|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
mind designer
|
![]() Jaką pralkę możesz polecić?
Padł mi mój 4-letni Bosh (zatarł się silnik) w związku z czym jestem zmuszona do szybkiego zakupu nowej pralki.
W temacie się nie orientuję i coś czuję, że po prostu sprzedawca coś mi wciśnie :/ Dlatego pytanie do Was drogie Wizażanki: Jaka firma? Na co zwrócić uwagę? Szukam czegoś wytrzymałego przede wszystkim... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jaką pralkę możesz polecić?
Cytat:
A jak Cię stać do Miele, podobno super. U mnie w pracy natomiast bardzo chwalą Candy - szef ma, wiceszef ma i kilka innych osób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
U mnie bosch, u rodziców też i chodzą bez zarzutów. Skąd wiesz, że sie silnik zatarł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
mOLDerator
|
Kupując pralkę kierowałam się wielkością bębna, największą znalazłam w Beko (9 kg). Jest to moja druga pralka tej firmy i jestem bardzo zadowolona, odpukać nic się nie dzieje. Tyle, że ja z góry zakładam, że nie jest to sprzęt ana 20 lat jak to kiedyś było.
Teściowa ma Boscha i również jest bardzo zadowolona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Boscha mam zmywarkę i jestem zadowolona. Teściowie kupili sobie pralkę Boscha, nie narzekają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja mam Electroluxa i bardzo sobie chwalę. Mam go już z 6-7 lat. Dla mnie ważne jest, żeby pralka miała krótki program (ja mam na 20 minut) na lekko brudne rzeczy i żeby miała dodatkowe płukanie (jak ktoś jest np. alergikiem albo ma dziecko). Resztę rzeczy chyba wszystkie pralki już mają (wyświetlacz itd).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
mOLDerator
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53662981]Ja mam Electroluxa i bardzo sobie chwalę. Mam go już z 6-7 lat. Dla mnie ważne jest, żeby pralka miała krótki program (ja mam na 20 minut) na lekko brudne rzeczy i żeby miała dodatkowe płukanie (jak ktoś jest np. alergikiem albo ma dziecko). Resztę rzeczy chyba wszystkie pralki już mają (wyświetlacz itd).[/QUOTE]
Ja mam w Beko też przeróżne programy, krótkie przepierki też, nawet program do ciemnych ubrań itd. Często korzystam też z funkcji opóźnionego startu, tak, że rana o 6 wstawiam pralkę i nastawiam tak, by skończyła prać jak wracam do domu, żeby od razu wywiesić, bo nienawidzę jak pranie leży w bębnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Mam pralkę Zanussi model A+, działa już ok 5 lat bez problemu, a sporo piorę.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-08-27 o 12:11 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja polecam pralki sprowadzane z Niemiec w tzw.komisach. To jest sprzęt z wystaw sklepowych bodajże, może mieć jakieś ślady użytkowania.
Co prawda nie mają gwarancji, ale ceny są b.niskie, a jeżeli chodzi o jakość to nie słyszałam ,żeby ktoś narzekał, ja też jestem zadowolona a za elektroluxa zapłaciłam 600 zł. Mój elektrolux jest ładowany od góry. Moja mama też korzysta z tego typu pralki i jest zadowolna. Mam małą łazienkę i dla mnie taka opcja jest idealna.
