Przesadzam, czy mam racje? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-21, 21:33   #1
panienka92
Raczkowanie

Przesadzam, czy mam racje?

Witam... Pragnę przedstawić wam mój "problem"aby ktoś popatrzył na to chłodnym okiem i ocenił czy mam rację.
Przechodząc do sedna mamy czas świąteczny. Lepienie pierogów, gotowanie barszczu itd. Z tym też wiąże się mój wątek.

Od pewnego czasu mam problemy zdrowotne i mieszkam z tż w jego domu rodzinnym. Ich codzienne zwyczaje są dla mnie nie do przyjęcia. Wiem, że nie jestem u siebie, i może przesadzam, ale to co widzę napawa mnie ogromnym niesmakiem teściowa, jak i jej córka kompletnie nie dbają o higienę podczas gotowania. Dziś gdy lepiły pierogi jedna jak i druga śliniły palce, i potem sklejały ciasto.
Akurat jadłam kolację, i było mi niedobrze.

Wiem, wiem jestem bardzo dużym czyściochem, mam świra na punkcie takich spraw. To nie jest pierwszy raz Teściowa zawsze ślini palce przed lepieniem pierogów, robi je na ślinę.

Nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji, bo na myśl, że mam jeść tą potrawę robi mi się słabo.
Oczywiście to nie jest jedyna rzecz, która mi przeszkadza. Dochodzi do tego kichanie na jedzenie, nie mycie rąk. Kiedyś zaraziłam się grypą przez takie coś.

Co począć? nie jeść nic, czy zwrócić jakoś uwagę? nie piszcie mi o wyprowadzce, bo to jest sprawa chwilowa, a jeść będę to jeszcze dobrych parę lat

Edytowane przez panienka92
Czas edycji: 2015-12-21 o 21:35
panienka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 21:45   #2
Beataa_De
Raczkowanie

Dot.: Przesadzam, czy mam racje?

Spróbuj może powiedzieć o tym partnerowi, może niech on delikatnie im to zasugeruje, w końcu to jego rodzina, nie Twoja . Niby jesteś tam tylko gościem, ale to nie znaczy, że nie powinnaś czuć się tam komfortowo
Don't wait.
Because right now, you're the oldest you've ever been and the youngest you'll ever be.
Beataa_De jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 22:10   #3
letik
Zadomowienie

Skoro one od zawsze tak robia to zwrocenie uwagi na bank zostanie zle odebrane. Ja oczywiscie sie z Toba zgadzam bo tez by mnie to niesmaczylo ale zobaczysz ze zostaniesz zle odebrana..ja bym tych pierogow po prpstu nie jadla i tyle.
Stary 2015-12-21, 22:19   #4
Barbarella05
Wtajemniczenie

Jezu,ochyda.
Niczego bym tam nie tknela.
A fuj
Barbarella05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 22:49   #5
wiekanka
Zakorzenienie

dolacz sie do lepienia pierozkow i przyszykuj sobie obok spodek z bialkiem i maczaj w nim palce.Powiedz,ze sklejaja sie lepiej.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 22:53   #6
lwia paszcza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez letik Pokaż wiadomość
Skoro one od zawsze tak robia to zwrocenie uwagi na bank zostanie zle odebrane. Ja oczywiscie sie z Toba zgadzam bo tez by mnie to niesmaczylo ale zobaczysz ze zostaniesz zle odebrana..ja bym tych pierogow po prpstu nie jadla i tyle.
A to akurat nie takie proste, bo o to też teściowa się może obrazić Ja na szczęście nie spotkałam nikogo, kto by tak robił...
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 22:55   #7
letik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość
A to akurat nie takie proste, bo o to też teściowa się może obrazić Ja na szczęście nie spotkałam nikogo, kto by tak robił...
Ewentualnie zjedz srodek a brzegi sklejone slina zostaw ;p fujjj..jak tak mozna robic w ogole?
Stary 2015-12-21, 23:06   #8
Barbarella05
Wtajemniczenie

Aha czyli jak matka i siostra tak robią, to oznacza ......Ze cała rodzinka tak robi?

I Twoj TŻ autorko też?

