![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Nachalne wmuszanie jedzenia - co robić?
Hej,
dwa miesiące temu zamieszkalismy razem z narzeczonym i wtedy zaczęło się "dokarmianie" przez jego mamę. Za kazdym razem gdy u niej jestesmy (mieszka w tym samym mieście), on sam jest lub ona nas odwiedza to dostajemy paczkę jedzenia. Nie chcemy przyjmować tak dużych ilości jedzenia jak ona nam daje i za każdym razem odmawialismy, jednak nie trafiają do niej żadne argumenty. Nie szanuje naszej wolnej woli tylko upiera się przy swoim, potrafi nawet wbrez nam włożyć jedzenie do naszego plecaka a jak chcemy je wyjąć to się z nami szarpie i krzyczy. Oskarża mnie, że to przeze mnie narzeczony nie chce brać od niej jedzenia bo rzekomo mu zabraniam. Gdy ostatecznie przegra spór i nic nie weźmiemy to nas szantarzuje i się obraża. Nie wiem już co robić w takiej sytuacji. Znam ją już i wiem ze w innych sytuacjach tez jest niesamowicie nachalna i zawsze jest trudno cokolwiek przeforsować. Czasami juz mi puszczają nerwy i na nią nakrzycze jednak generalnie staram się być spokojna i odmawiać, bo wiem ze z jej punktu widzenia ona to robi dla naszego dobra. Staraliśmy się łagodnie zmniejszać ilość przyjmowanego jedzenia, ale mój narzeczony jest na to zbyt łagodny i zawsze sie daje podejść kolejnymi próbami (np jako prezent), wiec postanowiłam kategorycznie i stanowczo uciąć wszelkie przyjmowanie jedzenia, ale to powoduje kolejne spory. Nie mam nic przeciwko okazjonalnemu dokarmianiu i mogę to zaakceptować, w tym przypadku chodzi tylko o ilość i częstotliwość. Czy jest coś jeszcze co mogę w tej sytuacji zrobić? Napiszcie proszę co o tym sądzicie, bo meczy mnie ta sytuacja i boję się trochę ze możemy się o to kłócić z narzeczonym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nachalne wmuszanie jedzenia - co robić?
Nie wiem co ty masz zrobić, ale bym w takiej sytuacji ucięła wszelki kontakt z tą kobietą. Nie toleruję sytuacji, kiedy ktoś ma dupie moje zdanie i jeszcze się na mnie wydziera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
To nie wchodzi w grę. Naezeczony ma bliskie relacje z mamą i nie chce ich na sile rozdzielać. A nawet jak ja nie będę utrzymywać kontaktów z tesciową to on będzie przynosił jedzenie bo nie będzie umiał się obronić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
To, że on ma bliskie relacje ze swoją matką nie oznacza, że ty też musisz mieć. Niech sobie przynosi to jedzenie od niej, tylko no właśnie, sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Powiedzieliście pani wprost, że TAKA ilość jedzenia się marnuje, bo nie zdążacie zjeść wszystkiego i trzeba wyrzucać? Żeby np. przygotowywała połowę?
A pomijając samo jedzenie, to kobieta brzmi masakrycznie. Namolność, awantury, wrzaski - to nie wróży dobrze ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;53904281]To, że on ma bliskie relacje ze swoją matką nie oznacza, że ty też musisz mieć. Niech sobie przynosi to jedzenie od niej, tylko no właśnie, sobie.[/QUOTE]
Myślałam o takim rozwiązaniu, ale to doprowadzi do sytuacji gdy on będzie jadł codziennie objady przygotowane przez mamę, a ja przygotowane przez siebie, a przecież tworzymy związek i powinniśmy poradzić sobie z tym wspólnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co właściwie jest nie tak z tym jedzeniem, że nie chcesz go jeść? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja tam bym się cieszyła z darmowego jedzenia
![]() A próbowałaś na spokojnie jej wytłumaczyć, że nie dajecie rady tyle zjadać i połowę jedzenia wyrzucacie a przecież aż szkoda, żeby jedzenie się marnowało? Albo podejdź ją inaczej (ale tu trzeba zaangażowania faceta) - niech wie, że gotujesz lepiej ![]() I tak masz z nią złe stosunki, co Ci szkodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
jak często mamusię odwiedzacie - raz w tygodniu czy raz w miesiącu?
Może jesteście za często u niej? I za często dostajecie jedzonko? Sprawę musi załatwić facet nie Ty. Nie wdawaj się w te rozmowy. Niech jedzonko ląduje w zamrażalniku a Ty traktuj je jakby go nie było. U moich znajomych funkcjonuje streotyp wiecznie głodnego studenta którego stać tylko na chleb z serem.... więc może "teściowa" tak o Was myśli? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Może ja jestem dziwna, ale olałabym temat - w sensie skoro ona ma ochotę marnować jedzenie dając Wam jego za duże ilości , gdzie jasno komunikujecie że to za dużo, to niech sobie marnuje w sumie jej jedzenie i pieniądze które na nie wydaje, brałabym co daje a nadmiar bym wyrzucała/mroziła i tyle , dodatkowo ograniczyłabym częstotliwość wizyt
Darcie kotów o tą kwestie uważam za niepotrzebne utrudnianie sobie życia
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Pozwolę sobie dodać coś od siebie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Powiedz, że masz problemy z żołądkiem i wielu rzeczy nie możesz jeść.
Chociaż w sumie nie rozumiem wyszarpywania na siłę tych słoików z plecaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;53904408]A co na to sam narzeczony?
Co właściwie jest nie tak z tym jedzeniem, że nie chcesz go jeść?[/QUOTE] Narzeczony jest trochę bardziej tolerancyjny w tej kwestii, ale tez mu przeszkadza jeśli dostajemy za dużo jedzenia. Jedzenia jest dużo, jeśli zrobiliśmy większe zakupy to musimy potem kombinować co z tym zrobić, a mamy małą lodówkę i zamrażalnik. Poza tym mam trochę inny gust niż teściowa i nie zawsze mi smakuje. Poza tym moge zwyczajnie odmówić i powinna to uszanować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Masz jeszcze opcję taką, że bierzesz to jedzenie i się nim żywisz razem z narzeczonym, a własne jedzenie kupujecie tylko wtedy, kiedy coś wam nie pasowało. Albo oddawajcie komuś jeśli możecie. Ja bym się nie obraziła jakby mi ktoś za darmo oddawał (o ile to coś jadalnego) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Co do mrożenia i trzymania w lodówce to nie jest możliwe bo mamy małą lodówkę. Potrzebujących ludzi nie znam. Na wyrzucanie całych porcji obiadowych ne pozwoli mi sumienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.rdc.pl/informacje/przezyc...rze-posluchaj/ https://www.facebook.com/zgebapokwescie/timeline |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;53904680]Albo oddawajcie komuś jeśli możecie. Ja bym się nie obraziła jakby mi ktoś za darmo oddawał (o ile to coś jadalnego)
![]() Nie slyszałam nigdy o freeganizmie ale wydaje się to dobre rozwiazanie. Bardzo dziękuję za tą odpowiedź i jutro zamierzam poszukać więcej na temat tego rozwiązania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Na pewno będzie łatwiej jeśli mieszkasz w dużym mieście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
.
|
Cytat:
2. narzeczony powinien sobie wyhodować jajka, bo zero asertywności w nim + "jest blisko związany z mamusią".
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Jesli jemu smakuje, to tylko sie cieszyc, ze macie mniej gotowania. jestescie studentami? Moze chce, zebyscie zaoszczedzili na wydatkach na jedzenie. Jak za duzo Wam daje, to powiedz ze dziekujesz, ale jeszcze macie poprzednie i nie dasz rady tego zmiescic do zamrazarki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;53905317]Jesli jemu smakuje, to tylko sie cieszyc, ze macie mniej gotowania. jestescie studentami? Moze chce, zebyscie zaoszczedzili na wydatkach na jedzenie. Jak za duzo Wam daje, to powiedz ze dziekujesz, ale jeszcze macie poprzednie i nie dasz rady tego zmiescic do zamrazarki.[/QUOTE]
O właśnie, powiedz, że do lodówki Wam się nie zmieści, przecież nie kupi Wam nowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Autorko - moze jedzenie to jest jedyne co ona jest w stanie mu dac? Skoro to takie dla niej wazne, to moze po prostu nie ma innych 'kanałów' do przekazania swojej matczynej troski i uczucia? Jesli tak to walka z tym bedzie dramatem, aczkolwiek moze warto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Facet ma nieprzecieta pepowine.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
A walka o jedzonko jest de facto walką o 'wpływy', o to czyje na wierzchu i kto tu rządzi, kochane dzieciaczki tiu tiu tiu. Bo normalnie to człowiekowi wystarczy powiedzieć raz, góra dwa i przyjmuje do wiadomości cudze stanowisko. A tu kochana mamunia musi koniecznie postawić na swoim. Na razie punktem zapalnym jest wciskanie żarcia, w przyszłości może to być wszystko inne. Współczuję, to wszystko źle rokuje. Ogromna rola syna w tym żeby matka zrozumiała, że dorósł i umie zadbać o siebie. Ty niewiele możesz, ona nie będzie liczyć się z Tobą, dopóki syn nie uzmysłowi jej że powinna. Niestety. Znam ten typ 'mamuni' mam z takim do czynienia od 13 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Nie krzycz na nią, nie dolewaj oliwy do ognia. Długo mieszkacie razem? Może jej się nareszcie znudzi, za jakiś rok, pół. Ogranicz tylko wizyty u niej i ogólnie jej wizyty, będzie mniej okazji do wpychania jedzenia. A jak na siłę będzie chciała wam przywieźć obiad to mówcie, że twój tż już zrobił i się zmarnuje, swojemu dziecku nie będzie chciała zrobić przykrości.
Wydaje mi się też, że jedzenie można oddawać do kościoła. Niektóre parafie mają takie zbiórki dla najbiedniejszych i chyba coś jeszcze ze środków unijnych. A może ksiądz sam zna osobę, która jest w potrzebie i chętnie przyjęłaby twoją pomoc, warto porozmawiać.
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
facet nie ma jaj skoro nie reaguje na sytuacje, mimo że widzi jak ona wygląda
![]() potrząśnij swoim chłopem, to on powinien ten problem rozwiązać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.