some dance to remember some dance to forget Edytowane przez Kat2890 Czas edycji: 2015-12-02 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Zobacz sobie tą serię vario perfect tam sa wsady po 5 i 6kg. U mnie jest piątka i da się zmieniać czas, temp, i obr. bębna podczas wirowania i jest sporo programów. Narazie jest wprawdzie kilka miesięcy ale mam do niej zaufanie takie samo jak do Bernikuly
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ja mam Bosch Serie 4 VarioPerfect i żałuję, że nie wzięłam czegoś droższego. Przy wirowaniu jest strasznie głośna, a nigdy nie ustawiam najwyższych obrotów. Czasem mam wrażenie, że ten bęben wyskoczy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Skacze Ci bębęn? Sama montowalas tą pralkę po kupnie? Ja mam serie 4 i chodzi cicho na 1000 obr i idealnie stabilnie. Mam nadzieję że usunęłaś (albo mąż) śruby stabilizujace bębęn zaraz po kupnie jeśli nie, może być niebezpiecznie
![]() Edytowane przez StarFighter Czas edycji: 2015-12-02 o 09:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
mOLDerator
|
Moja nie jest zbyt głośna nawet na 1200 obr., ale może to niezbyt obiektywna opinia, ponieważ stoi na dole w pralni. Co prawda nie ma tam drzwi, jest jakby koło zejścia ze schodów, więc ją słychać, ale nie jest uciążliwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kurde, myślałam, że te pralki tak mają ale teraz to się już zastanawiam czy z moją jest coś nie tak?? Pralka się nie przesuwa tylko jest strasznie głośna przy wirowaniu. Piorę zazwyczaj na 800, a ostatnio to nawet już na 600. Dodam, że pralka ma 3 miesiące... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
To są pralki montowane w Rosji
![]() ![]() Edytowane przez StarFighter Czas edycji: 2015-12-02 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
ok daj znać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
zielony stworek
|
W polskich warunkach (twarda woda itp) to AEG (najtańszy model jaki był) u rodziców jest liderem, bo ponad 15lat na chodzie. Cicha, prądooszczędna i wodooszczędna
![]() Problem jest taki, że często nie ma tych pralek w sklepach do obejrzenia i trzeba zamawiać w ciemno. Electrolux to podobno tańsza wersja (jeden koncern). Z droższych Miele. Candy też o dziwo mają znajomi i latami te pralki użytkują. Beko miałam jakąś najtańszą w Gdańsku i się po roku popsuła, na szczęście jeszcze na gwarancji była. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Odradzam Whirlpoola, w naszej pralce były plastikowe elementy obudowy, które popękały po kilku użyciach. Okazało się, że gwarancja nie obejmuje plastikowych elementów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Ja mam Samsunga od jakichś 2 lat i póki co wszystko jest ok. W razie czego części są łatwo dostępne i niezbyt drogie.
O Boschu generalnie słyszałam wiele niepochlebnych opinii. Stosunkowo często się psuje na tle innych, a części chyba też nie są najtańsze. Jeden znajomy sprzedaje różnego rodzaju sprzęt i twierdzi, że sam nigdy by z Boscha nie kupił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Wiesz, jest wypoziomowanie samej pralki, ale bęben to osobna kwestia chyba, on się buja po części w zależności od tego co masz w pralce. Np. moja pralka nie wchodzi na wysokie obroty jak ma nierówno rozłożony ciężar w bębnie i ten bęben się przez to za mocno buja (takie zabezpieczenie). Więc jak wsadzę tam za mało - na przykład tylko dywanik łazienkowy i jakieś ścierki (dywanik mocno nasiąka i robi się dość ciężki) - bęben się huśta i pralka nie może wirować. Może masz jakoś nierówno załadowaną? A obecnie mam Samsunga i jest okej, nie mam do niego zastrzeżeń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Przy twardej wodzie jaką głównie mamy w PL zwróć uwagę czy pralka posiada ceramiczną grzałkę - na niej się tak nie osadza kamień. Jak chcesz bardziej cichą i wytrzymalszą to kup taką co posiada silnik indukcyjny (inwerterowy) napis będzie np DirectDrive DigitalInverter itp (producenci lubią się tym chwalić). Zwróć też uwagę czy bęben posiada takie wypustki w środku, dzięki temu ubrania mniej się mechacą.
![]() Wysłane z Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Taki dźwięk wydaje przy wirowaniu, to chyba nie jest normalne?? Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2015-12-14 o 18:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Ja polecam Miele. Tylko, że cenowo to jednak bardzo duży wydatek jak na pralkę.
AEG i Bosch nie są już produkowane w Niemczech, a co za tym idzie najnowsze modele niekoniecznie są super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak moja tak waliła,to mąz stwierdzil ,ze sie łozyska obluzowaly.Chyba jakos tak... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Ja już od prawie 2 lat mam pralke marki Indesit. Jest to już moja druga pralka tej marki oraz jestem bardzo zadowolona ( poprzednia również działa ale zostawiłam ją dla rodziców). Ma wiele programów, jest delikatna oraz wszystko jest dobrze oznaczone tak więc nie trzeba szukać w instrukcji aby zobaczyć jaki program do czego będzie odpowiedni.
Jeśli autorko jeszcze nie kupiłaś to w wielu sklepach obecnie są wyprzedaże poświąteczne tak więc jest dobry okres na tego typu zakupy. Na przykład w sklepie rtv Euro agd. Poza tym możesz tam kupowac na raty ( sama zdecydowałam się na kupienie pralki w sklepie na raty oraz są to rzeczywiste raty 0%, bez ściemniania oraz koniecznych ubezpieczeń). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.