O matko, aż mnie zemdlilo...
Stary 2015-12-21, 23:10   #9
rutki
Raczkowanie

Masz racje,ale nie masz czego, sie obawiac-temperatura,zabija wszystkie zarazki-wirusy,bakterie,kucharze, tez smakuja,ta sama lyzka ,kilka razy i co zrobic.
rutki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 23:13   #10
cherry_flamme
Zakorzenienie

Łeeeee, mam podobną ciotkę i piję u niej tylko herbatę Za każdym razem udaję, że jestem na restrykcyjnej diecie i jem tylko o wyznaczonych porach, bo chyba nic bym nie przełknęła.
Tobie polecam rozmowę z facetem i następnym razem wzięcie udziału w gotowaniu. Najwyżej powiedz, że nie możesz jeść jakiegoś składnika/przyprawy i sama przygotuj swoją porcję.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 23:46   #11
maliko972
Raczkowanie

Moja babcia też robi pierogi na ślinę, bo tak jest dużo szybciej i łatwiej
Rozumiem, że możesz się tego brzydzić, ale cóż... Nie jesteś u siebie.
Kichanie na jedzenie i nie mycie rąk to inna sprawa i to już jest totalnie niehigieniczne. Możesz "dawać dobry przykład", tzn. zawsze kichać w chusteczkę, po każdym kichnięciu iść umyć ręce itp. Nic innego nie jesteś w stanie zrobić, jeśli one tak się już przyzwyczaiły
maliko972 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-21, 23:54   #12
paulinika
Zakorzenienie

O moj bosze. Chyba w tym roku nie zjem pierogow
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 01:05   #13
rutki
Raczkowanie

Ja chetnie zjem,oby nikt na nie, nie kichal.
rutki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 01:16   #14
kahoko hino
Zakorzenienie

wg mnie powinnaś zwrócić partnerowi uwagę o higienę w kuchni. pal licho te pierogi, ale nie mycie rąk, kichanie - dla mnie absolutny turn down. skoro jesteś gościem, to niech partner się wykaże i będzie doręczycielem wiadomości
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 05:22   #15
201606291621
Konto usunięte

Dziewczyny, serio myślicie ze ktos w tym wieku zmieni swoje przyzwyczajenia, bo jakaś tam dziewczyna zasugeruje (nawet nie wprost) ze powinno być inaczej? Jasne. Autorko - ja bym przyniosła swoje jedzenie tłumacząc to tym, ze jestem na diecie. Uwagi nie ma sensu zatracać, nic się raczej nie zmieni, a tylko będzie kwas.

Ogólnie to obrzydliwe i chyba sama w tym roku nie zjem pierogów.
201606291621 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 07:18   #16
panienka92
Raczkowanie

Nie było moim celem obrzydzić wam świąteczną kolację. Musze dodać, że nie dotyczy to tylko pierogów, ale i uszek itd Może i one bezpośrednio nie ślinią tego ciasta, ale przy lepieniu co chwilę wkładają palce do ust, więc to chyba to samo?

Jak ja sama lepiłam z teściową to co chwilę myłam ręce, gdy dotknęłam kota czy, wytarłam nos,a ona nie Potem starałam się jeść tylko te pierogi, które widziałam,ze sama zrobiłam.

Woda zabija zarazki? mam taką nadzieję....

Czas edycji: 2015-12-22 o 07:27
Stary 2015-12-22, 07:25   #17
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Barbarella05 Pokaż wiadomość
Aha czyli jak matka i siostra tak robią, to oznacza ......Ze cała rodzinka tak robi?

I Twoj TŻ autorko też?

No właśnie, jak Twój luby Autorko stoi ze sprawami higieny?
Stary 2015-12-22, 07:27   #18
panienka92
Raczkowanie

Cytat:

I Twoj TŻ autorko też?

Nie, mój tż tak nie robi, tylko one dwie... Tż dzięki mnie nauczyl się zawsze płukać owoce i warzywa przed jedzeniem. Nie robi mi też juz kanapek na stole, tylko na talerzu, bo dawniej miał taki zwyczaj.

A czy wyrabianie ciasta na stole gdzie wszyscy jedzą jest wedlug was okej? nawet jak został przetarty.

Czas edycji: 2015-12-22 o 07:29
Stary 2015-12-22, 07:38   #19
Barbarella05
Wtajemniczenie

Jeśli stół to również blat w kuchni - u mnie tak jest.
I zostal zdezynfekowany - to jak najbardziej.

Tylko że ja mam takie urządzenie,które czysi parą.
Stary 2015-12-22, 11:21   #20
Adrianna_8
Zakorzenienie

Serio, trochę nie czaję. Może wyjdę na brudasa, czy coś, ale... Z tego co wiem, to w porównaniu do śliny, na innych rzeczach typu stół, ścierki, blaty itp. itd. jest o wiele więcej dziwnych bakterii. Oczywiście ich nie widać, więc się tym nie przejmujesz, a ślina to jednak płyn ustrojowy innych ludzi, bla, bla. Rozumiem to.

Na ścierce, którą przemywasz blat, też jest mnóstwo bakterii, które na stole zostają. Na talerzu, który leżał w szafce umyty np. 3 dni temu, też jest mnóstwo bakterii. Na ścierce kuchennej (na której u mnie się układa pierogi) jest mnóstwo roztoczy. Jak żyć?

Oczywiście kichanie, nie mycie rąk itp. nie jest zbyt higieniczne, ale nie dajmy się zwariować.

Jak dla mnie jedynym rozwiązaniem jest się wyprowadzić i gotować po swojemu.
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 11:32   #21
letik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Serio, trochę nie czaję. Może wyjdę na brudasa, czy coś, ale... Z tego co wiem, to w porównaniu do śliny, na innych rzeczach typu stół, ścierki, blaty itp. itd. jest o wiele więcej dziwnych bakterii. Oczywiście ich nie widać, więc się tym nie przejmujesz, a ślina to jednak płyn ustrojowy innych ludzi, bla, bla. Rozumiem to.

Na ścierce, którą przemywasz blat, też jest mnóstwo bakterii, które na stole zostają. Na talerzu, który leżał w szafce umyty np. 3 dni temu, też jest mnóstwo bakterii. Na ścierce kuchennej (na której u mnie się układa pierogi) jest mnóstwo roztoczy. Jak żyć?

Oczywiście kichanie, nie mycie rąk itp. nie jest zbyt higieniczne, ale nie dajmy się zwariować.

Jak dla mnie jedynym rozwiązaniem jest się wyprowadzić i gotować po swojemu.
Wlasnie jadlam sniadanie jak przeczytalam o tym płynie ustrojowym..boziu chyba nie bede czytala tego watku bo serio mnie mdli.
Stary 2015-12-22, 11:34   #22
201803290936
Konto usunięte

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak będą robione pierogi, które jutro odbieram z baru. Może również ktoś będzie ślinił krawędzie? I tak to potem się gotuje, a dodatkowo to odgrzejemy w domu. Myślę, że Cię to trzepie, bo to po prostu widzisz. A kto wie, czy np. Twoja babcia nie robiła pierogów w taki sam sposób. Robiąc coś myję ręce po kilka razy, nieustannie przecieram blat - dla mnie to wyznacznik czystości, ale ktoś inny mógłby stwierdzić, że np. przesadzam, albo zarazki są na szmatce. Uważam, że również nieco przesadziłaś pisząc, że KOMPLETNIE nie dbają o higienę w trakcie przygotowywania posiłku. Ilu to domowników kichało na to jedzenie? Specjalnie? Bo brzmi jak po prostu przesadzony opis. Nie myją rąk w ogóle, czy nie tak często jakbyś chciała, albo nie widzisz tego?

Odmów posiłku, skoro Cię tak obrzydzili. Czemu niby masz to jeść "dobrych parę lat"? Taki zapas tych pierogów?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 14:18   #23
pannaatopowa
Zakorzenienie

A po co ślinić palce podczas lepienia pierogów?

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 14:32   #24
zakonna
Naczelna Nastolatka

przecież to się potem gotuje we wrzątku, żadna ślina tego nie przeżyje.
Stary 2015-12-22, 14:45   #25
maliko972
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
A po co ślinić palce podczas lepienia pierogów?
Żeby skleiły się brzegi
maliko972 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 14:58   #26
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maliko972 Pokaż wiadomość
Żeby skleiły się brzegi
Jestem początkująca, ale moje ciasto nigdy nie potrzebowały pomocy w tej kwestii. to co dopiero "wyjadaczki". troche bez sensu.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 15:53   #27
_Matilde_
Biała Dama

Rozumiem Cię Autorko, niektórzy tak strasznie się ciapią w jedzeniu że lepiej tego nie widzieć. Ale nie nauczysz starego psa służyć, teściowa pewnie całe życie robiła w ten sposób i dla niej Twoje uwagi będą jak wymysły. Ja bym chyba wybrnęła robiąc dla siebie pierogi z razowej mąki np.

