|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak wpływają na nas składniki lakierów do paznokci
Pracuje jako kosmetyczka,często mam kontakt z lakierami do paznokci,które nie należą do najpiękniej pachnących kosmetyków. Przyznam, że kiedy czytam ich skład to włosy mi się na głowie jeżą. Przecież to sama chemia i to jaka.
.Boję się ,że może to żle wpłynąć na moje zdrowie! Czy te świństwa nie są przypadkiem rakotwórcze? czasem zauważam , ze po dłuższym malowaniu paznokci mam lekko powiększone węzły chłonne!! czy to od lakieru?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak wpływają na nas składniki lakierów do paznokci
o tym ze lakiery do paznokci są rakowtwórcze obiło mi sie o uszy. szukałam artykułu gdzie to cztałam, ale nie mogłam znależć. ja sie dokopie wkleje linka.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
O rany!
Lakiery do paznokci rakotwórcze . Nie pomyślałabym nigdy. Fajnie byłoby mieć link do tego artykułu
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Nie myślę o tym i malujębez przerwy. Wiele rzeczy w codziennym życiu jest dla nas rakotwórcze (chocby smażone frytki i mięso z grilla
), a paznokiec jest na tyle gruby, że ta odrobina chemii z lakieru chyba nie szkodzi... W końcu, co nas nie zabije...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
kup sobie maseczkę na nos i usta do pracy
a to czego najbardziej bym się obawiała to wdychanie rozpuszczalników zawartych w lakierach postaw sobie może jakiś wiatrak niedaleko stanmowiska pracy.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=paznokciow%2A - nie do końca na temat, ale uświadamia zagrożenia
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
kiedyś mój były chłopak (absolwent technikum chemicznego
) złapał jeden z moich lakierów i po przeczytaniu składu zakazał mi używania "tego świństwa"; był to oczywiście lakier bez toluenu i formaldehydu; powiedział, że i tak widzi w składzie coś bardzo rakotwórczego (nie potrafię powiedzieć co to było); chłopak był strasznie przewrażliwiony i negatywnie nastawiony do wszelkich kosmetyków kolorowych, ale może coś w tym jednak jest
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawe jak to jest naprawdę z tymi lakierami
.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ja maluję paznokcie od 7 lat codziennie
mialam kilka doświadczeń typu rozlany lakier na podłodze, czy niezakręcony lakier na szafce nocnej - tragedia miałam z głowy cały następny dzien przez migreny, i to straszne migreny nie wiem jak Ty reagujesz, ale skoro to Twoja praca moze rzeczywiscie maseczki? Nie boli Cie glowa??Co do nowotworu nie mam pojęcia... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.

.

. Nie pomyślałabym nigdy. Fajnie byłoby mieć link do tego artykułu
), a paznokiec jest na tyle gruby, że ta odrobina chemii z lakieru chyba nie szkodzi... W końcu, co nas nie zabije...
postaw sobie może jakiś wiatrak niedaleko stanmowiska pracy.

.