|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Daty ważności półproduktów i ekstraktów
Dziewczyny, nurtuje mnie sprawa dat ważności półproduktów, ekstraktów i innych cudów z biochemicznych sklepów. Które z nich można stosować po terminie przydatności, a które koniecznie należy wyrzucić? Przez jaki czas po przekroczeniu daty ważności zachowują swoje właściwości?
Przy ostatnim zamówieniu z mazideł dostałam produkty z bardzo krótkimi datami ważności (2-3 miesiące), jeszcze nie zdążyłam się zastanowić do czego ich użyć, a już są po terminie ![]() Edytowane przez zapaałka Czas edycji: 2014-12-05 o 23:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Daty ważności półproduktów i ekstraktów
ja bym potraktowała jak jedzenie czyli jeśli jest krótko po terminie ale nie zmienił się zapach, konsystencja i nie uczula (trzeba sprawdzać) to użyłabym
może to trochę kontrowersyjne ale takie mam podejście wszystko na wyczucie i z ogromną ostrożnością |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pantenol, gliceryna i kwas mlekowy - to składniki samokonserwujące więc też nie ma strachu. Keratyna to białka, które są podatne na zakażenia - byłabym ostrożna. A co to jest SLP? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
EDTA bym się nie martwiła , ale lecytyna jest podatna na utlenianie, więc raczej nie przechowywałabym jej zbyt długo po terminie. SLP - nie znam tego emulgatora, najlepiej zapytaj sprzedawcę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, nie wiem czy dobrze trafiłam, ale już nie wiem gdzie szukać!! posidam kilka kosmetyków marki AHAVA jednak nei mam pojęcia gdzie mogę odczytać zakodowaną datę ważności... Błagam pomóżcie..nie chcę ich wyrzucać do kosza za jakiś czas...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Swoją drogą to tragedia z tymi terminami ważności, ja ostatnio dostałam z magicznego ogrodu produkty z datą ważności miesiąc do 1,5 miesiąca. Zdenerwowało mnie to. Takie produkty powinny być na wyprzedaży z obniżoną ceną. Bez przesady. Warto pytać przed zakupem o daty ważności. Kiedyś jeden produkt w trakcie kupna miał 4 dni ważności, gdybym go kupiła dostałabym już produkt przeterminowany. Tak nie powinno być. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ecospa przysłało mi ekstrakt jabłkowy który zamówiłam 3x10 ml z terminem przydatności jeszcze przez 3 tygodnie od zakupu. Kiedy napisałam do nich, że to trochę nie w porządku to bez problemu oddali mi pieniądze.
Ładnie się zachowali ale lekki niesmak pozostał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.