![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Kwas mlekowy w kosmetykach i peelingach
Szukałam sobie o tym kwasie na całym forum
![]() ![]() A w ogóle to gdzie jeszcze mogłabym sobie dolać tego kwasu mlekowego i ile tak aby dobrze zrobic i by nie kolidował z innymi kosmetykami ?? Bo nie wiem jak on się znosi np. z mocznikiem. Help ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kwas mlekowy
A moze sproboj spytac sie Limarii lub Thanatosa? Przeszukaj watki o mazidlach i innych samorobionych kosmetykach,wydaje mi sie ze na pewno znajdziesz te infornacje a jak nie to pisz do samego zrodla
![]() Pamietam,ze byl watek o Xerialine i tam tez dziewczyny pisaly o dodawaniu kwasow do innych kosmetykow. Niestety nie pomoge wiecej bo akurat z kwasami uzywam tylko gotowych produktow-moje wrodzone lenistwo i brak czasu ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
świetny pomysł !
![]() napiszę maila z takim zapytaniem.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Widziałam u Thanatosa przepis na tonik z mocznikiem, hydromanilem i kwasem mlekowym. Więc najwyraźniej te substancje można razem łączyć
![]() Edytowane przez rocki Czas edycji: 2012-10-23 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
![]()
jest wątek o salicylowym, glikolowym, migdale a brak o kwasie mlekowym - a ten jest bardzo wychwalany wśród dziewczyn udzielających się na wątku o migdałowym
zatem oficjalnie rozpoczynam wątek o kwasie mlekowym ![]() sama dopiero zaczynam z niego korzystać - dziś pierwszy raz zrobiłam tonik 10% na mazidłach dziewczyny piszą o tym, że dodają go prawie do wszystkiego, robią peeling na stopy /bardzo zachwalają/ - sama chciałabym go wypróbować na wszystkie możliwe sposoby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kwas mlekowy - wątek zbiorczy - czyli wszystko w tym temacie
czy kwas mlekowy na syfyyyy też pomaga?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
własnie ja chciałam zamówicjakiś kwas , myślałam o migdałowym
ale poszłam do demratologa i dał mirecepte na jakiś specyfik i w skałdzie ma kwas mlekowy i powiedział, że to będzie świetne do mojej cery i że mam się pokazać za jakiś czas dałam tylko 5 zł dzisiaj odbieram z apteki juz nie mogę się doczekać także na syfy jak najbardziej obecnie mam troche zaskórników i grudek, i własnie tym specyfikiem mam wygładzić skórę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Na zaskórniki też pomaga?chetnie o tym posłucham
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ja dopiero zacznę stosować, więc będę się wypowiadać po użyciu za kilka dni
ale mam też zamówiony z BU kwas PHA i zastanawiam się czy mozna je jakos naprzemiennie stosować? no bo co teraz zrobię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja stosuję kwas mlekowy prawie 3 miesiące. Raz dziennie używam toniku 10% i co jakieś 3 tygodnie robię peelingi - doszłam do stężenia 35% przy pH3. Liczyłam na złuszczanie i bardzo się przeliczyłam, ok. 4 dni po peelingu pojawia się kilka skórek, ale to za mało, żeby zwalczyć blizny po trądziku. Dodam, że dopiero przy stężeniu 30% w ogóle coś zaczęło się łuszczyć.