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-22, 16:00   #28
Barbarella05
Wtajemniczenie

Dokładnie.
Miałam taką sytuację z tatą.
U niego wszystko na jedną patelnię, jednym nożem i co chwilę palcem probowane.
Rzyg.
Więc ja sobie poradziłam w ten sposób że mówiłam,że mam taką dietę a nie inną,że nie mogę wogole tłuszczu ( choć w niewielkich ilościach mogę), czosnku,mam uczulenie na olej słonecznikowy albo margarynę,albo jajka albo mleko .
Albo że coś zjadłam dnia poprzedniego i bardzo żołądek mnie boli i boję się coś jeść żeby sobie bardziej nie zaszkodzic.

A po takim obiadku, jechałam do Maka z przyjaciółmi

Albo na mega ostrego dużego kebaba popijanym ayranem .

Ważne to to żeby być stanowczym.
Stary 2015-12-22, 16:13   #29
softness
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie.
Miałam taką sytuację z tatą.
U niego wszystko na jedną patelnię, jednym nożem i co chwilę palcem probowane.
Rzyg.
Więc ja sobie poradziłam w ten sposób że mówiłam,że mam taką dietę a nie inną,że nie mogę wogole tłuszczu ( choć w niewielkich ilościach mogę), czosnku,mam uczulenie na olej słonecznikowy albo margarynę,albo jajka albo mleko .
Albo że coś zjadłam dnia poprzedniego i bardzo żołądek mnie boli i boję się coś jeść żeby sobie bardziej nie zaszkodzic.

A po takim obiadku, jechałam do Maka z przyjaciółmi

Albo na mega ostrego dużego kebaba popijanym ayranem .

Ważne to to żeby być stanowczym.
Kurde, no ten Twój mac na pewno 10 razy zdrowszy niż jedzenie robione w domu przez ojca, bo wsadził w nie palec (trąd ma?). Faktycznie dużo lepiej wsunąć hamburgera smażonego na głębokim, niezmienianym od tygodnia tłuszczu, na który zdążyli nakichać wszyscy pracownicy restauracji. Ja tu się zgadzam z Doris, że problem autorki ogranicza się do tego, że "czego oczy nie widzą"... Pewnie nieraz jadła w restauracjach, szkoda że nie widziała, jak jej jedzenie jest przygotowywane.

Aha, taka uwaga do kilku osób, pisze się "niemycie" rąk.. polski język trudna...
softness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 16:22   #30
Czlowieczka
BAN stały

Wyjście jest proste.
- Nie jestem głodna. Nie zmieści mi się nic.
- No zjedz, nie rób problemów. My gotujemy a ty nie jesz.
- Doceniam to. Ale nic mi się nie zmieści. To nie zależy ode mnie.
- No to zjedz w końcu.
- Nie dam rady.
I tak do znudzenia.
Wielkiego focha nie będzie, a jak będzie to już wina tych ludzi.

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:
Napisane przez softness Pokaż wiadomość
Kurde, no ten Twój mac na pewno 10 razy zdrowszy niż jedzenie robione w domu przez ojca, bo wsadził w nie palec (trąd ma?). Faktycznie dużo lepiej wsunąć hamburgera smażonego na głębokim, niezmienianym od tygodnia tłuszczu, na który zdążyli nakichać wszyscy pracownicy restauracji. Ja tu się zgadzam z Doris, że problem autorki ogranicza się do tego, że "czego oczy nie widzą"... Pewnie nieraz jadła w restauracjach, szkoda że nie widziała, jak jej jedzenie jest przygotowywane.

Aha, taka uwaga do kilku osób, pisze się "niemycie" rąk.. polski język trudna...
Popełniasz błąd bo próbujesz RACJONALNIE podejść do tematu, który dotyczy gustu, obrzydzenia, niesmaku, itp. A więc do tego, co jest irracjonalne.

Ja się brzydzę czerwonego mięsa. I nie da rady mi wyperswadować, że ni ma czego. To po prostu nie zależy od naszgo rozumu, od tego, co sobie sami (albo ktoś nam) przetłumaczymy.
Czlowieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości