Rak - jak go uniknąć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-08, 14:06   #1
Rolnik_sam_w_dolinie
BAN stały

Rak - jak go uniknąć?

Znany i lubiany ks. Kaczkowski usłyszał wyrok 3 lata temu: glejak.
Miał żyć pół roku, ale żyje do dzisiaj; pisze: "Jak dożyję wiosny 2016 będę przeszczęśliwy".

Stąd rodzi się moje pytanie: jak uniknąć raka? Czy to w ogóle możliwe? Czy glejaka też da się uniknąć poprzez dietę, sport?
Słyszałem, że weganizm w tym pomaga. Słyszałem też, że weganizm zwiększa ryzyko raka - oczywiście wszystkie te opinie pochodzą od ludzi, którzy wiedzą tyle co ja.

Co wiecie na ten temat? Myślicie o tym, żeby zminimalizować u siebie to ryzyko? Czy jednak wyznajecie filozofię, że na coś trzeba umrzeć?
Rolnik_sam_w_dolinie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 14:12   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Rak - jak go uniknąć?

Cytat:
Napisane przez Rolnik_sam_w_dolinie Pokaż wiadomość
Miał żyć pół roku, ale żyje do dzisiaj; pisze: "Jak dożyję wiosny 2016 będę przeszczęśliwy".

Stąd rodzi się moje pytanie: jak uniknąć raka? Czy to w ogóle możliwe? Czy glejaka też da się uniknąć poprzez dietę, sport?
Słyszałem, że weganizm w tym pomaga. Słyszałem też, że weganizm zwiększa ryzyko raka - oczywiście wszystkie te opinie pochodzą od ludzi, którzy wiedzą tyle co ja.

Co wiecie na ten temat? Myślicie o tym, żeby zminimalizować u siebie to ryzyko? Czy jednak wyznajecie filozofię, że na coś trzeba umrzeć?
nie wiadomo dlaczego niektore osoby choruja a inne nie.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 14:33   #3
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Chodzi o glejaka czy o raka w ogóle?

W przypadku wadliwego genu BRCA1 zaleca się długie karmienie piersią i unikanie antykoncepcji hormonalnej. Nie palenie papierosów zmniejsza ryzyko raka płuc, dla większej pewności lepiej w ogóle unikać dymu. Można nie pić alkoholu zapobiegawczo (rak wątroby).
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 14:39   #4
tyene
Zakorzenienie

Niestety nic nie można zrobić oprócz standardowych działań - czyli trzymanie prawidłowej wagi, odpowiednia aktywność oraz zróżnicowana dieta bogata w warzywa i owoce, unikanie używek.

W przypadku posiadania specyficznych genów (jak BRCA1 i 2 np) kobiety mogą przeprowadzić prewencyjną mastektomię albo usunięcie jajników z przydatkami (jak Angelina Jolie) - niestety, w Polsce takie działania są nielegalne, chociaż to jedyna realna prewencja nowotworu.

W przypadku raka szyjki macicy - szczepionka HPV. Niedługo na rynek polski wejdzie 9-walentna (teraz mamy 4-walentną). Także szczepimy dzieci w odpowiednim wieku (chłopców i dziewczynki).

Najważniejsze jednak co można zrobić dla zdrowia to dbanie o kontrole zdrowia - czyli naprawdę badamy najważniejsze parametry co roku, krew, mocz. Zbieramy informacje od rodziny na temat chorób w rodzinie - jak ma się rodzinną historię np. konkretnego raka, to wtedy wiadomo, że trzeba patrzeć jeszcze uważniej i pilniej. Nie bagatelizujemy objawów zdrowotnych negatywnych, tylko idziemy do lekarza. Etc, etc.

Ale zdrowia i choroba to w dużej mierze loteria. Nie da się zagłodzić raka dietą bezcukrową, nie da się wyleczyć sokami czy proszkiem do pieczenia. To nie jest niczyja wina, że choruje na glejaka. To jest po prostu pech.
Stary 2015-05-08, 14:42   #5
Sybil_
Zakorzenienie

większość nowotworów w tym również glejaki powstają na skutek mutacji somatycznych, podczas naszego życia, mutacje te gromadzą się i kiedy naprawa naszego DNA jest już nieskuteczna zaczyna rozwijać się nowotwór.

Powstawaniu mutacji sprzyjają różne czynniki, tj. promieniowanie jonizujące, promieniowanie UV, toksyny w powietrzu i pożywieniu, a więc teoretycznie przez odpowiedni tryb życia mamy tam jakiś wpływ na nasze zdrowie.
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 14:45   #6
_Mia
Zakorzenienie

Moim zdaniem ryzyko można minimalizować i staram się to robić, ale wyeliminować- nie. Czasem mutacje powstają spontanicznie albo są dziedziczone i mogą chorować osoby teoretycznie nie narażone na karcynogenne czynniki, dobrze się prowadzące, dzieci. Warto jednak się starać, bo przykładowo nowotwory odtytoniowe można bardzo silnie ograniczyć w bardzo prosty sposób

Edytowane przez _Mia
Czas edycji: 2015-05-08 o 14:46
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 14:46   #7
201605300922
Konto usunięte

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51328394]Chodzi o glejaka czy o raka w ogóle?

