![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kredyt czy mieszkanie z teściową?
Witam Drogie Moje
![]() wizaż zawsze pomoze więc moze i teraz ![]() ![]() opiszę po krótce moze ktoś coś doradzi, w koncu wiele z was ma więskze odświadczenie a ja dopiero zaczynam "przygodę z życiem". Moj TZ ma zapisane 1/3domu ( mama brat i on kazdy po 1/3) duzy dom 200m, mieszkamy tam teraz nimi, mamy sredni pokoj ( tesciowa wredna nie chciala nic nam oddac mimo iz salony itp ogromne ![]() z racji iz pojawilo sie dofinansowanie na rynek wtórny myślimy czy moze nie kupic? małe mieszkanko kredyt na 30lat, 140000tys max. nie zarabiamy kokosów ( na 'reke' moja i jego pensja łącznie ok 4600zl), pracy nie mamy tez super stałej, ( nie wiem czy firmy nie splajtują ![]() chcemy dziecko, kolejny wydatek.. czy mieszkac z tesciowa i szwagrem i począć dzidzie ![]() czy olac to maly kredyt na 30 lat aby niska rata i isc na 'swoje"? przeraza mnie wizja tyle lat noz na szyi.. tu niby mieszkac mozemy ale wiecznie na pokoju 13m plus dziecko nie wiem... jednak poki co przemawiają za mną koszty niestety:/ splacic mojego TZ nie chca.. tą jego 1/3. więc lipa. mamy cos tam z nieruchomosci ale jak bysmy nie mieli ![]() no i moje hasło" nie zostawię im całego domu nie dostaniemy ani zł a my się wpakujemy na 30 lat" :/
Marzenia się nie spełniają... Marzenia się spełnia ! ![]() Edytowane przez AguŚ87 Czas edycji: 2015-08-19 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sytuacja finansowa przy decyzji o dziecku
Cytat:
znam rodzinę mieszkającą tak na kupie, w jednym domu mieszka troje rodzeństwa plus ich matka, dwójka z nich miała po dwoje dzieci i po jednym pokoju do dyspozycji, dzieci jak najszybciej jak sie dało wyprowadziło się z tego domu bo ile lat można z rodzicami mieszkać w jednym pokoju, nie wiem z jakich przyczyn żadne z tej trójki nie ustąpiło, jedno z nich napewno ze względów finansowych (ale przynajmniej rodziny nie założyło) a pozostała dwójka nie wiem nie było ich stać czy po prostu nie chcieli ustąpić i zrezygnować z domu bo im się należy, po co tracić na nowy dom skoro już jeden mam no i przy takiej kwocie kredytu i takim długim okresie rata nie będzie jakoś strasznie wysoka Edytowane przez stesia Czas edycji: 2015-08-19 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Opcję sa dpm duzy ale jego matka na nic sie nie zgadza uwaza sie za wlascicelke domu. Jazdy juz takie byly zze szok. Pol nocy nie spalam my om dom zostawimy oni nam nic. Pomyslalam czy moze szwagraa nie splacic wyszlo by taniej jak mieszkanie aa mamy dom. Dziis mu oznajme ze ktos kogos spłacić musi bo nie odpusZczę. Tym bardziej ze chcemy dziecko...
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Teściowej czy to jakiś spadek ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No co ma salonyyy
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Czyjego ojca? Ojca twojego męża, czy ojca teściowej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kredyt czy mieszkanie z teściową?
Sadowny podzial nieruchomosci,i wtedy robicie remont Waszej czesci.
Nawet jak sie wyprowadzicie ,to musisz pamietac ze wszystkie remonty w domu Wy tez musicie pokrywac w wysokosci 1;3,podatki tez musicie placic. Wiec dobrze sie zastanowcie to dla Was jest lepsze.,zeby po kilku latach sie nie okazalo ze musiscie splacic tesciowa i szwagra z rachunkow na remont ,ktory oni sobie wymyslili. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ale kobieto Ty się zastanów. Co z tego, że nie odpuścicie, nawet jakby doszło do tego, że to brat sę wyprowadzi albo go spłacicie - chcesz żyć w takim kwasie? 200 metrów chaupa a Wy macie pokój 13 metrów bo teściowa to zołza - i Ty się jeszcze zatanawiasz? Szczerze ja bym wolała mieszkać w 20metrowej kawalerce niż dzielić dom z takimi ludźmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyodrębnienie mieszkania w nieruchomości wymaga spełnienia warunków: własnej łazienki, aneksu kuchennego i osobnego wejścia. Można wystąpić o zniesienie współwłasności. Wówczas sąd nakazuje spłacić pozostałych właścicieli tej osobie, która w domu zostaje na stałe. Wysokość spłaty wycenia rzeczoznawca. Tutaj udziały są równe, wszyscy są mieszkańcami - Sąd dążyłby do jakiejś ugody, bo nie ma podstaw by orzec, komu należy się dom a komu spłata. Pewnie dom dostałaby ta osoba, która ma szansę na spłacenie pozostałych - najbogatsza.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-08-21 o 00:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Byłam w podobnej sytuacji.. Wybraliśmy kredyt i własne mieszkanko. Męża rodzice mają dom 200m powierzchni mieszkalnej. I gdyby jeszcze można było przerobić jakoś ten dom i odgrodzić się od nich to może byśmy się zastanawiali. Mieszkaliśmy u nich 1,5 roku. Osobiście teściowie są naprawdę w porządku, ale wkurzało to, że np. nie można było zrobić sobie po swojemu, bo mieszkasz u kogoś. Obiadu swojego nie mogliśmy ugotować, bo już teściowa ugotowała. Nie wspomnę o prywatności :/ Nawet dobrze pokłócić się nie było można. No i nadopiekuńczość teściów... Były też różne dziwne sytuacje, o których nie będę się tutaj rozpisywać. Gdybyśmy mieszkali tam dalej to mogę się założyć, że teściowa nie dałaby mi wychować mojego dziecka. Zdecydowaliśmy się na kredyt (a łączne zarobki mamy mniej więcej podobne). Kredyt wzięliśmy na 129tys. na 20 lat i dajemy sobie świetnie radę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Jeżeli będziecie mieli możliwość wzięcia kredytu to nawet się nie zastanawiajcie, bo nie ma nic gorszego niż mieszkanie z teściową - uwierz mi, znam to z doświadczenia, bo mieszkaliśmy z matką mojego męża ponad 2 lata. Na szczęście udało nam się zdobyć kredyt i teraz możemy cieszyć się swoim uroczym mieszkaniem. Ważne jest też, żebyście nie szukali kredytu sami w internecie, ale idźcie do doradcy finansowego. W naszym przypadku xxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-08-25 o 12:57 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Lepiej mieć kredyt na 30 lat niż mieszkać te 30 lat z teściową i to mając 13 m2.
