystkich krajowych sieci komórkowych, to potem do końca dnia, takie same rozmowy są już nielimitowane i za darmo. Konto ważne zawsze. Cykliczny pakiet netu 1,5GB kosztuje 8zł/miesiąc. lub Oferta Fakt Mobile [to taryfa Play, działają doładowania Play], konto ważne rok. Jest multum pakietów. Najlepiej wykupić największe i potem przedłużać w 29. dniu mniejszymi pakietami. Czyli na pierwszy miesiąc kupujemy pakiet 29zł -500minut+500sms+500MB i pakiet 10GB za 29zł w 29. dniu obowiązywania pakietu wykupujemy najmniejszy pakiet. pakiet 9zł- 100minut+100sms+100MB Niewykorzystane minuty+smsy+MB z poprzedniego miesiąca zsumują się z nowymi minutami+smsami+MB a ich ważność będzie przedłużona. W Fakcie i Virgin zawsze jest darmowy wolny internet [lejek] nawet jak nie mamy pakietu. Dobrze działa do stron www do czytania na Operze mini i nie naraża nas na koszty. Znajomi co mają darmo do orange mają też darmo do nju mobile. Znajomi co mają darmo do Play mają też darmo do virgin mobile i fakt mobile. Jak kto ma orange na kartę, to można przejśc do nju wysyłąjąc sms o treści NJU chyba na nr 601, przejście zeruje stan konta, więc lepiej wcześniej zużyć środki przed przejściem. Jak kto jest w taryfie Play na kartę, to przejś do Fakt Mobile można dzwoniąc na infolinię 799 599 999. Stan konta zostaje taki jaki był. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2015-10-13 o 17:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
w heyah podoba mi się to że mam korzystne warunki, umowe która moge zerwać w każdej chwili i nikt mnie nie traktuje jak klienta gorszej kategorii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale takie są fakty. Jak porównasz ofertę z "kiosku" [czyli na kartę] z ofertą z salonu, to oferta z kiosku jest lepsza. Wiem, że to paradoks, ale tak jest teraz. Umowa na czas nieokreślony różni się od karty tylko tym, że masz okres wypowiedzenia 30 dni, a w karcie możesz zmieniać sieć z dnia na dzień. Teraz większość taryf na kartę ma pakiety, czyli w praktyce osoby wykupujące je co miesiąc dają stały dopływ gotówki dla operatora. To, że mogą w każdej chwili odejść powoduje, że operator cały czas zmienia ofertę na lepszą. Abonamenty biorą tylko nieświadomi klienci. Z tego co wiem to telefony opłaca się brać tylko w orange, jak się ma 30% rabat na abo z groupona, albo przy przedłużaniu umów z operatorami [ jak się wcześniej sprawdzi w necie co można aktualnie wywalczyć po złożeniu wypowiedzenia na piśmie]. Co do konsultanta to są ludzie na wyższym i niższym poziomie. Akurat trafiłaś na chama. Masa ludzi nie chce się wiązać umową, bo zdarzają się wśród konsultantów oszuści, co innego obiecają przez telefon przy przedłużeniu umowy, a co innego przysyłają na piśmie do domu [kurier się spieszy, trzeba szybko podpisać, a potem zaskoczenie]. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2015-10-14 o 12:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
I bzdurą jest, że jak kurier przyjedzie to szybko szybko i podpisujesz gorszą umowę niż była obiecana. Czyta się umowy to po pierwsze, po drugie masz później czas na jej zerwanie, bodajże 7 czy 14 dni bez konsekwencji więc o czym Ty piszesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
W teorii tak jest, ale część ludzi ufa, a część konsultantów to wykorzystuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.