![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak korzystać z podzielników ciepła by nie dopłacać?
Kupiłam w sierpniu mieszkanie. Kaloryfery wyposażone w podzielniki. Zazwyczaj jak mówiłam o mieszkaniu, to każdy pierwsze co to pytał, czy są podzielniki, a jak mówiłam, że są, słyszałam: "uhuuhuuu" cokolwiek miało to oznaczać
![]() ![]() Proszę o opinie i rady osoby, które mają doświadczenie z podzielnikami i na zasadzie prób i błędów doszły do najbardziej optymalnego sposobu korzystania z podzielników, mają zwroty a też nie marzną. Jak wy macie ustawione kaloryfery zimą i jakie to ma później odzwierciedlenie w rozliczeniu końcowym? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak korzystać z podzielników ciepła by nie dopłacać?
po pierwsze, zależy od termoizolacji budynku.
po drugie, zależy od tego ile zaliczki masz w czynszu. po trzecie, zależy od tego ile ciepła zostanie zużyte na cały budynek. po czwarte, pokoje mają współczynniki zużycia, czy parter/ sciana szczytowa itd. po czwarte, nie przewidzisz, więc wszystko zobaczysz po pierwszej zimie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja właśnie czekam na rozliczenie po pierwszej zimie, dostanę w grudniu, szczerze mówiąc to jestem pesymistycznie nastawiona. Boję się tego rozliczenia.
![]() |
#4 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
ile zaliczki płacę to teraz Ci nie powiem, bo mam to w domu. Budynek jest ocieplony, a moje mieszkanie mieści się na rogu budynku (północno-zachodnie), więc mam dzięki temu współczynnik 0,5 - czyli płacę za połowę jednostek. Grzeją mnie sąsiedzi z góry i dołu, salon graniczy z windą i wsypem. No właśnie chciałabym przewidzieć za wczasu, niż później dostać 1000 zł do płacenia. ![]() ---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
a tak abstrahując, to zauważyłam, że najwięcej wody ucieka z toalety! Zauważyłam to dzięki temu, że mam oddzielne liczniki na wodę w łazience i oddzielnie na wc+kuchnia. I w łazience bardzo mało idzie (mam teraz wannę i dla mnie to jest duża oszczędność, bo wystarczy mi niewiele wody do umycia, nie leję pełnej wanny) a pod prysznicem tyle ile tam stałam tyle na full leciała gorąca woda (jestem zmarzluchem). Mój mąż natomiast myje się pod prysznicem tak: opłukuje, zakręca, namydla, opłukuje, zakreca. Ja bym tak zamarła. No. A z tego licznika wc+kuchnia cała kupa wody. Sprawdziłam ile litrów jedno spłukanie - 6 litrów. wystarczy że spłukamy 10 razy dziennie = 60 litrów. x 30 = prawie 2 metry sześcienne na samo spłukiwanie!! Z kuchni dużo nie może iść bo jest zmywarka. Edytowane przez karolove Czas edycji: 2015-10-20 o 08:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Naczelna Nastolatka
|
Problem jest w tym, że tak naprawdę nie zapłacisz za realne swoje zużycie. Liczą ogrzanie całego bloku, potem to jakoś dzielą na każde mieszkanie. Podzielnik to nie o samo, co dokładny licznik zużytej energii.
Nie miałam na piątce, ale wiem, że moje realne grzanie nie ma nic wspólnego z tym, co będę musiała zapłacić.
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Naczelna Nastolatka
|
Więc sama widzisz, że nie zgadniesz ile zapłacisz. My się dowiemy w sylwestra
![]() Grzaliśmy na 2/3, w sypialni bywało, że na 5 ale to sporadycznie, na krótko.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
karolove, chyba popadasz w paranoję z tym codziennym odczytywaniem kaloryferów i kontrolą ilości spłukań kibelka.