Kwas mlekowy faktycznie pomaga na pryszcze - wyskakuje mi ich znacznie mniej i głównie przed okresem, a tak to mam względny spokój. Liczyłam także na pomoc w walce z zaskórnikami - kwas oczyścił trochę pory, ale cudów nie ma. Poza tym cera jest znacznie lepiej nawilżona (dodaję do toniku mocznik, a ostatnio mleczan sodu). To właściwie wszystko, co mam do powiedzenia na temat kwasu mlekowego. W niczym mi nie zaszkodził, nie wywołał podrażnień (pamiętajcie o regulacji pH!), trochę pomógł, ale potrzebuję czegoś więcej. Działa na pewno silniej niż kwas migdałowy, który nie dawał u mnie żadnych efektów, ale dla mnie wciąż za słabo. Zrobię jeszcze jeden peeling kwasem mlekowym, zużyję porcję toniku, którą mam już gotową, a potem przerzucam się na kilka tygodni na PHA (glukonolakton), a potem dam cerze trochę odpocząć od kwasów. Mam nadzieję, że PHA sprawdzi się lepiej - inaczej jesienią czeka na mnie kwas salicylowy... Edytowane przez Lifeless Czas edycji: 2010-02-24 o 16:18 Powód: drobna pomyłka ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja kupiłam ten kwas zachęcona opiniami i rzeczywiście fajny. Dodawałam do szamponów, zrobiłam tonik. Chciałam zrobić peeling, ale kompletnie nie złuszcza. Do tego lepsze są jednak: salicylowy i migdałowy. Działa podobno na pryszcze i zaskórniki, ale ja za krótko używałam, by coś stwierdzić, zaczęłam używać salicylowego. No i mlekowy strasznie śmierdzi, bałam się nawet, że zepsuty, ale tak powinno być, a miałam nadzieję, na jakiś ładny zapach mleka
![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
kwas mlekowy obniża pH, czyli zakwasza środowisko (dlatego dodaję się go do płynów do h.intymnej itp) no a dzięki temu, w szamponie, łuski włosa się domykają i włosy bardziej błyszczą : )
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
też bardzo lubię mlekowy, a jego właściwości oczyszczające potwierdzone są u mnie niemal mokrą poduszką rano
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
cóż mogę stwierdzić po jegu użyciu?
narazie tyle, że odczuwam jakby miał właściwości nawilżające zobaczymy czy będzie goił zmiany i zapobiegał innym do tego będę stosować PHA (muszę wyczaić jak to robić, czy na zmianę, czy co jakiś cza zmieniać kwas...tydzień taki tydzień taki ![]() glukonolakton, poczytaj o jego właściwościach na BU: Właściwości i działanie glukonolaktonu: - Rodzaj kwasu PHA o niskim stopniu drażniącym. - Ze względu na większy rozmiar cząsteczki i formę laktonu, jest on wolniej przyswajany przez skórę, dzięki czemu nie powoduje natychmiastowego poczucia pieczenia, typowego dla kwasów AHA. - Nie zwiększa wrażliwości skóry na promieniowanie słoneczne. - Reguluje odnowę komórkową skóry, poprzez delikatne usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry. - Naturalny antyoksydant, który skutecznie zwalcza wolne rodniki. - Substancja silnie nawilżająca, która poprawia stopień nawodnienia skóry. - Wpływa na produkcję kolagenu, poprawia elastyczność i jędrność skóry. - Spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe, wygładza i przyspiesza regenerację i gojenie. - Poprawia barierę lipidową skóry, łagodzi podrażnienie np. wywołane wysuszającymi środkami myjącymi. - Pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych. - Działanie glukonolaktonu porównywano w badaniu do nadtlenku benzoilu, jest on pomocny jako środek na trądzik, bez podrażniających skutków ubocznych. - Wpływa korzystnie na stan cery naczynkowej, zmniejszając skłonności do zaczerwienienia. - Zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych; skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach. - naturalny regulator pH i chelator. Produkty z glukonolaktonem polecane są dla osób o cerze wrażliwej, odwodnionej, z objawami fotostarzenia, z trądzikiem różowatym, z problemami naczynkowymi, przy łojotoku, zapaleniu atopowym skóry i różnego typu wypryskach. Odpowiedni dla osób nie tolerujących popularnych kwasów AHA oraz dla osób, które chcą stosować produkty z kwasami, także w okresie lata, ale nie chronią się sumiennie kremami z filtrami anty-UV. buźka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
