![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Związek na odległość
Cześć! Chciałabym się dowiedzieć, jaką macie opinię na ten temat. Początkowe etapy związku, on jest za granicą, ja jestem w Polsce. Przyjeżdża raz na miesiąc, na jakiś tydzień. Ten czas spędzamy razem, później on znowu wyjeżdża i tak jest cały czas. Widzicie szanse na przetrwanie czegoś takiego? Obydwoje chcemy, ale boję się, że za jakiś czas może się to zmienić, bo któreś nie wytrzyma tej odległości. Oczywiście przez ten czas gdy go nie ma, mamy kontakt telefoniczny lub przez internet, ale boję się , że to za mało, tym bardziej, że to są naprawdę początki związku. Myślicie, że może się to udać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zaczytana w wizażu
|
Dot.: Związek na odległość
Cytat:
W Twoim przypadku widzieć się przez 1 tydzień w miesiącu to dużo jak na dzielącą was odległość. To, czy wasza relacja przetrwa zależy od nastawienia faceta. Myślę, że nie ma co martwić się na zapas, tylko wykorzystywać spędzany czas na maxa, żeby zacieśniać relacje. A kiedy właściwie dystans was dzielący może się zmienić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moze!
![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A czy ten wyjazd był od początku, czy pojechał jak już byliście razem? Ile potrwa rozłąka?
Mój obecny TŻ wyjechal na 5 miesięcy po 3 miesiącach naszego spotykania się (daleko), już byliśmy parą i te 3 miesiące byly bardzo intensywne. Przez cały czas jego wyjazdu widziałam go 2 razy (po tydzień na 1 raz), a tak to tylko skype, fb i telefon. I wyszło nam na dobre, staliśmy się sobie jeszcze bardziej bliscy, tak więc myślę, że jeśli oboje chcecie ze sobą być i się staracie, to będzie super. Przeciwności losu zbliżają, jeśli nie jest ich zbyt wiele i zbyt długo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ze swojego doświadczenia powiem, że związki na odległość są możliwe, ale trzeba dawać z siebie 200%. czasami jest bardzo ciężko, ale jeśli się kochacie i zależy Wam na sobie, to się uda ![]() trzymam kciuki! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś miałam podobną sytuację, z tym, że facet nie mógł przyjeżdżać do Polski aż tak często ( miał normalny wymiar urlopu za granicą, poważną pracę z umową, kontrakt na 2-3 lata).
Oboje chcieliśmy w jakimś stopniu jednak podjęliśmy decyzję, że dopóki nie jesteśmy razem w jednym miejscu i porozumiewamy się jedynie przez internet i tel, to za mało alby stworzyć związek. Postawiliśmy na przyjaźń , która trwa już ładnych kilka lat, ja w tym czasie poznałam swojego TŻ , on dwa lata później także się z kimś związał. Ale nie mówię, że nie da się tworzyć takiego związku. Tylko osoby dla których ważna jest bliskość i obecność raczej na dłuższą metę nie nadają się na taki typ związku, według mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pewnie, że może Wam się udać. Mam znajomą, której chłopak jest za granicą i przyjeżdża mniej więcej raz w miesiącu na tydzień, czasami nawet rzadziej. Są razem w takim związku na odległość chyba już 5 rok. W wakacje się zaręczyli i w sierpniu planują ślub
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Mów mi Rosia :)
|
Można wszystko, o ile się chce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Pewnie, że związek na odległość ma szanse przetrwać.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem w związku na odległość, na początku mój Tż mieszkał w mojej miejscowości i po 4 miesiącach znajomości musiał wracać do siebie, stwierdziliśmy ze to nie ma szans i rozstaliśmy się w przyjaźni, po 2 tyg. ustaliliśmy że chcemy spróbować i wróciliśmy do siebie, jesteśmy już ze sobą 3,5 roku, ciągle na odległość.
Zarówno od Ciebie jak i od Twojego partnera wymaga to dużej dawki zaufania, ale jest to możliwe ![]()
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Sama jestem od czerwca w związku na odległość (dzieli nas "zaledwie 10000 km i ocean ![]() Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2012-01-30 o 12:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mój związek tak się zaczął. Poznaliśmy się przed moim wyjazdem na studia, ale zaczeliśmy być ze sobą jak juz byłam na studiach xxx km dalej. Czasowo ze spotkaniami też nie było ciekawie- ja pracowałam weekendami, studiowałam, on to samo. Ale jakoś radę dawaliśmy
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- A co do wytrzymywania związku na odległość- kwestia jest tego jaką masz perspektywę na przyszłość. Jeśli wiesz, że za jakiś czas to się zmieni i skończy się relacja związku na odległośc, i czujesz że to jest to, jest Wam ze sobą dobrze to pomimo trudów brniecie razem przez to życie. Gorzej jak są relacje, kiedy ludzie są po 5-6 lat w związku na odległość i nie myślą, żeby jakoś to zmienić. Tym bardziej kiedy sa na etapie-praca- bo wiadomo jak ktoś studiuje to inaczej. Najpierw chce skończyć studia, a później myśleć o stabilizacji, pracy, domu. Ale jeśli ktoś ma warunek praca- myślę, że równiedobrze może pracować w Polsce w Warszawie jak i Szczescinie, czy np w Niemczech, Holandii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powodzenia, moja koleżanka miała narzeczonego z Zakopca, niestety w lipcu miał być ślub, nie doczekał zmarł.... Edytowane przez Duduu Czas edycji: 2012-01-30 o 13:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
W sumie jestem w podobnej sytuacji :P Tzn jeszcze nie jesteśmy ze sobą, ale wszystko idzie w tą strone. On przyjezdza za tydzień i mam nadzieje, że wszystko wtedy będzie jasne. Co prawda jesteśmy z tej samej miejscowości, jednak on pracuję za granicą i wraca raz na miesiąc.. Mam nadzieję, ze sam stwierdzi, że pieniaze to nie wszystko i już przestanie tam pracować, ale nie zasugeruje mu tego.. mam nadzieję, że sam na to wpadnie. Z tego co wiem, to raczej długo i tak by tam nie pracował, ale na dzień dzisiejszy jestem w tej samej sytuacji. Ja myśle, że wszystko da się przejść , trzeba być tylko cierpliwym jeśli się wie, ze warto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
istnieje już 29 części o zwiazkach na odległość
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=588891 polecam lekturkę, dla chcącego nic trudnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
ma zielone pojęcie
|
Zależy przy jakich połączeniach
![]() Ale fakt, są związki na większą odległość ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Poznałam swojego TŻ we Włoszech.. po wakacjach ja wróciłam do Polski, a On do Niemiec, bo tam się urodził i mieszkał - rodzice wyjechali za granicę, gdy On był w brzuchu. Dwa lata byliśmy w związku na odległość - 660km. Przyjeżdżał do rodziny na święta itp. Było ciężko, nie powiem! Kilka godzin/dni razem w miesiącu było czymś nieziemskim! Na co dzień żyliśmy na skype/gg/gmail. Od lipca 2011 jest w Polsce. Przeniósł się - zrezygnował z prestiżowej uczelni w Niemczech i studiuje tutaj.. Było cieżko, ale nadal jesteśmy razem - jeśli się chce, a uczucie jest duże to wszystko jest do pokonania!
![]() TRZYMAM KCIUKI za wszystkie dziewczyny w takiej sytuacji!
![]() |
#18 | |
Zaczytana w wizażu
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czemu nie, przecież na tym polega miłość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Owszem, to byłoby piękne, ale nie zawsze realne. Trzeba mierzć siły na zamiary. Raz, że licealistka ma zwykle ograniczone finanse (i wtedy lepiej je przeznaczyć na dłuższe wyjazdy do ukochanego), a dwa, że licealistka ma zwykle bardzo ograniczony czas, więc nie może sobie pozwolić na „tracenie” 4 godzin po zajęciach. Miłość i związek są ważne, ale nie tylko nimi człowiek żyje. Kiedyś też trzeba się chociażby uczyć. A i wyspanie się któregoś dnia nie zaszkodzi ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jako nastolatka byłam w związku na odległość- jakoś nie przeszkadzał mi rzadki kontakt.....ale zarzekałam się, że już tego nie chcę. Los jednak chciał inaczej i znowu spotykam się z kimś, kto studiuje w innym mieście. Widzimy się w weekendy ale zauważyłam po sobie, że taki stan zaczyna mnie przytłaczać, że potrzebuję być bliżej ukochanej osoby ( nie jestem bluszczem - mam swoje życie i zajęcia ale takie poczucie tego, że ta osoba jest niedaleko....już nie mówię o tym, że chciałabym spróbować mieszkać razem) Teraz mój chłopak wyjechał na 3 tygodnie za granicę- mamy dość rzadki kontakt, kilka smsów na dobranoc i jeśli się trafi to rozmowa na gg. Absolutnie nie wytrzymałabym takiej rozłąki. Bardziej męczyłabym si tym wszystkim. Jednak ludzie są różni, musicie przedyskutować wszelkie za i przeciw. Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
oczywiście, że związek na odległość może przetrwać! sama niestety jestem w taki związku (mówiąc niestety, nie mam na myśli tego, że żałuję) tylko to, że tak już musiało być. Mój tż wyjechał do Niemiec, co prawda na kontrakt z pracy, ale chciał jechać i nie zatrzymywałam go, ponieważ wiedziałam, że to jego marzenia. To dopiero nasze początki na odległość, ale przetrzymamy wszystko, bo w końcu się kochamy.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Możliwe, że takie coś może się uda, ale jeśli chodzi o mnie, to ja w to nie wierzę. A przynajmniej ja nie umiałabym być z kimś na odległość.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Wam za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Wtajemniczenie
|
ja też jestem na MEGA początku związku, mimo że znamy się już z 8 lat, i przyjaźniliśmy się ( z przerwą na jego 3 letni związek).. ale teraz jesteśmy razem, widocznie tak miało być
![]() w skrócie - widzieliśmy się w Święta, razem spędziliśmy Sylwestra i tydzień po. W sumie od początku roku jesteśmy razem, więc króciótko, ale przyznaje że traktuje to bardzo poważnie... on jest na wymianie studenckiej, do czerwca, dzieli nas 1000km. Wiadomo, skype smsy telefony... Chociaż w ostatnich dniach miałam pierwszy kryzys, to wierze że Nam się uda, i ta rozłąka scali nasz związek ![]() Myślicie że dam radę?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja w czasie lo pracowałam, uczyłam się i miałam czas dla siebie na przyjaciół i na mojego męża obecnego, choć nie dojeżdżałam do niego, a jak spałam? czasem wcale. Da radę się przyzwyczaić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
jak juz jestescie zadklarowani ze w zwiazku to raczej przetrwa. inaczej pewnie znajomosc by nie przetrwala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem studentką V roku psychologii i właśnie piszę pracę dotyczącą relacji w związkach na odległość. Szukam chętnych osób (najlepiej par) w związkach na odległość, które zechciałyby wypełnić mi badanie właśnie na potrzeby pracy magisterskiej. Jeśli ktoś taki się znajdzie, to bardzo proszę kontakt mailowy moni.kozlowska@gmail.com
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w badaniu i czekam na odzew. Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:07.