życzę Ci, żeby Ci to minęło szybko, rozumiem, pierwsze mieszkanie, łał, jakie to wszystko drogie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
No to ciekawy sylwester będzie ![]() ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
Do paranoi to mi jeszcze daleko. Po prostu wiesz, rata kredytu 1100 zł czynsz 530 zł, więc jeśli mogę na czymś oszczędzić świadomie, to czemu nie? Tym bardziej, że w spółdzielni powiedzieli, że jeśli po kwartale okaże się, że zaliczka za wodę przewyższa zużycie, wystarczy napisac pismo o obniżenie jej i tym samym czynszu. Podobnie pewnie z ogrzewaniem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
świadomie będziesz spłukiwać kibelek co czwarty sik?
sorry, też mam kredyt, czynsz wyższy od Twojego, kokosów nie zarabiam, a nie przyszłoby mi do głowy liczyć spłukania kibelka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Naczelna Nastolatka
|
Nie zakręcaj całkiem, bo potem na ponowne ogrzanie i rozruch kaloryfer musi dłużej chodzić. Nie opłaca się całkiem wyziębiać mieszkania.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
W moim bloku zlikwidowano podzielniki ciepła, bo strasi ludzie, żeby zaoszczędzicić przykręcali na 0 grzejniki i był problem z grzybem.
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie spłukiwać co czwarty sik, ale jeśli widzę że mąż robi siku i ja też mam zamiar, to podaję hasło: nie spłukuj. Robię ja i dopiero spłukuję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
no. i ja się w tym momencie wyłączam z dyskusji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Także rozsądnie grzejąc nie wyjdziesz na tym źle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No ok, ale jak to jest "grzać rozsądnie"? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Naczelna Nastolatka
|
Odkręć w sypialni na 1 chociaż, nie wyziębiaj mieszkania tylko po to żeby potem je ogrzać. Nie zakręcaj na zero jak wychodzicie, wietrz krótko.
![]() |
#19 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale wątek jest o podzielnikach ciepła ![]() ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
No i moje mieszkanie nie jest wyziębione. Najmniej jest 22 stopnie, najczęściej coś w granicach 22 i pół do 23. A jak się gotuje to jeszcze więcej (termometr jest w kuchni). |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Naczelna Nastolatka
|
U mnie jest wspólnota, mam nadzieję, że jak nasze rozliczenia wyjdą niekorzystnie, to zrezygnujemy z podzielników.
![]() |
#22 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Bez kitu to już nie oszczędność ale zwykłe skąpstwo. ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Proponuję autorko zacząć sikać w wannie/pod prysznicem/do zlewu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Od mniej więcej 10 lat tułam się po wynajmowanych mieszkaniach - temat znam bardzo dobrze. Nigdy nie musiałam dopłacać za ogrzewanie, zazwyczaj miałam zwroty - na ostatnim mieszkaniu nawet 600 zł.
Zasad jest kilka: - wychodzę z domu do pracy - skręcam wszystkie kaloryfery, jak nie ma trzaskających mrozów uchylam okna, jak mróz to chociaż jedno ustawiam na mikrouchył żeby była jakaś cyrkulacja powietrza. Po powrocie jak potrzeba robie jeszcze duże wietrzenie, po czym zamykam okna i rozkręcam kaloryfery. - nigdy nie ustawiam kaloryferów na maxa - moim zdaniem to zbędne. Zależy od temp na zewnątrz, ale raczej tak w połowie; - w łazience często grzejnik nie ma podzielnika - wówczastam mam rozkręcone i przez większość czasu drzwi oitwarte - nam to nie przeszkadza, jak ktoś przychodzi oczywiście tego nie stosuję ![]() - przed pójściem spać wietrzę jeszcze raz (przy zakręconych), jak nie ma mrozów jak teraz już nie rozkręcam, zimą minimalnie - nie lubię spać jak w pomieszczeniu jest ciepło - wolę ciepłą piżamę, dodatkowy koc. U mnie to się wzięło w sumie nie z oszczędności - nie lubię suchego powietrza jakie jest przy odkręconych kaloryferach. Nie mogę oddychać, mam suchą skórę. Wieczorem wolę wejść pod koc niże odkręcić kaloryfer.
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
To mniej złodziejskie jest ustalanie opłaty na podstawie metrażu mieszkania czy co? Jak teraz macie wyznaczaną opłatę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ej, no przecież są odświeżacze powietrza! Polecam! B-)
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie odwracaj kota ogonem, pisałaś, że jak mąż zrobi siusiu sekundę przed Tobą i nie daj Boże by nie spłukał, tylko ty usiadłabyś po nim, to śmierdziałoby moczem. Dziwne rozumowanie. Czyli że za każdym razem jak robi się siusiu i odczeka 5 sekund od zrobienia do spłukania, będzie Twoim zdaniem waliło moczem? ![]() Może w takim razie postaw Brise Spray Automatic magic z ustawieniem na "co 9 min" w toalecie, albo po prostu ją wyszoruj od czasu do czasu jakimś środkiem, nie wiem... wlej domestosa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.