|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Ze starym problemem w nowy rok
Witajcie
Chciałabym uzyskać od Was poradę.Rozchodzi się o byłego faceta. Może część z Was kojarzy, że to był długi związek i nieprzyjemne rozstanie - kłamstwa, bardzo szybkie pocieszenie się podchodzące pod zdradę, totalny brak szacunku. To tak po krótce. Nie utrzymujemy kontaktu od 1,5 roku - jedynym wyjątkiem było 5 minutowe spotkanie, kiedy były oddał mi moją rzecz. Oboje bylismy dla siebie życzliwi (ja to bardziej "bo tak wypada" niż z głębi serca, natomiast były powiedzial, że miło było się spotkać, takie tam pierdoły - na ile szczere to nie wiem). Nie interesuje mnie już jako facet, jestem w nowym, szczęśliwym związku. Jednak dosłownie ZŻERA mnie ciekawość, co mój były robił przez te 1,5 roku. Jedno wiem - panna, dla której mnie zostawił rzuciła go po 3 miesiącach. No i sam ex powiedział, ze bardzo się zmienił i w jego życiu wiele się działo. I tutaj pojawia się moje pytanie: czy warto proponować spotkanie? Jeśli mam być szczera, to nie zależy mi na budowaniu jakiejkolwiek relacji z nim, bo człowiekowi nie ufam, zawiódł mnie przede wszystkim jako przyjaciel, nawet go nie lubię. Ciekawość to jedno, a inna sprawa to to, że... Nigdy nie usłyszałam słowa "przepraszam". Gdy kiedyś, miesiąc po rozstaniu napisałam byłemu niemal w myślnikach, czym mnie skrzywdził, to skwitował to tylko zdaniem "nie mam wielkiego poczucia winy, sorry, ale nie." Tu już nawet nie chodzi o kilka lat związku, ale o kilka lat przyjaźni. Boli mnie to do dziś, że przyjaciel tak mnie potraktował. Jakiś czas temu na wizażu pojawił się wątek dziewczyny, której facet napisał z przeprosinami do byłej. I ja to rozumiem, to takie zakończenie pewnego etapu, "przepraszam" i można żyć dalej. Mi to nie było dane, wciąż czuję, że ta sprawa wisi nade mną, że coś jest niedokończone. Jedno głupie "przepraszam, że cię skrzywdziłem". Zostawił mnie - okej, tak bywa. Pokochał inną - takie jest życie. Ale dobrze wie, że po prostu mnie zranił, także swoim zachowaniem i wieloma słowami. I... nic. Teraz potrafi mi napisać piękne życzenia na urodziny, a mi się w głowie robi spięcie, bo nijak nie mogę zrozumieć, jak można kogoś potraktować jak zło konieczne, nie przeprosić, a później życzyć mu wszystkiego najlepszego. Nie wiem, może ta chęć na spotkanie wynika też z tego, ze łudzę się, że w końcu by to "przepraszam " padło i miałabym zakończoną sprawę. Ale... czy warto mu cokolwiek proponować? Nie chcę, aby on pomyślał, że jakkolwiek mi zależy na nim, bo jest już u mnie skreślony. Jeszcze jedno: w czasie rozstania to ja powiedziałam, że absolutnie nie chcę kontaktu z nim. Więc tak jakby ewentualna inicjatywa zdaje się leżeć po mojej stronie. Podsumowując: zaproponowałybyście spotkanie? Czy może lepiej darować sobie? I jak sobie poradzić z taką niezakończoną sprawą?
|
|
#2 | |
|
.
|
Dot.: Ze starym problemem w nowy rok
Cytat:
|
|
|
#3 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I nie rozumiem skąd wniosek, że mój aktualny związek nie jest super. Nie widzę korelacji. To, że były jest byłym to jedno, był moim wieloletnim przyjacielem i to mnie bardziej boli. Nie jest to pierwszy przyjaciel, którego utraciłam, traciłam też innych, za każdym razem bolało i to długo, a były to przyjaźnie krótsze i kończące się np. poprzez zwykłe urwanie kontaktu.
Wanna see father raping her stepdaughter? Visit: https://www.pis.wtf/s/pr06 (Tor Browser only) Edytowane przez Loisto Czas edycji: 2016-01-06 o 15:27 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
.
|
wywal go z fejsa to przestanie ci migać. on się nie poczuwa do sprawienia ci przykrości, więc nie będzie przepraszał.
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Taką opcję też rozważałam i też mi się tak wydaje
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogarnij się. Po co Ci przeprosiny po takim czasie od faceta, którego ponoć nawet nie lubisz i nie masz o nim dobrego zdania? No po co? Wymyślasz jakieś mityczne "zakończenie", śledzisz na fejsie, podajesz preteksty wyciągnięte nie powiem skąd - dla mnie to Ty sobie wkręcasz, nowy związek wcale cudownym nie jest i o ex nie zapomniałaś. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moim zdaniem hodujesz w sobie to poczucie straty i "niesprawiedliwości". Ale to niczemu nie służy. Za to odbiera Ci jednak nieco radości z życia. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-01-06 o 15:34 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednego jestem pewna: do exa nie czuję absolutnie żadnych pozytywnych uczuć. I tych negatywnych też nie chciałabym w sobie trzymać. Są już dużo mniejsze niż kiedyś, no ale nadal są. Zazdroszczę ludziom, którzy gdy widzą, że komuś przestaje zależeć mówią "arrivederci roma" i tyle. NIGDY tak nie umiałam i nawet nie chodzi tu tylko o przypadek byłego, tylko o każdą utraconą przyjaźń. Za mną takie sprawy ciągną się latami, a bardzo bym tego nie chciała.
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ciekawość - po prostu jestem ciekawska. Chciałabym tylko tę ciekawość zaspokoić, nie mam ochoty utrzymywać dalszego kontaktu.
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
.
|
ja też jestem ciekawska, ale prędzej bym sobie odgryzła dłonie niż napisała do takiego kolesia z propozycją spotkania. a też mam "na sumieniu" jednego człowieka, który mnie solidnie skrzywdził.
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
autorko, jeśli po 1,5 roku masz niedomkniętą sprawę emocjonalnie, to idź do psychoterapeuty, bo nie radzisz sobie z tym sama. rozumiem takie rozgoryczenie zaraz po rozstaniu, ale minęła masa czasu, a Ty dalej żyjesz jakimś fragmentem przeszłości. to trzeba rozwiązać, i terapeuta Ci w tym pomoże.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
art at its finest.
|
Daruj sobie. Nie rozdrapuj starych ran. Rozumiem, że jesteś ciekawa, ale zaspokoisz swoją ciekawość na teraz, a za tydzień znowu zostanie rozbudzona. Jeśli nie chcesz się z nim zejść, jeśli nie chcesz się z nim przyjaźnić, jeśli - jak sama powiedziałaś - "nawet go nie lubisz", to daj sobie spokój.
On Cię nie przeprosi. Powiedział Ci wyraźnie, że nie ma poczucia winy, więc Cię nie przeprosi. Poza tym co - zamierzałaś umówić się z nim, spojrzeć mu w oczy i powiedzieć: "przeproś mnie"? Minęło półtora roku, Ty ruszyłaś dalej, on ruszył dalej - zostawcie to w spokoju. Naprawdę aż tak potrzebujesz przeprosin, żeby przebaczyć?
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Wyloguj się do życia. Serio, wyłącz komputer, zajmij się obecnym związkiem, unikaj fejsbooka, zapewnij sobie masę fajnych nowych przeżyć z nowym facetem i po pewnym czasie Ci przejdzie. Serio.
|
|
#17 |
|
lokalna gwiazda
|
Jeżeli jakiś facet by mnie skrzywdził, to życzyłabym mu z całego serca, żeby zginął w czeluściach piekielnych. A jakiekolwiek przeprosiny miałabym w poważaniu.
![]() Jeszcze niejeden raz w życiu ktoś cię nie przeprosi. I za każdym razem utkniesz w czarnej dziurze, bo przeprosin zabrakło? Oj, trudna przyszłość przed tobą. |
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
macie rację, sama stwarzam sobie problem i oczekuję czegoś, co nie nastąpi. Podjęłam decyzję o nie utrzymywaniu kontaktu i usunięciu go ze znajomych, bo po prostu ta znajomość nie ma sensu. Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Myślę, że lepiej będzie jak skupisz się na obecnym związku. Jeżeli wtedy nie przeprosił, to tym bardziej teraz tego nie zrobi.
,,Nie skostnieć, ale nie sflaczeć, trwać na posterunku, ale nie stać w miejscu, być giętkim, ale nieugiętym, być lwem czy orłem, lecz nie zwierzęciem, nie być jednostronnym, ale nie mieć dwóch twarzy, trudna rzecz!" ~ Stanisław Jerzy Lec ![]() |
|
|
|
|
#20 |
|
lokalna gwiazda
|
Trzeba iść do przodu. Przeszłość już się stała, nie mamy na nią wpływu i wracać do niej nie ma sensu.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.

Chciałabym uzyskać od Was poradę.