![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Wzbogacamy gotowce :)
witam.
czy moze orientujecie sie czy jest sens dodawania 1 rozkruszonej tabletki rutinoscorbinu do kremu nawilzajacego? mam lekko zaczerwieniona skore i chce to zlikwidowac. zastanawiam sie czy jest sens dodawac jeszcze rozkruszona witamine c? oczywiscie 2razy dziennie 2 tabsy rutinoscorbiny i 1 wit. c doustnie ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: krem 'domowej' roboty ;)
rutinoscorbin i inne tabletki- nie bardzo. używaj doustnie. natomiast małe porcje kremu możesz mieszać z witaminą C w płynie (np. juvit, cebion)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Szukałam, ale nie znalazłam takiego tematu. Mam nadzieję, ze się nie powtarza, jeśli tak - z góry przepraszam.
Dziewczynki, nie zastanawiałyście się nad dodawaniem różnych cudownych składników do gotowych kremów? Z góry zaznaczam, że nie jestem leniwa, ukręciłam cudowne odżywki i sera do włosów ![]() Używam kremu nivea soft (który zamierzam zmienić w najlbliższej przyszłości), cerę mam mieszaną, czółko i okolice nosa świecące. Dodałam sobie do kremu D-panthenolu 75%, masło karite, a wczoraj dodatkowo wycisnęłam kilka korpelek aloesu z listka ![]() Nie jestem specjalistką, teraz wiem że masło karite było błędem, bo pojawiły się niespodzianki. Na szczęście już kończę te miksturę, zrobiłam ja w opakowaniu 10 ml. Macie jakieś ciekawe pomysły na wzbogacanie gotwych preparatów? Może stosujecie już takowe? Jeśli tak, chętnie poczytam. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wzbogacamy gotowce :)
Super temat
![]() ![]() -Ja dolewam po pare kropelek olejow (lub troche masla) do wszystkiego co mi sie nawinie, z innymi substancjami bardziej uwazam. -HA tez dobry do wszystkiego. -Zoltkowa odzywke do wlosow wzbogacam olejem rycynowym/kokosowym/jojoba i keratyna -Do kremow Martiny Gebhardt dokladalam kropelke gliceryny lub d-pantenolu (efekt nie byl powalajacy) lub mieszalam troche tego kremu z Physiogelem -kropelka jedwabiu do kremu dziala bardzo fajnie -kropelka glikolu butylenowego do jednorazowej porcji na twarz i dekolt wzmacnia efekt nawilzenia -dodawalam tez odrobine mocznika do balsamu ale mam mieszane uczucia - i jeszcze spirulina do kapieli (razem z kulkami do kapieli z przepisu ZSK) i tym naprawde jestem zachwycona wiecej grzechow nie pamietam ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
LouLou25 też mam jedwab. Ale i tłustą cerę. Nie pogryzą się?
W najbliższym czasie planuję zakupić olejek jojoba i wkropić do kremiku. Myślicie że nadmiaer D-penthanolu75% może zaszodzić skórze? Obecnie stosuje stężenie 5%, ale czasem....może mi ręka zadrżeć, nigdy nic nie wiadomo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja dodaję zelu HA już teraz praktycznie do wszystkiego
![]() Masło karite dodaję do kremu do rąk i stóp(na noc, bo smrodek karite jest dla mnie nie do zniesienia w ciągu dnia)- extra nawilża, szczególnie widać różnicę na stopach, są mięciutkie jak dziecięce. Aha, jeszcze dodaję oleju z orzechów laskowych do żelu na zmęczone nogi (niestety muszę regularnie używać) i zauważyłam że mniej mi puchnął (nie wiem, czy to zasługa dodanego oleju, ale na pewno orzech laskowy dobrze robi na naczynka, pajączki itp)...no i wychodzi na to, że więcej gotowców nie używam...hehe a kiedyś cała półka w łazience się uginała pod kosmetykami, teraz większość siedzi w lodówce ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Identyczny temat powraca jak bumerang w watkach dot.konkretnych zakupow na Mazidlach/BU/ZSK itd.
![]() Dodawanie zelu HA to norma ![]() Wszystko zalezy od cery i jej wymagan ![]() Maslo karite jest dla mnie nie do przejscia,nadaje sie jedynie do stop ![]() Zrezygnowalam z balsamow do ciala wogole na rzecz olejow,jedynie zostalam przy aptecznych miksturach i dermoksmetykach ale to z zupelnie innych wzgledow.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dodaję bromelainę do peelingu enzymatycznego ziaja calma.
Sam ten peeling ziaji był zbyt słaby, a z kolei do przepisu na peeling z bromelainą z mazideł brakowało mi zmielonych płatków. Peeling ziaja + bromelaina = natychmiastowy widoczny efekt |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Super watek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja od dobrych 2 miesięcy dodaje karitke do szamponu. Mieszam na lapce i siup. Efekty świetne. NIe trzeba mi już odżywki, a wlosy mam za łopatki, gęste i dość kręcone. Więc polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() ![]() ![]() Na pewno wykorzystam patent z dodawaniem karite do szamponu i kremu do stóp. A sama, jak na razie, dodawałam tylko HA do nawilżającego kremu Clinique. Z efektów jestem zadowolona, krem solo niestety dostatecznie nie nawilża.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Obecnie stosuje serum z keratyną z mazideł, ale stanęłam w miejscu bo mi się hydrolat skończył. Dzięki za pomysł, do szamponu był nigdy nie dodała ![]() Poza tym zrobiłam dzisiaj wielkie zakupy na ZSK, kupiłam m.in. HA1%, olej z krokosza barwierskiego, wit. E, wit.B3 i wyciąg z aloesu i zamierzam to wszystko w odpowiednich stężeniach wrzucić do kremu ![]() Zobaczymy co się stanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny co to jest HA
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym to: - dolewam do odżywek do spłukiwania do włosów: keratynę, glicerynę, czasem parę kropli jakiegoś olejku - jak mi się zepsuł atomizer w butelce na serum z mazideł do włosów to stuningowałam lilliputza ![]() - do kremów na twarz często dodaję taki mix: HA, jedwab hydrolizowany, pantenol, NMF Świetny wątek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za informację
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale można też na biochemii urody i zróbsobiekrem: http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-gels.html http://www.zrobsobiekrem.pl/?substancje-nawilzajace,54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
A czemu tak na dłoni? Nie możesz od razu sobie odpowiedniej ilości dodać do kremu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
hmm moj kwas po uzyskaniu formy zelowej nalezy trzymac w lodowce max 2 tygodnie, ta wiec jak od razu dasz duzo do kremu to po prostu moze ci sie popsuc.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie zamówiłam sobie HA z ZSK. Czyli konserwowany. Wiem co to konserwant, ale czy to znaczy że on będzie w takim razie nieco "gorszy" od tych Waszych niekonserwowanych?
Zwykle mieszam wszystko w słoiczku 10 ml i wsadzam do lodówki, wystarczy na tydzień lub troszkę dłużej. I bez mieszania na dłoni wiecznie jestem wszędzie spóźniona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Na stronie biochemia urody jest wyraznie napisane ze kwas, jezeli chcemy go zmieszac z kremem, nalezy dodac do kremu bezposrednio przed nalozeniem( i nie ma tu rozroznienia na wersje z lub bez konserwantu) tak wiec mysle ze sa jakies powody, dla ktorych nie powinno sie mieszac HA z kremem i zostawiac na dluzszy czas...CZytalam tez gdzies ze HA jest bardzo wrazliwy na czynniki biologiczne, moze dluzszy kontak z jakims kremem po prostu go niszczy
![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dzięki jeszcze raz za informację, kupię HA w żelu, na początku będzie łatwiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A na BU jeszcze nie byłam..... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
To ja może od drugiej strony zapytam.
Jaki krem będzie dobrą bazą do wzbogacania? Dobry/neutralny skład, nekoniecznie bogaty w substancje aktywne, najlepiej nie drogi, bo to przecież tylko baza ma być. Sprawdziłyby się te rossmanowskie kremiki z dziecięcej serii? Jeszcze ich nie próbowałam bo mam pół lodówki zabawek i do tego zapasy różnych starych kosmetyków które trzeba na coś wykorzystać. Dodam, że raczej chodzi mi o pielęgnację ciała, nie twarzy, przynajmniej na razie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=10334 Co do pielęgnacji ciała, to np olejki mieszam z czym popadnie i jest ok ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
To ja już tradycyjnie polecę Physiogel
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.