|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wyjazd na maturę do W-wy - licea do polecenia
Hej dziewczyny
![]() Postanowiłam wyjechać do Warszawy na trzeci rok liceum i zostać tam na studia. Jestem w drugiej klasie liceum w zachodniopomorskim, więc przeprowadzka ma nastąpić za 9-10 miesięcy. Powoli zaczynam szukać sobie szkoły, póki nie mam określonego lokum. Interesują mnie tylko klasy biologiczno-chemiczne. Liczę na Waszą pomoc w wyborze odpowiedniego LO. Na tę chwilę w grę wchodzą szkoły publiczne, ale jeśli znajdzie się jakieś wyjątkowe społeczne, to też będę rozważać. Chodzi mi głównie o przyjazną atmosferę w szkole, ponieważ zdaję sobie sprawę, że trudno jest "przyjąć" klasie, która jest ze sobą już 2 lata, jakąś randomową laskę. Ale wiadomo, poziom też powinien być odpowiedni, chociaż, w żadnym wypadku, nie mówię o mocno wygórowanym. Czekam na każdą opinię z Waszej strony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
na przekór do celu
|
Dot.: Wyjazd na maturę do W-wy - licea do polecenia
Zmiana szkoły na rok przed maturą to duże ryzyko wg mnie. Nie masz innego wyjścia, nie możesz zostać tam gdzie jesteś?
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jesteś z Warszawy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Rozumiem, że jesteś niezadowolona ze swojej szkoły, ale taką zmianą możesz przysporzyć sobie dodatkowych stresów w okresie, kiedy i tak jest bardziej nerwowo. Plus nie wiadomo, jak w nowej szkole będą stali z materiałem, z powtórkami - może być tak, że będziesz musiała coś szybko nadrobić samodzielnie, jeśli Ci się nie uda to nałapiesz słabych ocen, które będziesz musiała poprawiać, żeby być dopuszczoną do matury... Ja bym się nie odważyła. Ale to Twoja decyzja, życzę powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Trzymaj za mnie kciuki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
nie wiem jak dobre miałaś wyniki na egzaminie ale z dobrych biol-chemów to Hoffmanowa, Poniatowski, Batory i może Dembowski ( relatywnie łatwiej niż w pozostałych podobno )
At some point, you have to make a decision. Boundaries don’t keep other people out. They fence you in. Life is messy. That’s how we’re made. So, you can waste your lives drawing lines. Or you can live your life crossing them. Last fm Lubimy Czytac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Kończyła tam liceum
![]() Sent from my GT-I9515 using Tapatalk
At some point, you have to make a decision. Boundaries don’t keep other people out. They fence you in. Life is messy. That’s how we’re made. So, you can waste your lives drawing lines. Or you can live your life crossing them. Last fm Lubimy Czytac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Czacki, ale dostać się tam, to jak wygrać na loterii (w "normalnym naborze, progi wahają sie zazwyczaj w okolicach 180 na 200, więc nie wiem, jak wygląda przyjmowanie później kogoś "z ulicy").
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie, chodziłam tam tylko do szkoły, ale moje liceum i normalność przynajmniej na moim profilu się wykluczały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A poza tym - hm, różnie w liceach reagują na czyjąś pełnoletność. ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ze zwolnieniami spotkałam się i z taką sytuacją, że uczeń się zaparł, że jest pełnoletni i sam decyduje, więc wychowawca stwierdził, że skoro uczeń chce to załatwiać "po dorosłemu", to nie ma problemu, usprawiedliwienia tylko na podstawie zwolnień lekarskich itp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:00 ---------- Poprzedni post napisano o 05:58 ---------- Właśnie po to szukam osób z Warszawy, żeby pomogły znaleźć mi szkołę, gdzie problemów o zwolnienia po prostu nie będzie, a program będzie podobny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A jak z drugim językiem u Ciebie? Nie w każdej szkole jest swobodny wybór.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Na twoim miejscu tym bardziej nie przenosiłabym się w maturalnej klasie zwłaszcza, jeśli twoje liceum nie jest zbyt wymagające. Skorzystałabym na tym raczej - mało wymagają, więc nie tracisz czasu na nauke pierdół, tylko masz czas cisnąć typowo pod maturę. Korki + solidna nauka do matury a potem możesz iść na studia do Wawy. Ja straciłam mase czasu w klasie maturalnej na przedmioty, z których wymagano a nie miałam ich ma maturze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:51.