Jak nauczyć się dobrze mówić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-27, 12:19   #1
peny222
Przyczajenie

Jak nauczyć się dobrze mówić?

Witam.

Przechodząc do sedna tematu - zauważyłem, że mam siłę przebicia, lecz nieatrakcyjnie opisuję pewne rzeczy, źle opowiadam historie (opowiadam szybko, cofam się nieraz jak przypomina mi się jakiś fakt, staram się jak najszybciej zakończyć). Po chwili słuchania historii bądź innych słów ode mnie osoby neutralne odwracają się, lecz tylko ci, którzy obdarzają szacunkiem słuchają - innymi słowy zrobiłem na nich wcześniej wrażenie. Interesuje mnie, jak to zmienić, gdyż jest to moja wielka pięta achillesowa.
peny222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:28   #2
Mileva_
Zakorzenienie

Dot.: Jak nauczyć się dobrze mówić?

Jak najwięcej czytać i rozmawiać z ludźmi. Staraj się, żeby to, co mówisz, było spójne.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:28   #3
dobbinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peny222 Pokaż wiadomość
Witam.

Przechodząc do sedna tematu - zauważyłem, że mam siłę przebicia, lecz nieatrakcyjnie opisuję pewne rzeczy, źle opowiadam historie (opowiadam szybko, cofam się nieraz jak przypomina mi się jakiś fakt, staram się jak najszybciej zakończyć). Po chwili słuchania historii bądź innych słów ode mnie osoby neutralne odwracają się, lecz tylko ci, którzy obdarzają szacunkiem słuchają - innymi słowy zrobiłem na nich wcześniej wrażenie. Interesuje mnie, jak to zmienić, gdyż jest to moja wielka pięta achillesowa.
Polskie Radio kursy i szkolenia organizuje, tylko pewnie są kosztowne.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:36   #4
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Jak najwięcej czytać i rozmawiać z ludźmi. Staraj się, żeby to, co mówisz, było spójne.
Dobra rada. Czytanie (najlepiej książek) = duży zasób słów, ćwiczenie wyobraźni. A przy okazji sporo wiedzy o świecie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:49   #5
Dotka90
Zakorzenienie

Dużo czytać.
Ja od dziecka czytałam MNÓSTWO książek i dzięki temu mam bardzo duży zasób słownictwa, w zasadzie 'bez wysiłku', bo słowa same wpadają do głowy podczas czytania
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 12:52   #6
peny222
Przyczajenie

A od jakich książek zacząć czytać?.Może jakieś słowniki polecicie do wzbogacenia słownictwa?.
Stary 2013-04-27, 12:54   #7
Dotka90
Zakorzenienie

Ja czytam wszystko jak leci, z tematyki, która mnie interesuje.
Tylko coś lepszego niż byle romansidło, bo czasem i w książkach używają fatalnego języka
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-27, 13:24   #8
Suzanne
Rozeznanie

Czytac, to za kilka lat przyniesie efekty.
Poza tym pisac. I czytac krytycznie to, co przeczytales albo dawac innym do oceny
Suzanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 14:05   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
A od jakich książek zacząć czytać?.Może jakieś słowniki polecicie do wzbogacenia słownictwa?.
Takich, które Cię zainteresują. Twoje życie jest w całości obliczone na efekt i pokazanie się innym? Nie masz swoich zainteresowań, pasji?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 14:32   #10
ja i moj kot
Raczkowanie

Jest tyle gatunków książek, że na pewno znajdziesz coś interesującego dla siebie.
Nie staraj się szybko zakończyć swojej wypowiedzi, mów wolniej. Mnie się takich osób dużo lepiej słucha.
ja i moj kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 14:57   #11
Mileva_
Zakorzenienie

Poza tymi, które dotyczą bezpośrednio twoich zainteresowań, najlepsze i uniwersalne wydają się być klasyki - Dostojewski, Zola, Tołstoj, te wszystkie cegły, które się przytaczało na dyskusjach z polskiego w liceum. Po dłuższym kontakcie z taką literaturą nie da się nie zmienić sposobu mówienia, opisywania, wysławiania się - moim zdaniem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-27, 16:08   #12
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

Cytat:
na zdolnosci kominukacyjne i umiejetnosci werbalne ma rowniez wplyw, to z kim przebywasz unikaj ludzi, ktorzy ewidentnie popelniaja bledy jezykowe i irytuje Cie ich wymowa, latwo przyswajamy co slyszymy, mimowolnie.

Poza tym publicystyka i mnostwo... felietonow, ktore slyna ze zwiezlosci i blyskotliwych anegdot. Powodzenia, choc do pewnych rzeczy trzeba miec po prostu talent, sztucznie wyuczone metody, zwroty i powiedzenia bolą pretensjonalnością...
Black_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 16:19   #13
Marudna Krolewna
Rozeznanie

czytać, czytać i jeszcze raz czytać! Literaturę!
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 16:22   #14
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
źle opowiadam historie (opowiadam szybko, cofam się nieraz jak przypomina mi się jakiś fakt, staram się jak najszybciej zakończyć)
ale Twoim problemem jest mały zasób słownictwa, czy to, że się na tyle denerwujesz, że opuszczasz coś w wypowiedzi itp?

i jakiemu celowi ma służyć poprawa Twoich wystąpień? jesteś np. szkoleniowcem, wykładowcą?