I jeszcze dziecku zafundować kontakt z tak uroczą babcią.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Zastanawia mnie, dlaczego dom został podzielony akurat na 3 równe części?
Należał tylko do teścia? Teściowa nie była właścicielką połowy domu? ![]() Ja bym wybrała własne mieszkanie. Małe, kupione za niewielki kredyt, ale własne. To mieszkanie będzie Wasze. Nikt Wam go nie zabierze, nawet jeśli kiedyś wrócicie do domu teściowej. Po 30 latach lepiej mieć małą kawalerkę niż mały pokój u teściowej. Próbowałabym się wyplatać z tego układu. Nie wyobrażam sobie mieszkania na kupie z teściową i jeszcze ze szwagrem. A jeśli szwagier zechce zamieszkać tam ze swoją rodziną? ![]() W Waszym przypadku najlepsza byłaby spłata. Zostawienie tego domu Wam się nie opłaca. Ktoś będzie korzystał z Waszej części, ale dla Was żadnego zysku z tego nie będzie. Co najwyżej będziecie płacić rachunki i podatki. Czasami nie ma innego wyjścia i trzeba udać się do sądu ![]() Edytowane przez Iska00 Czas edycji: 2015-08-26 o 09:53 Powód: literówki :-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A teraz się zaczęło knucie synowej jakby tu zagarnąć większość chałupy, bo za ciasno. Pomijam, że synowa nie ma nic do gadania, skoro nie ma nawet % swojej własności w tym domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Wolałabym iść na swoje, a nie cisnąć się całą rodziną w 13 metrach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mieszkanie z teściową jeszcze mogłabym brać pod uwagę (ale to też zależy dużo od charakteru teściowej i stosunków jakie między nią a młodymi panują), ale mając wizję mieszkania ze szwagrem który nie wiadomo kiedy się wyprowadzi i czy w ogóle się wyprowadzi to robiłabym wszystko żeby tam nie musieć mieszkać, bo co szwagier też może powiedzieć mi się należy tak samo jak wam więc czemu to ja mam się wyprowadzić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nic dodać nic ująć. Trochę dziwne myślenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
.
|
autorko, jesteś pewna, że teściowa nie była współwłaścicielką za życia teścia? jeśli była to "należy" wam się 1/4 tego spadku, mimo 3 osób. gdyby mój syn miał taką roszczeniową babę to też bym nie popuściła ani jednego dodatkowego metra kwadratowego. ty to se tam możesz odpuszczać czy nie odpuszczać najbardziej z tego towarzystwa
![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Czy tylko ja nie ogarniam czyj tak na prawdę jest ten dom? Jeśli teściowa też jest właścicielką, to dlaczego niby jest tą "wredną" ze względu na nieoddawanie jakiegoś (własnego) pokoju?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52548611]Czy tylko ja nie ogarniam czyj tak na prawdę jest ten dom? Jeśli teściowa też jest właścicielką, to dlaczego niby jest tą "wredną" ze względu na nieoddawanie jakiegoś (własnego) pokoju?[/QUOTE] wszyscy są właścicielami ![]() ![]() nie wiem jak tam było ale jeśli się okaże że ten dom wybudowali teściowie tej dziewczyny to ja się wcale teściowej nie dziwię Edytowane przez stesia Czas edycji: 2015-08-26 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tesciowa miala 1/2 i tesc 1/2. Po smierci poszlo wszystko na 3, czyli z 50% udzialow tescia tesciowa dostala 1/3 i synowie po 1/3. Czyli 5o% "swoich" i 1/3 po mezu daje tesciowej ponad 66% udzialow w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
.
|
haha. macie rację dziewczyny. to wychodzi jeszcze gorzej niż z moich obliczeń
![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Jeśli dom jest życiowym dorobkiem teściów to proponuje się wyprowadzić i zapracować na swoje własne mieszkanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak nie, to na drogę prawną. Oczywiście mogę się mylić, ale zdaje mi się, ze nie ma tak "Nie chcę Cię spłacić". 1/3 jego, więc równie dobrze Twój TŻ może wynająć studentom i nic matce i szwagrowi do tego... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5254374 1]Właśnie dlatego o to dopytywałam. Głupia była teściowa, jeżeli podzieliła w ten sposób dorobek swojego życia.
A teraz się zaczęło knucie synowej jakby tu zagarnąć większość chałupy, bo za ciasno. Pomijam, że synowa nie ma nic do gadania, skoro nie ma nawet % swojej własności w tym domu.[/QUOTE] ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
![]() ![]()
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:50.