|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Przeprowadzka z kotem
Trochę czytałam o przeprowadzkach z kotem i minimalizowaniu jego stresu, ale zastanawiam się jak to dobrze ugrać. Znalazłam informację by zamknąć kota w jednym pomieszczeniu, ale zastanawiam się w jakim.
Obecne mieszkanie w jakim jesteśmy jest bardzo małe. Składa się z dwóch pokoi, gdzie jeden jest salonem/sypialnią/pracownią - kot ma do tego pokoju dostęp gdy ktoś jest w domu. Drugi pokój to przedpokój/kuchnia/jadalnia z obudowaną malutką łazienką gdzie znajduje się kuweta. W drugim pokoju jest też miska z wodą i jedzeniem. Nowe mieszkanie będzie dużo większe i składać się będzie z 2 pokoi, salonu z aneksem kuchennym, przedpokoju i łazienki. Mam zamiar umieścić kuwetę w łazience a jedzenie i wodę w salonie. Inne pomieszczenia początkowo byłyby zamknięte. Jednak do łazienki będzie dość dużo przestrzeni do przejścia i nie wiem czy kot będzie zbyt przerażony by szukać kuwety. Zastanawiam się czy może zamknąć go z transporterem, jedzeniem, wodą i kuwetą w jednym z pokoi i dopiero dnia następnego wszystko rozstawić na właściwe miejsce. Przeprowadzka będzie trochę chaotyczna, bo nie będzie możliwości ustawienia mebli i rzeczy we właściwe miejsca przed przywiezieniem kota. Niektóre meble będą dopiero składanie w pierwszych kilku dniach od przyjazdu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Przeprowadzka z kotem
Zawsze możesz zamknąć kota w łazience ze wszystkim jego rzeczami, łącznie z transporterem jako kryjówką. Kot nie zwróci zapewne dużej uwagi czy to pokój czy łazienka, a meble pewnie będą składane w pozostałych pomieszczeniach więc nie będzie widział tam tych wszystkich zmian.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Wg. mnie łazienka nie jest najlepszym wyborem, bo kot niekoniecznie będzie tam miał gdzie się schować... i chcąc nie chcąc nie będzie miał takiego spokoju jak w mało uczęszczanym pokoju.
Moje były przy przeprowadzce chyba z dwa dni w sypialni, jak się same prosiły o wyjście (okazywały ciekawość) to je puściłam na resztę domu.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
W takim razie chyba lepiej go zostawić pierwszego dnia w pokoju do którego nikt nie będzie wchodził, bo meble będą składane w salonie i dopiero dnia 2-3 od przeprowadzki coś się będzie dziać w pokoju. Czyli 2 dnia drzwi będą otwarte do tego pokoju i wniesiony jeden mebel (może maksymalnie dwa).
Ewentualnie po przyniesieniu rzeczy, kota zostawić w transporterze w łazience, złożyć drapak, ustawić meble w salonie i zamontować meblościankę, po czym postawić kuwetę, jedzenie, wodę i transporter obok drapaka i pozwolić kotu wyjść. Pójść do pokoju i tam składać meble, które zostaną tam już na stałe. W nocy kot będzie miał na pewno moje towarzystwo, bo będę spać w salonie. Drugiego dnia lub któregoś z kolejnych przyjdzie łóżko do pokoju więc wtedy już tam będę spać i ten pokój będzie działał na zasadzie jak w obecnym czasie sypialnia (czyli na noc lub na czas wyjścia z domu jest zamykany i niedostępny dla kota). Kiedy kot chętnie będzie odwiedzał inne pomieszczenia to kuwetę i wodę ustawię już tam gdzie mają zostać na stałe. Nie wiem która opcja lepsza będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale mówię, to tak wyglądało z moimi zwierzakami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nie depcze krokusów
|
Przeprowadzałam się w minionym roku. Koty zostały wpuszczone do nowego mieszkania luzem, kuwety i miski stały w ustalonych miejscach.
Zatkałam wszelkie dziury nie będące legowiskami i transporterami, aby się nie zaszyły na parę dni w ukryciu, tylko szybciej przekonały, że nowy teren nie gryzie. Karmienie odbywało się na zasadzie rzucania po jednym chrupku po pokoju. Koty pierwszego dnia zachowywały się jak u siebie. Miałam włączonego feliwaya do kontaktu.
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dziękuje za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Będzie dobrze. Co prawda każdy kot ma bardzo specyficzny charakter (indywidualny dla każdego egzemplarza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.