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 18:23   #15
peny222
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
ale Twoim problemem jest mały zasób słownictwa, czy to, że się na tyle denerwujesz, że opuszczasz coś w wypowiedzi itp?

i jakiemu celowi ma służyć poprawa Twoich wystąpień? jesteś np. szkoleniowcem, wykładowcą?
Ogółem słownictwo.Możecie polecić najlepsze na dzień dzisiejszy słowniki do wzbogacenia słownictwa?.
Stary 2013-04-27, 19:19   #16
Mileva_
Zakorzenienie

Ale po co ci słowniki?! Będziesz się ich uczyła na pamięć?
Stary 2013-04-27, 19:53   #17
Vivienne
... choć nie Westwood

Nie każdemu czytanie pomoże. Ja chłonę książki jak gąbka, i co z tego. Myślę szybciej niż mówię i słowa nie nadążają, więc efekt bywa różny. Staram się nad tym pracować, ale jak wpadnę słowotok i się zamotam...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-27, 21:32   #18
Go sia
Raczkowanie

też nie uważam żeby samo czytanie pomogło. Mam na koncie mnóstwo przeczytanych książek a często nie potrafie złożyć spójnego zdania. Moja rada to MÓWIĆ, nawet do siebie, odgrywać jakieś scenki, wyobrażać sobie sytuację i nie spieszyć się, choć to trudne, ja też mam tak że chce jak najszybciej powiedzieć, jakby mi ktoś miał nagle nie pozwolić dokończyć.
Go sia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 00:11   #19
Marudna Krolewna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Go sia Pokaż wiadomość
też nie uważam żeby samo czytanie pomogło. Mam na koncie mnóstwo przeczytanych książek a często nie potrafie złożyć spójnego zdania. Moja rada to MÓWIĆ, nawet do siebie, odgrywać jakieś scenki, wyobrażać sobie sytuację i nie spieszyć się, choć to trudne, ja też mam tak że chce jak najszybciej powiedzieć, jakby mi ktoś miał nagle nie pozwolić dokończyć.
pytanie za 100 punktów - o jakich książkach mówisz?
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-28, 01:49   #20
summerisgone
Zakorzenienie

Cytat:
nieatrakcyjnie opisuję pewne rzeczy, źle opowiadam historie (opowiadam szybko, cofam się nieraz jak przypomina mi się jakiś fakt, staram się jak najszybciej zakończyć)
Nie chciało się w szkole pisać wypracowań, co? ;P
Ćwiczenia. Np. Wymyśl sobie jakąś krótką historyjkę w głowie, zapisz na kartce w punktach a potem opowiedz punkt po punkcie na głos. Ale nie zapisuj dokładnie tego co chcesz powiedzieć tylko najważniejsze wydarzenia na przykład.
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 11:23   #21
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Nie każdemu czytanie pomoże. Ja chłonę książki jak gąbka, i co z tego. Myślę szybciej niż mówię i słowa nie nadążają, więc efekt bywa różny. Staram się nad tym pracować, ale jak wpadnę słowotok i się zamotam...
Mam tak samo. Mówię, mówię, mówię... cisza... po co ja to mówię? I albo mi się przypomni albo nie

Zasób słownictwa mam jednak duży.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-10, 20:18   #22
Disnejova
Wtajemniczenie

Witajcie chciałam odświeżyć temat mam problem z zasobem słów wypowiedzią , jakbym nie znała polskiego nie powiem mało od dziecka czytałam książek nienawidziłam dopiero jak dojrzałam zrozumiałam że wstydze sie buzie otworzyć , jestem osobą strasznie nerwową . Moje gimnazjum i liceum to zaoczne szkoły mała wiedza.
Jak moge to poprawić?Problem się pogłębia dlatego od dziecka nie potrafiłam pisac opowiadań itp wstydzę się tego chce nad sobą popracować . Co mogę w tym wypadku zrobić?
Zwalam wine na dysleksje ...
„Jeśli próbujesz być kimś innym, poniesiesz porażkę. Świat już ma taką osobę. Teraz potrzebuje ciebie. Ścieżka, którą wytyczasz, może nie mieć sensu dla nikogo na świecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wyłącznie twoja.
Disnejova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-10, 22:05   #23
jeff
Rozeznanie

to samo co wyzej: czytac porzadne rzeczy, ogladac porzadne rzeczy i sluchac w miare porzadnych rzeczy a co do pisania opowiadan, to nie ma sie czym przejmowac, nie kazdy ma talent do pisania.. znam mnostwo "humanistow", ktorzy pisza kiepsko
jeff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 05:19   #24
Anethka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Disnejova Pokaż wiadomość
Witajcie chciałam odświeżyć temat mam problem z zasobem słów wypowiedzią , jakbym nie znała polskiego nie powiem mało od dziecka czytałam książek nienawidziłam dopiero jak dojrzałam zrozumiałam że wstydze sie buzie otworzyć , jestem osobą strasznie nerwową . Moje gimnazjum i liceum to zaoczne szkoły mała wiedza.
Jak moge to poprawić?Problem się pogłębia dlatego od dziecka nie potrafiłam pisac opowiadań itp wstydzę się tego chce nad sobą popracować . Co mogę w tym wypadku zrobić?
Zwalam wine na dysleksje ...
Odpowiedź masz powyżej: czytać. Czytać. I dla odmiany: czytać.

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości