Sama w wielkim świecie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-10, 12:33   #1
serduszko237
Przyczajenie

Sama w wielkim świecie

Cześć wam wszystkim.
Na wstępie już pisze że to troszeczke długi post.
Więc tak zacznę od tego,że w kwietniu tego roku skończyłam szkołę średnią.
Od tego czasu nie mogę znaleźć żadnej pracy wysyłam wszędzie CV gdzie się da i chodzę na rozmowy lecz jednak to nic nie daje wszędzie chcą jakieś doświadczenie albo perfekcyjny angielski...
We wrześniu pojawiło się dla mnie malutkie światełko w tunelu,ponieważ znajomy mojej mamy,który mieszka w Anglii ze swoją rodziną i dwójką dzieci odezwał się do niej tak ogólnie oraz w sumie i mojej sprawie,ponieważ pytał się jej czy nie byłabym chętna do Anglii przyjechać do pracy on oczywiście by mi coś załatwił i na początku by mi pomagał...
Ja trochę na początku nie byłam za bardzo zainteresowana tym pomysłem...lecz jednak brakiem wciąż pracy zaczełam się nad tą propozycją mocno interesować...
Przez cały ten czas moja mama ma z nim ten kontakt i tym razem on rzucił taką propozycję,że mogłabym zamieszkać z nimi i odprowadzać jego córeczkę i odbierać ją ze szkoły oczywiście płacili by mi za to wszystko jak sam mówił miałabym wyżywienie i dach nad głową zapewniony...
Martwi mnie tylko fakt,że nie poradze sobie tam z językiem,nie umiem go aż perfekcyjnie,ale to byłby dobry sposób żeby się go nauczyć raz a porządnie no i rozłąka z rodziną powiem tak jestem samotniczką,ale dla mnie moja rodzina jest najważniejsza na świecie...
Myślę że dałabym sobie tam radę tylko martwię się właśnie,że nie uda mi się opanować tego języka i że mogę za szybko chcieć wrócić do domu...
Chciałam was zapytać o to co mi radzicie zostać tutaj i szukać dalej jakiejkolwiek pracy czy wyjechać tam i chociaż spróbować.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Chciałam jeszcze dodać że nic mnie tutaj nie trzyma ani chłopak,ani dziecko jak również i znajomi(w sumie to może tylko 1 przyjaciolka)i nikt poza tym

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Chciałam jeszcze dodać że nic mnie tutaj nie trzyma ani chłopak,ani dziecko jak również i znajomi(w sumie to może tylko 1 przyjaciolka)i nikt poza tym
serduszko237 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 12:41   #2
Domcia2605
Zakorzenienie

GG do Domcia2605
Dot.: Sama w wielkim świecie

Cytat:
Napisane przez serduszko237 Pokaż wiadomość
Cześć wam wszystkim.
Na wstępie już pisze że to troszeczke długi post.
Więc tak zacznę od tego,że w kwietniu tego roku skończyłam szkołę średnią.
Od tego czasu nie mogę znaleźć żadnej pracy wysyłam wszędzie CV gdzie się da i chodzę na rozmowy lecz jednak to nic nie daje wszędzie chcą jakieś doświadczenie albo perfekcyjny angielski...
We wrześniu pojawiło się dla mnie malutkie światełko w tunelu,ponieważ znajomy mojej mamy,który mieszka w Anglii ze swoją rodziną i dwójką dzieci odezwał się do niej tak ogólnie oraz w sumie i mojej sprawie,ponieważ pytał się jej czy nie byłabym chętna do Anglii przyjechać do pracy on oczywiście by mi coś załatwił i na początku by mi pomagał...
Ja trochę na początku nie byłam za bardzo zainteresowana tym pomysłem...lecz jednak brakiem wciąż pracy zaczełam się nad tą propozycją mocno interesować...
Przez cały ten czas moja mama ma z nim ten kontakt i tym razem on rzucił taką propozycję,że mogłabym zamieszkać z nimi i odprowadzać jego córeczkę i odbierać ją ze szkoły oczywiście płacili by mi za to wszystko jak sam mówił miałabym wyżywienie i dach nad głową zapewniony...
Martwi mnie tylko fakt,że nie poradze sobie tam z językiem,nie umiem go aż perfekcyjnie,ale to byłby dobry sposób żeby się go nauczyć raz a porządnie no i rozłąka z rodziną powiem tak jestem samotniczką,ale dla mnie moja rodzina jest najważniejsza na świecie...
Myślę że dałabym sobie tam radę tylko martwię się właśnie,że nie uda mi się opanować tego języka i że mogę za szybko chcieć wrócić do domu...
Chciałam was zapytać o to co mi radzicie zostać tutaj i szukać dalej jakiejkolwiek pracy czy wyjechać tam i chociaż spróbować.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Ja bym wyjechała, tutaj nic nie jak na razie nie czeka, a jak Ci sie nie spodoba lub bedziesz sie zle czuła to przecież zawsze możesz wrócic.
Domcia2605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 12:41   #3
letik
Zadomowienie

Skoro nic Cie nie trzyma to jedz, sprobuj..aczkolwiek z tego co piszesz to bardziej bym sie martwila jak to zniesiesz psychicznie niz o jezyk bo to akurat mozna szybko zlapac.
Stary 2015-12-10, 13:15   #4
mechanik222
Raczkowanie

Ja bym na Twoim miejscu spróbował szczęścia za granicą. Sam tu mieszkam i pracuję od niedawna, więc wiem, co to wyzwania i okresy przejściowe. Wszystko jednak da się przetrzymać, a angielskiego nauczysz się zanim się zorientujesz. Tego Ci potem nikt nie zabierze . Powodzenia!
mechanik222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 13:45   #5
PestkaCzeresni
Przyczajenie

Również myślę, że powinnaś spróbować za granicą. Jeśli, tak jak piszesz, od ponad pół roku w Polsce nie możesz znaleźć pracy i nic poza rodziną Cię tu nie trzyma, to daj sobie szansę gdzieś indziej. Angielski przynajmniej na średnim poziomie znasz na pewno ze szkoły, więc totalnie obcy Ci nie jest. Będziesz mieszkała, jak wnioskuję, u Polaków, więc to też będzie pewnym wsparciem. Odwagi
PestkaCzeresni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 14:32   #6
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Nic dziwnego, że Cię nigdzie nie chcą do pracy. Skończyłaś tylko szkołę średnią i nie masz statusu osoby uczącej się. Nie wiem czego się spodziewałaś...
Jaką szkołę skończyłaś? Liceum? Technikum? Zawodówka?
Może zapisz się do jakiejś policealnej albo na studia - wtedy łatwiej znaleźć pracę (w sensie ze statusem os. uczącej się).
Jasne możesz też wyjechać ale co Ci to da? A później za te kilka lat co dalej? Ja bym została i zdobywała jakieś kompetencje.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 14:47   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Czyli w kwietniu skończyłaś szkołę. Jaką? Liceum? Technikum? Zawodówka?
Masz maturę?
Nauczyłaś się czegoś konkretnego, zawodu jakiegoś?

Bo wiesz, jeśli masz tylko szkołę średnią, to nie jest szczególnie dziwne, że ciężko znaleźć pracę. Nie wiem czy jest sens jechać za granicę, może tymczasowo podszkolić język, ale co dalej? Ja bym się zapisała do jakiejś szkoły policealnej, na jakiś kierunek, który dobrze rokuje w kwestii pracy.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-10, 16:20   #8
serduszko237
Przyczajenie

Skończyłam technikum,również udało mi się zdobyć technika,niestety matury nie mam...

Ogólnie rzecz biorąc w tym roku chciałam pójść sobie do pracy żeby zarobić sobie na prawko.

Chciałam w przyszłym roku dopiero sobie pójść do jakiejś zaocznej szkoły.

Jednak z uwagi na tą moją sytuacją chyba się zdecyduje wyjechać z tego kraju może tam mi się poszczęści
Stary 2015-12-10, 16:25   #9
szarri
Wtajemniczenie

A próbowałaś załapać się na jakieś staże? Dużo zależy od tego, w jak dużej miejscowości mieszkasz, ale moim zdaniem to jest najlepsza opcja na start, jeśli nie masz kompletnie żadnego doświadczenia i średnie wykształcenie. Staże przez urzędy pracy są płatne. Rejestrując się jako bezrobotna możesz też wnioskować o zwrot pieniędzy za różne fajne płatne kursy i szkolenia (a jest ich mnóstwo). Wystarczy, że organizująca je szkoła jest wpisana do Rejestru Instytucji Szkoleniowych: może to być nawet coś "abstrakcyjnego" typu groomer, to nie muszą być wózki widłowe
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 16:47   #10
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez serduszko237 Pokaż wiadomość
Skończyłam technikum,również udało mi się zdobyć technika,niestety matury nie mam...

Ogólnie rzecz biorąc w tym roku chciałam pójść sobie do pracy żeby zarobić sobie na prawko.

Chciałam w przyszłym roku dopiero sobie pójść do jakiejś zaocznej szkoły.

Jednak z uwagi na tą moją sytuacją chyba się zdecyduje wyjechać z tego kraju może tam mi się poszczęści
A może byś poprawiła maturę? Serio ja bym poświęciła ten rok na naukę do matury a nie na pracę.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 16:58   #11
serduszko237
Przyczajenie

Muszę jednak jeszcze raz wszystko dokładnie przemyśleć...
Stary 2015-12-10, 19:57   #12
bluebluesky
Zakorzenienie

Matura jest bardzo wazna, jestes jeszcze mloda, poswiec ten czas na swoj wlasny rozwoj
Stary 2015-12-10, 20:27   #13
SylwiaKaja
Rozeznanie

Mżesz pojechać w ramach takiej rpzygody. Nie wiem czemu martwi Cię język, skoro masz mieszkać z Polakami i odbierać ze szkoły polskie dziecko. :P już bardziej rozumiem tęsknotę za rodziną, ale akurat do Angli jest masa połączeń teraz, więc to nie jest taki wyjazd, że nie masz kontaktu z rodziną Ale przede wszystkim powinnaś się zastanowić co bys wolała robić. technikum to spoko, ale jaki kierunek? Jeśli oblałaś maturę to popraw, bo nigdy nie wiesz kiedy matura będzie potrzebna. Ogólnie w Polsce cięzko znaleźć pracę młodej osobie, która się nie uczy. Nie napisałaś też nic gdzie meiszkasz i jakie tam są szanse na pracę i jakiej w ogóle pracy szukasz.
SylwiaKaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 21:34   #14
bela92
Raczkowanie

Jeśli chodzi o język, to na pewno sobie poradzisz, po pewnym czasie sam wchodzi i już.
Z resztą nie podpowiem, bo nie wyobrażam sobie siedzieć sama jak palec za granicą. Rzuciłabym się z mostu.
bela92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości