|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak nauczyć się dobrze mówić?
Witam.
Przechodząc do sedna tematu - zauważyłem, że mam siłę przebicia, lecz nieatrakcyjnie opisuję pewne rzeczy, źle opowiadam historie (opowiadam szybko, cofam się nieraz jak przypomina mi się jakiś fakt, staram się jak najszybciej zakończyć). Po chwili słuchania historii bądź innych słów ode mnie osoby neutralne odwracają się, lecz tylko ci, którzy obdarzają szacunkiem słuchają - innymi słowy zrobiłem na nich wcześniej wrażenie. Interesuje mnie, jak to zmienić, gdyż jest to moja wielka pięta achillesowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak nauczyć się dobrze mówić?
Jak najwięcej czytać i rozmawiać z ludźmi. Staraj się, żeby to, co mówisz, było spójne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dużo czytać.
Ja od dziecka czytałam MNÓSTWO książek i dzięki temu mam bardzo duży zasób słownictwa, w zasadzie 'bez wysiłku', bo słowa same wpadają do głowy podczas czytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
A od jakich książek zacząć czytać?.Może jakieś słowniki polecicie do wzbogacenia słownictwa?.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja czytam wszystko jak leci, z tematyki, która mnie interesuje.
Tylko coś lepszego niż byle romansidło, bo czasem i w książkach używają fatalnego języka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Czytac, to za kilka lat przyniesie efekty.
Poza tym pisac. I czytac krytycznie to, co przeczytales albo dawac innym do oceny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jest tyle gatunków książek, że na pewno znajdziesz coś interesującego dla siebie.
Nie staraj się szybko zakończyć swojej wypowiedzi, mów wolniej. Mnie się takich osób dużo lepiej słucha. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Poza tymi, które dotyczą bezpośrednio twoich zainteresowań, najlepsze i uniwersalne wydają się być klasyki - Dostojewski, Zola, Tołstoj, te wszystkie cegły, które się przytaczało na dyskusjach z polskiego w liceum. Po dłuższym kontakcie z taką literaturą nie da się nie zmienić sposobu mówienia, opisywania, wysławiania się - moim zdaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poza tym publicystyka i mnostwo... felietonow, ktore slyna ze zwiezlosci i blyskotliwych anegdot. Powodzenia, choc do pewnych rzeczy trzeba miec po prostu talent, sztucznie wyuczone metody, zwroty i powiedzenia bolą pretensjonalnością... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
czytać, czytać i jeszcze raz czytać! Literaturę!
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i jakiemu celowi ma służyć poprawa Twoich wystąpień? jesteś np. szkoleniowcem, wykładowcą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ogółem słownictwo.Możecie polecić najlepsze na dzień dzisiejszy słowniki do wzbogacenia słownictwa?.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ale po co ci słowniki?! Będziesz się ich uczyła na pamięć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
... choć nie Westwood
|
Nie każdemu czytanie pomoże. Ja chłonę książki jak gąbka, i co z tego. Myślę szybciej niż mówię
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
też nie uważam żeby samo czytanie pomogło. Mam na koncie mnóstwo przeczytanych książek a często nie potrafie złożyć spójnego zdania. Moja rada to MÓWIĆ, nawet do siebie, odgrywać jakieś scenki, wyobrażać sobie sytuację i nie spieszyć się, choć to trudne, ja też mam tak że chce jak najszybciej powiedzieć, jakby mi ktoś miał nagle nie pozwolić dokończyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ćwiczenia. Np. Wymyśl sobie jakąś krótką historyjkę w głowie, zapisz na kartce w punktach a potem opowiedz punkt po punkcie na głos. Ale nie zapisuj dokładnie tego co chcesz powiedzieć tylko najważniejsze wydarzenia na przykład. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zasób słownictwa mam jednak duży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie chciałam odświeżyć temat mam problem z zasobem słów wypowiedzią , jakbym nie znała polskiego nie powiem mało od dziecka czytałam książek nienawidziłam dopiero jak dojrzałam zrozumiałam że wstydze sie buzie otworzyć , jestem osobą strasznie nerwową . Moje gimnazjum i liceum to zaoczne szkoły mała wiedza.
Jak moge to poprawić?Problem się pogłębia dlatego od dziecka nie potrafiłam pisac opowiadań itp wstydzę się tego chce nad sobą popracować . Co mogę w tym wypadku zrobić? Zwalam wine na dysleksje ...
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy. „Jeśli próbujesz być kimś innym, poniesiesz porażkę. Świat już ma taką osobę. Teraz potrzebuje ciebie. Ścieżka, którą wytyczasz, może nie mieć sensu dla nikogo na świecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wyłącznie twoja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
to samo co wyzej: czytac porzadne rzeczy, ogladac porzadne rzeczy i sluchac w miare porzadnych rzeczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.