|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wada wzroku/okulary u dziecka
Potrzebuję rad mam/ojców dzieci z wadą wzroku.
Dzisiaj sie dowiedziałam że córka musi nosić okulary,ma krótkowzroczność i astygmatyzm. W związku z tym mam liczne pytania - co dla prawie 5latki, jakie szkła, oprawki polecacie ( córka należy do bardzo ruchliwych, typowa chłopczyca biega z chłopakami więc na pewno coś co przetrwa spotkanie z betonem, ścianą i kałużą ![]() W temacie czuję się jeszcze jak matka we mgle ... Czy można liczyć na refundację szkieł/oprawek? Na jaką kwotę mniej więcej trzeba się przygotować. Jak szybko zmienia się szkła? Dodam że lekarka "pocieszyła" mnie że nie można zrobić nic żeby wadę powstrzymać, a astygmatyzm (krótkowzroczność? ) córka odziedziczyła po mnie ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wada wzroku/okulary u dziecka
Cytat:
Sama kwestia szkieł i oprawek u mnie ma się tak, że wybieram plastikowe oprawki, bo moje w złości potrafią nimi rzucić ![]() https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...U4_CFUx-RLJFwm Poza tym co do szkieł to wybrałabym te droższe, nie podatne na zarysowania. A sam czas wymiany szkieł zależy tak naprawdę od Twojego dziecka, bo może być wymiana co pół roku, a może i za 2 lata np. Ale tak naprawdę to w salonie wszystko ci powiedzą i doradzą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Do szkieł jest refundacja 50zł co pół roku. Receptę trzeba podbić w nfz. Oprawki radzę plastikowe z elastycznymi zawiasami i bez tych nosków, tych ruchomych części koło nosa. My mamy fisher price już kolejny rozmiar i się bdb sprawdzają ale i tak córka ma taką gumkę przyczepiona zeby się z nosa nie zsuwaly. Nie obwiniaj się bo nic ci to nie da...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale pogrubione to akurat nieprawda, że nie można zrobić nic. Mój bratanek ma dużą wadę wzroku, -4 dpt (my wszyscy trójka rodzeństwa mamy wadę wzroku wiec odziedziczył po bracie) wykrytą w wieku 7 lat. Teraz ma 10 i wada nie pogłębiła się ani trochę. Poczytaj o ortokorekcji wzroku - stosuje się na noc takie specjalne soczewki korygujące kształt gałki ocznej, które hamują pogłębianie się wady i korygują istniejącą. Młody w tej chwili nie nosi wcale okularów. Brat z bratową byli przerażeni bo już -4 a gdzie tu jeszcze okres dojrzewania...brat miał -8 i -10 przed operacją laserową. Na razie metoda działa doskonale - już 3 lata, chociaż młody rośnie szybko. Nie wiem czy u 5-cio latki można to stosować ale u 7-latka świetnie zdało egzamin. oczywiście koszt jest spory ale warto moim zdaniem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wielkości wady jeszcze nie znamy, poczytałam o ortokorekcji i jest przeznaczona dla dzieci od 10 lat, ale i tak dobrze wiedzieć, dzięki.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba od lekarza zależy - mój bratanek zaczął w 1 klasie - 7 lat miał, no 7 i pół ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie kazdy optyk przyjmuje recepty na refundacje szkiel. Oprawki llastikowe, elastyczne, chociaz my mamy tradycyjne ale bez noskow. Za uszamu sa mocno dogiete, nie spdaja nawet przy fikolkach.
Ksztalt i model dobierzesz w salonie, optyk pomoze. No i szkla plastikowe ![]() U corki wada jest na jedno oko +5 dpt, drugie, zdrowe oko zaklejam. Po roku poprawa jest i moze w styczniu zmniejszymy sile szkla.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Karolca za info. Wiesz tylko u nas minusy i szans na poprawę widzenia raczej nie ma ( w tym wieku)
A czy mogłabyś pokazać jaki model macie okularków, co oznacza tradycyjne? ![]() Wklejone przez Sutailje bardzo mi się spodobały ![]() Spotkałam się z twierdzeniem że okulary powodują odstawanie uszu, u nas jest już z jednym uchem problemik, myślicie że to możliwe? ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Corka nosi je rok i nie zauwazylam odstawania uszu
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Oprawki
20151023_093412~2.jpg
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moje niemal od urodzenia noszą okulary i nie zauważyłam żeby coś z uszami się działo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Mojej też nie odstają. ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.