![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dwuczlonowe nazwisko - czy pasuje?
Witam, chciałabym poznać waszą opinię na temat nazwisk dwuczłonowych, a konkretnie na temat ich formy; o ile w przepisach Kodeksu nie ma wzmianki o tym, to czy z czysto estetycznych powodów kombinacja nazwisk, obu kończacych się na -ska jest do przyjęcia? Na przykład Kalinowska - Jaworska, Nowińska - Batorska, Garbowska - Adamska.
Proszę nie wypowiadać się na tematy związane z powodem przyjmowania nazwiska dwuczłonowego i opinią na temat kobiet podejmujących taką decyzję, bez względu czy jest ona pozytywna czy nie.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwuczlonowe nazwisko - czy pasuje?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja nie widzę przeciwwskazań, jeżeli przyszłej właścicielce takie połączenie się podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
![]() W sierpniu świadkuję u Psiapsióły - Jej kombinacja będzie dość dziwna [oba nazwiska nietypowe : jedno kończy się na -ąg, drugie na -rć], ale skoro tak chce - niech tak będzie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
U mnie na uniwerku są kobietki z dwuczłonowymi nazwiskami właśnie tak zakończonymi i problemu nie ma
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ja mam dwuczłonowe nazwisko pierwsze kończy sie na -rt drugie na -icz. Jestem bardzo zadowolona, z tego wyboru mam jedno ale długo się podpisuję ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie podobają mi się nazwiska dwuczłonowe, jeśli oba kończą się na "-ska" - jakoś mi to "nie brzmi". Sama po ślubie przyjęłam nazwisko dwuczłonowe - moje "-ska", Męża "-ek" i ponoć ładnie wyglądają razem. Mi też się tak podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja będę mieć moje -wicz a Tż -la
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dwuczłonowe nazwiska podobają mi się jeżeli jedno jest krótkie, drugie dłuższe. Oba zakończone na -ska są wg mnie nieraz trudne do wymówienia a i może nieraz brakować miejsca na podpis w rubrykach jeśli są długie.
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() No i jeszcze kwestia taka, że każde połączenie trzeba rozpatrywać indywidualnie, bo nie ma zasady, że -ska -ska pasuje bądź nie. Trzeba zestawić całe nazwiska, posłuchać jak brzmią i wtedy decydować czy to nam odpowiada czy nie.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
moje nazwisko kończy się na -ska, TŻ na -ak. połączenie bardzo fajnie brzmi, ale z moimi dwoma imionami za cholerę nie zmieści się w rubryczkach. imię pierwsze 4 litery, imię drugie 9 liter, nazwisko rodowe 6 liter i ewentualnie nazwisko TŻ 13 liter.
![]() ale jeżeli podoba Ci się kombinacja -ska to ja nie widzę problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mnie się podoba, ale kuzynka powiedziała mi się że takich sie nie łączy (ją o takim 'zakazie' nie słyszałam, chyba że głupio brzmi czy smiesznie się rymuje). Ale ona jest zazdrosnica i chętnie źle doradza ;-) moje nazwisko dłuższe, męża krótsze więc nie tak źle, imię mam jedno;-)
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mnie się nie podoba połączenie dwóch nazwisk kończących się na -ska. z tego powodu nie przyjmę nazwiska przyszłego męża, choć bym bardzo chciała
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście, że takie połączenie nazwisk jest do przyjęcia
![]() Mimo długiego imienia, nazwiska panieńskiego biorę drugie nazwisko męża, które jest jeszcze dłuższe od mojego. Będę się męczyć, ale chcę mieć jego nazwisko, a swoje zostawić muszę ze względów zawodowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Faktycznie takie połączenie wiąże się tylko z tą niedogodnością, że będą potrzebowały więcej miejsca do podpisu i czasu jego wykonania. Mi się podobają połączenia -ska - ska. Ja mam osobiście -ska- -a
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja mam 2 imiona po 7-8 liter, nazwisko na 8 liter i zamierzam dodać do tego nazwisko mojego mężczyzny (9 liter). Uważam, że połączenie jest całkiem ładnie i nie wydaje się długie (moje nazwisko kończy się na -ska i podczas wymawiania brzmi na dłuższe, niż nazwisko mego chłopa kończące się na -ek). Dam sobie jakoś radę z formularzami
![]() Połączenia -ska <-> -ska w niektórych przypadkach są fajne, w niektórych nie ![]() Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2014-02-26 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Moje nazwisko zakończone jest na -ak, a mojego TŻ standardowo na -ski
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I żadne regułki nie są dobre bo wszystko zależy czy nazwiska pasują, albo czy nie są zbyt długie. Są różne czynniki ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie brzmi dziwnie, wolę jak nazwiska mają różne końcówki. Ale przecież tego się nie wybiera
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Kwestia gustu i uważam że jeżeli tobie się podoba powinnaś się zdecydować - nazwisko jest dla Ciebie nie dla innych
![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem to zależy od konkretnych nazwisk, czasem jest tak, że dwa nazwiska, niezależnie od końcówek brzmią ze sobą fatalnie, a czasem idealnie pasują. Ja zastanawiam się cały czas, ale chyba tez wezmę dwa (mam krótkie imię). Będzie -icz - cka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja wychodzę z założenia, że każdy powinien przyjmować takie nazwisko, jakie mu się podoba. Chce dwuczłonowe, niech bierze, nawet jeśli oba nazwiska kończą się na -ska. To trochę dziwny temat, czy pasuje
![]() ![]() Ja chętnie bym wzięła dwuczłonowe, ale moje imię i nazwisko rodowe są tak długie, że jak dodam jeszcze jeden człon to już kuniec świata ![]() ![]() Przyjmuję nazwisko narzeczonego, chociaż jest ono dziwne, trudne i wszędzie gdzie je poda, każą mu literować :P
17-07-2012 ![]() ![]() ![]() 15-11-2014 ![]() ![]() ![]() ![]() "Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza" Albert Einstein ![]() Edytowane przez Kojaniskatsi Czas edycji: 2014-02-27 o 10:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
-cka i -ek
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ja uważam, że nie ma przecież reguły. Jeśli Tobie się podoba to najważniejsze, porozmawiaj z poważniejszymi ludzmi, skoro ta kuzynka taka dziwna
![]() Ja sama mam bardzo krótkie nazwisko (4 litery), TŻ natomiast ma typowo -ski, jednak nie wyobrażam sobie mieć nazwiska dwuczłonowego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
PeeeMaa!
|
Mi się podoba takie połączenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
ReklaMO(D)żerca.
|
mnie się połączenie nie podoba ale to przyjmującej nazwisko ma pasować, nie wszystkim innym
![]() Sama mam nazwisko dwuczłonowe tyle, że z końcówkami -ska -wicz. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Jak dwa nazwiska nie są jakieś wyjątkowo długie to mi się podobają dwuczłonowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() A tak w kwestii nazwisk jeszcze, to nie wiem, czy zapis „Kalinowska - Jaworska” jest poprawny. Między dwoma nazwiskami jest łącznik, a nie myślnik, więc nie powinno być spacji przed minusem i po nim. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Ja chciałam mieć dwuczłonowe nazwisko, ponieważ jestem jedną z dwóch córek mojego Taty, z jego strony w rodzinie nie ma już prawie żadnych mężczyzn (tata jest jedynakiem), którzy przedłużyliby trwałość naszego nazwiska
![]() niestety mój narzeczony nie dopuszcza nawet takiej możliwości - nie wiem czy to jakaś męska duma czy co... mi bardzo bardzo nie zależy, ale myślę, że nasze oba nazwiska fajnie by grały końcówki "ska"-"czuk" argumentem narzeczonego jest m.in. że w wielu serwisach (np. kupo biletów lotniczych) rzadko kiedy systemy przewidują tak długie ciągi znaków i jest problem (swoja droga znajoma rzeczywiście miała taką sytuację i był zonk, bo na bilecie tylko 1 nazwisko a w paszporcie dwa i dym!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.