Toksyczni rodzice - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-15, 21:58   #1
jagerbull
Raczkowanie

Toksyczni rodzice

Witam. Czy kogoś z Was dotyka problem toksyczności rodziców? Jak sobie z nią radzicie?

Znalazłam się w sytuacji, gdzie rozstałam się z facetem, jestem bez pracy i póki co muszę z nimi mieszkać.
Chcę szukać pracy, chcę się wyprowadzić ale dziwnym trafem wikłam się w tych dramatach. W domu wiecznie dominuje krzyk i wyzwiska. W takim klimacie ciężko jest pewnym siebie iść na rozmowę o pracę. Ciężko nieraz też usiąść i szukać pracy, bo zwyczajnie zwyzywają od leni, bo nie pomagam w obowiązkach domowych. Z kolei gdy robię co chcą nie szukam tej pracy bo zwyczajnie nie mam czasu a później siły. Faceta zostawiłam bo mnie nie wspierał, kazał radzić sobie samej. Znaleźć pracę. Wiem to, ale jak mam tą pracę znaleźć. Mogę znaleźć owszem jakąkolwiek, żeby się tylko wyprowadzić. Ale wtedy będę siłą rzeczy robić coś czego nie lubię i szybko wrócę do punktu wyjścia. Chodzę na psychoterapię, ale ona niewiele już daje przez sytuacje w domu, bo mam wrażenie, że walczę z wiatrakami... Nie mam już pomysłu...

Mam pytanie do osób, które miały toksycznych rodziców i udało im się uwolnić z domu. Jak zacząć kiedy nie ma się już chęci do życia?...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
jagerbull jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-15, 22:05   #2
Sygnalizator
BAN stały

Dot.: Toksyczni rodzice

Poszukaj innego lokum, nie koniecznie za pieniądze. Czym prędzej stamtąd uciekaj żeby wspomnienia nie powróciły.
Sygnalizator jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-15, 22:12   #3
December12
Rozeznanie

Tylko wyprowadzka. Z toksycznymi rodzicami nie da się żyć i będą wysysać z Ciebie całą energię.
December12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-15, 22:24   #4
Blondyna_92
Raczkowanie

Dokładnie. Ja mam podobna sytuację w domu. Wyprowadzka czym prędzej. Z toksycznymi rodzicami nic nie zrobisz, oni się nie zmienią. Całe szczęście, że znalazłam już pracę i teraz mam za co się wyprowadzić.

Wyprowadzka + praca. Najpierw możesz zacząć od czegoś czego nie lubisz robić, byleby zarabiać, a potem zmienić na coś lepszego.

Wysłane z Tapatalka
Blondyna_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-15, 22:52   #5
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jagerbull Pokaż wiadomość
Witam. Czy kogoś z Was dotyka problem toksyczności rodziców? Jak sobie z nią radzicie?

Znalazłam się w sytuacji, gdzie rozstałam się z facetem, jestem bez pracy i póki co muszę z nimi mieszkać.
Chcę szukać pracy, chcę się wyprowadzić ale dziwnym trafem wikłam się w tych dramatach. W domu wiecznie dominuje krzyk i wyzwiska. W takim klimacie ciężko jest pewnym siebie iść na rozmowę o pracę. Ciężko nieraz też usiąść i szukać pracy, bo zwyczajnie zwyzywają od leni, bo nie pomagam w obowiązkach domowych. Z kolei gdy robię co chcą nie szukam tej pracy bo zwyczajnie nie mam czasu a później siły. Faceta zostawiłam bo mnie nie wspierał, kazał radzić sobie samej. Znaleźć pracę. Wiem to, ale jak mam tą pracę znaleźć. Mogę znaleźć owszem jakąkolwiek, żeby się tylko wyprowadzić. Ale wtedy będę siłą rzeczy robić coś czego nie lubię i szybko wrócę do punktu wyjścia. Chodzę na psychoterapię, ale ona niewiele już daje przez sytuacje w domu, bo mam wrażenie, że walczę z wiatrakami... Nie mam już pomysłu...

Mam pytanie do osób, które miały toksycznych rodziców i udało im się uwolnić z domu. Jak zacząć kiedy nie ma się już chęci do życia?...

Wyprowadzka i izolacja od rodziców.
Jak już się wyprowadzisz, to nie dawaj się wciągać z powrotem w ich rozgrywki.

Najpierw znajdź pracę, która pozwoli Ci na szybką wyprowadzkę, a potem na spokojnie szukaj czegoś innego, co da Ci satysfakcję.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 12:09   #6
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:

Hej jagerbull
Ja mam toksycznych rodziców. Niestety tylko urwanie kontaktu przyniosło skutek, chociaż była to decyzja bardzo trudna.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 12:40   #7
zlotniczanka
plum plum

Generalnie ustal sobie rutynę dnia. Powiedz rodzicom, że możesz im pomóc np między 8 a 10 rano, potem wychodź z domu. Polecam odwiedzać najbliższą bibliotekę, tam masz ciszę, spokój i możesz szukać pracy do woli, bo będzie internet, wiele bibliotek ma też prenumeratę gazet, możesz tam oglądać oferty. Jak nie biblioteka to inne miejsce z darmowym wifi. Wracaj koło 14-16, pomagaj w domu, jeśli będą chcieli.
W jakim zawodzie szukasz pracy? Ile ofert dziennie wysyłasz? Jak długo szukasz pracy?

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-16, 13:18   #8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość
Generalnie ustal sobie rutynę dnia. Powiedz rodzicom, że możesz im pomóc np między 8 a 10 rano, potem wychodź z domu. Polecam odwiedzać najbliższą bibliotekę, tam masz ciszę, spokój i możesz szukać pracy do woli, bo będzie internet, wiele bibliotek ma też prenumeratę gazet, możesz tam oglądać oferty. Jak nie biblioteka to inne miejsce z darmowym wifi. Wracaj koło 14-16, pomagaj w domu, jeśli będą chcieli.
W jakim zawodzie szukasz pracy? Ile ofert dziennie wysyłasz? Jak długo szukasz pracy?
Tak to można z normalnymi rodzicami współpracować, ale nie z toksycznymi, dlatego właśnie są toksyczni...

jagerbull, jakakolwiek praca na początek będzie w porządku, najważniejsze, żeby się wyrwać z domu jak najszybciej, bo bez ciszy i spokoju i tak nie ruszysz z miejsca.

Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Czas edycji: 2015-11-16 o 13:19
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 13:42   #9
zlotniczanka
plum plum

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;53478009]Tak to można z normalnymi rodzicami współpracować, ale nie z toksycznymi, dlatego właśnie są toksyczni...

jagerbull, jakakolwiek praca na początek będzie w porządku, najważniejsze, żeby się wyrwać z domu jak najszybciej, bo bez ciszy i spokoju i tak nie ruszysz z miejsca.[/QUOTE]
Unikanie toksycznych rodziców to podstawa, skoro w domu nie szansy na spokój i szukanie pracy, to powinna poszukać odpowiedniego miejsca. Wcześniej nie mieszkała z rodzicami, tylko z facetem i pracy też nie znalazła, bo on jej nie wspierał. Źle to brzmi. Więc szukanie pracy powinno być teraz priorytetem, a by takim się stało, to samo szukanie trzeba potraktować jak pracę.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 13:47   #10
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość
Unikanie toksycznych rodziców to podstawa, skoro w domu nie szansy na spokój i szukanie pracy, to powinna poszukać odpowiedniego miejsca. Wcześniej nie mieszkała z rodzicami, tylko z facetem i pracy też nie znalazła, bo on jej nie wspierał. Źle to brzmi. Więc szukanie pracy powinno być teraz priorytetem, a by takim się stało, to samo szukanie trzeba potraktować jak pracę.
A z tym to się zgadzam. Dlatego uważam, że jakakolwiek praca i wyprowadzka to punkt wyjścia.
Stary 2015-11-16, 14:21   #11
tymczasowa_
Rozeznanie

GG do tymczasowa_

tak jak pisały dziewczyny wyżej - znajdź jakąkolwiek pracę, w Twoim przypadku nie masz co wybrzydzać. jak już wyjdziesz nieco na prostą, to znajdziesz sobie coś lepszego.

a na psychoterapię chodzisz z powodu rodziców?
tymczasowa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 14:38   #12
201605051021
Konto usunięte

A ja nie jestem pewna, czy problem aby na pewno lezy w rodzicach.

Nie masz czasu / sily szukac pracy, bo pomagasz w obowiazkach domowych, srsl?
201605051021 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 21:05   #13
musicae
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eevone Pokaż wiadomość

Heheh, no to jest mocne.
musicae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 21:30   #14
Loleeek1993
Raczkowanie

Cześć!
Ja mam nieco inną sytuacje. Pracuje od 18 roku życia (teraz mam 22 lata), daje ojcu 1/3 wypłaty zresztą tak samo jak mój brat i u nas jest tak... co mój ojciec chce to ma wszystko zrobione, ale już się rzygać od tego chce... on wymyśla głupoty tylko po ty, abyśmy coś robili. Przeszkadza mu, że nic nie robimy, że sobie posiedzimy... i co chwila wchodzi i szuka jakiejś głupiej roboty... najlepsze jest to, że i tak mówi że jesteśmy obiboki, nygusy i tumany i że nic nie umiemy i że gdyby nie on, to byśmy zgineli... na każdym kroku zwraca uwagę. Codziennie wypija po kilka piw i szuka często powodów do awantur... awantur o byle co. On widzi tylko pieniądze. Nie dość, że i tak dużo daje na to życie (większość idzie na jego piwo i fajki) to jeszcze mało i ciągle, gada że podwyższy czynsz... Moją mamę podobnie traktuje, mowi że nic nie robi... ciagle się czepia, zabiera jej wszystkie pieniądze z wypłaty... Tylko wyprowadzka?

Edytowane przez Loleeek1993
Czas edycji: 2015-11-16 o 21:32
Loleeek1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 21:33   #15
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Loleeek1993 Pokaż wiadomość
Cześć!
Ja mam nieco inną sytuacje. Pracuje od 18 roku życia (teraz mam 22 lata), daje ojcu 1/3 wypłaty zresztą tak samo jak mój brat i u nas jest tak... co mój ojciec chce to ma wszystko zrobione, ale już się rzygać od tego chce... on wymyśla głupoty tylko po ty, abyśmy coś robili. Przeszkadza mu, że nic nie robimy, że sobie posiedzimy... i co chwila wchodzi i szuka jakiejś głupiej roboty... najlepsze jest to, że i tak mówi że jesteśmy obiboki, nygusy i tumany i że nic nie umiemy i że gdyby nie on, to byśmy zgineli... na każdym kroku zwraca uwagę. Codziennie wypija po kilka piw i szuka często powodów do awantur... awantur o byle co. On widzi tylko pieniądze. Nie dość, że i tak dużo daje na to życie (większość idzie na jego piwo i fajki) to jeszcze mało i ciągle, gada że podwyższy czynsz... Moją mamę podobnie traktuje, mowi że nic nie robi... ciagle się czepia, zabiera jej wszystkie pieniądze z wypłaty... Tylko wyprowadzka?
Tylko.
Stary 2015-11-16, 22:15   #16
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Sedno tkwi w tym, na czym te obowiązki domowe polegają. Zakładam, że jeśli zajmują tyle czasu, to nie chodzi o proste posprzątanie, ale coś bardziej skomplikowanego.
Ludzie różne rzeczy mają na myśli mówiąc, że muszą pomóc w domu. Np. LO w maturalnej koledze przytrafił się braciszek i kolega po lekcjach opiekował się nim w pełnym wymiarze (ale dobrowolnie, bo lubił). Znam ludzi, którzy pomagali rodzicom w prowadzeniu małego gospodarstwa rolnego na własne potrzeby, agroturystyki, byli zaganiani do postania na kasie sklepu, za barem małej kawiarni, kelnerowania przy weselach etc. - wszystko to nieodpłatnie, w imię dobra rodzinnego biznesu.
Kluczowe jest więc czym są dla Autorki te "obowiązki domowe".
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-16, 22:39   #17
mysza007
Zakorzenienie

Ja mam tez toksycznych rodzico, mnie uratowała właśnie wyprowadzka

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-17, 01:50   #18
201605051021
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nette Pokaż wiadomość
Kluczowe jest więc czym są dla Autorki te "obowiązki domowe".
Nie doszukuje sie glebszego sensu, zakladam standardowe ogarniecie chalupy, ktora nie jest 40-to komnatowym zamkiem tudziez zrobienie zakupow / obiadu na raczej 5 niz 50 osob.
Stary 2015-11-21, 15:39   #19
jagerbull
Raczkowanie

"Obowiązki domowe" np. Wyslugiwanie ojca. Ojciec leży i nie chce mu się wstać po pilota żeby zmienić kanał i woła mnie po to żeby mu go podać. Więc już wolę podać mu tego pilota, bo jak nie chcę przyjść otrzymuję stek wyzwisk. Nie mogę poszukać w spokoju pracy bo zawsze coś a to chodź podaj pilota, a to przynieś mu okulary, a to inna duperela. A jak robię coś dla siebie - chociazby chce poleżeć, bo uslugiwanie jemu mnie męczy to dostaję za to krzyk i wyzwiska, że jestem leniwa. To miałam na myśli. Fakt napisane w tonie dramatycznym, ale to wcale nie jest zabawne Ale dzieki za rady, jedyną sensowną opcją jest wyprowadzka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-21, 16:14   #20
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
"Obowiązki domowe" np. Wyslugiwanie ojca. Ojciec leży i nie chce mu się wstać po pilota żeby zmienić kanał i woła mnie po to żeby mu go podać. Więc już wolę podać mu tego pilota, bo jak nie chcę przyjść otrzymuję stek wyzwisk. Nie mogę poszukać w spokoju pracy bo zawsze coś a to chodź podaj pilota, a to przynieś mu okulary, a to inna duperela. A jak robię coś dla siebie - chociazby chce poleżeć, bo uslugiwanie jemu mnie męczy to dostaję za to krzyk i wyzwiska, że jestem leniwa. To miałam na myśli. Fakt napisane w tonie dramatycznym, ale to wcale nie jest zabawne Ale dzieki za rady, jedyną sensowną opcją jest wyprowadzka

Ale zdajesz sobie sprawę z tego jak to brzmi, prawda?

Nikt nie lubi krzyku i wyzwisk, ale - o ile dobrze zrozumiałam:
1. Rozstałaś się z facetem, bo Cię nie wspierał i kazał Ci iść do roboty?
2. Więc wróciłaś do domu, żeby szukać roboty?
3. Uważasz, że w domu jest toksycznie, a ojciec zmusza Cię do pracy ponad siły przy podawaniu pilota?
4. Nie szukasz pracy w ogóle bo się przepracowujesz niosąc okulary?
5. Czujesz się psychicznie zgnębiona, bo ojciec reaguje nieentuzjastycznie na to, że leżysz i wypoczywasz po podaniu mu paru rzeczy (chociaż pewnie raczej "zamiast")?
6. Nie wyobrażasz sobie robić czegoś, co nie sprawia Ci przyjemności, więc do byle jakiej roboty nie pójdziesz?
7. Do byle jakiej też się nie wybierasz, bo jej nie szukasz?

Wybacz, ale ten tok myślenia jest cokolwiek... imponujący.

Niesamowitość.
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-21, 16:24   #21
201605051021
Konto usunięte

To chyba takie myslenie na zasadzie:

Jest mi bardzo zle. Nie, nie zrobie nic, zeby mi bylo lepiej, poniewaz jest mi bardzo zle.

Odpadam, biala flaga.
Stary 2015-11-21, 16:41   #22
jagerbull
Raczkowanie

Cytat:
To chyba takie myslenie na zasadzie:

Jest mi bardzo zle. Nie, nie zrobie nic, zeby mi bylo lepiej, poniewaz jest mi bardzo zle.

Odpadam, biala flaga.
Wątek był przeznaczony dla osób, które mają podobną sytuację i wiedzą czym są toksyczni rodzice. Za wszelkie oceny mnie dziekuje - o nie nie prosiłam

Stary 2015-11-21, 16:42   #23
jagerbull
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tymczasowa_ Pokaż wiadomość
tak jak pisały dziewczyny wyżej - znajdź jakąkolwiek pracę, w Twoim przypadku nie masz co wybrzydzać. jak już wyjdziesz nieco na prostą, to znajdziesz sobie coś lepszego.

a na psychoterapię chodzisz z powodu rodziców?
W głównej mierze tak.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-21, 16:42   #24
watchout
Raczkowanie

Cytat:
Wątek był przeznaczony dla osób, które mają podobną sytuację i wiedzą czym są toksyczni rodzice. Za wszelkie oceny mnie dziekuje - o nie nie prosiłam

Jak oni zaczynają Ci wyzywać, to też im wyzwij. Czemu dajesz sobą pomiatać?
watchout jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-21, 16:44   #25
jagerbull
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez watchout Pokaż wiadomość
Jak oni zaczynają Ci wyzywać, to też im wyzwij. Czemu dajesz sobą pomiatać?
Bo ojciec zaraz leci do mnie z rękoma. Jedyną opcją jest nie reagować na wyzwiska.

Stary 2015-11-21, 16:58   #26
201607040950
Konto usunięte

Cytat:

Nie oceniłam Cię - Bóg mi świadkiem jak wielki to był wysiłek.
Z tego co napisałaś nie wynika żebyś Ty sama wiedziała czym są toksyczni rodzice. Albo pominęłaś mnóstwo kwestii, albo... ehm.

Jesteś dorosła? Uciekaj stamtąd.
Znajdź jakąkolwiek pracę, choćby za grosze i wynieś się stamtąd byleby odetchnąć. Nieważne, że nie będziesz robić tego co lubisz - brak poniżeń jest chyba istotniejszy. Bez nich za parę miesięcy odetchniesz ponownie, poszukasz i znajdziesz lepszą pracę - co za tym idzie przeniesiesz się mieszkać w lepsze miejsce.

Ile byś o tym nie gadała to innego wyjścia i tak nie ma.

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
Bo ojciec zaraz leci do mnie z rękoma. Jedyną opcją jest nie reagować na wyzwiska.

Ach tak? Więc leje Cię jak się nie pozwalasz wyzywać, więc jedynym wyjściem jest nie reagować i milczeć?
Im dłużej tam siedzisz tym gorzej dla Ciebie.
Stary 2015-11-21, 17:13   #27
Rena
Zakorzenienie

Cytat:

dokladnie. Bez przesady zakupy czy zmywanie garnkow nie przeszkodzilo jeszcze nikomu w karierze.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-21, 17:38   #28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Ach tak? Więc leje Cię jak się nie pozwalasz wyzywać, więc jedynym wyjściem jest nie reagować i milczeć?
Im dłużej tam siedzisz tym gorzej dla Ciebie.
Nie jest takie proste. Dorosłe dzieci z domów toksycznych mają cholernie niskie poczucie własnej wartości. Nie wierzą że znajda jakąkolwiek pracę, a jak znajdą pracę, to na pewno nie uda im się znaleźć mieszkania itd. To jest zamknięte koło, które może zrozumieć jedynie osoba, która przez to przeszła. Dlatego konieczna jest terapia, na którą jagerbull chodzi.
Nie można wymagać normalnego i zdroworozsądkowego działania od ludzi zaburzonych, a pochodzenie z rodziny tak bardzo dysfunkcyjnej jest dużym zaburzeniem.

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
dokladnie. Bez przesady zakupy czy zmywanie garnkow nie przeszkodzilo jeszcze nikomu w karierze.
Tu nie chodzi o zmywanie, tylko o atmosferę terroru, poniżanie, wyzwiska, bicie, przypominanie na każdym kroku, że jesteś darmozjadem i udowadnianie ci, że nic ci się w życiu nie uda.
To jest bardzo trudne, kiedy oprawcami są właśni rodzice.
Stary 2015-11-21, 17:59   #29
Rena
Zakorzenienie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;53544444]
Tu nie chodzi o zmywanie, tylko o atmosferę terroru, poniżanie, wyzwiska, bicie, przypominanie na każdym kroku, że jesteś darmozjadem i udowadnianie ci, że nic ci się w życiu nie uda.
To jest bardzo trudne, kiedy oprawcami są właśni rodzice.[/QUOTE]
sorry dopiero teraz doczytalam.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-21, 18:12   #30
201607040950
Konto usunięte

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;53544444]Nie jest takie proste. Dorosłe dzieci z domów toksycznych mają cholernie niskie poczucie własnej wartości. Nie wierzą że znajda jakąkolwiek pracę, a jak znajdą pracę, to na pewno nie uda im się znaleźć mieszkania itd. To jest zamknięte koło, które może zrozumieć jedynie osoba, która przez to przeszła. Dlatego konieczna jest terapia, na którą jagerbull chodzi.
Nie można wymagać normalnego i zdroworozsądkowego działania od ludzi zaburzonych, a pochodzenie z rodziny tak bardzo dysfunkcyjnej jest dużym zaburzeniem.[/QUOTE]
Co z tego, że nie jest proste? To jedyne wyjście.
Przecież póki będzie w domu to terapia jej nie pomoże. Nawet gdyby to było dwie godziny terapii dziennie, to kolejnych kilka-kilkanaście spędzonych jak pod kroplówką z trucizną skutecznie zniweluje wszystko inne.

Cytat:
Wiem to, ale jak mam tą pracę znaleźć. Mogę znaleźć owszem jakąkolwiek, żeby się tylko wyprowadzić. Ale wtedy będę siłą rzeczy robić coś czego nie lubię i szybko wrócę do punktu wyjścia.
Dlaczego znalezienie jakiejkolwiek pracy i robienie czegokolwiek ma ją zaprowadzić do punktu wyjścia?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości