![]() |
#1 |
Monaaaa
|
Prezenty na świeta
Hej
![]() Od ok. 9 miesięcy jestem w związku z pewnym facetem, układa nam się dobrze i nie mam powodu do narzekań. Gdy zbliżał się czas świąt kupiłam mu prezent bo logiczne wydało mi się to ze ludzie w związku dają sobie prezenty na święta. Jednak wiem, że on nic takiego nie planuje. Ostatnio gdy rozmawialiśmy o prezentach powiedział, że on w tym roku ma już spokój bo kupował prezent tylko dla mamy. Defacto z mamą spędza swięta i w przerwie świątecznej nie będziemy się widzieć. Myślałam jednak ze przed wigilią czy też zaraz po swietach damy sobie prezenty. Co mam teraz zrobić z jego prezentem? Nie chcę, żeby poczuł się głupio gdy ja mu coś dam, a on nie będzie przygotowany na rewanż. Z drugiej strony trochę przykre, że nie pomyślał o mnie w takim kontekście. Nie chodzi w sumie o prezent tylko o sam fakt. Może trochę szaleje bo moje współlokatorki od jakiegoś czasu latają za prezentami dla swoich facetów i myślą co od nich dostaną. Oczywiste, że prezenty nie są najwazniejsze, ale jakoś tak przykro. Myślę że nie chodzi tu o to że jest sknerą, chociaż nie powiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prezenty na świeta
Dla mnie to bardzo słabo, że nie kupił Ci prezentu. Pozostaje jednak ta kwestia, że może celowo Cię wkręca, żeby zrobić Ci niespodziankę. Ja tam dałabym mu ten prezent, choćby po to, żeby dać dobry przykład. Bardzo dobrze, jeśli zrobi mu się głupio.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja bym mu dała ten prezent, gdybym go już kupiła.
Jak mu się zrobi głupio, to w sumie dobrze, bo to znaczy, że zauważa, że mógł jednak inaczej zrobić i dać Ci jakiś prezent. ![]() ![]() Dla mnie też jest dość naturalne, że daje się prezent komuś, z kim się jest w związku. Może gdyby ten związek trwał 2 tygodnie czy miesiąc, to bym się zastanawiała, pewnie wtedy bym dała coś symbolicznego, ale 9 miesięcy to już większy kawałek czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Byłoby mi przykro, gdyby facet tak postawił sprawę. ![]() ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- Dla mnie również. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja bym poruszyła ten temat. Zapytała czy robiMY sobie prezenty na święta, a jeżeli nie, to dlaczego ?
![]() Uprzedziłabym go, że pytam, bo już mu coś kupiłam. Jeżeli nie kupi prezentu po takiej rozmowie, to burak ![]() ROZMAWIAĆ trzeba w związku, no niestety - do bólu, do końca, aż coś nie zostanie ustalone. Czemu nie pociągnęłaś tematu kiedy on powiedział, że kupuje prezent tylko dla mamy ? Była doskonała okazja obgadać sprawę do końca. Nie bój się mówić o tym co myślisz i czego chcesz -wprawiaj się, bo temat prezentów to bzdura, są większe problemy i wtedy dobrze mieć już 'przećwiczone' wałkowanie niezręcznych tematów z ukochanym. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-12-21 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5386791 3]Ja bym poruszyła ten temat. Zapytała czy robiMY sobie prezenty na święta, a jeżeli nie, to dlaczego ?
![]() Uprzedziłabym go, że pytam, bo już mu coś kupiłam. Jeżeli nie kupi prezentu po takiej rozmowie, to burak ![]() ROZMAWIAĆ trzeba w związku, no niestety.[/QUOTE] O to to. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Tez bym jednak dala ten prezent. Nie wiem jak inni, ale mnie cieszy nie raz bardziej obdarowywanie niz bycie obdarowywana, wiec nawet jesli nic nie dostalabym od faceta, nie zmartwilo by mnie to jakos bardzo. Powiedz mu, ze przy okazji robienia innych prezentow wpadlo Ci w oko cos dla niego. Zadna tam wielka sprawa.
A moze wlasnie on tez dla Ciebie cos przygotowal I bedzie niespodzianka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
SZCZEROŚĆ to podstawa, żadne tam gierki, mrużenie oczka, udawanie. Bez tego nie ma dobrych związków. Amen. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja też uważam że powinnaś dać prezent. Słabo skę według mnie zachował, 9 miesięcy to wcale nie krótko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Może upewnij się, czy według niego też jesteście w związku? A nie, nie wiem, niezobowiązująco się spotykacie?
Zgadzam się, że mogłaś pociągnąć kwestię robienia sobie prezentów, kiedy wspomniał o tym dla mamy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Brak prezentu jest usprawiedliwiony, według mnie, tylko w skrajnie złej sytuacji materialnej(choć wtedy można zrobić choćby ciastka samemu), w sytuacji gdy nie ma się do tego głowy z powodu jakiejś tragedii w rodzinie itp., w innym przypadku jest to zlekceważenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja tez bym mu dala prezent. A na przyszlosc ustalcie takie rzeczy wczesniej..my tez jednego roku nie robilismy sobie z tz prezentow no dosyc duzo wtedy kupowalismy do domu no ale kazde z nas wtedy wiedzialo bo tak sie dogadalismy i nie bylo rozczarowania. No a Twojej sytuacji to nieco przykre faktycznie.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
w różnych rodzinach są różne zwyczaje co do dawania prezentów. porozmawiaj z nim, czy dajecie prezenty, czy on planuje, czy chce zostać obdarowany na święta, czy prezent masz 'przetrzymać' do następnej okazji. ja nieznoszę dostawania prezentów i nie obchodzę świąt za bardzo, więc mój partner mi nic nie kupuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
U mnie w rodzinie co roku daje się na gwiazdkę sporo prezentów, u Tż w ogóle się prezentów gwiazdkowych nie daje. Przegadaliśmy to i zgodziłam się nic nie dawać (bo i tak mam w domu całą ceremonie wręczania prezentów), ale że ustaliliśmy to dość późno to miałam już kupiony prezent. Powiedziałam to TZ wiec on tez mi coś kupił, a od kolejnego roku wprowadziliśmy już zasadę nie kupowania. Ot kwestia rozmowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
powiedz mu, ze chcesz mu w okresie swiatecznym wreczyc mala niespodzianke.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() taki na luzie, że 'o, coś mi wpadło w oko i pomyślałam, że będzie Ci miło' tak czy siak miałam kiedyś podobną sytuację. tyle, że ja byłam wtedy w związku ledwo 3 miesiące. kupiłam chłopakowi prezent, ale jakoś wywnioskowałam, że on mi nie. co prawda nie widzieliśmy się w święta, a dopiero na sylwestra, ale zrobiło mi się głupio i nie dałam mu w końcu tego prezentu. myślę, że gdybym mu go wręczała, to czułabym się bardziej niezręcznie jak on, chociaż nie za bardzo potrafię to wyjaśnić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
multitasking ninja
|
Ale dla autorki najwyraźniej jest.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Ja mam inne zdanie. Skoro nie spędza się razem świąt to nie ma prezentów
![]() Prawdopodobnie on nawet nie wpadł na to że ma coś kupić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
ja się odnosiłam do postu Doris odnośnie wypowiedzi LadyChatterbox.
nie wiemy, dlaczego partner autorki nie planuje dawać prezentu. nie wiemy nawet, że nie planuje tak na dobrą sprawę. autorka tylko podejrzewa, że tak będzie i nie poruszyła z nim tego tematu. ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem,prezent ,to niespodzianka i powinnas dac ten prezent,jezeli partner,nie kupil ci prezentu,co nie wiemy i bedzie nieco speszony,zawsze mozesz powiedziec, ze najlepszy prezent dla mnie to ty i po sprawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez LadyChatterbox Czas edycji: 2015-12-22 o 07:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Ante Pante
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
multitasking ninja
|
U mnie w rodzinie obdarowywanie się zawsze było bardzo ważne, nawet na święta wiosenne, kiedy inni dostawali co najwyżej czekoladowe zające, ja dostawałam i dawałam prezenty.
Urodziny i imieniny to dla mnie najważniejsze dni w roku i zawsze jest mi bardzo przykro, jak ktoś o nich nie pamięta. Nie obchodzi mnie, że ktoś "nie obchodzi imienin" - ja obchodzę ![]() Na pewno byłoby mi cholernie przykro, gdybym nie dostała na święta niczego. Na miejscu autorki dałabym już kupiony prezent, żeby pokazać, że o tym pomyślałam i to dla mnie ważne. Zresztą co innego z nim zrobić.
If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, Infinite. Edytowane przez WhySoSerious Czas edycji: 2015-12-22 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prezent bym mu dała, bo w ten sposób zasygnalizujesz, że jednak jest to dla ciebie ważne i czułabyś się dobrze dostając mały podarunek. W ten sposób w przyszłym roku będziesz mogła na coś liczyć ![]() ![]() Nie wstydź się facet też wiele wydatków nie ma. U nas kupujemy prezenty dla 11 osób ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:54.