Nos - Pytanie do Pana Doktora - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-15, 11:45   #1
Nelllcia
Raczkowanie

Nos - Pytanie do Pana Doktora

Witam serdecznie!
Czy istnieje możliwość poszerzenia skrydełek w nosie tak aby nos się wydawał troszke szerszy i/lub spiłowania okostniny powstałej po calkowitej korekcji nosa ?
Około pięć lat temu miałam operowany nosek w cześci zarówno kostnej jak i chrzęstnej. Ogólnie jestem zadowolona z efektu operacji, jednak mam maleńką gulke z okostniny która jest widoczna przy np ziewaniu i której chętnie bym się pozbyła, poza tym chciałabym odrobine upiększyć kształt mojego nosa, ewentualnie lekko go podnieść i wymodelować czubek, aby nie był taki "wysoki". No i te skrydełka...

Przy okazji, zapytam jeszcze Pana Doktora o koszt takich raczej drobnych zmian, czy cena będzie taka jak przy operacji chręstnej czy dodatkowo będzie kosztowało spiłowanie okostniny?? Pytam, bo jestem na etapie zbierania pieniążków do tejże poprawki i chciałabym wiedzieć na czym stoję, czy wrto czy lepiej dać sobie spokój

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz!
Nelllcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 22:37   #2
pskupin
Zadomowienie

Dot.: Nos - Pytanie do Pana Doktora

Te pozornie "drobne" korekty wymagają stosunkowo rozległego zabiegu. Nie jest pewne, czy przerośnięta okostna po bokach nosa to tylko nadmiar kości czy też zbyt szeroko zrośnięte po zabiegu ściany boczne nosa. W takim przypadku konieczna jest całkowita korekcja nosa.
Szczegóły pozostałych zmian możemy omówic dopiero podczas konsultacji.
Orientacyjny koszt, w zależniości od zakresu zabiegu, wybosi 3500-4500 złotych.
pskupin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 23:43   #3
Nelllcia
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz. Doskonale sobie zdaję sprawę z tego że bardzo trudno jest ocenić stan nosa którego się nie widziało, chociażby na zdjęciu i wycenić koszt operacji takiego nosa. Jednak na konsultację do Pana będę dopiero mogła się wybrać wczesną wiosną. Mieszkam w Łodzi, ale zdecydowałam sie na Pana doktora ponieważ naczytałam sie wiele dobrych rzeczy o Panu.

Przeraził mnie jednak fakt że w moim przypadku mogłaby być niezbędna kolejna całkowita korrekta noska. Myslę że mój nos nie wymaga aż takich rozległych zmian, jeżeli chodzi o przerośnietą okostną to występuje ona nie po bokach, ale na samym środku kości (w postaci takiej bardzo malutkiej kulki). Jeśli usunięcie tego miałoby oznaczać narkozę i ponowne chodzenie w gipsie to będę zmuszona poważnie przemysleć decyzję co do poprawki mojego nosa.

Co do skrzydełek nosa to byłam ciekawa czy wogóle istnieje taka możliwość ich poszerzenia, ponieważ wiadomo mi tylko o wersji odwrotnej, czyli o ich podszyciu i zwężaniu. Skoro nie udzielił mi Pan Doktor konkretnej odpowiedzi na to pytanie przyjmuję że taka opcja nie jest możliwa

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedz i przepraszam za dociekliwość (ale taka już jestem, że zanim się czegoś podejmę wolę rozwazyć wszystkie za i przeciw)

pozdrawiam
D.
Nelllcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 23:26   #4
pskupin
Zadomowienie

Jezeli przerośnięta kostnina znajduje się na tak ograniczonym obszarze to najprawdopodobniej wystarczy wykonać zabieg w znieczuleniu miejscowym, a całkowita korekcja nie bedzie potrzebna.
Zwiększenie rozstawienia skrzydełek nosa jest możliwe. Podczas konsultacji przedstawie Pani rodzaje zabiegów i zdecydujemy o ew. korekcji.
Stary 2005-11-22, 12:41   #5
Nelllcia
Raczkowanie

Witam! Po pierwsze dziekuje bardzo za odpowiedz, pozostale pytania zadam Panu na konsultacji

Mam jednak jeszcze pare pytanek i watpliwosci ktore chcialabym wyjasnic przed konsultacja, które także dotycza ewentualnej korekcji mojego nosa:

1.) Czy (zakładając tu że operacja będzie wykonana w znieczuleniu miejscowym) powinnam zaszczepic sie przeciwko WZW i na jaki czas przed ew korektą?
Czy istnieje ryzyko zarażenia się jakas choroba podczas zabiegu?

2.) Kilka lat temu (jeszcze przed pierwsza operacja noska) stwierdzono u mnie całkiem sporego (tak powiedzial lekarz) polipa w nosie, uznal jednak że "nie ma narazie potrzeby go usuwac", jednak od wielu lat mam problemy z zatkanym nosem, nie jest to na pewno allergia poniewaz bralam rozne kropelki a poza tym wystepuje to u mnie praktycznie biorac 24 h na dobe przez caly rok. Cociaz bywa to czasami uciazliwe nauczylam sie jakos z tym zyc, ale chcialam sie poradzic czy nie byloby wszkazane przed korekta noska jednak wyciac tego polipa (jesli to on, a nie np krzywa przegroda jest powodem zatkanego nosa), czy lepiej poczekac i zrobic to jakis czas po korekcie?

3.) Gdzie moznaby wykonac taki zabieg wyciecia polipa (prywatnie), szukalam na internecie, ale nieestety niczego nie znalazlam na ten temat

Wiem że to duzo pytan, ale bardzo mi zalezy na tym zeby Pan Doktor w miare mozliwosci odpowiedzial na nie. Z góry dziekuję.

Pozdrowienia
D.
Stary 2005-11-27, 23:23   #6
Nelllcia
Raczkowanie

upupup....może wtedy Pan Doktor zauważy moje pytania....

pozdrawiam
Stary 2005-11-29, 01:12   #7
pskupin
Zadomowienie

1. Od 3 lat szczepienie p/WZW B nie jest obowiązkowe. Ja zalecam, ale nie zmuszam. Szczepienie: I, potem II po 1 miesiącu, zabieg po 2 tygodniach od II szczepienia.
Podczas zabiegu można ulec zakażeniu np. wirusem WZW B lub C.
2. Zalecam konsultacje laryngologiczną. Jeżeli jest to polip lub inna zmiana to można go wczesniej usunąć. Natomiast jeżeli jest to skrzywienie przegrody to koryguje się ją podczas korekcji nosa.
3. W prywatnym gabinecie laryngologicznym.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości