Żywienie psa - przepisy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-04, 12:35   #1
Soulfly
Rozeznanie

Żywienie psa - przepisy

Cześć, czy znacie przepisy na zdrowe posiłki dla psa?

Take me to the magic of the moment...

Soulfly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 22:47   #2
_Juliette_
Wtajemniczenie

Dot.: Żywienie psa - przepisy

Ja również z chęcią się dowiem Mój piesek bardzo lubi gotowane specjalnie dla niego jedzonko i dosyć często je dostaje, na przemian z puszkami, bo suchą karmę traktuje jak jedzenie drugiej kategorii.

Ma alergię pokarmową na kurczaka, więc nie dostaje żadnego drobiu. Klasyczny posiłek dla mojego pekina to gotowane mięsko wieprzowe/wołowe (podrobów mu nie daję, ok 2 razy w miesiącu dostaje gotowaną wątróbkę) typu np. łopatka, ugotowane w jednym garnku z warzywami (różnymi, ale zjada tylko marchewkę, więc głównie z marchewką). Je to w takiej postaci, lub z dodatkami- czasami jajkiem (usmażonym bez niczego na teflonowej patelni, więc bez tłuszczu, lub ugotowanym na twardo), chudym twarogiem, itp., ale najczęściej z łyżką ryżu lub kaszy jęczmiennej. Staram się zbyt często nie faszerować go węglowodanami. Słyszałam, że z kasz i innych tego typu dodatków dobra jest kasza jaglana, podobno najzdrowsza dla psa, ale nie sprawdziłam jeszcze, czy moja sunia ją lubi.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 11:43   #3
Scottilion
Raczkowanie

Jako, że mięso surowe jest najlepiej przyswajalne przez psy i najbardziej dla nich wartościowe posiłki moich psów są zdecydowanie prostrze - wyjmuję z lodówki (czy zamrażarki) kawałek mięsa z kością, z chrząstkami, albo podroby, czekam żeby się ociepliły, porcjuję... i gotowe Tak wygląda zdecydowana większość ich posiłków. Czasem dostają mielone warzywa i owoce z dodatkiem oleju, mielonych ze skorupkami, surowych jaj i ziołami (czasem z dodatkiem podrobów lub jogurtu). Bardzo lubią takie papki warzywne. Kasz, ryżu czy makaronu nie daję, choć owszem, jak coś zostanie w kuchni to zdarza się że dostaną - ale nie liczę tego jako posiłku, bo po podziale na cztery paszcze to są to śladowe ilości, zwłaszcza że niezbyt często gotuję.

Moje psy jedzą tak od kilku lat i co zaobserwowałam - przede wszystkim mają czyste, białe zęby i świeży oddech i nie mają problemów z zatkanymi zatokami.
Scottilion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 11:51   #4
_Juliette_
Wtajemniczenie

Scottilion, Twoje psy są na BARFie? Podobno jak pies nie jest od małego karmiony surowym mięsem, to potem gorzej je trawi, bo zanika u niego aktywność jakiegoś tam enzymu... Tak gdzieś czytałam. Dlatego swojego psiaka nie karmię surowym mięsem. Twoje są od szczeniaka tak karmione?
Stary 2012-09-06, 12:26   #5
Scottilion
Raczkowanie

Tak, są na BARFie, choć są różne szkoły co do tej diety, różne zalecenia. Ja stosuję wersję minimalistyczną - minimum suplementów, nic nie ważę, nie stosuję kalkulatorów do układania jadłospisów. Ale karmię tak już prawie cztery lata i psy mają się dobrze, wyniki badań są ok, czyli dieta im służy.

Mam teraz cztery psy, jedna jest na surowiźnie od szczeniaka (miałam zalecenia od hodowcy do karmienia raz mięsem z dodatkami a raz karmą, ale ona nie za dobrze trawi karmy więc przeszliśmy na BARF; karmy dostają raz na jakiś czas, np na wyjazdach, czy jako smakołyki), druga odkąd do nas przyszła, czyli od półtora roku (ma teraz koło czterech lat), dwie były dorosłe jak przeszły na tą dietę. Terierka w ogóle jak do nas trafiła miała problemy z trawieniem wszystkiego poza suchą karmą (biegunki), ale stopniowo ją przestawiałam najpierw na jedzenie mieszane, potem na BARF i trawi bez problemów. Najstarsza ma 9,5 roku. Na surowiznę próbowałam ją przerzucić już wcześniej, ale ona odkąd wyrosła z okresu wczesnoszczenięcego nie chciała jeść surowego. Czasem pokrojoną wołowinkę, czasem coś innego, ale np surowy drób zakopywała ze wzgardą. Przy małej Hesi jednak się przekonała i wciąga aż miło, trawi prawidłowo. A jakie ma ładne ząbki! Troszkę zażółcone kły (cóż, nie jest już najmłodsza, kość się przebarwiła), ale zero osadu, zero kamienia, oddech neutralny, zero smrodku aż miło dostać od niej buziaka

tu widać ząbki mojej 9,5 rocznej "babci Dru"
http://lh4.googleusercontent.com/-gg.../IMG_9281m.jpg

Edytowane przez Scottilion
Czas edycji: 2012-09-06 o 12:29
Stary 2012-09-14, 14:09   #6
doniek
Raczkowanie

ja wczoraj na promocji kupiłam filety z mintaja ugotowałam je, rozdrobniłam na kwałki sprawdzając czy nie ma przypadkiem żadnych ości i wymieszałam z ugotowanym ryżem w proporcji mniej więcej 1:1, do tego starłam marcheweczkę i dodaję codziennie przed podaniem psu witaminy zakupione u weterynarza. Psu tak zasmakowało, że zasnął przy misce czekając na więcej :P
Ja gotowane mieszam ze szklanką suchej karmy (aktualnie używam Brita).

Najlepszymi rybami morskimi dla psa są: dorsz oraz śledź, makrela i
szproty - ze względu na wysoką zawartość NNKT.

A tak to zwykle gotuje porcje rosołowe, szyjki z indyka, często też serca drobiowe i żołądki. Mięsko w proporcji 1:1 z ryżem + warzywa (np. jabłko, cukinia, marchewka).

Ale chyba odejdę od gotowanego bo jedzenie z 1 kg porcji rosołowej dla mojego psa starcza na 2 dni, a to jeszcze szczeniak...
doniek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 14:39   #7
_Juliette_
Wtajemniczenie

doniek, widzę, że dajesz psiakowi sporo ryżu. Słyszałam, że psy, które jedzą dużo węglowodanów, mają nieprzyjemnie pachnący oddech. Nie wiem, czy już miałaś okazję to zaobserwować, bo piszesz, że Twój pupil to jeszcze szczeniaczek

Zauważyłam po swoim psie, że jak moja mama nafutruje go jakimś ryżem, czy makaronem, to mniej przyjemnie jest dostać od niego buziaka. Sama daję mu niewiele węglowodanów, max łyżkę lub dwie na porcję, ale on ogólnie mało je, bo to pekińczyk.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-15, 11:30   #8
doniek
Raczkowanie

jeszcze nie zdążyłam tego zaobserwować, pieska karmię tak od 3 tygodni i póki co nie czuć od niego żadnych nieprzyjemnych zapachów, chociaż po tym ryżu z rybą dawało od niego rybskiem strasznie :P
Stary 2012-09-16, 07:20   #9
Scottilion
Raczkowanie

Mam nadzieję Doniek, że porcje rosołowe czy inne elementy w których są kości dajesz po ugotowaniu bez kości? Kości gotowane są dla psa nie tylko mało wartościowe (tak jak i mięso, dlatego do gotowanego warto dawać suplementy), ale i niebezpieczne. Są trudno strawialne, mogą czopować jelita, twarde odłamki z gotowanych kości mogą też ranić przewód pokarmowy.
Przy żywieniu gotowanym, zwłaszcza z dużą ilością wypełniaczy kontroluj często zęby, bo to dieta sprzyjająca odkładaniu się kamienia.

A dlaczego mieszasz gotowane z suchą karmą? Zamierzasz robić psu kontrolne badania krwi? Jestem ciekawa wyników przy długotrwałym karmieniu takim sposobem.
Stary 2012-09-16, 08:20   #10
a_na
Rozeznanie

Znam psy całe życie karmione mieszaną (suche, gotowane, surowe) i wyniki mają doskonałe. Nie ma co generalizować
a_na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 10:12   #11
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez a_na Pokaż wiadomość
Znam psy całe życie karmione mieszaną (suche, gotowane, surowe) i wyniki mają doskonałe. Nie ma co generalizować

BARF na pewno jest zdrowy. Ale gdyby był JEDYNĄ dietą dla psa, która nie powoduje niedoborów, to już dawno wszyscy weterynarze by kazali na to przestawiać psy i karmić tak od małego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-17, 07:28   #12
Scottilion
Raczkowanie

Absolutnie nie sugeruję, że BARF jest jedyną prawidłową metodą karmienia, nigdzie i nigdy tak nie napisałam. Pytam o badania, bo jestem ciekawa. Odkąd przeszłam na BARF słyszę, że muszę badać psy, bo na pewno zachorują od braku "zbilansowanych" chrupek, czy ryżyku (i tak badam regularnie, niezależnie od tego czym karmię). Ciekawa jestem, jak faktycznie wpływa sposób karmienia na wyniki krwi (i inne badania) dlatego o to pytam. Czy w ogóle badacie regularnie swoje psy? Niezależnie od tego czym je karmicie.

Juliette, jest wręcz przeciwnie. Zdecydowana większość weterynarzy jest przeciwna BARF (jeśli w ogóle wie co to takiego). Nie odradzają BARFu jednostki, trzeba się postarać, żeby takiego weta znaleźć. Tzn taka sytuacja jest w Polsce, na zachodzie Europy jest inaczej.
Stary 2012-09-17, 09:46   #13
doniek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Scottilion Pokaż wiadomość
Mam nadzieję Doniek, że porcje rosołowe czy inne elementy w których są kości dajesz po ugotowaniu bez kości? Kości gotowane są dla psa nie tylko mało wartościowe (tak jak i mięso, dlatego do gotowanego warto dawać suplementy), ale i niebezpieczne. Są trudno strawialne, mogą czopować jelita, twarde odłamki z gotowanych kości mogą też ranić przewód pokarmowy.
Przy żywieniu gotowanym, zwłaszcza z dużą ilością wypełniaczy kontroluj często zęby, bo to dieta sprzyjająca odkładaniu się kamienia.

A dlaczego mieszasz gotowane z suchą karmą? Zamierzasz robić psu kontrolne badania krwi? Jestem ciekawa wyników przy długotrwałym karmieniu takim sposobem.
tak, po ugotowaniu obieram mięso z kości, wiem, że kości z kurczaka można podawać tylko na surowo i chyba tylko ze szkrzydełek, szyjki i korpusu, chociaż mój pies ma dopiero 3 miesiące i na razie mu nie daje kości w ogóle.

Mieszałam suche z gotowanym ponieważ doszłam do wniosku że jedzonko będzie wartościowsze i suplementy też dodawałam ale w zmniejszonej dawce.

Cytat:
Napisane przez a_na Pokaż wiadomość
no właśnie ja tak samo, z resztą z własnego doświadczenia wiem, że psom wychodzi to na zdrowie. Mam wilkowatego psa który od małego tak je, teraz niebawem kończy 7 lat i w ogóle tego po nim nie widać ! jest zdrowy, nie jest otyły, bez problemu wbiega na 4 te piętro i z chęcią bawi się z młodymi energicznymi psami, takimi jak mój 3 miesięczny szczeniak za którym żadko który pies nadąża z pyska też mu nie śmierdzi, chociaż ten pies nie je aż tak dużo ryżu.

A jeśli chodzi o badania to niestety nigdy żadnych nie robiłam, pies wydaje się zdrowy więc nawet nie myślałam o tym aby go przebadać dokładniej...

Scottilion - troche czytałam o BARFie i ogólnie podoba mi sie ten sposób żywienia ale zastanawia mnie jak duży jest koszt miesięczny ? mój pies to labrador więc to spora psinka będzie

Edytowane przez doniek
Czas edycji: 2012-09-17 o 10:01
Stary 2012-09-17, 10:25   #14
Scottilion
Raczkowanie

Siedem lat to przecież wcale nie staruszek, to pies w sile wieku!

Postaram się odpowiedzieć po kawałku. Ja badam psy, nawet jak nic po nich nie widać, bo już mi się zdarzyło, że pozornie zdrowy pies "coś tam" jednak miał. Np moja sportowa charcica miała chore serce, co uchwyciliśmy przed wystąpieniem typowych objawów i dzięki temu (od 3 i pół roku na lekach) w wieku 9,5 roku wciąż jest w formie. Badam kontrolnie krew, serce (charty są zagrożone chorobami serca), mocz.

Surowa kurzyna - jeśli pies umie jeść kości i dobrze je trawi to można dawać nawet całego, nie patroszonego kurczaka (jeśli ktoś ma dostęp i możliwości). Elementy (z kośćmi) z kurczaka można dawać już szczeniętom, ale jeśli chodzi o żywienie labradora, czyli psa stosunkowo ciężkiego, o którego stawy i wagę należy dbać to najlepiej konsultować się z hodowcą lub innymi osobami mającymi labradory. Jeśli chodzi o łączenie gotowanego (czy surowego) z karmą to są na ten temat różne zdania. Ja się skłaniam ku temu, żeby nie łączyć w jednym posiłku tak różnych pokarmów.

Doniek, trudno mi określić jaki jest koszt kamienia surowizną. To zależy do jakich składników masz dostęp i na jaką dietę się decydujesz, ile zamierzasz dawać suplementów (algi, drożdże, kelp. hemoglobina, oleje rybne itd). Jeśli masz możliwość zdobywania ścinków mięsnych, niedrogich kości, chrząstek, np w jakiejś ubojni, hurtowni, czy na zaprzyjaźnionym bazarku i mrożenia tego to koszty są niewysokie, np koszt miesięczny u znajomej karmiącej barfem dwa malamuty nieznacznie przekracza 100 zł. Możesz też kupować gotowe mielonki dla psów, a w sklepach jagnięcinę czy królika i myślę że przy jednym psie nie będzie problemem "dobić" do 300 czy 400 zł Myślę, że głównym problemem nie będzie tu koszt karmienia, bo tu zawsze można kombinować i jest dużo możliwości, tylko przechowywanie - zamrażarka, lub co najmniej duży zamrażalnik to podstawa.
Stary 2012-09-17, 12:50   #15
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Scottilion Pokaż wiadomość
Możesz też kupować gotowe mielonki dla psów
A cóż to takiego? Skąd się to bierze? Ignorant ze mnie Bo jedyne, co mi tu przychodzi na myśl, to takie zafoliowane "kiełbachy" w lodówkach w dziale zwierzęcym w sklepach. To to?

I moje pytanie z innej beczki: Wasze psy jedzą owoce? Jeśli tak, to jakie i w jakiej postaci? Próbowałam moją zachęcić, ale nawet jeśli weźmie do pyska, to wypluwa. Ale jak jej dałam kawałek wafla z dżemem wiśniowym, to owszem, zjadła, więc ktoś tu mnie chyba trolluje. Oczywiście ani dżemu, ani wafla nie dostaje na co dzień i dostawać nie będzie
Stary 2012-09-17, 14:26   #16
Scottilion
Raczkowanie

Nie,nie chodzi mi o kiełbachy, bo te czasem są robione np z resztek wędlin, z przyprawami (wąchałam takową u kogoś kto tym karmi). Mam na myśli producentów "barfa mrożonego" czy też "fast fooda barfowego" czyli wszelkiego rodzaju mielonych surowych mięs, mięs z kością, mięs z chrząstką, mixów warzywnych czy podrobów - zamrożonych po zmieleniu. Wystarczy rozmrozić, ew. dodać olej. Niektórzy bardzo je cenią, inni krytykują. Dwie największe w tej chwili firmy mające takie produkty w ofercie to Primex i AsPol. Są też małe lokalne zakłady, które przygotowują tak mięso czy mięso z kością, ale skład tych mrożonek jest bardzo różny w zależności od producenta. AsPol można zamówić w sklepie internetowym , jest też w niektórych sklepach sieciowych, Primex jest dostępny u lokalnych dystrybutorów.

Moje psice lubią owoce, niestety najbardziej winogrona, muszę pilnować żeby nie podjadały ich z krzaka (winogrona są dla psów szkodliwe). Dostają też poziomki, truskawki, jabłka, banany, czereśnie, czasem jakąś śliwkę.
Stary 2012-09-18, 10:21   #17
doniek
Raczkowanie

Scottilion wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź

_Juliette_ mój pies uwielbia owoce, wykrada jabłka ze stołu jak stoją na brzegu i dosięgnie :P winogrona niestety też, a ostatnio dałam mu z ciekawości czy zje nektarynke, i zjadł pomidory też lubi, a ostatnio nawet próbował zjeść cytryne ale coś mu nie podeszła za bardzo chociaż uparcie z nią biegał po domu
Stary 2013-12-29, 12:44   #18
krysia1980
BAN stały

Ja karmię mojego psa surowizną z www.miesodlapsow.pl. Mięso i kości to moim zdaniem najlepsza dieta dla psa. Do tego surowe owoce, gotowane warzywa i ryż. Czasem gotuję mięso. Pies jest zachwycony, ja również. Zauważyłam zdecydowaną poprawę psiego samopoczucia i zdrowia - kondycja skóry, zębów i stawów się poprawiła u mojego ONka. Także mięso mięso mięso dla psów koniecznie
krysia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 15:28   #19
martella30
Raczkowanie

Moje psy jedzą surowe mięso z aspola, do tego trochę tartych surowych warzyw, owoców i po łyżce sparzonych płatków owsianych z siemieniem lnianym i jajkiem. Sierściuchy błyszczą się jak lustra. Aktualnie przestawiam na mięso moje koty. Jeden jest zachwycony, pozostałe dwa nie.
martella30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-30, 16:10   #20
carolinascotties
Zakorzenienie

Ja nie mogę karmić tylko BARFem - niestety moje psiaki nie chcą się przestawić

Jak tylko znajdę chwilę - napiszę kilka przepisów.

Pamiętajcie - jeśli karmicie gotowanym - konieczna jest suplementacja.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 17:19   #21
krysia1980
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martella30 Pokaż wiadomość
Moje psy jedzą surowe mięso z aspola, do tego trochę tartych surowych warzyw, owoców i po łyżce sparzonych płatków owsianych z siemieniem lnianym i jajkiem. Sierściuchy błyszczą się jak lustra. Aktualnie przestawiam na mięso moje koty. Jeden jest zachwycony, pozostałe dwa nie.

Ja mojemu miksuję warzywa i owoce Podaję również olej z łososia, jajka surowe (świetne na sierść!). Mój pies np uwielbia żołądki wołowe z ASPola.
Jak się rozmrażają to psica wariuje ze szczęścia, a ja marzę o tym, żeby już było po wszystkim. Kto BARFuje ten wie jak to jest z żołądkami ;D
Uwielbia też koninę w kawałkach i królika

Martella30, a planujesz koty również karmić mięsem z www.miesodlapsow.pl? Bo w sumie na ich fanpage na facebooku widziałam ludzi co karmią koty, i na różnych forach barfowych też ludzie pisali, że kupują u nich
Stary 2014-01-24, 17:31   #22
olka9_3
Przyczajenie

Hej! Ja właśnie planuję rozpocząć Barfowanie. Ponieważ mój pies był większość swojego dotychczasowego życia na suchej karmie, chcę zacząć od żołądków. Powiedzcie mi czy mogę zamówić, te żołądki z www.miesodlapsow.pl? Chciałam zamówić właśnie wołowe, cielęce, jagnięce i końskie, bo czytałam że najważniejsze jest urozmaicenie w tej diecie. Dużo różnych mięs
olka9_3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 19:13   #23
martella30
Raczkowanie

Tak, spokojnie możesz zamówić. Moje psy wrąbały swoje porcje w mgnieniu oka. Na drugi dzień już wiedziały co dostaną to warowały pod rozmrażającymi się żołądkami. Tylko smród jest no ale czego się nie robi dla piesków nie? Koty bardzo chciałabym przestawić na mięso tyle, że to nie takie proste. Kocur chętny, jak najbardziej ale kocica nawet spojrzeć nie chce. Tylko chrupki i chrupki.
Stary 2014-01-27, 09:30   #24
krysia1980
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martella30 Pokaż wiadomość
Tak, spokojnie możesz zamówić. Moje psy wrąbały swoje porcje w mgnieniu oka. Na drugi dzień już wiedziały co dostaną to warowały pod rozmrażającymi się żołądkami. Tylko smród jest no ale czego się nie robi dla piesków nie? Koty bardzo chciałabym przestawić na mięso tyle, że to nie takie proste. Kocur chętny, jak najbardziej ale kocica nawet spojrzeć nie chce. Tylko chrupki i chrupki.
Pytam bo wiem że moja znajoma karmi swoje 3 koty Barfem i wykorzystuje do tego właśnie mieszanki ASPOLowe Więc chyba pomimo nazwy, że jest to miesodlapsow.pl to może być też mięso dla kotów
Stary 2014-02-26, 17:01   #25
olka9_3
Przyczajenie

Zrobiłam zamówienie na miesodlapsow.pl mniej więcej na pierwszy miesiąc barfowania. I jestem zachwycona! Psiak również Nie może się zdecydować co bardziej mu smakuje konina w kawałkach czy łosoś w kawałkach Innym barfującym również polecam
olka9_3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 10:36   #26
psiamama90
Przyczajenie

Osobiście karmię swojego psiaka mrożonym mięsem z Aspolu, zarówno mieszankami mielonymi jak i kawałkami. Są bardzo dobrej jakości, pies jest w świetnej formie i uwielbia jeść! To najczystszy instynkt. Polecam
psiamama90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 11:21   #27
basia_pn
Raczkowanie

A jak odbyło się "przejście" Waszych piesków na takie mięso z suchej karmy? Były jakieś rewolucje żołądkowe najpierw? I które z tych mięs najbardziej polecacie?
basia_pn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-24, 12:26   #28
martella30
Raczkowanie

Przechodząc najlepiej zacząć od żołądków przez 2-3 dni, potem jakieś delikatniejsze mięso bez kości. Kości dopiero w drugim tygodniu wprowadzać.
Stary 2015-02-24, 15:19   #29
czekooczekolada
Zakorzenienie

mi kiedyś ktoś powiedział, że psy i koty nie powinny jeść surowego mięsa, bo przez to stają się agresywne w stosunku do innych zwierząt -np. kot łapie i je ptaki, pies łapie i dusi kury. ile w tym prawdy nie wiem, ale nie ryzykuję i moje zwierzęta surowego nie jedzą, jedynie gotowane.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2015-02-25, 10:06   #30
basia_pn
Raczkowanie

Przyjrzałam się ofercie mięsa dla psów w "moim" markecie, w lodówkach są produkty polecanego Aspolu. Wytłumaczcie mi jedno - dlaczego to mięso jest takie tanie? Kilogram czystej wołowiny za 10 zł? Sama nie jem mięsa, ale mój tż kupuje sobie czasami wołowinę na tatar czy do gulaszu i z tego co wiem płaci kilka razy tyle... Czy to nie oznacza że to mięcho złej jakości? Trochę się boję dać to mojemu psiakowi z dość wrażliwym żołądkiem... w dodatku surowe? Kurczę, mam wątpliwości.
basia_pn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości