Zawszony kot. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-15, 17:08   #1
SlodkichSnow
Przyczajenie

Zawszony kot.

Cześć wszystkim. Od sobotniego popołudnia zostałam mamuśką z przypadku po raz trzeci. Trzęsący się jak osika mikro kot plus poranne przymrozki podjęły decyzję za mnie i mojego TŻ-a. Od razu kotkę wykąpaliśmy szamponem a potem spsikaliśmy frontlinem. Z racji, że mieszkam w małym mieście wizytę u weta zdołałam umówić dopiero na poniedziałek. Wiek określony na około 6 tygodni i diagnoza-wszy. Małe białe punkty którymi kotka jest usiana to gnidy. Najgorsze, że w domu mam już dwa koty. Wetka wylała jej na kark preparat,który ma ją pozbawić pasożytów(pchły,wszy) i odrobaczyć, po miesiącu trzeba powtórzyć, ale kot ma być przez ten czas bezpieczny. Stwierdziła też,że jeżeli koty starsze nie miały bezpośredniego kontaktu z kotkiem(a tak było,tamte przyglądały jej się z daleka ona ciągle leżała) to nie było ryzyka zarażenia ich insektami młodej. Od razu po powrocie wszystko przeprałam, wytrzepałam,ale kot jak miał te białe punkty tak ma. W dodatku ciągle mam ważenie,że coś po mnie łazi,szczególnie w nocy A i starsze koty trochę się zaczęły czochrać. Na szczęście nie stwierdziła u niej świerzbu,aczkolwiek mała ma trochę strupków.Kicia ma szczepienie w listopadzie i koleją dawkę leku. Miał ktoś podobne doświadczenia z wszami? Ogólnie mała jest cudna, nie odstępuje nas na krok,jest skora do zabawy i ma duży apetyt,z kuwetą zero problemu Załączam zdjęcia,może ktoś coś doradzi na jej oczy(przemywam wacikiem nasączonym przegotowaną wodą).
Pozdrawiam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0486.jpg (102,4 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0478.jpg (148,9 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0480.jpg (114,0 KB, 46 załadowań)
SlodkichSnow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 21:22   #2
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Zawszony kot.

kot raczej ma wszoły, nie wszy jeśli ma gnidy, to trzeba je po prostu wyczesywać, można też kotkę wykąpać w szamponie dla zwierząt. Do stosowania w domu są preparaty zwalczające pasożyty, np. FLEE. Co do oczek, to poradź się swojego weterynarza, powinien zapisać jej jakieś krople, jeśli jest taka potrzeba

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 21:32   #3
gazowanka
Przyczajenie

To jest koci katar, bardzo niebezpieczna choroba dla kota, natychmiast do weta, da zastrzyki i tylko wtedy choroba minie!

Przemywać tylko czarną herbatą, nie rumiankiem (uczula).

Nie wiem co to za weterynarz co odrobacza płynem na skóre - na to są tylko tabletki...

Edytowane przez gazowanka
Czas edycji: 2015-10-15 o 21:34
gazowanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-16, 04:18   #4
SlodkichSnow
Przyczajenie

Kurde dziewczyny, ale ona kompletnie nic nie powiedziała na temat kociego kataru ;/ Ani na temat oczu, dała te krople( z tego co wyczytałam w książeczce to Broadline lub Broacline) i umówiła na szczepienie. Przecież chyba nie pominęłaby tak ważnej kwestii? Ten pomarańczowy dziubek to ma od jedzonka
Stary 2015-10-16, 08:52   #5
helenkabe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SlodkichSnow Pokaż wiadomość
Kurde dziewczyny, ale ona kompletnie nic nie powiedziała na temat kociego kataru ;/ Ani na temat oczu, dała te krople( z tego co wyczytałam w książeczce to Broadline lub Broacline) i umówiła na szczepienie. Przecież chyba nie pominęłaby tak ważnej kwestii? Ten pomarańczowy dziubek to ma od jedzonka

PO PIERWSZE TO MASZ WIELKIE SERDUCHO podziwiam osoby ktore pomagają zwierzakom, tym najbiedniejszym, obok ktorych inni przeszliby obojętnie, tym bardzioej że zwierzaki mają poważne schorzenia. Super, że się nią zajęłaś!!!!
co do weta moze pojdziesz do innego weta skonfrontować jego podejscie. bo rzeczywiscie kocurek wygląda, jakby miał koci katar, ale ja sie na tym nie znam za bardzo i diagnozy na podstawie zdjęcia nie wystawie.

trzymam kciuki za kotka!! :3 daj znać, jak sie sytuacja rozwija
helenkabe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-16, 12:10   #6
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gazowanka Pokaż wiadomość
To jest koci katar, bardzo niebezpieczna choroba dla kota, natychmiast do weta, da zastrzyki i tylko wtedy choroba minie!

Nie wiem co to za weterynarz co odrobacza płynem na skóre - na to są tylko tabletki...

Koci katar to dużo więcej niż zaropiałe oczka: http://www.vetopedia.pl/article24-1-Koci_katar.html
Stary 2015-10-16, 13:26   #7
SlodkichSnow
Przyczajenie

Ja to wszystkie te zabiedzone koty bym przygarnęła Kot nie ma zaropiałych oczek wcale.ma tylko te strupki,a odkąd jej je przemywam to i tak są w lepszym stanie niż wtedy gdy ją wzięłam. W moim mieście jest dwóch weterynarzy więc może faktycznie ją zapisze do tego drugiego.

Kusum trochę mnie uspokoiłaś tym linkiem-z noska i oczu nie cieknie jej żaden płyn. Kichnęła ze dwa-trzy razy odkąd jest,przynajmniej przy mnie,apetyt duży,a ze spaniem to tak średnio,pozaczepia wszystko i wszystkich dookoła,a gdy w końcu nas powykańcza to zajrzyj do miski i w ostateczności się umości do spania

Gdy tylko dostanę się do drugiej weterynarz to dam znać.
Dzięki Dziewczyny

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-16, 14:42   #8
Kusum
Zakorzenienie

Ja widzę na zdjęciach dużą poprawę Między pierwszym, a trzecim - inny kot
Stary 2015-10-16, 18:01   #9
esfira
Zakorzenienie

Cytat:

nie tylko tabletki, są preparaty odrobaczające, które podaje się na skórę- np. wspomniany Broadline, Advocate, Profender. Zazwyczaj preparaty na pchły i kleszcze są w formie spot- onu na skórę, ale są też preparaty na kleszcze w formie tabletek

Stary 2015-10-16, 18:36   #10
gazowanka
Przyczajenie

Jeden z moich kotów miał identyczne objawy, tez nie wyglądało to na koci katar, tylko te ciągle zaropiałe oczka. Po mysciu oczu radykalna poprawa, ale na krótko. Ropienie nie ustępowało, dopiero seria zastrzyków załatwiła sprawę od ręki.
Stary 2015-10-16, 19:04   #11
esfira
Zakorzenienie

Lepiej nie przemywać oczu ani rumiankiem, ani herbatą, po prostu solą fizjologiczną z apteki

Stary 2015-10-18, 22:25   #12
gazowanka
Przyczajenie

Herbatą czarną można przemywac w pełni bezpiecznie, a już typowo na koci katar stosuje się wspomagająco herbatkę ziołową świetlik, do kupienia np w aptece.
Stary 2015-10-19, 10:07   #13
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Herbatą czarną można przemywac w pełni bezpiecznie, a już typowo na koci katar stosuje się wspomagająco herbatkę ziołową świetlik, do kupienia np w aptece.
tylko po co? Jeśli jest stan zapalny spojówek, to leczy się go antybiotykami i lekami przeciwzapalnymi, a herbatę lepiej wypić, zwłaszcza, że herbata i rumianek zawiera garbniki i działa ściągająco. Świetlik można stosować, ale tylko wspomagająco, nie zastąpi to właściwego leczenia.

Stary 2015-10-20, 14:38   #14
gazowanka
Przyczajenie

Czy ja napisałam coś innego?
Stary 2015-10-25, 06:40   #15
loveforpets
Przyczajenie

Odstraszająco na pasożyty działa eteryczny olejek herbaciany. Można go też wykąpać w kosmetykach z jego dodatkiem ale uważałabym na komercyjne bo zawierają mnóstwo chemii, która może powodować kolejne problemy.
Przemywanie nparem z rumianku lub herbaty jak najbardziej można stosowac na oczy.
Stary 2015-10-31, 05:39   #16
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Mój najnowszy kot (zwany Toksoplazmozą), którego kuzyn przytargał z parku jako kociaka (ktoś go ewidentnie wywalił i wsadził na drzewo, lub mały sam tam wlazł ze strachu i nie umiał zejść) aż się samoczynnie ruszał na futrze od pasożytów. Wtedy kupiliśmy w zoo karina taki preparat do zakroplenia na karku (przy okazji sprawdzę ale to chyba był Bephara). Pamiętam, że drogi był jak diabli i trzeba zawsze kupić po jednym dla każdego kota w domu i też je zakroplić prewencyjnie. Kwarantanna w jednym domu nic nie da, niestety i całe kocie towarzystwo trzeba wtedy zakraplać.

W ciągu 48 godzin wszystkie pasożyty mu powyłaziły na wierzch futra i wyzdychały. Jeśli kot ma gnidy to trzeba za jakiś czas kurację powtórzyć. U mnie skończyło się na jednorazowym zakraplaniu karków wzystkich zwierzaków (psa też).

Aaaa, Autorko: niech Ci będzie w życiu dobrze za to uratowane kocie życie. Bo kto kotu pomaga w potrzebie, ten na pewno będzie w niebie, jak mawiała moja babcia. Jak dobrze, że są jeszcze ludzie, którzy pochylą się nad taką kocią bidą i dadzą jej dom. Serducho!

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2015-10-31 o 05:44
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości