|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Na jaki profil powinnam iść? Laureatka olimpiady z j. polskiego na mat-fizie?
Witam! Moja sytuacja wygląda tak:
Zostałam laureatką olimpiady z języka polskiego, co w mojej raczej małej i mało znanej szkole jest dużym osiągnięciem. Już od drugiej klasy gimnazjum wybierałam się do liceum o profilu matematyczno-fizycznym. Zarówno pracę po tym profilu jak i po humanie by mi odpowiadały, ale mimo tego z przedmiotów humanistycznych lubię tylko literaturę, analizę wierszy i pisanie. Historia jest ciekawa, ale nie lubię się jej uczyć. Ogólnie nie przepadam za bezmyslnym wkuwaniem wszystkiego na pamięć, wolę gdy można coś zrozumieć i to wystarczy. Na prawo nie wybrałabym się na pewno. Jeśli chodzi o matematykę i fizykę to bardzo lubię te przedmioty, chociaż nie jestem jakimś szkolnym orłem. Wręcz przeciwnie- w 1 i trochę 2 klasie matematyka szła mi źle, przez chwilę nawet groziło mi 3, ale można to wytłumaczyć tym, że w podstawówce uczyła nas chorowita pani dyrektor. Matematyki potrafiliśmy nie mieć przez 2 miesiące pod rząd, a test szóstoklasisty poszedł fatalnie mojej klasie. Ale wydaje mi się że nadrabiam, rozwiązywanie zadań przynosi mi swego rodzaju przyjemność i w tym roku mam czyste 5, tak samo jak z fizyki, która z resztą mnie interesuje ( chociaż jej poziom w mojej szkole jest akurat bardzo niski). Wydawać by się mogło, że postanowione - ide na mat-fiza! Ale bardzo często słyszę komentarze w moją stronę, zarówno pd nauczycieli jak i rodziców, czy na pewno dobrze robię. Uważają mnie za typową humanistkę i myślą, że skończę pisząc zupełnie inną maturę. Te słowa właśnie skłaniają mnie do refleksji. Czy udałoby mi się ominąć "przeznaczenie" i osiągnąć coś w kierunku matematyczno-fizycznym, czy możne mimo mojej ciężkiej pracy nigdy nie dorównam kolegom z klasy? Czy może powinnam iść na humana i " się spełniać " jak to mówią osoby w moim otoczeniu? Moja sytuacja jest dość kiepska, ponieważ umiejętności całkowicie mijają się z zainteresowaniem. Co powinnam zrobić? Zaryzykować, wybrać mat-fiza? Ale czy humanista może nauczyć się być ścisłowcem? Można by mnie nazwać osobą dość "wszechstronną" bo z wszystkiego jestem dobra, ale z niczego nie czuje się dostatecznie silna. Najmniej interesuje mnie biologia i chemia, więc to odpada. Lubię również sztukę, ale to tylko takie hobby. Przepraszam za literówki, pisałam na telefonie. Edytowane przez Sheome Czas edycji: 2016-06-08 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
na przekór do celu
|
Dot.: Na jaki profil powinnam iść?
W mojej szkole mat-fizy to były zdolne skurczybyki. Pamiętam kilka osób z mat-fizów, które brały udział w konkursach poetyckich, olimpiadach z polskiego
![]() ![]() Na humanie nie ominie Cię historia, także prawdopodobnie z tym przedmiotem będziesz się męczyć. Dlatego bez wahania wybrałabym mat-fiz, zdolności pisarskie i poetyckie możesz rozwijać w wolnym czasie ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Na jaki profil powinnam iść? Laureatka olimpiady z j. polskiego na mat-fizie?
Jeśli nie wybierasz się o jakiegoś super-hiper wypasionego liceum, to moim zdaniem 4 na świadectwach to żadna tragedia. Bez przesady, do liceów idą nie tylko orły z samymi 6 od góry do dołu.
A jeśli wybierzesz lepszą szkołę, to nawet jeśli miałabyś w klasowym ogonie, to nie koniec świata, w liceum nie liczą się już oceny tak naprawdę, ważna jest matura. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Na jaki profil powinnam iść? Laureatka olimpiady z j. polskiego na mat-fizie?
Cytat:
![]() Autorka raczej nie martwi się o oceny, a o wybór odpowiedniego profilu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kobieto, jeśli rozumiesz fizykę to nie marnuj tego, pomyśl o tym ilu chłopaków jest na mat-fizie
![]() Polski jest akurat taką dziedziną nauki, że można go traktować hobbistycznie, a maturę rozszerzoną zdać dobrze tylko dzięki czytaniu książek. Ponadto nie kieruj się tym, co myślą o Tobie inni. To, co uważają za twoje przeznaczenie, wcale nie musi nim być. Jestem dobra z matmy, mam nawet możliwość rozszerzać ją w klasie humanistycznej (pol-his-mat) i nigdy nie zapomnę miny mojej wychowawczyni-polonistki, gdy jej powiedziałam, że planuję iść na filologię polską, ponieważ przez 2 lata myślała, że trafiłam do tej klasy, bo nie dostałam się do matematycznej ![]() Nie ma nic złego, że ktoś dobry z polskiego rozszerza matematykę i fizykę - nie bądźmy szablonowi. Poza tym jeśli stwierdzisz, że jednak nie dajesz rady, zawsze możesz mienić profil od 2 klasy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nikt nie wie lepiej od Ciebie, co będzie dla Ciebie dobre i co chciałabyś robić w życiu, dlatego proponuję nie sugerować się tak bardzo tym, co mówią inni.
![]() ![]() Polecam Ci zastanowić się głębiej, w którym kierunku wolałabyś iść - co wydaje Ci się ciekawsze, odpowiedniejsze dla Ciebie - bycie humanistą, czy inżynierem. Dodam też, że dużo trudniej teraz znaleźć pracę, będąc humanistą. I dużo łatwiej przestawić się z mat-fizu na humana niż w drugą stronę (rozszerzona matma i fizyka...) ![]() ![]() Rok temu stałam przed bardzo podobnym wyborem. W duszy humanistka, a równocześnie zakochana w liczbach finalistka konkursu matematycznego... A historia także nie należała do moich ulubionych. Wybrałam mat-fiz i ani chwili nie żałuję swojej decyzji. Mamy cudownego nauczyciela od języka polskiego, jakiego ze świecą szukać, cztery godziny j.polskiego w tygodniu - więc nie ma tragedii. Najlepsze jest to, że nasz polonista także kończył w liceum mat-fiz, a następnie wybrał się na studia na filologię polską... Więc można i tak... ![]() Mam nadzieję, że wybierzesz dobrze. Posłuchaj siebie. Z tego co napisałaś wnioskuję, że lepszym wyborem byłby mat-fiz. ![]() Powodzenia! ![]() Edytowane przez Wrapigi Czas edycji: 2016-06-10 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Dziękuję wam wszystkim za rady, po głębszym zastanowieniu doszłam do wniosku, że mimo wszystko pójdę na mat-fiz, a pisanie zostanie tylko moim hobby ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.