W przypadku wadliwego genu BRCA1 zaleca się długie karmienie piersią i unikanie antykoncepcji hormonalnej. Nie palenie papierosów zmniejsza ryzyko raka płuc, dla większej pewności lepiej w ogóle unikać dymu. Można nie pić alkoholu zapobiegawczo (rak wątroby).[/QUOTE]
Znam osoby, które zachorowały na raka płuc, choć ani jednego papierosa w życiu nie zapaliły, nie były też biernymi palaczami. Na zachorowanie nie mamy niestety 100% wpływu - możemy uprawiać sport, zdrowo się odżywiać, a i tak na nas padnie, możemy całe życie palić fajkę od fajki, zagryzając hambsem i nie zachorujemy... Jasne, statystyki pokazują istotną korelację np. między nadwagą a rakiem jelita grubego, oparzeniami słonecznymi a czerniakiem itd, także tych czynników też należy unikać. Możemy się badać np. robiąc badania pod kątem wirusów onkogennych (HBV, HCV), zgłaszając się na badania przesiewowe (cytologia, mammografia, kolonoskopia w pewnym wieku), tak, aby nawet jeśli zachorujemy, wykryć to w dobrym momencie, gdy leczenie jest możliwe. No i przede wszystkim - nie bagatelizować objawów typu chudnięcie (bez odchudzania/intensywnych ćwiczeń), krew w stolcu, nieprzechodząca chrypka, robić samobadanie piersi.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-08, 15:42   #8
tyene
Zakorzenienie

No właśnie, niemniej wszystkie te prewencyjne rzeczy (uważanie na oparzenia słoneczne, dobra dieta, waga) to ogólne zalecenia zdrowego życia, nie ściśle profilaktyka nowotworowa. Także warto po prostu robić to, co możemy, to, co jest zalecane przez każdego lekarza jako element zdrowego trybu życia - dobrze spać, dobrze jeść, ruszać się, unikać używek.
Stary 2015-05-08, 15:45   #9
StarFighter
BAN stały

jeść dużo ryżu dzikiego i pić herbaty
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 17:55   #10
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Znam osoby, które zachorowały na raka płuc, choć ani jednego papierosa w życiu nie zapaliły, nie były też biernymi palaczami. Na zachorowanie nie mamy niestety 100% wpływu - możemy uprawiać sport, zdrowo się odżywiać, a i tak na nas padnie, możemy całe życie palić fajkę od fajki, zagryzając hambsem i nie zachorujemy... Jasne, statystyki pokazują istotną korelację np. między nadwagą a rakiem jelita grubego, oparzeniami słonecznymi a czerniakiem itd, także tych czynników też należy unikać. .
Chodziło mi jedynie o to, że palenie zwiększa ryzyko. W mojej rodzinie dość częsty jest rak wątroby, mimo, że nikt z chorujących nie był alkoholikiem.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-09, 14:08   #11
201605090949
Konto usunięte

Do poznanych lub spekulacyjnych przyczyn powstawania nowotworów należą:
- wirusy onkogenne (powodujące mutacje)
- niektóre pasożyty np. przywry (drażniące tkanki)
- promieniowanie jonizujące (generujące wolne rodniki)
- palenie papierosów (generujące wolne rodniki i uszkadzające rzęski w nabłonku dróg oddechowych
- azbest (drażnienie płuc)
- niedobór błonnika w diecie (zaleganie toksycznych związków przemiany materii w p. pokarmowym)
- niedobór niektórych witamin, np. C, E.
- i inne

Cytat:
W przypadku posiadania specyficznych genów (jak BRCA1 i 2 np)
Każdy te geny posiada, chodzi tutaj o posiadanie mutacji tych genów .
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-09, 14:32   #12
magda_go
Raczkowanie

Podobno leczyc raka i jemu zapobiegac moze jedzenie pestek moreli i picie wody z alg.
magda_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-09, 15:25   #13
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
nie wiadomo dlaczego niektore osoby choruja a inne nie.
Czasami bardzo dobrze wiadomo.
Cytat:
Napisane przez Rolnik_sam_w_dolinie Pokaż wiadomość
Glejak to nie rak. Rak wywodzi się z tkanki nabłonkowej, a glejak nabłonkiem nie jest.
Nie każdy nowotwór jest rakiem.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 19:53   #14
Kaoru22
Zadomowienie

Poczytaj/pooglądaj filmy o diecie dr.Budwig, oleju lnianym, witaminie B17 Myślę że wciągnie Cię na wiele godzin.

A jak to jest z nowotworem? Kiedy miałam praktyki na oddziale laryngologicznym dowiedziałam się że wszyscy pacjenci z nowotworami byli palaczami - daje do myślenia
Kaoru22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 09:27   #15
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaoru22 Pokaż wiadomość

A jak to jest z nowotworem? Kiedy miałam praktyki na oddziale laryngologicznym dowiedziałam się że wszyscy pacjenci z nowotworami byli palaczami - daje do myślenia
no nie wiem, ja znam kilka osob z rakiem w tych okolicach i żadna nie pali. Są to młode osoby.
Ja uwazam, ze jak sie ma mieć raka to sie bedzie miało i tyle.
Ja się zdrowo odżywiałam, nie jestem obciążona i mnie dopadło. I to rak ponoc wieku starszego ludzi otyłych i tez najczęściej palaczy.
Nie pale, jestem szczupła i młoda
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 12:05   #16
Parabelka
Panaroja

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Znam osoby, które zachorowały na raka płuc, choć ani jednego papierosa w życiu nie zapaliły, nie były też biernymi palaczami.
są różne rodzaje raka płuc - zależne od palenia i nie mające z paleniem nic wspólnego (rak gruczołowy) . Natomiast czynnikami ułatwiającymi zachorowanie może być np przebyta gruźlica lub pylica płuc .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 15:07   #17
Kaoru22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
no nie wiem, ja znam kilka osob z rakiem w tych okolicach i żadna nie pali. Są to młode osoby.
Ja uwazam, ze jak sie ma mieć raka to sie bedzie miało i tyle.
Ja się zdrowo odżywiałam, nie jestem obciążona i mnie dopadło. I to rak ponoc wieku starszego ludzi otyłych i tez najczęściej palaczy.
Nie pale, jestem szczupła i młoda
Wyrażę się jaśniej - wszyscy w tamtym momencie czyli jakieś kilkanaście, może dwadzieścia osób które akurat były na oddziale Pewnie że są też osoby które mają nowotwory języka czy krtani a nie palą ale tych palących jest naprawdę znacznie więcej.

U mnie jest tak z cukrzycą - mam cukrzycę drugiego typu mimo zaledwie 22 lat na karku, jestem szczupła, zawsze jadłam regularnie, nigdy nie przepadałam za słodyczami. To że ja mam cukrzycę typu II nie oznacza nagle że nie jest to przypadłość charakterystyczna dla otyłych osób po 50 r.ż.
Kaoru22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 11:16   #18
bernikula
mOLDerator

Poza tymi czynnikami, o których piszecie ponoć długotrwały stres może prowadzić do choroby nowotworowej.

Swoją drogą bardzo często dyskutujemy o tym jak ustrzec się przed rakiem, a tak naprawdę najwięcej ludzi w Polsce umiera na choroby wieńcowe, bagatelizując swoją otyłość, miażdżycę, brak ruchu, niezdrowe odżywianie.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 15:56   #19
Adelajda84
Wtajemniczenie

Nie lubię się opalać,używam filtra 50 i mam czerniaka.Co ma być to i tak będzie,mamy minimalny wpływ(żeby nie powiedzieć żaden)na nasze zdrowie.Oczywiście mówię o nowotworach bo wiadomo np chorób wieńcowych można uniknąć odżywiając się zdrowo,uprawiając sport itp

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-14, 08:25   #20
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Adelajda84 Pokaż wiadomość
Nie lubię się opalać,używam filtra 50 i mam czerniaka.Co ma być to i tak będzie,mamy minimalny wpływ(żeby nie powiedzieć żaden)na nasze zdrowie.Oczywiście mówię o nowotworach bo wiadomo np chorób wieńcowych można uniknąć odżywiając się zdrowo,uprawiając sport itp
Jak Ci go wykryto? Są jakieś charakterystyczne objawy? Jeździłaś do ciepłych krajów?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-14, 13:08   #21
Parabelka
Panaroja

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Jak Ci go wykryto? Są jakieś charakterystyczne objawy? Jeździłaś do ciepłych krajów?
Cytat:
Napisane przez Adelajda84 Pokaż wiadomość
Poza oczywistym związkiem z nadmiarem UV , czerniak jest także uwarunkowany genetycznie , więc można go mieć nie opalając się albo w miejscu nigdy na światło słoneczne nie wystawianym .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-23, 08:44   #22
mdrozecka
Przyczajenie

Smile Dot.: Rak - jak go uniknąć?

A może po prostu tak :
https://www.youtube.com/watch?v=-oO_TtMoBYg
mdrozecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-06, 16:50   #23
kredki_kolorowe
kredki_kolorowe

Do końca uniknąć się go nie da, zwłaszcza jeśli jest to uwarunkowane genetycznie. Można zapobiegać sport,zdrowy tryb życia,oczyszczanie z toksyn,antyoksydacja,itd ale nie jest udowodnione do końca że to działa.

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości