|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Filologia germańska we Wrocławiu
Hej
![]() Nie widzialam tu podobnego tematu a chciałabym poznać opinie na temat studiowania filologii germańskiej, zwłaszcza w Instytucie Filologii Germańskiej we Wrocławiu. Studia niestacjonarne mnie interesują. Jaki jest poziom, rekrutacja na ten rok (lub też próg punktowy z zeszłego roku tak oeirntacyjnie). Zdawałan maturę w zeszłym roku i nie poszłam od razu na studia tylko Studium Wizaż i Stylizacja paznokci i miałam "chwilę" na zastanowienie sie co chcę robić w życiu. Zawsze uwielbialam język nuiemiecki. W podstawówce, gimnazjum i liceum on u mnie przodował. Angielskiego nie umiem kompletnie :P Olałam go, bo wolałam niemiecki ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia germańska
moja kolezanka tam kiedys studiowała i była bardzo zadowolona. Musisz popytac studentów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Akurat co do uczelni to się nie wypowiem, bo studiuję w innym mieście, ale chciałabym napisać parę słów odnośnie kierunku.
Obecnie jestem na piątym roku germanistyki, studia dzienne i muszę przyznać, że łatwo nie było. Potrzebna jest systematyczna praca i upór. Też tak jak Ty od zawsze lubiłam niemiecki i mimo, że z obu przedmiotów miałam bardzo dobre oceny to jakoś niemiecki był mi bliższy i angielskiego nie lubiłam. Moim marzeniem były finanse i bankowość, ale akurat nie dostałam się tam gdzie chciałam, opcją awaryjną była germanistyka i wcale nie żałuję. Na początku było mi bardzo ciężko... Wszystkie zajęcia po niemiecku a mój poziom znajomości nie był przecież tak dobry (po kilku godzinkach w szkole) by rozumieć zajęcia w obcym języku. Byłam trochę załamana, bo przecież matura poszła świetnie, z niemieckiego zawsze 5 a teraz mam problemy ze zrozumieniem np. wykładu. Zaczęłam intensywnie poprawiać moje Sprachkenntnisse czytając książki, oglądając niemieckie programy, słuchając muzyki, by jakoś się oczytać i osłuchać. Po kilku miesiącach nie miała już większego problemu ze zrozumieniem. Było przez całe studia kilka przedmiotów, które sprawiały jakieś tam trudności, ale jeśli jest się zdeterminowanym i systematycznym da się radę ![]() ![]() Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2010-03-29 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Super, że ktoś się wypowiedział bo myślałam, że mój wątek zostanie niezauważony :P
Dzieki ![]() No tak zdaję sobie sprawę, że łatwo nie będzie i bardzo się boje.. Ale.. co mi szkodzi złożyc papiery.. Najwyzej się poddam ale jednak mam nadzieje, że nie dojdzie do takiej sytuacji ![]() Byleby tylko pierwsze miesiące/pierwszy rok wytrzymać bo później to już chyba będzie łatwiej ![]() WSZYSTKIE wykłady są po niemiecku? kurczę.. ![]() P.S na czym polega ten egzamin PNJN? P.S 2. Ja chcę studiować zaocznie ![]() Fajnie jakby napisał jeszcze ktoś, kto studiuje na tej uczelni ![]()
![]() ![]() Edytowane przez MiciaKicia Czas edycji: 2010-03-30 o 07:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie ćwiczenia i wykłady są w języku niemieckim. Jedyne co było u nas po polsku to filozofia, etyka i psychologia...
Egzamin pisemny z PNJN obejmuje pisanie, czytanie, słuchanie, tekst leksykalno-gramatyczny i na pierwszym roku u nas było jeszcze dyktando. Pamiętam, że po pierwszym roku w czerwcu egzamin z PNJNu trwał chyba łącznie ze 4 godziny jak nie dłużej. Jeśli uda się zdać egzamin pisemny, podchodzi się do ustnego... Nie wiem czy na studiach zaocznych jest podobnie, może którąś z części Wam odpuszczą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Marzy mi się ta filologia ale.. najpierw to się tam wogóle dostać muszę.. ![]() Aaa gdzie Ty studiujesz? Jest tam specjalność translatorska? Bo nie chcę być nauczycielką tylko właśnie tłumaczem ..
![]() ![]() Edytowane przez MiciaKicia Czas edycji: 2010-03-30 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat kończę studia magisterskie na UKW w Bydgoszczy, ale tam nie ma w ogóle specjalizacji, a wcześniej robiłam na innej uczelni licencjat o specjalności nauczycielskiej, ale ja akurat cieszę się, bo od zawsze marzył mi się zawód nauczycielki i może uda mi się spełnić to marzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() ![]() Jak oni przyjmują? Składam papiery i co? Patrzą na wyniki matur ,tak? Czy j.polski musi być zdany rozszerzony? I od ilu procent w maturze z niemca biorą na studia?
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Droga Wyszukiwarko
![]() Każda uczelnia ma swoje zasady rekrutacji. Musisz popatrzeć na stronie internetowej ![]() ![]() ![]() ![]() POSTANOWIONE: będę studiować znaczy składam papiery na Wyższą Szkołę Filologiczną we Wrocławiu ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Magdalenko, a czy na kazdej uczelni jest na koncu pnjn? egzamin? jestem teraz na 2 semstrze i to mnie przeraza. Zastanawiam sie czy sie nie przeniesc.... Nigdzie nie moge znalezzc informacji na temat pnjn.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Na każdej uczelni po dwóch semestrach jest egzamin z PNJN!
Ja jestem właśnie na drugim semestrze w NKJO specjalizacja język niemiecki i zaczynam się stresować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja nawet jeszcze papierów nie zlozylam, nie wiem czy sie dostane a juz sie zastanawiam jak to bedzie studiować filologię. Bardzo się boję, że nie dam sobie rady... Ale powinnam bo wybrałam filologię od podstaw
![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studentka 2 roku na NKJO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ponawiam temat- trudno jest się dostać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hej, czy któraś z Was studiowała mgr z filologii germańskiej zaocznie w WSF lub UWr? Ja skończyłam licencjat w WSF i szczerze mówiąc wolałabym pójść na UWr.
Jeśli któraś z Was robiła studia II stopnia na któreś z tych dwóch uczelni to będę wdzięczna za informacje odnośnie poziomu nauczania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
hej,
ja tez mam pytanie odnosnie filologii na UWr. W pierwszej kolejnosci moze opisze krótko swoją sytuacje. Jestem w Niemczech od 1,5 roku. Z wykształcenia jestem inż. ds. BHP. W Polsce podczas studiów robiłam bardzo dużo praktyk i staży. Z uwagi na to, ze mój chłopak od 15 lat mieszka i pracuje w niemczech, zdecydowałam sie na wyjazd do niego. Dziesięć miesięcy robiłam intensywne kursy jezyka niemieckiego, łącząc to z codzienną pracą na produkcji (kursy także były codziennie, ok 5 h/ dzień bez weekendów). Po tym okresie (osiągnięciu bieglosci jezykowej na poziomie b2) zaczelam szukac pracy w zawodzie. Otrzymałam dosyć dobrze platny staż w bardzo dużej amerykanskiej korporacji, w dziale EHS, do tego mam jeszcze dodatkowo "mini job" w piatki po poludniu i soboty. Jestem tam juz ok 5 miesięcy, będę jeszcze 7 , a moze i dluzej. Mój poziom jezyka niemieckiego jest ok do luznej rozmowy (moze byc). Chcę jednak czegoś więcej...Myślałam o rozpoczeciu filologii niemieckiej bądź lingwistyki na UWr, w trybie zaocznym oczywiście/ aby podnieść poziom mojego niemieckiego. Co o tym sądzicie, czy to dobry pomysl? Tutaj nie ma studiów zaocznych , a o rezygnacji ze stażu nie ma mowy...Ciężko mi się zmusic do uczenia słówek- ot tak samej z siebie. Czuje, że potrzebuje egzaminów i czegoś co zmobilizowałoby mnie do pracy (tak jak to było podczas tych kursów,gdzie pomimo codziennej pracy na pełen etat byłam jedna z najlepszych w grupie). Poradźcie coś proszę...Dodam, ze moje rodzinne miast leży w bliskiej okolicy wrocławia, nie byłoby więc przeszkód aby tam jeżdzić na weekendy. Oczywiście zrezygnowałabym w takiej sytuacji z drugiej pracy/ mojego "mini job". Z góry bardzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Was gorąco Renata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli chcesz poszerzyć swoje słownictwo to odradzam rozpoczynanie studiów. A jeżeli jesteś zainteresowana szeroko pojętymi "Niemcami" to tak. Ale myślę, że będziesz rozczarowana, bo tych dodatkowych przedmiotów jest o wiele więcej, niż tych, na których poznaje się słownictwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
bardzo dziekuję za odpowiedz. Przejrzałam już chyba wszystkie dostępne wątki na ten temat i przyznaje, ze większość opinii jest podobna do Twojej. Zaczęłam sie zastanawiać na translatoryką w Legnicy (pwsz), orientujesz sie może jak wyglada nauka jezyka w przypadku studiów tego typu?? Jeszcze raz bardzo dziekuję za odpowiedz i pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.