![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Internet - mobilny, czy stacjonarny?
Hej, wynajmuję pokój na stancji. I stoję przed wyborem, czy zakładać w mieszkaniu internet do podziału rachunków na 2-3 osoby, czy lepiej mieć swój mobilny, bo teraz tyle opcji. Mogę kilka zł dołożyć, ale chciałabym żeby był sprawny i dosyć mi się spieszy.
Możecie coś polecić?
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Internet - mobilny, czy stacjonarny?
Cytat:
Co do stacjonarnego to nie wiadomo czy właściciel mieszkania pozwoli na założenie. Ja mam mobilny z Plusa z LTE z routerem super opcja bo możesz wszędzie go ze sobą zabrać, może obsługiwać do 8 urządzeń(albo 10 nie pamiętam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie ma dobrej rady.
Stacjonarny w szczególności kablówka jest mniej zawodny i zwyczajnie lepiej działa. Mobilny jak sama nazwa wskazuje ma dużo zalet- ale raczej pożegnaj się z oglądaniem filmów przez internet.... Jestem zwolenniczką dobrego stacjonarnego internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja tez polecam internet stacjonarny, z jednej prostej przyczyny: Pracowałam w pewnym call center i wiem jak to wszystko wygląda w rzeczywistości z internetem mobilnym. Już nie wspominam tutaj o jednej konkretnej sieci, ale w każdej sieci są problemy. Po za tym mając dobry internet stacjonarny w domu będziesz mogła bez problemu z zasięgiem korzystać z internetu a na mieście czy tez na uczelni jest zapewne dostępne gdzieś WiFi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Owszem gdy miałam z Orange nie było o tym mowy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Stacjonarny jak najbardziej wchodzi w grę.Na uczelni nie bywam już
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak jest teraz, ale jak bralam w Polsce internet, to router dostalam za darmo w ramach umowy, wiele siec tak rok, aby zlapac klienta, moi rodzice teraz za internet placa 55zl miesiecznie, jesli np zaplaca za rok z gory to maja chyba 2 miesiace za darmo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Przy wyborze internetu trzeba by się w jakich celach chce się go wykorzystywać.
Mobilny jest fajny bo można używać go wszędzie, jednak posiada limity pobierania danych oraz zazwyczaj jest droższy od stacjonarnego i mniej stabilny(chociaż dużo zależy od miejsca w którym się go używa). Natomiast stacjonarny zazwyczaj jest szybszy nom i nie posiada limitów pobieranych danych. Jeżeli zamierzasz używać internetu tylko do przeglądania stron i od czasu do czasu przeglądania np youtuba to lepszą opcją jest jakiś mobilny internet. Natomiast jeżeli planujesz oglądać jakieś filmy, czy słuchać muzykę na necie w większych ilościach to lepszym wariantem jest internet stacjonarny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Internet stacjonarny jest też dużo bezpieczniejszy od radiowego.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Co rozumiesz przez określenie "bezpieczniejszy"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
W jaki sposób stacjonarny jest bezpieczniejszy?
Chyba, że szyfrujesz sygnał kluczem WEP, który łamie się w parę chwil, lub w ogóle nie szyfrujesz sygnału to wtedy faktyznie z radiem jest słabo ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Może jej chodziło że w radiowym (nie mobilnym) jest jeden adres IP?
Ja ze swojej strony proponuje stacjonarny. Router dostaniesz za darmo (gdy zrezygnujesz z usług będziesz musiała go zwrócić) ściągasz i oglądasz co chcesz i nie martwisz się o transfer.
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez zazairena Czas edycji: 2013-10-07 o 15:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że stacjonarny, zwłaszcza osiedlówka, będzie tańszy od mobilnego. Jeśli zależy Ci, aby w domu śmigało, aż miło, a poza domem "byleby połączył" to najlepszym wyjściem będzie osiedlówka i aero2.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Spam
Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2013-10-25 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie w tej sytuacji lepiej mobilny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Stacionarny internet wymaga podpisania umowy której musimy się trzymać.
Nie zawsze będzie nam działac aki internet, czasem są problemy, przerwy techniczne itp. Ja korzystałam z Darmowego Internetu Aero 2 - znajomy Mi polecił Modem E173u2 + Router 3G z baterią 1800mAh - WP-R 1800 i E173u-2 - Rekomendowane dla Aero2 Koszt jakieś 150 zł ale masz całkowicie darmowy internet. Więc warto zakupić sobie taki zestaw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
orange ma zdaje się taką usługę, http://dropss.pl
Internet stacjonarny 20 mb ok 50 zł i to bez umowy czyli w każdej chwili można rozwiązać. Znajomy z tego korzystał i chwalił sobie bo zmieniając stancję mógł zrezygnować z usługi bez problemu a z reguły w przypadku stałego łącza trzeba płacić do końca umowy, są bardzo duże kary za rozwiązanie wczesniej Edytowane przez Antonia90 Czas edycji: 2014-10-02 o 07:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
też się przymierzam do oferty dropssa, tv mi nie potrzebne ale fajnie że można wziąć w pakiecie razem z HBO
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja osobiście preferuję internet stacjonarny. Nie ma ryzyka, że spadnie śnieg, zawieje wiatr, wyrośnie drzewo, a internet szlag trafi
![]() Kiedy muszę mieć dostęp do internetu poza domem, mam w abonamencie internet w smartfonie. Jeżeli potrzebuję mieć internet na komputerze z pracy, stawiam sobie sieć przez telefon. Poza tym, internet mobilny ma to do siebie, że ogranicza go zasięg sieci. I jeżeli dostawca nie oferuje opcji "internet na próbę", to raczej nie warto. Chyba, że mieszkasz w centrum dużego miasta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
wszystko zalezy do czego wykorzystamy na czym nam zalkeży ja osobiscie nie lubie zobowiazań wiec maam internet mobilny na karte w 1 sieci i wykupuje pakiet na 30 dnie bez limitu za 45zł smiga powyzej 5m/s yutube strony pobieranie ekstra to internet na hdspa+ a nie na lte ale mi śmiga aż miło
ale plusy to nbrak zobowiazań nie chce nie musze mieć i mobilnośc byle był sygnał i wszedzie lata te limity w mobilnym coraz bardziej beda przechodzic do lamusa choc zgodze sie ze bardziej stabilna usługa jest internet kablowy na kablu ale zalezy co dla kogo i kto co potrzebuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Zgadzam się z Wami moje drogi w 100%. Ja pracuję dużo w domu i oczywiście potrzebuję do tego dobrego, szybkiego łącza internetowego. Dlatego od jakiegoś czasu mam ofertę od ciach. Dla mnie okazało się to najlepsze rozwiązanie. Bo na mobilnym bym daleko nie zajechała. Mam nadzieję że komuś pomogłam
![]() Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2015-06-15 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
BAN stały
|
Cytat:
z netem mobilnym jesteś niezależna i masz gdzie chcesz, w domu, na laptopie na uczelni, w wynajmowanym pokoju, moim zdaniem tylko net mobilny, Cytat:
jak masz dobry zasięg Play to lepiej wziąć Play bo Plus po limicie GB zwalnia a Play nie i to są najlpsze oferty netu mobilnego no limit w kraju, żadne Orange, żadne T nie ma ofert mobilnych no limit tak dobrych jak Play, Plus, Cytat:
śmiało można oglądać filmy na necie mobilnym 3G i LTE, sam mam tylko net mobilny od lat, działa super i nie chce wracać do stacjonarnego, net mobilny to niezależność, nie szukasz wifi, które może być niezabezpieczone i haker może ściągnąć dane logowania do banku, poczty, a połączenie w necie mobilnym masz szyfrowane, bezpieczne i zawsze przy sobie, to duża wygoda Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-22 o 00:22 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja bym poleciła stacjonarny - jakieś upc czy inną vectrę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Z mobilnym internetem nie mam dobrych doświadczeń bo po prostu u mnie zawsze się szybko kończył transfer - to co miałam wykorzystać przez cały jeden miesiąc to ja wykorzystał w ciągu niecałych 3 dni :P Wolę stacjonarny a jestem ze średniej wielkości miasta i korzystam z najszybszego UPC.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raróg
|
Miałam taki i taki i szczerze mówiąc z obu byłam zadowolona. Doładowanie 30,- na mobilnym i smigało dosyć długo (wizaż, youtube i co tam jeszcze, bez ograniczeń prawie, dobry miesiac tzrymało.
No ale jak masz możliwość na stacjonarny, to UPC.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Ja nie mam stacjonarnego komputera w tej chwili i głównie z tego powodu wybór padł na internet mobilny. Zawsze można taki internet "zabrać ze sobą". Oczywiście nie wszędzie zabieram laptopa ze sobą (trochę jednak waży), ale zdarzają się sytuację, że ta mobilność internetu to spory atut.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raróg
|
Z tym zdaniem się zgodzę.
Mam teraz stacjonarny no i wygodę, że zawsze jest, ale miałam też mobilny i byłam z niego zadowolona, wizażowałam sobie, ogladałam teledyski a starczał mi na długo (Play doładowanie za 30 pln). UPC 60 Mb/s kosztuje 60 pln i ja teraz taki mam, w sumie chciałabym zwiększyć prędkość, bo czasem mi się jakoś tak wiesza, a może to wina reklam Wizażu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
U mnie mobilny odpada, pakietu by mi zabraklo, miesiecznie mi schodzi jakies ponad 120GB
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.