![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Toksyczni rodzice
Witam. Czy kogoś z Was dotyka problem toksyczności rodziców? Jak sobie z nią radzicie?
Znalazłam się w sytuacji, gdzie rozstałam się z facetem, jestem bez pracy i póki co muszę z nimi mieszkać. Chcę szukać pracy, chcę się wyprowadzić ale dziwnym trafem wikłam się w tych dramatach. W domu wiecznie dominuje krzyk i wyzwiska. W takim klimacie ciężko jest pewnym siebie iść na rozmowę o pracę. Ciężko nieraz też usiąść i szukać pracy, bo zwyczajnie zwyzywają od leni, bo nie pomagam w obowiązkach domowych. Z kolei gdy robię co chcą nie szukam tej pracy bo zwyczajnie nie mam czasu a później siły. Faceta zostawiłam bo mnie nie wspierał, kazał radzić sobie samej. Znaleźć pracę. Wiem to, ale jak mam tą pracę znaleźć. Mogę znaleźć owszem jakąkolwiek, żeby się tylko wyprowadzić. Ale wtedy będę siłą rzeczy robić coś czego nie lubię i szybko wrócę do punktu wyjścia. Chodzę na psychoterapię, ale ona niewiele już daje przez sytuacje w domu, bo mam wrażenie, że walczę z wiatrakami... Nie mam już pomysłu... Mam pytanie do osób, które miały toksycznych rodziców i udało im się uwolnić z domu. Jak zacząć kiedy nie ma się już chęci do życia?... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Toksyczni rodzice
Poszukaj innego lokum, nie koniecznie za pieniądze. Czym prędzej stamtąd uciekaj żeby wspomnienia nie powróciły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Tylko wyprowadzka. Z toksycznymi rodzicami nie da się żyć i będą wysysać z Ciebie całą energię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dokładnie. Ja mam podobna sytuację w domu. Wyprowadzka czym prędzej. Z toksycznymi rodzicami nic nie zrobisz, oni się nie zmienią. Całe szczęście, że znalazłam już pracę i teraz mam za co się wyprowadzić.
Wyprowadzka + praca. Najpierw możesz zacząć od czegoś czego nie lubisz robić, byleby zarabiać, a potem zmienić na coś lepszego. Wysłane z Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak już się wyprowadzisz, to nie dawaj się wciągać z powrotem w ich rozgrywki. Najpierw znajdź pracę, która pozwoli Ci na szybką wyprowadzkę, a potem na spokojnie szukaj czegoś innego, co da Ci satysfakcję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja mam toksycznych rodziców. Niestety tylko urwanie kontaktu przyniosło skutek, chociaż była to decyzja bardzo trudna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
plum plum
|
Generalnie ustal sobie rutynę dnia. Powiedz rodzicom, że możesz im pomóc np między 8 a 10 rano, potem wychodź z domu. Polecam odwiedzać najbliższą bibliotekę, tam masz ciszę, spokój i możesz szukać pracy do woli, bo będzie internet, wiele bibliotek ma też prenumeratę gazet, możesz tam oglądać oferty. Jak nie biblioteka to inne miejsce z darmowym wifi. Wracaj koło 14-16, pomagaj w domu, jeśli będą chcieli.
W jakim zawodzie szukasz pracy? Ile ofert dziennie wysyłasz? Jak długo szukasz pracy?
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jagerbull, jakakolwiek praca na początek będzie w porządku, najważniejsze, żeby się wyrwać z domu jak najszybciej, bo bez ciszy i spokoju i tak nie ruszysz z miejsca. Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2015-11-16 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
plum plum
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;53478009]Tak to można z normalnymi rodzicami współpracować, ale nie z toksycznymi, dlatego właśnie są toksyczni...
jagerbull, jakakolwiek praca na początek będzie w porządku, najważniejsze, żeby się wyrwać z domu jak najszybciej, bo bez ciszy i spokoju i tak nie ruszysz z miejsca.[/QUOTE] Unikanie toksycznych rodziców to podstawa, skoro w domu nie szansy na spokój i szukanie pracy, to powinna poszukać odpowiedniego miejsca. Wcześniej nie mieszkała z rodzicami, tylko z facetem i pracy też nie znalazła, bo on jej nie wspierał. Źle to brzmi. Więc szukanie pracy powinno być teraz priorytetem, a by takim się stało, to samo szukanie trzeba potraktować jak pracę.
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
tak jak pisały dziewczyny wyżej - znajdź jakąkolwiek pracę, w Twoim przypadku nie masz co wybrzydzać. jak już wyjdziesz nieco na prostą, to znajdziesz sobie coś lepszego.
a na psychoterapię chodzisz z powodu rodziców? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
A ja nie jestem pewna, czy problem aby na pewno lezy w rodzicach.
Nie masz czasu / sily szukac pracy, bo pomagasz w obowiazkach domowych, srsl? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Cześć!
Ja mam nieco inną sytuacje. Pracuje od 18 roku życia (teraz mam 22 lata), daje ojcu 1/3 wypłaty zresztą tak samo jak mój brat i u nas jest tak... co mój ojciec chce to ma wszystko zrobione, ale już się rzygać od tego chce... on wymyśla głupoty tylko po ty, abyśmy coś robili. Przeszkadza mu, że nic nie robimy, że sobie posiedzimy... i co chwila wchodzi i szuka jakiejś głupiej roboty... najlepsze jest to, że i tak mówi że jesteśmy obiboki, nygusy i tumany i że nic nie umiemy i że gdyby nie on, to byśmy zgineli... na każdym kroku zwraca uwagę. Codziennie wypija po kilka piw i szuka często powodów do awantur... awantur o byle co. On widzi tylko pieniądze. Nie dość, że i tak dużo daje na to życie (większość idzie na jego piwo i fajki) to jeszcze mało i ciągle, gada że podwyższy czynsz... ![]() Edytowane przez Loleeek1993 Czas edycji: 2015-11-16 o 21:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ludzie różne rzeczy mają na myśli mówiąc, że muszą pomóc w domu. Np. LO w maturalnej koledze przytrafił się braciszek i kolega po lekcjach opiekował się nim w pełnym wymiarze (ale dobrowolnie, bo lubił). Znam ludzi, którzy pomagali rodzicom w prowadzeniu małego gospodarstwa rolnego na własne potrzeby, agroturystyki, byli zaganiani do postania na kasie sklepu, za barem małej kawiarni, kelnerowania przy weselach etc. - wszystko to nieodpłatnie, w imię dobra rodzinnego biznesu. Kluczowe jest więc czym są dla Autorki te "obowiązki domowe". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tez toksycznych rodzico, mnie uratowała właśnie wyprowadzka
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
"Obowiązki domowe" np. Wyslugiwanie ojca. Ojciec leży i nie chce mu się wstać po pilota żeby zmienić kanał i woła mnie po to żeby mu go podać. Więc już wolę podać mu tego pilota, bo jak nie chcę przyjść otrzymuję stek wyzwisk. Nie mogę poszukać w spokoju pracy bo zawsze coś a to chodź podaj pilota, a to przynieś mu okulary, a to inna duperela. A jak robię coś dla siebie - chociazby chce poleżeć, bo uslugiwanie jemu mnie męczy to dostaję za to krzyk i wyzwiska, że jestem leniwa. To miałam na myśli. Fakt napisane w tonie dramatycznym, ale to wcale nie jest zabawne
![]() ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt nie lubi krzyku i wyzwisk, ale - o ile dobrze zrozumiałam: 1. Rozstałaś się z facetem, bo Cię nie wspierał i kazał Ci iść do roboty? 2. Więc wróciłaś do domu, żeby szukać roboty? 3. Uważasz, że w domu jest toksycznie, a ojciec zmusza Cię do pracy ponad siły przy podawaniu pilota? 4. Nie szukasz pracy w ogóle bo się przepracowujesz niosąc okulary? 5. Czujesz się psychicznie zgnębiona, bo ojciec reaguje nieentuzjastycznie na to, że leżysz i wypoczywasz po podaniu mu paru rzeczy (chociaż pewnie raczej "zamiast")? 6. Nie wyobrażasz sobie robić czegoś, co nie sprawia Ci przyjemności, więc do byle jakiej roboty nie pójdziesz? 7. Do byle jakiej też się nie wybierasz, bo jej nie szukasz? ![]() Wybacz, ale ten tok myślenia jest cokolwiek... imponujący. Niesamowitość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
To chyba takie myslenie na zasadzie:
Jest mi bardzo zle. Nie, nie zrobie nic, zeby mi bylo lepiej, poniewaz jest mi bardzo zle. Odpadam, biala flaga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Jak oni zaczynają Ci wyzywać, to też im wyzwij. Czemu dajesz sobą pomiatać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tego co napisałaś nie wynika żebyś Ty sama wiedziała czym są toksyczni rodzice. Albo pominęłaś mnóstwo kwestii, albo... ehm. Jesteś dorosła? Uciekaj stamtąd. Znajdź jakąkolwiek pracę, choćby za grosze i wynieś się stamtąd byleby odetchnąć. Nieważne, że nie będziesz robić tego co lubisz - brak poniżeń jest chyba istotniejszy. Bez nich za parę miesięcy odetchniesz ponownie, poszukasz i znajdziesz lepszą pracę - co za tym idzie przeniesiesz się mieszkać w lepsze miejsce. Ile byś o tym nie gadała to innego wyjścia i tak nie ma. ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
Im dłużej tam siedzisz tym gorzej dla Ciebie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie można wymagać normalnego i zdroworozsądkowego działania od ludzi zaburzonych, a pochodzenie z rodziny tak bardzo dysfunkcyjnej jest dużym zaburzeniem. Cytat:
To jest bardzo trudne, kiedy oprawcami są właśni rodzice. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;53544444]
Tu nie chodzi o zmywanie, tylko o atmosferę terroru, poniżanie, wyzwiska, bicie, przypominanie na każdym kroku, że jesteś darmozjadem i udowadnianie ci, że nic ci się w życiu nie uda. To jest bardzo trudne, kiedy oprawcami są właśni rodzice.[/QUOTE] sorry dopiero teraz doczytalam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;53544444]Nie jest takie proste. Dorosłe dzieci z domów toksycznych mają cholernie niskie poczucie własnej wartości. Nie wierzą że znajda jakąkolwiek pracę, a jak znajdą pracę, to na pewno nie uda im się znaleźć mieszkania itd. To jest zamknięte koło, które może zrozumieć jedynie osoba, która przez to przeszła. Dlatego konieczna jest terapia, na którą jagerbull chodzi.
Nie można wymagać normalnego i zdroworozsądkowego działania od ludzi zaburzonych, a pochodzenie z rodziny tak bardzo dysfunkcyjnej jest dużym zaburzeniem.[/QUOTE] Co z tego, że nie jest proste? To jedyne wyjście. Przecież póki będzie w domu to terapia jej nie pomoże. Nawet gdyby to było dwie godziny terapii dziennie, to kolejnych kilka-kilkanaście spędzonych jak pod kroplówką z trucizną skutecznie zniweluje wszystko inne. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:54.