ja dodawałam po 2 kropelki do porcji szamponu, a potem wlałam na oko do butelki
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
PHA to nie tylko glukonolakton ale i kwas laktobionowy -
http://www.zrobsobiekrem.pl/index.php?kwasy-pha,40 http://mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=989 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
zeby kwas mlekowy zluszczał skóre jak po peelingu , to trzeba go dlugo trzymać na twarzy , bo inaczej nie zadziała . Robiłam peeling 20 % i 25% . Po ok 20 minutach dopiero czuje się że się ma kwas na twarzy , po godzinie już ma się dość , ale jakoś wytrzymałam 2 godziny i pięknie skóra schodziła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
właśnie umyłam włosy szamponem z dodatkiem ... kwasu hialuranowego
![]() ![]() ![]() walnęły mi się butelki ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
czy wykonywałas ten peeling poprzez zmieszanie z wodą destylowaną? W jakich proporcjach? I czy sprawdzałać jego ph, czy po prostu nałożyłaś tak, jak wyszło? Stosowałam do tej pory tylko peelingi gotowe (glyco-a, svr lysanel active) chciałam spróbować czegoś mocniejszego na blizny. I jeszcze jedno, czy złuszczanie w Twoim przypadku było bardzo silne = trzeba będzie się zaszyć w domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
podpinam się pod wątek,pojutrze idę szukać kwasu.Gdzie zajrzeć?do apteki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Albo inne kwasy sklepy internetowe z polproduktami np. ZSK
![]() W aptece nie ma szans, chyba ze masz od dermatologa recepte na cos robionego z kwasem w skladzie. Mysle, ze na dobry poczatek warto podac linki do stron z opisem mlekowego: - mazidla - ZSK Jesli komus nie chce sie czytac calosci to Cytat:
![]() O ile mi wiadomo mlekowy stosuje sie glownie w nizszych stezeniach i do peelingow to jednak lepiej uzyc innego kwasu ![]() P.S Co do pomylki z hialuronowym zamiast mlekowego to akurat dobra pomylka bo hialuronowy takze dobrze nawilza i dla wlosow tez jest dobry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
właśnie wykańczam pierwszą buteleczkę toniku 15% i powiem że po jego użyciu buzia mnie lekko piecze
![]() ten się skończy i zmajstruje kolejną porcję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A poza pieczeniem widzisz jakies efekty?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ok, nie pomyslalam
![]() ![]() z cera mam dokladnie tak samo...jest biala, a raczej w czerwone ciapki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Witam. Dawniej stosowałam kwasy - migdałowy (* nic nie działał, tylko mnie wypryszczyło), salicylowy ( ten chyba najlepiej wspominam) oraz TCA ( kupiłam głupia 50 % za mocny ) . Niestety mam AZS, nie obejmowało ono do tej pory twarzy, jednak tej zimy się uaktywniło. W tej chwili nie mam zmian na twarzy, jest w sumie "czysta" ale widzę, że wraz z wiosną zaczyna mi się przetłuszczać i widzę początek krost ( znowu) Więc moje pytanie do was - czy wiedząc że mam tak wrażliwą skórę, jednak bez aktywnego AZS za to z porami wielkości wuklanów, zaskórnikami, zapchanymi porami mogę użyć któregoś z wymienionych przez was kwasów?? Chodzi mi o mlekowy lub PHA. Waham się już od jakiegoś czasu, ale z tego co pamiętam kwasy naprawdę mi pomogły.
Z tego co wiem, są to dość łagodne kwasy, jednak ich nigdy nie używałam, zawsze wolałam sięgać po silniejsze, dopóki właśnie nie dopadło mnie AZS. Co o tym myślicie?? A propos mam do odsprzedania 30 ml kwasu TCA o stężeniu 50 %. Mi już raczej nie będzie potrzebny, bałabym się go teraz użyć. Ale mogę z ręką na sercu powiedzieć, że działa, z jednego policzka całego w dziurach i bliznach naprawdę zrobił głądkie lico, z lekkimi tylko plamkami. Z drugim policzkiem nie zdążyłam niestety ![]() Proszę o radę bo zastanawiam się nad tym który kwas wybrać, a może mikrodermabrazja? Dodam, że mam jeszczse sporo pozostałości po trądziku ropnym i bardzo marzę o tym, żeby się tego pozbyć..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:13.